Невероятно, но напоследък взех да попадам сред мнозинството българи

 

 

 

 

 

Дали светът наоколо все пак се променя в положителна посока и започва да се “нагажда” към моята гледна точка? Извън (само)иронията предлагам някои факти, малко логика и базирана върху нея аргументация.

От много години упорито гласувам срещу мнозинството за малцинството в парламента. За президент дори не мога да гласувам на финалната права заради невъзможността да избирам на балотажа между две еднакво неприемливи за мен кандидатури. 

Все съм в “миманса” и “наопаки” по какви ли не теми. Например за бежанците, използвани от патриотарите да плашат мнозинството българи, за да попаднат в парламента спекулантите с хорските опасения на вълната на това мнозинство. Бях и на страната на малцинството, което твърдо подкрепя(ше) ваксинирането срещу китайския вирус. Наричах го едва ли не солово с истинското му название. 

Кръстник съм също така на истинското му название Монумента на окупационната червена армия МОЧА. За пръв път го предложих през 2011 г. Дълго се чувствах “неразбран” на терминологично ниво от почти монолитното мнозинство на конформистите дори и сред съмишлениците по темата за демонтиране на съветското чудовище и подобията му в България. 

Особено малцинствен се усещах на фронта срещу путинизма. Дори и приятели ( а аз  общувам с човеците на базата на споделените ценности и не правя много компромиси в това отношение) са ми подхвърляли, че “прекалявам”.

И изведнъж…

Моето малцинствено представителство в парламента предложи днес решение за разсичане на Гордиевия възел на горделивостта спрямо Северна Македония. Макар с мнозинството гласували за това предложение да съм все така в трайно противоречие, все пак се почувствах най-после солидарен с едно парламентарно мнозинство. Изневиделица кресльовците, за които българите, желаещи развръзка по казуса, са “предатели”, изпаднаха в глуха (о)позиция. Биеха се в гърдите, че са (непреодолимо) мнозинство, но се оказаха направо изолирани в парламента. Сега им се налага да обявят за “предатели” представителите на мнозинството българи в него.

Този обрат, сам по себе си, е достатъчен, за да си задам въпроса как се озовах сред едно мнозинство след години маргинализиране и съпротива срещу течението, по което се носят разни лекета и лековати мнозинства у нас. Отгоре на всичко путинистите у нас като процент от населението са паднали на историческия санитарен минимум за България покрай незащитимата с аргументите на здравия разум агресия на Путлер. Вече попадам автоматично сред онези близо 60 на сто българи, които не одобряват руското варварство в Украйна. 

Колкото да се мъчат путлерофилите да подгреят печално известната по нашите земи завист срещу украинските бежанци, съчувстващите на бегълците от войната у нас все пак си остават мнозинство. И в това отношение съм част от него. Освен това ние, мнозинството българи, продължаваме да не желаем рашисткото малцинство да ни “вади” от НАТО и ЕС.

Пенсионирах се най-сетне, след като изтърпях наказанието от 2,5 години изчакване след навършването на пенсионна възраст, каквото наказание се полага по закон за недостатъчен осигурителен стаж (  понеже в стремежа си да съм свободен съм работил твърде много години на свободна практика и съм преценил, че спечеленото е по-добре да бъде вложено в бъдещето на децата ми, а не в моето като пенсионер под формата на осигуровки). И ето ме част от най-голямата електорална група в България ( макар да съм сред малцината пенсионери, които не се оплакват).

Боя се да се “похваля” и с тенденцията все повече българи да употребяват предложеното от мен название МОЧА, разбирайки какво зло е да търпим съветските монументални циреи по снагата на майка България. Но изглежда тази моя малцинствена линия на поведение срещу МОЧА и подобните му тумори у нас също среща повече разбиране. Дали пък и по този въпрос от фундаментално значение за нашето националноосвободително движение няма да се формира най-сетне мнозинство или трябва да чакаме някакво “френско предложение”, за да се намери решение в полза на българската еманципация от метастазите на съветската окупация? 

 

 

36 мнения за “Невероятно, но напоследък взех да попадам сред мнозинството българи”

 1. – “Говорит Москва”: Руската пропаганда и превзетите български медии /Фалшиви новини и “гледни точки” в полза на агресора заливат безпрепятствено информационното пространство и разделят българското общество(КАПИТАЛ, 18 март 2022)
  Това трябва да се показва на хората , да се извежда от репортажи и новини, заглавия – заглавията “продават”, а и много хора четат само тях … напр. днес:
  – Двете Българии, които не се срещнаха около парламента(Свободна Европа,24.6.2022/youtube)
  ” よ… няма 2 Българии – има целенасочена масирана русска пропаганда, която … ако се напънете от руските опорки може и попара да надробите от България(от мой комент.) ”
  – Цецка Бачкова – за хаоса в политическото ни настояще, тази вечер в “оПозиция”(FaktorBG LIVE, Jun 23, 2022)
  Г-жа Цецка Бачкова и г-н Горан Благоев са политици, но не пробиха полицейския кордон в деня на гласуване на вота – ако бяха се смесили двата протеста щеще да стане като на Росенец – тогава протестиращите стигнаха до плажа на сараите , говориха с докараните с автобуси хора , след това запяха химна и хората дето трябваше да пазят доган запяха с тях – защото проблемите и исканията им са еднакви
  г-н Горан Благоев познава историята ни , сигурно е чел и написаното от Митрополит Кусев, но защо не коментира Опозиционно тази паметка във FaktorBG за ген.Соболев – участник в Руско-турската война (1877-1878) и ”български държавник …Подава оставка в знак на несъгласие с политиката, провеждана от княза и се завръща в Русия.С неговото име са свързани и първите исторически трудове от новата история на България” (”Батенберг назначава руски генерал за служебен премиер на България”,от редактора, 23 юни)
  ”よ… назначаване на руски министър-председатели на България , сякаш е нещо естествено. Но ако на министър-председателския пост бяха поставени Английски лорд или Френски граф, историческата наука щеше да бълва тонове литература за зловещото заробване на България от Запада… Фактор.бг каза ли , че и Батенберг се бие в т.нар. ”освободителна” война, изтъкна ли неговата саможертва и неговия държавнически дух … последния европейски монарх, който сам повежда армията си срещу врага нахлул в държавата му – ако не помним Сливница, г-н Опозиция, как ще се оправим с руската вата в главите ни и хаоса в държавата ни – без национално отговорни медии сме си руска губерния и децата ни ще славят я този Соболев, я сталинския …(от мой комент.)”

 2. За предателството: “Кирил Петков е национален предател” – казало едно 12-тина годишно хлапе в атмосфера на пълно мълчание. Пълно мълчание, защото няма как човек да каже на едно дете – “Твоите родители са идиоти”. Та, възниква въпросът, национален предател ли е Кирил Петков, или точно обратното. Ами зависи кой как си представя мястото на България в международен план. Който си представя България като част от Руската федерация, или неин васал, или сателит – да, за такъв човек Кирил Петков е национален предател. Който обаче си представя мястото на България като част от ЕС и модерните западни общества – за такъв човек Кирил Петков е един сполучлив държавник и човек с визия. И т.н.

 3. Честито пенсиониране г-н Инджев, вече сте член на най-голямата партия. Не е важен размера на пенсията, а колко далго ще я получавате.Пожелавам ви много, много години…. Фен съм на вашето определение МОЧА, затова често казвам МОЧА в музея, а тотемите на окупатора да са на сметището.
  подпис: Русия е проказата на планетата Земя!

 4. Днес “пуснахме” Македония да кандидатства официално за член на ЕС!

  https://gdb.rferl.org/080a0000-0a00-0242-a6df-08da55d07894_w650_r1_s.jpeg

  Резултатите от гласуването на партията- мандатоносител ПП показват, че има един депутат, който е гласувал “против” падане на ветото. Питам се кой ли е тоя българомразец ? Да не е лицето Юрий Олегов Козлов, парламентарен секретар на ПП, същият, който гласува и срещу предложението да се предостави оръжие на Украйна.
  Искам да знам КОЙ е включил този руски троянски кон в кандидатските листи за народни представители в Българския парламент?

 5. Доц. Момчил Дойчев:

  Прилагам списък на погрешно взетите решения от правителството на Кирил Петков ЗА ПОУКА, а не за разобличение!

  ЗА ЕНЕРГИЙНАТА ЗАВИСИМОСТ ОТ РФ:

  1. Когато Русия незаконно прекрати вноса на природен газ в България, правителството на Кирил Петков не реагира адекватно. Първоначално то бе готово да плаща в рубли и да сключи нов заробващ договор с Газпром както искаха две от партиите в правителството. В крайна сметка бе взето правилното решение, но правителството не поиска от РФ щом спира газа за България: 1. Да си плати неустойката от 1.5 млрд. лева за спирането на стария газопровод от Украйна и Румъния, или да се заведе дело за пропуснати ползи в Международния арбитражен съд, което бе „пропуснато“ и от правителството на Борисов.

  2. Не използваха факта, че сме транзитираща страна и спирането на газа за нас автоматично означава или ние да спрем износа на Газпром за Сърбия и Европа, или Русия да си плати 3 млрд. лева за изградения за наша сметка газопровод, или драстично да повишим цената на транзита на руски газ през България за Сърбия.

  3. Правителството не спря далаверите на Лукойл и грандиозната измама чрез една проста схема с подставена уж швейцарска фирма, чрез която компанията не плаща данъци в България и от това страната ни губи по 1 милиард лева годишно.

  4. Правителството на Кирил Петков и Асен Василев издейства двегодишна дерогация от европейската норма, забраняваща вноса на руски нефт на територията на ЕС. Вместо да бъде глобен Лукойл както направи Румъния с поне 2 милиарда евро, правителството на Кирил Петков му направи нов огромен подарък.

  5. Кирил Петков и Асен Василев повториха лъжата, че Нефтохим Бургас може да преработва само руски нефт.

  7. Правителството така и не даде внятно обяснение как става така, че след като цената на закупувания руския петрол Брент е на практика същата като тази през месец юни миналата година, цената по бензиностанциите в България скочи, вместо да остане същата. Защото за една година дизелът е поскъпнал с 1,37 лв./л (с над 64%), а най-масовият бензин А95 е поскъпнал с 1,24 лв./л (с над 58%). /Изчисленията са на Румен Петров/.

  8. Кирил Петков глупаво обвини за високата цена на бензина Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и бензиностанциите на Shell, OMV, Rompetrol, Petrol, Avia и всички други, защото имали едни и същи монополно и картелно високи цени. Петков обаче не обясни как да имат различни цени, след като купуват на едро само и единствено от монополиста Лукойл България?

  9. Правителството не направи нищо за да прекрати пълния монопол на Лукойл в производството на дизел и бензин като при това държи на практика всички складови съоръжения под митнически контрол.

  10. И при това правителство Лукойл продължава да не плаща корпоративен данък.

  11. Кирил Петков излъга, че продължаваме да купуваме руски нефт, защото той бил най-евтин. Оказа се, че и това е лъжа. защото нефтът, който продава Русия в момента е с търговска отстъпка от около 33.9 щатски долара на барел, но котировката, която се използва за т.нар. benchmark е BRENT (цената на нефта, добиван в Северно море). Но с отстъпката от 33.9 щатски долара би трябвало Лукойл да купува руския нефт за около 76 щатски долара на барел, което съвсем не е най-евтино.

  12. Базата на Лукойл в Росенец на практика продължава да е екстериториална руска база в България. Същото се отнася и до базата “Камчия”.

 6. “Френско предложение” за МОЧА !?
  “Френско предложение” за прекръстването на Ал. Невски на Св.св. Кирил и Методий !? и още стотина други !?

  …. като няма “Българско предложение” – записано в нечия партийна програма и отстоявано от избраниците твърдо и смело.

  Благодарен съм на Г-н Инджев за великолепните есета. Както и на всички коментиращи в блога, споделящи своите мисли.
  ….
  Г-н Инджев, както и Вие – всички останали от …. малцинството – остава да видим (за някои доживеем) дали българският фасул ще уври все пак Някога (фасул, който поетът отавна е сложил и наблюдава). Рано или късно ще дойдат пак избори – може пък някои кратуни да уврат дотогава?
  ….
  Да живее Украйна !

  Долу МОЧА ! (ако махнем МОЧА, за следващите в списъка ще е по-лесно).

 7. Не знам дали всички тук следят предаванията на Сашо Диков, но за мен той се явява една скрита лимонка. Той беше най-големият критикар на правителството на Кирил Петков, дори не се погнуси да покаже на няколко пъти кадрите от онова стълбище, за които никой не е казал и доказал, че са автентични, а и големите телевизии не наблегнаха много на това.
  Днес Сашо включи в предаването си копейкин и остави зрителите повече от половин час да му слушат опорките против НАТО и ЕС!? Фактически той му предостави трибуна да си направи предизборната пропаганда, което означава или че изпълнява задачка, или е глупак!

 8. С всичко съгласен и най-паче “(макар да съм сред малцината пенсионери, които не се оплакват)”🙂 Изцяло солидарен.
  Давам думата И на още един световно известен работещ пенсионер-ВИКТОР СУВОРОВ

  https://frognews.bg/inteviu/pisateliat-viktor-suvorov-bivsh-agent-kgb-grajdaninat-putin-vinoven-voinata-voenen-ministar-elenovad-losh-nachalnik-gsht.html

 9. sms 💙💛,
  как “освободихме” …. Македония:
  Борис Станимиров – консерватизмите на templar/facebook
  “Христо Иванов извърши историческо дело за България в последните 48 часа, с което се нареди до историческите личности на българската демокрация!
  Преодоля административната невменяемост на министър председателя, който с решението да прати документ на Председателството директно в НС практически блокира възможността за решение. Направи го без да се конфронтира с него, макар че заслужаваше.
  Надвика срамния хор на безотговорниците, които вторачени в боричкането си около вота на недоверие вкараха темата в тактическите си игрички.
  Даде им ключа към решението – да бъде внесено от името на народни представители, след като МС не иска да го внесе.
  Внесе свой проект, за да извади ПП и ДБ от конфузната ситуация да трябва да гласуват предложение на усетилите се навреме ГЕРБ и ДПС, след като Кирил Петков отказа да го внесе от името на МС, но и не направи нищо за да го внесе през своите депутати.
  Убеди ГЕРБ и ДПС да не реагират дребнаво и да преглътнат факта, че ще се гласува неговото предложение, трето по ред, а не техните, идентични по съдържание.
  Благодаря на всички, които допринесоха, преглътнаха его, работиха заедно и направиха каквото трябва!
  Седна до ВМРО в опит да търси разумна подкрепа за исторически важното предложение.
  Не изгуби търпение да отговаря на съвършено нелепи и неграмотни заяждания на Възраждане и ИТН.
  Включи четири точки с допълнителни гаранции за българските искания.
  Практически канализира публичните позиции, изразени от президента, външния министър в оставка, системните опозиционни партии ГЕРБ и ДПС и прокара гласуването през парламента въпреки всички и всичко.
  Има и още детайли по хореографията на това решение, които нямам право да споделя. Но имам право да кажа, че беше осъществено блестящо, в последната възможна секунда. Предотврати срам и провал за България, които щяхме да търпим заради невежество, безхарактерност и дребнавост на други хора.
  Да живее България!”

 10. https://segabg.com/category-video/babikyan-kakva-pobeda-kogato-ti-glasuvaha-ostavkata

  Ето го Бабикян, пак се точи за власт.
  Същият който отиде да брани радев, окупира площада и не допускаше до микрофона “Правосъдие за Всеки”, БОЕЦ, и т.н.
  Сега си задава въпроса “колко голяма заплаха за България били про-руските националисти”

  Аз пък си задавам въпроса защо Бабикян е всекидневно по екраните докато г-н Инджев не е?

  Функцията на всички тези е да имитират про-западни ценнности но в крайна сметка да парират един сериозен дебат в България на тема що е то Русия и как точно ни бърка в здравето на всички.

  С мая манолови и бабикяни далеч няма да стигнем.
  Все още мисля че и кирил петков е в същата категория независимо от анти-руската риторика която си позволява от време на време.

  Русия е в основата на голяма част от проблемите на най-бедната държава в ЕС – България.
  И ако искаме да излезем от това блато всекидневно по екраните трябва да имаме хора като г-н Инджев които обилно и из основи да обясняват за вредното влияние на орките, имитатори на цивилизация и паразитната им същност.
  А не позьори като Бабикян и Минеков които водят ултралеви зомбита, противници на ЕС по митингите си.

 11. sms,

  Това от Момчил Дойчев добре. Но имаше една друга статия от него днес където призовава за обединиение с “доказалите се прозападни” и ГЕРБ и ДПС щото иначе радев щял със служебно правителство еди какво си да направил.
  Не знам Дойчев как си ги представя нещата но според мен предложението му е меко казано неадекватно.

 12. неслучайно може би Дойчев го четем на фактор..

 13. Достойните хора никога няма да са част от 99,9%но болшинство. Такова болшинство е сбречено да загине.
  Те поддържат със цената на лишения и гонения лучата що е гасена от това болшинство,но тя като вулкан ще да порасне.

 14. Ще се намерят ли психиатри,които да обяснят защо комунистите-социалисти станаха доста симпатични /на екрана/, а бившите седесари като Биков,Сачева,Даниел Митов и Т.Йрданов и Балабанов /не ги зная какви са били/ – отвратителни?

 15. “… ( макар да съм сред малцината пенсионери, които не се оплакват).”

  Добре дошъл в Клуба, господин Инджев!

  Пожелавам Ви още дълги години здрава клавиатура и вдъхновение!

 16. До Харизанов
  “Аз пък си задавам въпроса защо Бабикян е всекидневно по екраните докато г-н Инджев не е?”
  Отговора е елементарен. Защото Бабикян е лайномет, а г-н Инджев отстоява позиция и мнение.

 17. @Георги Харизанов
  ПП нямат друг избор, защото поне на приказки, ПОНЯКОГА и на действия като при вота за Македония, ГЕРБ и ДПС са “проевропейски атлантици”, срещу компенсации, разбира се! Алтернативата са “Възраждане” с техните предварителни условия за излизане от НАТО и ЕС и ИТН с корупционните им милиарди в комплект с всички геополитически последици за България, т.е. директно в устата на руската мечка!

 18. Лоша работа е това да сте в мнозинството, следователно има нещо нуждаещо се от надграждане, което отново да Ви изпрати в малцинство, макар мнозинството да е толкова комфортно и ласкаещо. За сега, докато МОЧА стои още дава насока, но после накъде…

 19. Щом Бабикян бил всекидневно по екраните ще бъде лесно,и полезно даже, господата В. и Г.Х. да ни осведомят точно и без фишеци какви са неговите лайномети. Същото да се докладва и за проф. Минеков.
  Нека най-после да си изяснят кого обичат.

 20. Трябва да си зададем въпроса дали едновременно селяндурско-еснафският и себичен конZерVатор бай ГанЮ , да бъде и лЕбераль ???
  Илу още по-точно може ли бай ГанЮ едновременно да бъде и конZерVатор, и (х)лЕбераль???
  Подчертавам- ХЛЕБ ераль!!!
  И не прави ли това ГанЮ Балкански тоталитарист, т.е. не е ли ГанЮ фашист , и большевишки КОМУНисть.
  Може ли да се приеме , че ГанЮ е протоболшевишки протофашист, след като едновременно конZерVатор и ХЛЕБераль???
  Защото , както знаем и фашистите и большевишките са едновременно ХЛЕБерални конZерVатори???
  Да припомня , че КОМУНАта е една от крайните форми на конZерVатиZма, също както и
  кланово-родовата КОМУНА!
  Затова не трябва да се учудваме, че след 33 години ХЛЕБерален преход, сме на същата отправна точка на която е бил Алеко Константинов и неговия ТОТАЛитарен герой – хлЕбералния конZерVатор бай ГанЮ !
  Същото е положението и с останалите Балкани!
  Долу VVVикторь Орбань, долу мадZZария, долу груеVzZки!
  Долу алекZандър VVVучич, долу ZZербия!
  Долу ГЕРБ ( ГанЮвци за Еснафска Рапонизация на Банкястань), долу VVVинету, долу барба Ганьос!
  Долу (х)лЕбералите от ДПZZ!
  Долу ИТН, долу ZZлаVчо ТрифоноVVV!
  Долу ХЛЕБералните конZерVатори от БZZП, комунално-селяндурски еснафски большевишки фашисти!
  Трябва да си зададем въпроса и дали обединението между еснафските-селяндурски ганЮвски конZерVатори от ГЕРБ и ганЮвските хлЕберали от ДПZZ , не води до ГанЮвски ТОТАЛитаризъм, или обобщено към большевишки фашизъм!
  Долу ХЛЕБералната “демокрация” в БайГания(BG) , през последните 20 години, след 2001г.!
  …..
  ……
  …..

 21. Честото, Иво, и добре дошъл в клуба!

  Надявам се да оцениш новото си положение – защитена категория, пенсионер, първа грижа на държавата

  И аз изтърпях наказанието за недостатъчен осигурителен стаж и не съм оплакващ се пенсионер. Осъзнавам превивлегията да съм пенсионер, с малка пенсия, майка ми си отиде от този свят преди да си получи пенсията, макар че имаше голям трудов стаж.

  Пожелавам ти да си получаваш дълги години малката пенсия в добро здраве и да ти е яка клавиатурата!

 22. Към Сия:

  Благодаря за солидарността, Сия! И все пак аз наистина не се оплаквам. Не смятам, че пенсията ми е малка. Особено като се сравни с нулата постоянен доход пред последните 16 години.Оправял съм се и преди, а това сега ми е бонус, за който няма нужда да се моля на работодател, спонсор. Какъвто, такъв, но гарантиран, без данъци и…не зависи от мен дали ще расте ( т.е. и да се подмазвам някому, все тая).

 23. Г- н Инджев, да си ни жив, човече! Имаме нужда от компас, определено! Все повече хора признават, че има логика в твърденията ви (много малка крачка, предвид усилията ви през всичките години, но все пак в правилната посока, което си е повод за надежда за началото на манталитетното пробуждане у нас, подтискано и отложено с толкова години). Катализаторът се оказа московската диващина. Дано повече хора прогледнат за очевидното!
  Слава на героичният Украински народ!
  Вечна памет на героите, отдали живота си за свободата на Родината си!

 24. за пенсионера г-н ИВО ИНДЖЕВ :

  има повод. плюс, че знам: на хвалби човек умора няма! защото вече съм писал тук своите адмирации към г-н ИВО ИНДЖЕВ. днес поводът е пенсията и като прочетох как “щастливецът” пише за нея, съвсем натурално усетих нотките от битието на човека, живял дълго в “интелигентна оскъдица”. няма такъв израз и затова го обяснявам – визирам живота в оскъдица на ОБРАЗОВАНИЯ ЧОВЕК. / сульо-пульо от село “изяж ми галоша” я усеща различно…/
  умишлено изтъпанчвам лесносмилаемата оскъдица на образования човек / за секунда- да не забравяме голямото семейство на г-н ИНДЖЕВ! /, за да откроя, на нейния фон, ИНТЕЛЕКТУАЛНОТО БОГАТСТВО, което, по моето нескромно убеждение, г. – н ИНДЖЕВ сътвори през споменатите 16 години !
  веднъж вече споменавах тук точно това мое убеждение, че ако си директорстваше в БТА ,телевизията или някоя медия, т.е. ако имаше осигурено фининсово битие, г-н ИНДЖЕВ ЕДВА ЛИ щеше да сътвори своите безценни книги. нямаше да има време за тях!
  балансът на битието му досега е категорично в полза на везната с интелектуалната му продукция!
  българия няма “гладни гробища”, но имаме, уви, всякакви “библиотечни гробища” – библиотеки, чиито книги са пълни с лъжи, манипулации и пропагандна кал! особенно в историята! ЕТО ЗАТОВА, ТВОРЧЕСТВОТО НА Г-Н ИНДЖЕВ, СЛАВА БОГУ, ВЕЧЕ СЪЗДАДЕНО И ПОСЯТО В БЪЛГАРСКАТА НИВА, ИМА НЕОЦЕНИМО ЗНАЧЕНИЕ ЗА БЪДЕЩЕТО НА СЛЕДВАЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ!
  че е мизерствал, да, макар честолюбието му може и да протестира. че няма да забогатее с пенсията също е ясно. но тя, като събитие, е повод да ГО ПОХВАЛЯ. защото, г-н ИВО ИНДЖЕВ Е МОЯ ГЕРОЙ! ЕДИНИЯТ ОТ ДВАМАТА МИ ГЕРОИ ВЪОБЩЕ ! / кой е втория вече писах тук /

 25. @sms

  Само понякога и след това веднага компенсира путин двойно и тройно. Мерси от такъв плужек. Като се сетя че може да ни почетвори тръпки ме побиват!
  Борисов е история, вони. Не искам да ни представя никъде.

 26. Към прашинка:

  Благодаря Ви за съпричастността. Не ми се иска(ше) да превръщам в разговор тази тема. Явно съм провокирал добрите хора, но благодарение на тях ( на вас) преодолях трудният период, който преживях след като рязко скъсах преди (повече от) 16 години с ( много добре) платената си работа.

  Правил съм приблизителни изчисления, че на практика съм претърпял “пропуснати ползи” от близо половин милион лева за този период под формата на неполучени заплати ( без да знам какви индексации са могли да настъпят – в днешно време водещите на подобни предавания, като “В десетката”, получават и много повече ). Но, за да съм честен, благодарение да добре платената последна работа получих и прилична пенсия.

  Използвам случая да благодаря на добрите хора за подкрепата. Не съм мизерствал ни най-малко, но съм се ограничавал за някои разходи. Това съвпадна с периода на отглеждането на децата ми от новата реколта, но успяхме да се справим така, че да не им липсва нищо.Получават солидни знания и умения като основа за бъдещия им самостоятелен живот.

  (Д)оказа се, че съм бил прав да вложа средствата, спестени от осигуровки, в тяхното развитие ( спорт, езици, музикални инструменти, пеене, вкл. в детски хор в сериозни постановки в Софийската опера, пътувания и т.н.). Същевременно съм ги научил, че не е срамно да си купуваме дрехи втора употреба.

  Въпреки това, както отбелязах, липсата на достатъчен осигурителен стаж не засегна фатално пенсията ми и съм удовлетворен, че съм взел преди повече от 16 години правилното решение в това отношение.
  Изпитах на гърба си в положителния смисъл солидарността на съмишлениците и това ме направи още по-голям привърженик на свободата, която си позволявам с подкрепата на семейството си на първо място.
  Пиша това като “обяснение” за интересуващите се, тъй като малко емоционално провокирах читателите. Но не ми се ще да измествам фокуса в тази посока.

  Във всеки случа отказът ми от “големите” пари, които можех да получавам през целия този период, не ме направи беден, а ме обогати със самочувствието, че съм си “платил” за свободата.

  Подхвърлянията, че съм “платен”, за да пиша и говоря каквото мисля, са долнопробна клевета. Не съм завел още никого в съда предимно заради факта, че ценя времето и нервите си прекалено много, за да се занимавам с отрепки. А и те, като правило, са анонимни страхливци, които съдят по себе си.

 27. Това, че сте установивили попадението си всред мнозинството от българите, е един прекрасен и насърчаващ българщинат показател, уважаеми господин Инджев! Това трябва да е доказателството, че не сме в процес на загуба на родината ни. При това, този насъчаващ факт можете само Вие да го установите, защото Вашето безкомпромисно перо Ви е издигнало на самотният връх, на който от век бушуват бурите от мерки и реакции на руската окупация. Нейната цел винаги е била нашето унищожение чрез терор и исторически преиначавания за да ни претопи.
  Моите почитчния на Вас и на честните блогъри тук, които сте поели тегубата и мъченичеството, въпреки тези препятствия, които в много случаи са били безкрайно непоносими за живот.

 28. @sms

  С крадците от ГЕРБ и ДПС не трябва да има компромис.
  Дори когато е уж срещу Русия.
  За какво ти е да се бориш срещу Русия когато се съюзяваш с нейните производни?
  Радвам се че ПП и ДБ са непреклонни:

  https://www.mediapool.bg/pp-i-db-otkazvat-evroatlanticheski-kompromis-s-borisov-i-peevski-news337080.html

  Фронта за следващите избори трябва да е Русия.
  ГЕРБ трябва да се разпадне и ако в нея има такива които споделят наистина европейски ценности а не са там за келепир то те ще са добре дошли.

  Това е пътя, друг не виждам.
  Събитията от последните дни според мен носят много повече негативи за копейкин, славиту и осталная.. така че нека сме позитивни за следващите избори..

  Но ПП и ДБ трябва наистина да направят изборите своеобразен референдум – Русия или ЕС.
  Нищо друго в момента е не е толкова важно.

 29. @Георги Харизанов 💙💛

  Екатерина Михайлова наскоро също предлагаше референдум за препотвърждаване на евроатлантическата ориентация на България.
  (Проф. Екатерина Михайлова: Трябва да препотвърдим националното съгласие зад евроатлантическия избор на България)
  Но, с наличието на сегашните, вече ОТРАБОТЕНИ “хватки” за манипулиране на изборните резултати, това предложение ми прилича на путински КАПАН.
  България отдавна е пълноправен член на ЕС и НАТО! Още колко пъти трябва да препотвърждаваме този избор? Докато резултатите, след съответната “козметична” намеса, се харесат на Путин?

 30. “Същевременно съм ги научил (децата си), че не е срамно да си купуваме дрехи втора употреба.”

  Няма съмнение, че дрехите втора употреба са много по-качествени като материали – истински памук, истинска вълна, коприна, лен, за разлика от днешния марков “ширпотреб”, където на етикетите пише “памук”, “коприна” и т.н., но всъщност преобладава синтетичната им имитация. Да не говорим, че тези дрехи са си направо уникати като модел, защото са “оцелели” само единични бройки. А цената им е награда за добрия вкус! Second hand – много снобарско! 🙂

 31. Иво, обръщам се към теб с личното ти име, защото твоята съдба след 1989 е преживяна от хиляди български граждани жертви на българския селски комунизъм, нещо което ми е до болка познато.И разбира се способността ти да накараш читателите ти да се почустват близки до душевността ти. Аз съм твой идеологически съмишленик и също като тебе не съм плащал пенсионни такси за пенсиониране, досущ като тебе съм влагал скромните си спестявания в бъдещето на децата ми (да научат английски), от провинцията съм. Помня твоята съпротива , когато родения в Сирищник Първанов те сложи на мушка, когато беше шеф на БТА. Фен съм ти от тогава и чета винаги анализите когато ги мярна. Не вярвам да се безпокоиш относно скромната ти пенсия която вероятно е минимума. Винаги можеш да идеш в някое изоставено село в Балкана и да живееш като геройте на Клинт Истууд или както оцеляваха твойте герой в репортажите ти от Близкия Изток, българската земя е плодородна, природата ни е превъзхода . Пожелания за дълголетие, успех и да дочакаме по скоро пълния крах на ватниците

 32. към sms:

  “България отдавна е пълноправен член на ЕС и НАТО! Още колко пъти трябва да препотвърждаваме този избор?”

  Съвършено вярно! Всички, които подтикват към референдум за “препотвъждаване” работят за Путин!

 33. В един от коментарите открих факта, че персона с името Екатерина е поискало референдум за членство на България в НАТО.
  Истинското име на руската императрица Екатерина е София Августа Фредерика фон Анхалт-Цербст, но руският народ я наричал “Курвата”.
  Нормално е персона, кръстена на руска императрица, да подкрепи мечтата на партия Възраждане за обслужване на руския интерес.

 34. Честито ви пенсиониране, г-н Инджев! Пожелавам ви здраве и дълголетие! Статията ви ми напомни нещо, което чух наскоро и много ми хареса: “богат е не този, който има много, а този, който смята, че има достатъчно”. Мисля, че това е тайната на щастливите общества: в тях хората, които смятат, че имат достатъчно, са преобладаващо мнозинство. Много се радвам за вас, че сте щастлив пенсионер, който при това успява да е един от най-общественополезните хора в България.

  С вас сме съмишленици и нямам съмнение, че убедените евроатлантици и приятели на ранена Украина не сме малцинство. Ако бяхме такова нямаше полит-сульо и полит-пульо така упорито да ухажват точно нас преди избори. Ако сме малцинство защо да го правят разните борисовци, данчоментовци и други по-малко известни манипулатори? Преди избори всички политици са големи евроатлантици, а като вземат властта, се чудят как да тикат повече български пари в ненаситната паст на путКин. Кога ще плащат за тези национални предателства?

  Когато и да са следващите парламентарни избори, моят избор е направен, но ще следя с интерес развитието на ПППП. Те направиха някои грешни ходове миналата година (например подкрепата за радэв), но тъй като уж много анализират, дано измъдрят правилните решения за в близко бъдеще, та да не повторят досегашните си грешки, така щото ние – мнозинството – да останем политически непредставени.

 35. В политиката трябва да извличаш ползи от шанса който обстоятелствата ти дават.
  Демократите в Америка ще се опитат да направят това на предстоящите избори през Ноември след като има доста ядосани американци след падането на Roe vs Wade.

  В този смисъл говорех за “своеобразен референдум” не за истински такъв.
  Сега когато обстоятествата показаха на обикновеният българин що за зло е Русия защо да не се възползват про-западните ни политици от това?
  В този наратив спокойно може да бъде вкаран и разговорът за корупцията която е с руски корени и узурпираната ни история.
  Чуваемостта и разбирането сред обикновеният българин ще са по-големи като гледат как орките мародерстват в Украйна и се опитват да заличат братска славянска държава.
  Ако ние ще воюваме с руското влияние едва ли ще имаме по-добри обстоятелства от днешните.
  Или ще проспим и този шанс?

  Не разбирам защо Мирчев и Х. Иванов продължават да дават кредит на израждане във време когато популярността на Путин в България е здраво надолу вместо да говорят на обикновеният българин че е срамота като цивилизовани европейци да подкрепяме, одобряваме и дори премълчаваме това варварство.
  Върнете се към основни ценности, господа от ДБ и апелирайте все по-често към българина за загърбване на антихуманните Путин и всеки който го подкрепя вместо да ни плашите с техният подем!

  Гледам днес Биков и Атанасова в един глас говорят за “нужда от про-Европейско правителство”.
  Докато ПП говори за “мафия” и позволява БСП да продължава да се увърта около тях.
  Ще стане така че много про-европейски гласове ще останат при ГЕРБ защото ПП/ДБ не са достатъчно анти-руски.
  Мафията е руска, дами и господа от ПП!
  Ако продължавате да се правите на ударени по този въпрос наистина ще се окажете “подмяна”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.