“Тулупът” от Банкя в ступор след решението за прогонването на 70 руски шпиони, проспа сутрешните блокове

 

 

 

 

Вчерашното съобщение на премира в оставка Кирил Петков, че от България ще бъдат изгонени 70 руски дипломати и служители трябваше да взриви българската публичност с моментални и нестихващи медийни реакции в българската публичност. Вместо това то предизвика на първо време само несъгласие от страна на БСП, което депутатът Божанков сведе тази сутрин от екрана на НТВ до констатация, че партията му не е била уведомена предварително. 

Нещо подобно рече и Тошко Йорданов, който определи казаното от Петков като негова “хрумка”. Но за Тошко и изреченото от него, още малко и малко по-долу…

Президентът Радев намекна от Мадрид за загриженост относно “мащаба и последствията” от решението на премиера Петков.

Големият въпрос е къде са нахъсаните гербаджии да изразят възторг от  факта, че Петков продължава започнатото от тяхната власт прогонване на руски шпиони, но този път в невиждано и нечувано в българската история голям размер ( това е един от случаите, когато размерът, вкл. на отношението към евроатлантизма, има значение). Май се оказват в ролята на “тулупи”, каквато дефиниция използва техният вожд за спящите до късно свои политически противници. Самият той също е тулуп по тази логика. Никак не бърза да изрази радост от радикалния евроатлантически ход, който му дърпа фалшивото евроатлантическо килимче изпод краката.

А как само бяха завладели телевизионните екрани през последните дни видните сподвижници на дремещия днес в Банкя! Заляха ефира със себе си, а днес никакви ги няма.(Бойко)тираха ранния телевизионен ефир и се задоволиха с изказвания в парламента, които могат да бъдат наречени всякак, но не и да бъдат заподозрени като подкрепа за решението да бъдат прогонени 70 руски шпиони. Най-вероятно чакат върховния ”тулуп” да се събуди от вцепенението пред трудното предизвикателство да громи врага от ПП в позата на защитник на евроатлантизма.

Същото се отнася и до демонстративния либерализъм на ДПС. И той замлъкна. Горките процуденти и водещи на сутрешните блокове сигурно са молели и тях да изпратят някой свой човек да каже няколко похвални евроатлантически думи. Но не. Откликнали са на поканите само “обичайните заподозрени” коментатори от автентичното прозападно пространство ( Петър Карабоев от “Дневник”, Огнян Минчев, Стефан Тафров).

Но да се върна на Тошко, който през март 2014 г. ме нарече “русофоб” и ме провокира в студиото на “Шоуто на Слави” да обяснявам, защо Крим не е руски и защо неговото сравнение между Крим и Косово е абсурдно. Оказва се, че днес той не подставя под съмнение от коя страна на барикадата сме, както се изрази. Но му трябват доказателства, че зад “хрумката” на Кирил Петков стоят доказателства.

Тошко, който е набеден в ИТН  за капацитет по всякакви въпроси, се изказа крайно неподготвен с обобщението си, че никога никой не е гонил толкова руски “дипломати”. Според него в посолството на Русия дори нямало 70 души на дипломатическа служба.

Че става дума за руснаци с дипломатически статут, както и за служители на посолството без такъв, е ясно. Общото между тях очевидно е, че са извършвали “нерегламентрирани”  действия ( шпионаж, диверсии, воювали са на хибридния фронт срещу България). Колкото за това, че нямало други подобни случаи в миналото другаде, мога да припомня някои факти с обратен знак.

Чехия прогони през март 2021 г. 70 души от руското посолство, за да се изравни неговият състав с командированите от Чехия служители и дипломати в Москва.

САЩ изгониха 60 руснаци от посолството във Вашингтон след разкритията за руския опит да бъде отровено семейство Скрипал във Великобритания. За две годни след тези разкрития от различни държави бяха изгонени 220 шпиони. Броят им към днешна дата се увеличи поне два пъти. Това, че Тошко не знае тези факти, не ги отменя. 

Други, подобни на Тошко “корифеи”, се възмущават пред доверчивата телевизионна аудитория, че тук се обсъждало прогонването на посланик Митрофанова. Нито една държава не била прогонила руски посланик, твърдят възмутените. С което поставят Литва в графата” никой”. Защото в началото на април тази година Литва си изтегли посланика от Москва и настоя руският посланик във Вилнюс да напусне също.

Дори и да бъда частично опроверган със (закъснели) адмирации на споменатите по-горе “тулупи”, фактът си е факт: всички си глътнаха езика. Едни, за да изчакат руските инструкции и копейки, други, за да измислят как от един позитив за Кирил Петков, ПП и демократично мислещите хора у нас могат да извъртят и изчоплят някоя ползица за себе си. 

Потокът от копейки явно бързо е задействан, все пак. Копейкин отсече днес, че прогонването на (чуждите ) дипломати било…национално предателство. Ако някой още не разбрал коя е неговата националност, сега вече може да прогледне. Стига да иска.

Ще стане още по-интересно, ако след първата крачка Петков направи и втора, като нареди да се разсекретят поне онези доказателства за руската шпионска дейност, които не застрашават българските служби с изясняване на методите им за изобличаването на руския шпионаж. Дори и да не се осмели на това, заявката му за истинско проатлантическо обединение в България около самоотбраната срещу (не)видимото руско настъпление срещу европейска България е най-добрият ход, който е предприемал досега. 

( Авторът споделя отговорността за това твърдение чрез десетките си изказани в тази посока пожелателни мисли в близкото и не толкова близкото минало).

22 мнения за ““Тулупът” от Банкя в ступор след решението за прогонването на 70 руски шпиони, проспа сутрешните блокове”

 1. очаквам обвинения от прокуратурата,тъй като тези шпиони не са работили сами,а с български граждани,имащи какво да кажат.

 2. Министр обороны Великобритании Бен Уоллес: “Взгляд Путина на себя и мир – это взгляд мачо. Вы редко можете услышать фразу “синдром маленькой женщины”. Вы всегда слышите “синдром маленького мужчины”, и у него этого в избытке…(интервю LBC,liga.net)”
  – Тулупи по калъп, сър …. … (пак от там) Главкому спикер СБУ : “Российские спецслужбы получали и направляли сумасшедшие деньги на подрывную работу … “

 3. С този ход, премиерът Петков направи така,, че да бъде запомнен наред с Иван Костов що се отнася отношенията ни с Раша.

 4. Путин и производните му разчитат на умора и къса памет.
  Затова ДБ вместо да призовават за спокойствие и ПП вместо да се надяват че Нинова ще преосмисли решението си трябва да напомнят ежедневно какво се случи/случва в Украйна.
  Че има непредизвикана агресия която носи смърт и разрушение в размери невиждани на Европейският континет от ВСВ.
  И че е срамота политически лидер от Европейска партия да се изживява като адвокат на това зло загърбвайки страданията на милиони. Това е просто нечовешко и тази жена (Нинова) трябва да бъде унижена заради позицията си а не да бъде приобщавана.
  ПП и ДБ трябва да полагат ежедневни усилия за разпространението на тези прости факти като по този начин апелират към съвестта на нормалните хора.
  В тези обстоятелства има голям шанс много хора да узреят и да променят досегашните си мнения и вярвания относно Русия.

 5. DW: Проруските среди в България: какво ни разказаха хора ОТВЪТРЕ

  Каква е стратегията на Кремъл за България? На какво се дължи роенето на проруските организации? Защо през 2015 Москва решава да спре финансовата си подкрепа за “Атака”? Източници на ДВ разкриват многозначителни детайли.

  https://www.dw.com/bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D0%B2-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%82%D1%80%D0%B5/a-62297429

 6. 💙💛
  95 защитника от Азовстал са вече у дома в Украйна!
  Общо 144 пленника са върнати
  Самому старшему из них – 65 лет, самому младшему – 19. Среди освобожденных – 23 офицера и 69 военных сержантского и старшинского состава.

 7. мутрофановна : англичаните и американците изцяло командват тази страна за съжаление…народът на България помни историята и се грижи за паметниците – от нейните уста в божиите уши -след войната може и да станем Япония на Балканите – време е да се усетим, че ни държат с най-голямата лъжа, че българите сме русофили , щото не сме били нито преди да техните “освобждения” нито след тях …

 8. Това с резидентите на Путин е прекрасна новина. Най-смелата в новата ни история политическа стъпка, след влизането в Европейския съюз и НАТО. Това е и повод всеки да покаже на коя страна е; На България или на Путиландия. Всъщност напоследък се забелязва скоростно избистряне на политическото пространство. Мътилката се разнася и ясно се вижда кой-кой е. Това ме радва. Много продължи мъглата. За жалост мнозинството не е и скоро няма да е продемократично. Хората си обичат “силната” ръка. Обичат и простотията. “Аз съм прост и вие сте прости”

 9. Нинова иска руски преврат,първо позицията и по Украйна,сега реве за руските шпиони,да видим истинското лице на коалиционния си партньор.А това рефлектира на изборите…

 10. Шпионите на Москва атакували със секс компромати и подкупи висши служители и политици у нас

  Според руската агенция ТАСС Москва ще изгони в отговор всички български дипломати и по същество ще закрие посолството ни в Русия. Може обаче и да не се случи, ако се постигне договорка властите в София да НЕ ПУБЛИКУВАТ силно уличаващи факти за действията на руските служби на територията на България.
  Неслучайно новият скандал с руски дипломати се случва в България. В София се намира своеобразен ЛОГИСТИЧЕН ЦЕНТЪР на руските служби за действие на Балканите и Югоизточна Европа.

  https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/shpionite-moskva-atakuvali-sas-seks-kompromati-podkupi-visshi-slujiteli-polititsi-nas.html

 11. От сутринта навсякъде по медиите рев, скимтене, попържни,хули, закани, и какво ли не още, от явни и скрити русояди! Найс, а?

  Браво Кириле!

 12. Преди 30 години един синдикален лидер лепеше етикета “Педераст” на неудобни за него политици от СДС. Хора, плували в софийските политически води по това време, изразяваха категорично мнение, че същият синдикален лидер е най-големият политически педераст в България.
  Днес Копейкин, обслужил Русия и Сърбия със съпротивата срещу присъединяването на СРМ и Албания към ЕС и не само, нарича всеки политик, защитил българския интерес, “национален предател”. Същата персона не пропуска всеки ден да доказва, че тя е най-големият национален предател в днешната българска политика.
  Това явление е добре обяснено от австрийския психоаналитик Фройд.

 13. Хахха голям кеф :))) Цялото русофилство е в мат , ще загубят звуко-артикулационните си функции 🙂 Като чух новината помислих че съм попаднал в някоя моя фантазия.
  Браво Кире !!!!!

 14. В балон летели американец, руснак и българин. Балонът почнал да пада и всеки трябвало да хвърли най-любимото си. Американецът изхвърлил парите, руснакът хвърлил водката, а българинът изхвърлил руснака.

 15. Иван Петков

  “Крадецът вика – дръжте крадеца” е основната идея на ДС-КГБ за прехода към капитализъм , но не шведския, а да е толкова див, че в хаоса и суматохата народонаселението да почне да си иска ако не соца, то със сигурност твърдата ръка на бащицата и крилото на матушката, разбира се:”…Първият етап трябва да бъде особено „мътен“ За щастие нашият народ е привикнал на всичко. Лозунгите в първия етап трябва максимално да объркат целя народ. Повече обтекаемост, повече каучук.Можем да наречем целия процес ПЕРЕСТРОЙКА – този лозунг веднага ще бъда подхванат, макар че никой не знае какво и защо ще преустройва.Лозунгите от първия етап трябва да интригуват с новост, с неизвестност: НОВО МИСЛЕНЕ, ОБЩОЧОВЕШКИ ЦЕННОСТИ , СЪДБОНОСЕН или ПЛУРАЛИЗЪМ. Лозунгите за втория етап трябва да бъдат по-конкретни и зли:ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ, пак СВОБОДА, ДЕМОКРАЦИЯ, СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ, СУВЕРЕНИТЕТ, ДЕНАЦИОНАЛИЗАЦИЯ (животът роди термините ПРИВАТИЗАЦИЯ и ВАУЧЕР, и ние не настоявахме да се запази терминологията). Третият етап е най-страшният и странен – тук ще се използват всякакви лозунги, защото народът вече ще е изгубил вяра във всичко. Вашата работа ще бъде да доведете това състояние до точката на кипенето: СПРАВЕДЛИВА ВОЙНА, и ГРАБИ НАГРАБЕНОТО, и ПРАВИТЕЛСТВОТО – НА БЕСИЛКАТА!
  Това ще бъде етап на неуправляемите емоции – дотогава вече ще са подготвени истински социалистически политици, които ще отстранят от власт целия този боклук…(Михаил Любимов, „Операция “Голгота”– секретният план на перестройката”)” – мутрофанова трябва да разчита на туземните копейкиновци за “истински социализъм, който да бъде подкрепян от целия народ, при това на свободни избори” … но и путин очакваше хлеб-соль в Украина

 16. Имайте милост, г-н Инджев, човека няма ток. То не бяха арести, не бе спиране на тока. Издевателстват над опозицията, над коалиционните партньори, над всички!

  А сега сериозно. Митрофанова не я гонят, щото най-вероятно ще пратят някой по-кадърен от нея. Няма да се хващам на бас, но имам предчуствие, че до края на годината руснаците ще си я сменят сами.

 17. КП дава днес назаден и прави реверанси на Нинова.
  Същата която одобрява изтребването на украинската нация и която трябва да бъде унижавана всеки божи ден за тази си позиция.
  ПП и ДБ ако искат да получат гласът ми да прочетат днешната новина от Алфа Рисърч за нагласите сред населението относно съюз с Русия или ЕС.
  Какво сте тръгнали да ухажвате лидер на партия чиито подръжници са най-големите русофили (дори по-големи от израждане) и мнозинството от тях искат съюз с Русия?

 18. Най-сладката от реакциите на тукашните спонсори на тероризма срещу прогонването на 70-те терористи от рашисткото посольство, е тая на Копейкин – “национално предателство”??. Много яко! Той си признава, че не е българин по националност и че работи за вражеската на България РуZZия. Тая руSия сега е “спонсор на тероризма”. Следователно Копейкин е престъпник-поддръжник на тероризма. Ако нашата или европейската прокуратура не подпука копейковците и подобните им, то следващия “Магнитски” ще ги захлупи.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.