Зеленски благодарил на Кирил Петков за подкрепата за ЕС ( часове преди вота срещу кабинета “Петков”)

“Сверихме си часовниците с българския премиер Кирил Петков преди заседанието на Съвета на ЕС. Изразих благодарност на България за готовността си да подкрепи кандидатурата на нашата държава за членство в ЕС”.

Това пише в своя туйтър акаунт украинският президент Зеленски, цитиран от Украинската информационна агенция.

https://www.ukrinform.ru/rubric-polytics/3512475-sverili-casy-ukraina-i-bolgaria-soglasovali-pozicii-pered-zasedaniem-evrosoveta.html

Tweet

pastedGraphic.png

Володимир Зеленський

@ZelenskyyUa

pastedGraphic_1.png

Ukraine government official

Звірили годинники з Прем’єр-міністром Болгарії 

@KirilPetkov

 перед засіданням Європейської ради. Висловив подяку  за готовність підтримати надання нашій державі статусу країни – кандидата на вступ до ЄС. #EmbraceUkraine

12:04 PM · Jun 22, 2022·Twitter for iPhone

Зеленски не веднъж е отправял критики към държави от НАТО и ЕС за недостатъчната им подкрепа с оръжие за неговата държава. Унгария, единствената държава от двата съюза, освен България, която официално отказва да представи такава помощ, е обект на остра критика в Киев. Лично Зеленски я отправи няколко пъти.

Защо това не се случва по адрес на България? Обяснението е в ключовата дума “официално”. София официално отказва да предостави друго, освен обещания за ремонтиране на украинска бронирана техника – заради шантажа на коалиционния партньор БСП. Но неофициално очевидно предоставя по заобиколни пътища достатъчно, за да бъде изключена от кръга на държавите, които Зеленски критикува. 

НА СНИМКАТА: На централния булевард в Киев “Крешчатик” властите са поставили пано със знамената на страните, който ВОЮВАТ заедно с Украйна. Българското е видно в горния десен ъгъл . Тук крият “срамежливо” това, но украинците знаят истината.

 

 

 

 

Всъщност България не “предоставя”, а продава. Най-вероятно Зеленски се отнася с разбиране и към факта, че България е най-бедната държава в ЕС. 

Как гледат обаче на това “хитруване” в лагера на десетките държави, снабдяващи безвъзмездно Украйна с оръжие, е въпрос, чиито отговор предстои да разберем. Ще ни се изясни по това доколко страната ни ще бъде поканена да стане активен участник във възстановяването на Украйна. За него също ще трябва да се плаща, но големите пари за компенсиране на разрушенията от руската агресия ще дойдат от столиците на страните, които са проявили благородство или поне “далновидност”.

Разговорът на Зеленски с Кирил Петков се е състоял часове преди гласуването на вота на недоверие срещу настоящия Българския кабинет. По подразбиране става дума и за проява на солидарност с българското правителство в този критичен за него момент.  

10 мнения за “Зеленски благодарил на Кирил Петков за подкрепата за ЕС ( часове преди вота срещу кабинета “Петков”)”

 1. Словакия дава на Украйна 12 МиГ-29 … Велизар Шаламанов написа:”… дори Република Северна Македония даде бойни самолети на Украйна …а ние в събота ще имаме авио шоу в база “Граф Игнатиево” да демонстрираме “въздушна мощ”, която не успя да проследи един 60 годишен витлов самолет… 110 годишнина на бойната авиация на България, но … ” – както казват в Ловеч: ДО 1944-та БЪЛГАРИЯ ИМА 3 САМОЛЕТНИ ЗАВОДА. ПОСЛЕ ДОЙДОХА РУСНАЦИТЕ …

 2. На 22 юни, 3 години след подписването на пакта Сталин – Хитлер, след кървавата подялба на Полша и съвместния победен парад, на 660-ия ден от втората Световна Война Хитлер изпреварващо разваля ортаклъка си със Сталин и вкарва империята на злото в антихитлеристката коалиция на победителите … Няколко дни преди самоубийството си Хитлер кани швейцарски журналист в бункера си и между другото е убеден, че националсоциализмът ще живее и ще получи истинското си развитие и издигане в Русия – това разказа водещият Андрей Българов в ефира на „Украйна 24“

 3. Иван Костов,”Лице в лице” ,16 май, 2022:
  “Без национално съгласие политическата система ще рухне.Политиците, ако не разберат това и не отстъпят всички “ще вкарат вълка в кошарата”. Те ще предизвикат лавина от непрекъснати избори, непрекъснати служебни правителства.Това е системният риск за българската държава в момента. Те трябва да го разберат, трябва да постигнат съгласие за една обща декларация. Те трябва да се разберат за мерки да отърват България от този риск. Те трябва да противодействат на заплахите, които реално виждаме, да бъдат неутрализирани, като се предприемат съответните действия.
  Например пълна проверка на лоялността на службите. Първото е държавата да се погрижи за сигурността си. След това нулева енергийна зависимост. През енергетиката Русия може да предизвика големи вълнения, може да предизвика падане на правителството и какво ли не. Възможно е „Лукойл“ да преработва неруски петрол. Те и сега преработват чужд петрол“.Предприятия като “Лукойл” трябва да могат да бъдат контролирани ,за да не саботират сигурността на страната. Трябва да се обявяват санкции срещу определени лица и фирми. Това е мощен инструмент за нанасяне на щети на Русия, който е прицелен към един друг въпрос – как ще приключи военната инвазия в Украйна. Не става въпрос за никакво притискане на Русия в ъгъла. Тя трябва да изтегли войските си от територията на Украйна, където не й е мястото … ” – този вот за недоверие на досегашното правителство е възможност за такова национално съгласие – както проф.Екатерина Михайлова коментира по Дарик : нямаше ръкопляскане, нямаше усмивки по лицата на спечелилите вота – тъжно изглеждаха – като деца, които са извършили беля …

 4. Честито, МУТРИ, ЧАЛГАДЖИИ и ДОНОСНИЦИ!

  Коалицията ГАЗПРОМ събори Правителството на Република България!

 5. Не съм сигурен, че точно Украйна плаща нашето оръжие. Припомням, че ленд-лийз е измислен като средство за заобикаляне на забраната в САЩ да се предоставя оръжие на воюващи страни.
  А украинците изобщо не крият откъде какво идва:

 6. Хитруването, както всяко хитруване, не може да се гледа с добро око. Др. нинова можеше да спечели много, ако официално бе обявила на элэктората си, че Украйна трябва да бъде подкрепена, защо руZията на путин не е “онази Русия”. Ма зависимостите явно са доста по-яки, отколкото си мислим че знаем.

  Иначе, днес мафията си върна държавата, може би скоро ще почнат и преговори за нов “дагавор” с ГАЗПРОМ. Поне Кирил Петков получава шанс да излезе по-умен и по-силен на новите избори. Дано съумее да се възползва от шанса, ако не – язък за Харварда и жална ни майка на всички…

 7. след като се оказва,че ”Лукойл” може да работи и с неруски нефт,защо изнудихме ЕС да ни дава ”отсрочка” до 2024 г?До тогава колко капи ще опустеят,а ние ще продължаваме да плащаме на руснаците.Има някаква двойственост,отзовахме своя посланник за консултации,а държим Митрофанова да манипулира политическия ни живот.

 8. Миг, фиг на хората им трябват снаряди.
  Без обида за ужасно красивите модели.

 9. За съжаление този филм сме го гледали вече със свалянето на правителството на Филип Димитров , наглите продажници спечелиха ,дано народа се ощипе и разбере каква капа му кроят …

 10. https://youtu.be/n64t8WlZzw0 Филма е кратък, но е музика за ушите и направо ще Ви оправи деня. За операторска работа слагам слаб 2, но за драматургия, спец ефекти, екшън и напрежение до последната секунда, смятам, че филма взима няколко Оскара. Може да се сложи и име , ” Донбас …измъкването” или “До Киев за два дена и назад”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.