Отровената врата може да отвори вратата на прогреса към истинско прозападно мнозинство в България

 

 

 

 

 

 

 

 

Трябваха само малко намеци в публичното пространство, че прозападните български демократи мога да се явят заедно на избори, за да предизвика първи контранамеци за наченки на диалогичност от страна на Дългия (фитил), взривил управленската коалиция.

Ива Митева заяви днес, че вратата за евентуално съставяне на правителство в този парламент била отворена. На мен, а и на всички ( всякакви, вкл. доста различните от мен), ми се струва(ше), че тя е по-скоро отровена. Дръжката й беше намазана от Дългия и Късия му (полу)проводник на мисли с новичока на обидите и заклинанията срещу предишните партньори. Новичокът отрови не просто атмосферата, но затръшна вратата на сътрудничеството между ИТН, ПП и ДБ.

Не само Дългия, Късия и останалите от окъсялата им парламентарна скамейка се стряскат от перспективата за истинско демократично обединение. В гербаджийски писания, зле прикрити под мотото “ всички десни са маскари” ( за да бъде оправдан поръчителят ББ), се долавя зов за помирение на вълната на мнозинството, гласувало отмяната на ветото за Северна Македония. Явно в Банкя изпитват страхове като Пена, която мразела груповия секс, щото в калабалъка можело да я подминат. 

И Нинова се стресна. Предупреди ПП и ДБ да не се заиграват с ББ. В случая е права, макар причината за нейния публично даден съвет да е опасението, че самата тя ще може да стане ненужна и вече няма да може да налага условия за общи действия, шантажирайки с програмата на рашизма у нас, с което отблъсна доста привърженици на ПП и ДБ – ако се съди по социологическите проучвания.

Откритата война на БСП с Радев, откъсването на “харвардите” от пъпната й връв с него, на която системно ги бесеха вразите досега, са предпоставки най-сетне да се състави истински прозападно, парламентарно представено мнозинство в България. Моят скромен съвет, ако има някакво значение, е да не го наричат “дясно”. Нека не отравят отворената си врата с новичока на идеологическото дефиниране, ако искат най-сетне да отровят настроението и перспективите на рашизма в България.

Изглежда до съзнанието на триуфиращите съставители на четворната коалиция ГЕРБ-ДПС-ИТН ( за Копейник, който се изживява като бенефициент на тази промяна на бъдещи избори, не е ясно както му се върти с лакомата за власт глава ), започна да си побива път съжалението, че избързаха. Свалиха едно правителство в момент на снижаване по скалата на популярността, за да му вдигнат топката за евентуална истинска Промяна в прозападна посока. 

Време е за отваряне на вратата към консолидация на евроатлантиците. След като прозападните партии можаха да изтърпят цели 6 месеца БСП като коалиционен партньор, както и шамарите на своите недоволни от този факт следовници в България, значи трябва да използват този опит за еволюционни цели. Нелепо изглежда да използвам по този повод руската метафора ( “давам за един бит войник двама небити”, както бил възкликнал Петър I след като ял бой от шведите в първата битка край Нарва ), но е вярно да се каже в нашия случай.

Време е за истинско отваряне към личности в политиката и за техните избиратели, заявили подкрепа за автентично евроатлантическо мнозинство и изваждане на българската каруца, затънала второ десетилетие в руското блато. 

 

25 мнения за “Отровената врата може да отвори вратата на прогреса към истинско прозападно мнозинство в България”

 1. Изборите трябва да са референдум Русия – ЕС.
  Ако ДБ и ПП не направят това техният най-важен приоритет по време на кампанията не мисля да гласувам за тях.
  След всичко което се случи последните 4 месеца ще бъде глупост да продължаваме да се правим на слепци и да не виждаме злото Русия.
  В тази коалиция ще бъде добре дошъл всеки който иска България да се развива като европейска държава независима от агресивните орки изнудвачи.

 2. Точно четях изявленията, че най-вероятно ПП и ДБ ще се явят заедно на изборите, което разбира се е най-добрата новина в нашенската политика от много време насам. Според мен ПП успяха да се еманципират от радев и на дела доказаха, че могат да защитават българските интереси за сметка на кремъл. За първи път от правителството на Иван Костов в по-новата ни история. Мисля си обаче, че ако спечелят изборите би трябвало премиер да е Христо Иванов или Асен Василев. Кирил Петков е твърде емоционален и недотам блестящ комуникатор. Прекалено лесно може да бъде изваден от релси от по-опитен журналист решил да го провокира да не говорим за професионалните провокатори с многогодишен опит като данчо ментата например. Трябва някой с по-хладна глава. Не ме разбирайте грешно мисля, че Петков свърши прекрасна работа под огромен натиск за което мога само да изкажа уважението си.
  Но нека изчакаме и да сме нащрек, ако мафията и кремълските и покровители видят, че нещата отиват на обединение между ПП и ДБ очаквайте активиране на всякакви лимонки и мръсни номера стил путинско кгб.

  P.S.
  Предлагам новата коалиция да се казва “ПП към ДБ”

 3. Георги Харизанов 💙💛,
  първо предизборен референдум за/против въвеждането на РФ ръководството “как правильно хвалить Путина” – при работата с младежта напр. блокирането на Instagram да се нарича “пълна победа за руските власти и очевиден провал на Запада” : https://www.youtube.com/watch?v=cTiP2J5PEJ4

 4. Кирил Петков притеснен, че служебен кабинет може да върне България към “Газпром”

  https://www.mediapool.bg/kiril-petkov-pritesnen-che-sluzheben-kabinet-mozhe-da-varne-bulgaria-kam-gazprom-news337081.html

  Досега да е имало правителство в България, което да се е притеснявало от монопола на Газпром?
  За мен това са нашите хора.

 5. Няма по-силен ход от предизборната коалиция ПП-ДБ. Петоколонците тогава са живи-умрели.
  Сега, Максим Кац за 5-пе “постижения” на ввХУЙЛО след 4-те месеца агресия в Украина. С титри на инглиш.

 6. Стратегията за коалиране между ПП иДБ е отлична при положение,че в ПП няма скрити лимонки както в ИТН.
  В България винаги гласуват за по-силния. ПП и ДБ са морално по-силни,но това не е достатъчно. Има лъжи,клевети,фалшификации,корпоративен и купен вот,купуваке на гласове.
  Необходимо е да противостоим на всичко това катонабием във съзнанието на българина нашата сила. Един от начините е в името на коалицията да сложим името на склната Европа. Европа действително е призната гато най-силна дори между цитани,турци ихора от затънтената провинция.
  Например: “Еврэпа за България”, “Съюз за Европа”,”Коалиция за Европа”, или само “Европа”.
  Торава и първоситналните гласоподатели ще гласуват за по-силния.

 7. Огнян Минчев:
  Институтът на служебно правителство днес пред нашите очи обслужва преидентската стратегия за непрекъснато разширяваща се еднолична власт.
  Чрез своите служебни правителства Румен Радев сериозно разшири своите пълномощия и неформално акумулира огромна власт, непредвидена от Конституцията за позицията на държавния глава в България. Нещо повече – тази власт се разгръща в периоди на служебно управление, в което няма парламент. В ръцете на Румен Радев служебното управление се превръща в инструмент за еднолична власт, за която няма предвидени ограничения.
  3/4 от народните представители на настоящото 47 Обикновено НС могат да премахнат института на служебното правителство. Подобен институт не съществува никъде другаде в Европа и в демократичния свят!

  180 депутати в настоящето Народно събрание могат да прекратят едно от най-големите недоразумения, залегнали в българската Конституция – разпускане на парламента и създаване от президента на служебно правителство, което трябва да организира и проведе следващите избори. Създателите на нашата конституция предвидиха подобен текст, мотивирани от желанието младата българска демокрация да избегне опасността едно действащо правителство в оставка да злоупотреби с властта си и да наруши правилата за провеждане на честни и свободни избори. Президентът бе конституиран като арбитър, който да осъществява прехода от едно парламентарно събрание към следващото. Тази разпоредба на конституцията помогна в решаваща степен за преодоляване на политическата криза от началото на 1997 г. при която президентът Стоянов изигра важна посредническа и лидерска роля.
  При последните два парламентарни избора през 2021 г. институцията на служебния кабинет показа своите сериозни дефицити и опасен потенциал, насочен срещу демократичната система. Президентът Румен Радев използва своите пълномощия за да осъществи чрез двата си служебни кабинета основни промени в българските институции, неформално станали популярни като “изчегъртване”. В демократичната система “изчегъртване” не се предвижда, защото тя функционира чрез формални правила и легитимни институции. Ако е необходима системна борба с корупцията и реформиране на институционалната система, те се постигат чрез законодателни промени, преобразуване на съдебната система и елементи на изпълнителната власт за да се постигне по-ефективен контрол върху спазването на закона. Персоналната наказателна отговорност се осъществява чрез независимото правосъдие, а не чрез милиционерски рейдове в институциите.
  Чрез своите служебни правителства Румен Радев сериозно разшири своите пълномощия и неформално акумулира огромна власт, непредвидена от Конституцията за позицията на държавния глава в България. Нещо повече – тази власт се разгръща в периоди на служебно управление, в което няма парламент. В ръцете на Румен Радев служебното управление се превръща в инструмент за еднолична власт, за която няма предвидени ограничения. Неформалното разширяване на неговите властови правомощия стигна дотам, негови политически протежета публично да получават “благословията му” и елементи и цели групи от състава на служебните му правителства да бъдат просто инсталирани във формулата на властта, която се конституира чрез новоизбрания парламент. За съжаление, тази разширена президентска власт е не само неформална – законодателно несанкционирана, но и напълно безотговорна. В момента, в който номинираните от ментора Радев лидери на новото управление се срещнаха с реалните предизвикателства на властта и започнаха да взимат нелеки управленски решения – президентът се изтегли в ролята на “политически наблюдател”, критикуващ изпълнителната власт, без да осъзнава и да поема своята отговорност за нея – такава, каквато тя се е формирала под неговото менторство. Тази “независима” позиция на президента е толкова по-парадоксална, колкото по-голяма е неговата съхранена и при управление с действащ парламент неформална власт.
  България навлезе в поредна политическа криза, при която най-вероятният изход от институционалната блокада ще бъдат нови предсрочни избори – т.е., ново служебно правителство. Но партийнополитическата система у нас е в задълбочаваща се криза, която може да се опише с една единствена дума – фрагментация. Все по-голям брой, все по-малки, все по-шумни политически фракции, споделящи все по-малък потенциал за споразумяване и излъчване на действена изпълнителна власт от поредния парламент. Ако следващото НС се окаже отново в състояние да не може да излъчи кабинет, отново ни чака поредица от служебни кабинети, с коитоРумен Радев ще управлява без парламент продължително и както намери за добре.
  Тази ситуация е опасна. В един момент президентът може да направи публично извода, че не една или друга партия, а цялата партийнополитическа система е загубила управленския си потенциал и трябва да бъде заменена с друга конструкция – например на един полупрезидентски режим. Който би имал по-скоро измеренията на путинизъм, отколкото на голизъм от типа на Петата френска република. В условия, при които хората вече са привикнали с настоящата ситуация – Румен Радев държи властта, а протежетата му носят отговорността и вината за неблагополучното управление – една промяна в посока еднолично президентско управление може да се осъществи прекалено и опасно лесно.
  Мисля, че тази опасност трябва категорично да се предотврати. Институтът на служебното правителство е изчерпал своя смисъл, заложен от законодателя при условия на току що прохождаща демокрация. Този институт на служебно правителство днес пред нашите очи обслужва преидентската стратегия за непрекъснато разширяваща се еднолична власт. 3/4 от народните представители на настоящото 47 Обикновено НС могат да премахнат института на служебното правителство. Подобен институт не съществува никъде другаде в Европа и в демократичния свят. Неговото практикуване у нас е все по-опасно и неподлежащо на реален демократичен контрол.

  https://www.facebook.com/ognyan.minchev.3

 8. Аз нали съм овца, като почти всички български граждани, така и не разбрах защо партиите ни делят нас овцете, на свои и чужди. И защо си мислят много упорито, че само за тях ще изблеем на изборите гласа си??? ДБ и ПП може и да се обединят но това не е гаранция, че вота за тях ще порастне. Особено ако не проумеят, че все пак Народните им Избраници, (които може би трябва да ги наречем Овчи Избраници, защото всички партии ни третират като овце), би било добре да са малко повече сериозни , честни , компетентни и трудолюбиви българофили и не чак толкова атланто-фили. Да не ги изброявам поименно но една част от депутатите на ПП и ДБ по добре да не се връщат обратно в Парламента а останалите все пак трябва да са доста по-сериозни и качествени. Ето един пример. Днес Мая Манолова каза, че горивата може да паднат с 1 лев както е в Унгария. Колкото и да я мразят, Аз глупавата овчичка помня как тя спря частните съдилища. Не съм гласувал за нея но май, май, като гледам конкуренцията, по добре тя, отколкото Пъпчивите Тийнейджъри на ПП или евроатлантически ориентираните комсомолци на ДБ пътешествали в 120 държави с паричките на Тати Милиционера крал та не се спрял.

 9. Скъпи съотечественици,

  На 22 юни 2022 г. СССР-2 вероломно нападна РОДИНАТА ни.

  Верните на РУСИЯ партии (ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане) направиха държавен преврат.

  На пръв поглед другарката Курнелия от БСП се държа като мъж и подкрепи кабинета, разбира се по заръка от Москва.

  Един вид тя “запази позициите си” и игра с два хода напред.

  Така де, ако РУСКИТЕ позиции отново се осерат, да бъде поредния златен пръст на Кремъл или по скоро поредната бомба, която да гръмне в удобно за Кремъл време по нататък.

  Отначало ми стана тъпо, но ситуацията беше ясна.

  „Здравите сили на Москва“ за пореден път ни „освободиха“ от нас самите, при това този път „напълно демократично“.

  Дет‘ са вика – С наш‘те камъни по наш‘та глава.

  Хак да ни е.

  Другарите от Москва ни набиха канчето за пореден път – сега демонстративно, та да се знае и помни во веки веков кой е господарят на ЗАДУНАЙСКАТА ГУБЕРНИЯ.

  Всъщност така е по-добре.

  Официалните маски паднаха и сега се знае кой кой е.

  В древността, когато са искали да победят някой Зъл демон, първо са го наричали по име.

  Да се знае кой е врагът на портата.

  Когато знаеш името на Злия демон ти можеш да го победиш.

  Сега малко ще помечтая.

  Оттук насетне ще бъде хубаво ако:

  – Ясно бъде обявено името на Злия демон нападнал България – Русия.

  – Ясно да бъде обявено кои са хората (партиите) работещи от години за Злия демон – ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН, Възраждане, ВМРО и прочие.

  – ПП и ДБ да се обединят и да станат основа на обединението на всички БЪЛГАРИ МИЛЕЕЩИ ЗА РОДИНАТА СИ.

  – По време на изборната кампания наесен НОВОТО ДЕМОКРАТИЧНО ОБЕДИНЕНИЕ (или както там се наименува) да обясни на народа, че корена на злото се нарича РУСИЯ и ясно и отговорно да поеме ангажименти за изкореняването му.

  – Дай Боже народа да прогледне и да гласува така, че новата демократична формация да спечели 50+1 гласове. И като спечели НАИСТИНА ДА ЗАПОЧНЕ ДА ИЗКОРЕНЯВА ОТ РОДИНАТА НИ ЗЛИЯ ДЕМОН НАРЕЧЕН РУСИЯ.

  Това като за начало ми стига.

  Радвам се, че през последната една година много хора започнаха да говорят по същество – почти по всички медии.

  Радвам се, че народа започна да набира сила.

  Надявам се, че събраната сила ще катурне Кремълската банда и „отново на нашата улица ще изгрее слънце“!

  Една СЪВЕТСКА легенда казва, че когато „аха“ немците да превземат Москва, Сталин (след тежък запой) говорил по радиото на своите сънародници и ги призовал да защитят своята РОДИНА.

  Не СССР, не комунизЪма, не него самия, а своята РОДИНА….

  Може и тази СЪВЕТСКА легенда да е вярна в определена степен, може и да е само пропаганда.

  НО.

  Все пак искам да завърша с думите:

  Скъпи съотечественици, врагът е пред портите.

  ВРЕМЕ Е ДА ЗАЩИТИМ СВОЯТА РОДИНА!

  Всъщност тъжната истина е, че ВРАГЪТ отдавна ни е превзел, чрез неговите протежета.

  Откраднаха ни РОДИНАТА по „демократичен“ път.

  НО.

  Ние можем по ДЕМОКРАТИЧЕН ПЪТ да си я върнем.

  По-добре късно, отколкото никога.

  Борбата няма да е лека, нито кратка.

  Всеки може да участва с процеса на освобождението – когато му дойде времето на есен, да отиде до урните и да гласува за ПП и ДБ, които до тогава надявам се ще бъдат обединени.

  АКО до есента ново „псевдо-демократично мнозинство“ в парламента направи действия от типа:

  – Блокиране на провеждането на нови парламентарни избори наесен;

  – Смени машинният вот с хартиени бюлетини;

  – Сключи нов договор с вампира „ГАЗПРОМ“ или започне явно да ни тика в ръцете на РУСИЯ;

  ТОГАВА ТРЯБВА ДА ИЗЛЕЗЕМ НА ПЛОЩАДИТЕ И ДА ЗАЩИТИМ РОДИНАТА СИ ОТ ПОСЕГАТЕЛСТВАТА НА ЗЛИЯ ДЕМОН НАРЕЧЕН РУСИЯ!

 10. Олег Козлов от ПП каква лимонка е-Ф1 или нещо по съвременно-Пу 2.

 11. Бих гласувал за ПП и / или ДБ, ако покажат недвусмислени прозападни намерения и също толкова недвусмислени намерения за освобождаване от руското влияние. Заедно биха могли да привлекат около и малко повече от 30% от гласовете.
  Към VivaFreadom – главният ни проблем е точно в липсата на достатъчно “атланто-фили”, така че не пробутвайте руска пропаганда.

 12. Посланията и призивите стават все по-ясни и по-точни!
  Вече в дебата се обявяват партиите които са за избиране, както и се поставят критериите за правилен избор. Точните политици за поемане на ръководните роли тепърва трябва да се уточняват и приемат.
  Всичко трябва предварително да бъде дискутирано и уточнено и за това са нужни ясни и точни програмни действия, както и прецизн преценка на изпълнителите.
  Остава да се включат и мислителите и оценителите на програмите и съставите, за да няма подобно разминаване каквото се получи сега.
  Благодаря на sms и Спартак за публикациите с които да започне дебата на важните неща стоящи пред нас!

 13. Спартак,
  да пуснем подписка за анти руско единение …

 14. Сигурен съм, че мнозина се страхуват от обединениe на дясното (истинското дясно де), но не съм сигурен дали резултатът ще е толкова страховит. Като се отчете, че десният избирател е мислеща личност със свое си мнение за различните лидери (не винаги много ласкаво и дори не много цензурно), отделното явяване на изборите може да донесе по-добър сумарен резултат (без да забрявяме, че има и хора, решили да не гласуват, докато десните не се обединят). Важното е в предизборната кампания да не се хванат за гушите, а след това в парламента да работят заедно. Това, естествено, е актуално, ако различните формации на витаят около четирипроцентната бариера. Ако са там – обединение му е майката… Изобщо, изкарването на проевропейския избирател пред урните е голямо предизвикателство… дано да се справят, заедно или поотделно… А Путин ще помага, колкото може… (имам предвид с агресията си, с рублите помага на други партии).

 15. Първо, по въпроса за името на евентуалната бъдеща коалиция, на мен Християн Демократичен Съюз или Християн Демократично Обединение (за да няма излишна аналогия с Германия или с ДС) ми звучи най-подходящо.
  Второ, по въпроса за личности и подреждане на листи, навремето ОДС организираха предварителни (вътрешни) избори преди официалните такива. Вярно е, че тогава хората си даваха преференциите лично и на хартия в партийните централи. Сега може да се организират електронно и така да се включат и симпатизанти от чужбина.
  Трето, в отговор на критиките за бавни или незапочнали реформи в редица сектори, силен ход би бил, ако представителите на бъдещата коалиция незабавно се насочат към изготвянето на максимален брой законопроекти, които да са готови за влизане в комисии и в пленарна зала веднага след изборите и формирането на новия Парламент.

 16. към VivaFreadom:

  Противопоставяте българофили на атланто-фили!?!? Това последната руска опорка ли е?

  към Асен:

  Включването на Европа в името на новата коалиция е гениална идея! Дано я използват, защото тази яснота ще привлече много хора!

  към よ:

  Чудесна идея за подписката! Познавам много хора, които ще подпишат веднага!

 17. за VivaFeadom:

  …мая манолова била казала. той и зеленски беше казал, че ще направи заплатите на учителите и лекарите по 5 000 долара. той и великият тато ни беше казал, че в 1980г ще дойде комунизъмот. самоиронията с овците доста подхожда. но с мая манолова пипнахте един храст, който може да ви стресира. в него кротко си изчаква ЧЕРЕПЪТ и внимателно гледа през клонките достатъчно ли съвестно тичка “отровното трио”, за парите , които им предава. а че овците отдавна забравиха от кой и как се забърка манджата на ” промени-те” – то е ясно. нали затова са овце?!

 18. Todor Todorov ,
  Идеята е на СПАРТАК :
  … ЗАЩОТО
  В България умните хора са умишлено разединени, а това ги прави слаби и удобни на РУСИЯ.
  ЗАЩОТО
  Все още у нас няма дори една обща идея за освобождение от РУСКОТО РОБСТВО.
  ЗАЩОТО.
  Все още у нас няма единно политическо АНТИ-РУСКО ръководство…
  – АРЕ … звучи почти по сталински призивно щото „аха“ … но без радиото

 19. До よ

  Гледам, объркАл/а си рейса нещо.

  ЗАЩОТО.

  ИЛИ не можеш да четеш между редовете,

  ИЛИ се дърлиш за глупости, за да ти обърнат внимание,

  ИЛИ се еб@ваш целенасочено.

  ЗАЩОТО.

  Както знаем, пропаганда се прави на държавно ниво, с много пари и достатъчно дълго време.

  Другото са чалга изпълнения в стил Слави Трифонов.

  Да спорим за глупости и да се държим като петокласници в този форум …

  Аре нЕма нужда.

  P.S. На първо четене не мога да определя пола ти и затова ползвам обръщения от типа “объркал/А”…..

 20. До Тодор Тодоров:

  Не се връзвай на よ

  Той/ тя лови риба в мътна вода или просто се гъбарка за забавление.

 21. Спартак,
  откакто я има страницата на ivo, че и преди това за Аре сме все в по-голЕма нужда – не 7/8, а в 10-ката и това е по сценарий(вж. конспекта на Спартак) … та, без “радио” не можем … и сталин не е могъл

 22. Спартак, hold your horses, както се казва. Намесвам се, не че някой ме пита, ама много ме дразнят несправедливостите. よ се съгласи с теб, ако не си разбрал, де да знам – чети, well, редовете.
  Не знам защо изведнъж изтрещя и говориш за рейсове, ебване и прочие.
  Тук всички се предполага, че са на някакво по- как да кажа, не махленско ниво и с акъл в главите. Не е нужно да се изгрубява излишно.
  Моят пол е женски, ако въпреки всичко решиш и на мен да теглиш една.

 23. Todor Todorov , Спартак, persephone,
  Всъщност не коректно е написаното от мен –
  идеята за АРЕ не е на СПАРТАК, а заради написаното от него , че е наложително държавата ни да има ”политическо АНТИ-РУСКО ръководство”, ако това искаме
  НО гласуването на политици мандат да лидират процесите в държавата сработва при работещи институции, но за последните избори носи разочарование за драгия гласоподавател
  в превзетата ни държава политическо лидерство може да се изяви при Единение на общи политически приоритети – това прави мандатоносителят ефективно Лидиращ
  та абре-виа-турата АРЕ … е в см. ”айде наш’те… и
  няма да стане без АРЕ да призовава по радиото, от тв екрани, ютуб … равноделно с ”другата гледна точка” …

 24. RE: よ & persephone,

  С това “АРЕ” нещо разговора не станА.

  Явно АЗ съм объркАл рейса.

  Щот’ съм тъпо парче и ГИ не разбирам нещата.

  Пък и трудно се изразявам. Човещина – толко моЕм, толко праИм.

  От самолет се вижда, че съм НЕ на Ваш’то ниво.

  Акъл не давам и нЕма да ВИ досаждам.

  А пък на ВАС щом Ви е кеф да умувате – умувайте.

  Кефа цена нЕма.

  “АРЕ”, весело!

 25. Да се надяваме, че Кирил Петков, Христо Иванов и Атанас Атанасов са прочели тази статия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.