“Аз съм българче” като антитеза на днешния руски шовинизъм

 

 

 

Какво е днес да си българче и що е то да си русин?

Да си българче днес означава, че си част от семейството на най-напредналите народи.

Русинът е поставен под европейска карантина в презрения от цивилизованите страни изолатор за кокошкари, крадящи перални и тоалетни чинии под дулата на танковете си. Дори и в Болгария, която за него не е “заграница”, русинът може да кацне днес след заобикаляне от хиляди километри. Кой сега е “курица”?

Ние българчетата, без да сме по атомно съветско наследство в Съвета за сигурност на ООН, имаме глас в решенията на най-мощния икономически и най-могъщия военен съюз на света – ЕС и НАТО.

Гласът на русина е със затихващи функции в най-различни международни организации. Тежи само с килотоните си в Съвета за сигурност на ООН, в чието Общо събрание събира само 4 гласа подкрепа за агресивната си политика срещу близо 40 пъти повече гласове против и въздържали се.

Българчетата днес могат да си позволят на изгонят  от София 70 руски шпиони.

От Русия няма как да отвърнат с нещо подобно- няма толкова българчета , които да шпионират срещу Русия в цялата ни държава, какво остава за Москва.

Без да се величаят като велики, нашите български културни дейци и спортисти са свободни да покоряват музикални салони и стадиони по света.

Носителите на великата руска култура и още по-великите наследници  на съветския спорт си налагат парцалите в Родината. Налага им се, защото да си русин стана ( съвсем) срамно в наши дни. А и започнаха да излизат истините за великия антиевропейски шовинизъм на великия Пушкин, великия Достоевски, Лермонтов и дори на Гогол, украинец по рождение, прегърнал също руския шовинизъм. Великият руски антисемитизъм, съставна част от руския примитивизъм, най-после се превърна в тема.

Ние, българчетата, въпреки отровителството с новичока на рашисткото влияние, сме на страната на свободата, човечността, правото на народите на самоопределение и самозащита.

Русинът, според официалната му статистика, подкрепя с огромно мнозинство опитите милиони хора в съседни страни да бъдат поробени, унищожени, асимилирани и смлени от руската човекомелачка с военна сила – поради липса на “мека сила” да ги привлече на своя страна.

Ние, българчетата, пишем с български букви. Половин хилядолетие чуждо по религия и етнос владичество не променя този факт и не успява да ни откъсне от европейската ни същност.

Русинът също ползва българските букви, но не ги признава или не осъзнава, че са такива. За 300 години монголско ислямизирано владичество европейското у русина е прекършено – необратимо, както се вижда днес.

Българчетата не само са възприемчиви към вноса на новото и напредничавото, но дори се самообвиняват, че прекаляват. Определено е вярно по отношение на монументите на “освободителите”.

Русинът по принцип не признава ничия добрина, която са му причинили. Живее на бойна нога с готовност винаги да се бие срещу всичко “чуждо” и особено ако идва от Запад – по навик от столетията, когато е бил подчинен, формиран с камшик манталитетно от източните номади и превърнат от европеец в евразиец. 

Ние българчетата сме дали не само буквите, но и повечето думи, използвани и днес от русите. Над половината думи в съвременния руски език са от старобългарски произход, признават ( все пак, без това да е държавна политика) руски научни изследвания.

Русинът отвръща с обратно влияние върху българския език, опитвайки се да го превземе от повече от век насам.

Ние, българчетата, никога не сме нападали Русия дори във вековете, когато Московията е била в зародиш, а България е била голяма европейска сила.

Русите са нахлували и безчинствали по нашите земи многократно под разни предлози, докато накрая успяват да ни окупират и съветизират.

Ние, българчетата, обитаваме средно голяма европейска страна. Нашите земи са зелени.

Русите си имат най-голямата по територия държава, но 64 на сто от техните земи са заледени.

Ние, българчетата, привличаме в нашата китна България многобройни руски туристи.

Руските простори са били посещавани най-вече от наети да работят там българчета и от заточени по концлагерите заблудени поклонници на комунистическата религия. 

Българчетата не си купуват имоти в Русия.

В България русите са номер едно сред чуждите купувачи на имоти. 

Иван Вазов, чиито рожден ден отбелязахме току-що, е писал “Аз съм българче” на вълната от покрусата си от катастрофата на България през юни 1913 г. в Междусъюзническата война, в която руската дипломация обединява всичките ни съседи срещу нас.

Историята обаче има своето продължение и то е в наша полза днес. На войнстващия руски шовинизъм можем да противопоставим горните факти. Можем да кажем гордо на сравнителна основа:” Аз съм българче” и да пратим руския кораб на дъното, описано от съветския класик Максим Горки.

24 мнения за ““Аз съм българче” като антитеза на днешния руски шовинизъм”

 1. По същото време баланс на ефективнооста на 8-те Хаймарса само за седмица
  https://t.me/Sharpreview/15483
  Вижте какво заварват нашите победоносни войски при деокупацията на “ощастливената” за кратко с “русский мир” Ивановка

 2. В тази връзка бих попитал Другаря Радев, какво българче е след като призна публично Крим за руски а дори Китай не иска да го признае??!! И този се има за Президент на Европейска държава и “Натовски” генерал. Гледам и че го играе много загрижен за България, за народа а няма смелост дори да каже едно Не на Рашисткото джудже. Дори нападна Кирил Петков и почна да го клевети че купува депутати. Мноо си смел бе генерале!! Даже нямаше смелост да си потвърдиш думите, че Крим бил руски и почна да го замазваш. Страхливо и Наведено “българче”!! Същото нещо са и останалата гладна сган рашофили. Какво ще правите обаче, когато джуджето побегне?? Къде ще се криете или пак ще врътнете дупето както само вие си можете?? Румбата Петков (с Гоцето) и ти сине майчин в коя руска дупка ще търсиш пак подслон??

 3. Войнстващият шовинизъм е винаги гаден, както руският, така и българският.

 4. Към Елисавета:

  Разликата между “Аз съм българче и руският шовинизъм е в това, че българчетата не искат и не посягат към нищо чуждо, ако случайно слагате знак за равенство. Дори самото умалително “българче” е антитеза на руската претенция на величие.

 5. Ало, министърът на образованието!
  Прочете ли текста? Какво се смърлушваш като гугутка? Българче ли си или русофилски парцал?!
  Вземи се в ръце и текстът – веднага в учебника по родинознание на основните училища!

 6. Българчето-БЪЛГАРИНЪТ Е СИН НА СЛАВНО ПЛЕМЕ! А за руска култура може да се говори единствено едва тогава, когато тя достигне нивото на руския алкохолизъм. Дотогава дейността на хората пишещи ноти и букви-БЪЛГАРСКИ БУКВИ, си остава тясна кръжочна дейност предназначена за лифтиране увисналото лице на злото.

 7. @Елисавета

  “Я — путинец, со мной опасно об этом говорить. Я уважаю Путина и мне он нравится. России Богом отпущено быть чище и сильнее других. Давайте поверим и будем что–то для этого делать” – сказал незадолго до своей смерти Валентин Гафт.

  А ведь придворный лицедей объяснил одной этой фразой весь смысл бытия этой страны:

  “России Богом отпущено быть чище и сильнее других”.

  Это квинтэссенция великодержавного бреда, который протянулся через столетия от князей русских до чекистов русских. Самообман, который позволял и позволяет до сих пор безнаказанно нести зло всем вокруг.

  От этих слов веет запахом запекшейся крови, потом опричника и кирзовыми сапогами. Источая эту кисло-едкую вонь, смакуя на зубах солёный привкус чужой кровушки, эти слова всегда произносились с особым, дьявольским предвкушением перед очередным актом вероломного насилия.

  Только море пролитой крови за все времена бесцельного хождения по особому пути, так и не очистило и пяди русской земли. А погрузило её безвозвратно в трясину великорусского шовинизма, где насилие стало единственным государственным языком и главной валютой в обществе.

  “Давайте поверим и будем что-то для этого делать”

  А вот так не бывает. Либо ты что-то делаешь, либо ты просто сидишь на печи и веришь. Либо ты гордишься своими достижениями, либо ты гордишься своей национальностью.

  За сотни лет не научились ничему, но преуспели в неуемном, лихорадочном самообожании. Как итог: на отшибе цивилизации в лаптях, ощерившись на весь белый свет, с ржавым автоматом в руках и с кандалами на ногах.

  Раздутое до невероятных размеров чувство собственного превосходства над другими, потому что: “Мы русские и с нами Бог” – это и есть нацизм в своём чистом, дистилированном виде.

  Вы не чище и не сильнее других, вы просто очень больны.

 8. Г-н Инджев, Елисавета,

  Дори самото умалително “българче” НЕ E антитеза на руската претенция за величие , а е да си вържеш тенекийка по времето, за което Митрополит Методий пише:“Русофилството в България достигнало до идиатство“ – Иван Вазов, който е описал Съединението на “българчетата” като дело на “героите на кръчмите и затворите”, “бездомни и безименни скитници”, “изпъдени гимназисти”, “нравствена паплач” – звучи точно толкова нелепо колкото: “Историята на Македония е най-романтичната част от историята на България” , но последното все пак е казано от посредствен бракоразводен адвокат, а тези Вазови “свидетелства“ ги цитира историк макар и в текст от типа“всеки сам си решава(https://www.mediapool.bg/ot-partizanski-razyareniya-do-saedinenieto-news283603.html)
  А на Вазов, много скоро, когато братушките навръх Петковден 1915г. радостно бомбардират Варна, му се налага и гласно да заяви:“Аз съм преди всичко българин“… а “всичко“-то по стара руска традиция подло удря в гръб точно когато българските войски успешно настъпват и вече освобождават изконните български краища в Моравско и Македония – “о, братя“-та кой знае защо “неканени“ нахлуват в Добруджа … и тоя път не само сърбите като в Сръбската война и те си го получават: “… Бълг. армия бие наред в жестоки сражения руските войски по суша, въздух и вода. България успешно защитава свободата си и своя суверенитет… Става дума за отхвърляне на бълг. комплекс за малоценност пред Русия… С кръв и жертви на бойното поле бълг. народ доказва, че обича свободата
  си и в името на осъществяването на националния идеал за създаване на Целокупна България от Добруджа до Македония и от Моравско до Бяло море е готова да се опълчи и против Русия…(ВОЙНАТА НА РУСИЯ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ В ДОБРУДЖА 1916-17, Янко Гочев)” България която руската злокобна намеса разпарчоти:” За тоя смъртен грях, ще бъде наказана Русия със страшен погром, много по-страшен от оня, който й се нанесе във време на Руско-японската война…(СТАРОЗАГОРСКИЯТ МИТРОПОЛИТ МЕТОДИЙ КУСЕВИЧ ЗА ВИНОВНИЦИТЕ ЗА ПОГРОМА НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1913)”

 9. @Елисавета
  Добре дошли при невинаги разбраните… Не се сърдете. Тук това се случва сравнително рядко.
  Разбира се, че войнстащият шовинизъм е отвратителен при всички страни и народи… Просто в случая се натрапва разликата в мащабите и затова някои така реагираха… Да не говорим, че българският шовинизъм от първата половина на 20-и век е доста обоснован от поведението (да не кажа грабежа) на съюзниците-разбойници и е доста по-“симпатичен” от днешния руски шовинизъм. Не е все едно българин да гори от желание тогава да се бие със сърби, гърци, румънци и руснаци, и сега руснак да убива цивилни “братя”-украинци (дори без да отчитаме дистанцията на времето).
  Тук изобщо не говоря за днешните пародии на български шовинисти… Предполагам, Вие също. Може и изобщо да не сте имали предвид българския шовинизъм, но времената са такиа, изнервени, а и ние, гузните шовинисти, понякога бягаме негонени.. (тук вече се шегувам).
  Извинявам се, ако и аз не съм Ви разбрал, но нали затова сме се събрали – да си хортуваме….

 10. Здравей, ЖОРЖ!
  благодаря за феноменалния текст! Дай, моля те, повечко информация за източника и автора.
  Предварително благодаря!

 11. Павле, да цитирам безсмъртният Остап Сюлейман Берта Мария Бендер бей: “Вашето политическо кредо:Винаги”🙂
  Източникът е “телеграмен”
  https://t.me/s/kolokol_21

 12. Блестящо!
  Но ние българите не се учим от уроците на историята.
  Заради Македония сме започнали Втората балнанска или Междусъюзническа война и сме изгубили завинаге огромни територии завладяни с цената на хиляди български животи. Заради чукарите на Македония сме изгубили Одрин, линията Мидия-Енос, Александруполис и цяла БЕломорса Тракия без Солун.
  Ще допуснем ли пак да се спънем в един и същи камък???

 13. Цели бригади отказват да се бият в Украйна:

 14. Ние Българите сме едни от най-древните народи в света.

  През последните години излязоха на бял свят огромен брой факти, които подкрепят тази теза:

  – Основаване и развитие на Империята на Траките много преди Европа да е излязла от „каменната ера“.

  – Тракийските златните съкровища от преди 5-6 хиляди години.

  – Българския календар, който е на повече от 7,000 години и дори Юнеско потвърди, че е най-точния в света.

  – Тракийската азбука, която става основа на Българската азбука и много други.

  Да, ние сме древен народ и сме имали и възходи и падения.

  Има резон да се гордеем със своите НАЦИОНАЛНИ постижения.

  НО.

  Националната гордост е само началната отправна точка, върху която се гради силата на един народ.

  Не случайно Паисий започва своята „История славяно-българска“ с думите: „О, неразумний юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?“

  Паисиевата история е малка по обем и е базирана основно на руски източници, защото след като Османската империя ни прегазва, част от елита на България отива на изток и поставя началото на развитието на т.н. „Древна Русия“ или Киевската Рус.

  ОБАЧЕ.

  Въпреки малкият си обем тази история на България, преразказана доста семпло и с много неточности все пак полага основите на нашето Възраждане.

  Истината е, че Русия няма древна история и с пълни шепи от векове краде от нашата Българска история, за да „докаже“ колко е „древна и велика“ тя самата.

  България не случайно е „златната кокошка“, която Русия желае да притежава.

  ЗАЩОТО.

  Освен, че очеизвадно ни краде финансово и културно от близо 150 години РУСИЯ, има за цел да ни претопи и след още 150-200 години (не дай си Боже) ако все още РУСИЯ съществува, да твърди че ние българите сме руснаци.

  Много факти доказват, че още от преди 150-200 години Руската империя води ХИБРИНИ и/или ИНФОРМАЦИОННИ ВОЙНИ срещу България, защото още от тогава т.н. „Русия“ променя огромен брой исторически факти в своя полза.

  Дори ако погледнем името на Паисиевата история „История СЛАВЯНО-БОЛГАРСКА“ е менте.

  ЗАЩОТО.

  Според РУСКИТЕ „историческите източници“ т.н. СЛАВЯНИ идват от РУСИЯ, а т.н. ПРАБЪЛГАРИ също идват от РУСИЯ…… демек, ние имаме общи корени с РУСИЯ и сме един вид РУСНАЦИ.

  А това е пълна измама, защото НЯМА И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО нито СЛАВЯНИ, нито ПРАБЪЛГАРИ.

  Доказано е, че дори нашето ДНК няма нищо общо с никой от народите населявали някога РУСИЯ.

  Темата за РУСКОТО крадене и манипулации е огромна и не може да се опише с няколко думи.

  НО.

  Когато говорим за национална гордост, която не е подкрепена с никакви действия от страна на БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА, която да защити РОДА и РОДИНАТА ни, това си е направо „НА ГОЛ ГЪЗ ЧИФТЕ ПИЩОВИ“.

  Необходимо е БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА да вземе спешни мерки за ВЪЗРАЖДАНЕ на БЪЛГАРСКИЯ ДУХ, а не да допуска създаването на РУСКИ политически партии под името „Възраждане“.

  НЕОБХОДИМО е да се спрат всички финансови и духовни кражби от страна на РУСИЯ.

  НЕОБХОДИМО е, както казва Илиян Василев, да се заложи на „меката сила“ – училища, университети, култура, история и всичко да бъде на базата на реални исторически факти, каквито у нас има в изобилие – както се казва където и да копнеш излиза история.

  НЕОХОДИМО е обаче, всеки според силите си да работи ВСЕКИ ДЕН за възраждане на БЪЛГАРСКИЯ ДУХ.

  НО.

  Всичките тези усилия не би следвало да се развиват като един вид самодейност само от отделни хора, а е НЕОБХОДИМО БЪЛГАРСКАТА да ръководи и развива тези процеси.

  ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 80 ГОДИНИ, КАКТО ЯВНО ТАКА И СКРИТО СЪВЕТСКАТА ДЪРЖАВА УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

  ЗА ДА СЕ ПРОМЕНИ ТОВА Е НЕОБХОДИМО БЪЛГАРСКАТА, А НЕ СЪВЕТСКАТА ДЪРЖАВА ДА УПРАВЛЯВА СТРАНАТА НИ.

 15. The Rock,
  нас ни спъват и земите ни още от времето на екатеринавелика, та до края на ВСВ и след нея ги харизва русия/ссср на съседите , а в политиката на държавата ни се бъркат до сега
  Лютви Местан(По света и у нас,БНТ,7.1.2016): “Аз съзнавам, че без да съм наивник съм играл ролята на наивен романтичен сапьор, който се стремеше да разминирва опасните мини. Някъде преди Коледа стъпих на руска мина”
  Дали на българите тогава някой е можел да каже, че настъпваме руска мина и не може да има нито 1-во, нито 2-ро Съединение – знаели са нашите държавни мъже, че и в единия случай предават народа си, в другия, че ще са виновни за подготвения от русия погром. Това се повтаря и в 2-те световни войни и след тях. Руската пропаганда създава очакване в народа, а на властта предлага договори, на които не може да откаже и това работи от руския гръцки проект , панславизма, санстефанска България … точно както “да стрим живота нов” и “перестройка” – малката книжка на Митрополит Методий Кусев „Погрома на България.Виновникът(sitebulgarizaedno)” , дава ясна представа за тази руска тактика …. а това интервю на Местан – също и не остана ненаказано … всяка еманципация от русия е политическа смърт

 16. “Налага им се, защото да си русин стана ( съвсем) срамно в наши дни. ”

  Като редово българче, на което в един момент позволиха вече да излиза от затвора НРБ (благодаря Ви, господин Костов!), съм участвал на конкурсен принцип в над двайсе международни скулптурни форума, с участници от поне 3 континента – не съм срещал нито един руснак! Е, сред посланниците, поканени на вернисажа за откриване на експозицията с нашите завършени на место скулптури, никога не съм виждал българин, но това е друга тема — за руснаците исках да кажа! Бил съм и член на международно жури – кьорав руснак на хоризонта! Нама ги, ама никакви ги няма!

 17. А как да си обясним, че има българчета, които настървено твърдят в Интернет пространствата, че в Украйна в момента посрещат “освободителната” руска войска с цветя и сълзи на очи? Как е възможно един народ да обединява толкова различни културни особености???

  Как е възможно за някои чужди влияния да сме толкова резистентни, докато за други – сме отворени като… (да не казвам като какво).

 18. Към Явор:
  Няма нужда от обяснения Явор, просто преформатирай въпроса си така: „Как е възможно за някои чужди влияния да съм толкова резистентен, докато за други-съм като…..“, и отговора дали си БЪЛГАРИН се получава от само себе си, нали?

  НАКРАТКО: БЪЛГАРИН е този, който се идентифицира само и единствено с БЪЛГАРИЯ!

 19. @Явор,4000 лв на месец са си бая пари и доста ”българчета” цицат и безсъвестно лъжат и манипулират лековерните и не много образовани сънародници,виждаме го още от Драган Цанков та до ден днещен Волго-донски канал/и канал 1 също/.

 20. Историческия преглед ми припомни един въпрос за който се замислям напоследък. Някой тук може ли да обоснове на какво е княз Светослав Игоревич през X-ти век и кои са днешните му наследници?

 21. Към Веско:
  Святослав е син на викинги /шведи-норвежци/. Владетелства над територии населени с прадедите на днешните украинци, продукт от смесването на част от източните славяни с хазарите и БЪЛГАРИТЕ. Мечтата му да премести Киев в Переславец взема главата му, от която Куря прави чаша и вдига наздравица. Кой би имал претенции да му бъде наследник!?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.