Вместо да му извадят очите на “кокорчо”, изписват веждите му без искат

 

Вицепремиерът в оставка Асен Василев намекна в интервю за “Капитал”, че чужди посолства подшушвали на коалиционните партньори на партията му да се опитват да създават коалиция с ГЕРБ. https://dnes.dir.bg/politika/vasilev-chuzhdi-posolstva-sa-podshushvali-na-nashi-partnyori-v-upravlenieto-pp-da-se-koalira-s-gerb

Колко малко е на пръв поглед информацията в това изречение, а колко много казва!

Ако разшифроването на казаното от Василев наистина е упрек към ( посолството на ) САЩ, това разбива устойчивата досегашна проста(шка) схема на пропагандната атака срещу правителството и ПП като “американско”. Вода в тази мелница, според която “харвардците” ( вече?) не мелят с Америка наливат и други медийни оливания. 

Както се вижда от кадри, споделяни в гербаджийски жълти сайтове ( като “Труд”, ПИК и т.н.)  репортер от сродна на тях медия използва ценните секунди при доближаването си до Асен Василев в един столичен ресторант, преди да го натирят, за да попита политика не друго, а дали може да потвърди слуховете за разрив с посланичката Херо Мустафа. Явно това им е най-важно в момента на побратимите от синдиката на оцелялото реваншистко статукво, командвано от двете столици на интригантството срещу България в Банкя и в Москва. 

Сега в коя графа да запишем “харвадрците”, които досега бяха попържани на американски слуги? Напомням, че пак Асен Василев беше управленецът, който ясно и категорично заяви подкрепа за това България да предостави на Украйна оръжие и нарече “позорна” обратната позиция на президента Радев. 

Веднъж Василев обори по този начин устойчивата пропагандна теза, че е кукла на конци на Радев. Сега пък са на път да му скъсат и въображаемите конци, водещи към американското посолство. 

Какво излиза? В опит да му извадят очите на “кокорчо” както се опитват да го уязвят с подигравки за външния му вид примитивите от жълто-кафявия фронт, май ще му изпишат веждите. Както е тръгнало, ще му оформят образ до какъвто фалшиво и с лично дългогодишно старание се домогваше тъкмо “балансьорът” между Изтока и Запада, какъвто беше руският орденоносец от Банкя ( преди да наруши тези дни баланса си на въжеиграч, престрашавайки се най-сетне да нарече руската агресия в Украйна именно агресия).

Разликата между двамата обаче е (и) в това, че въжеиграчът от Банкя залагаше на самопровъзгласяването си за балансьор, който обича и едните и другите. Василев върви към противоположното: създават му от глупост престижа да независимия политик, способен да се озъби и на едните и на другите.

Ще трябва да почерпи. Такова постижение, постигнато по най-автентичния начин ( т.е. с неосъзнатата помощ на враговете му), още никоя фигура в българската политика не е постигала в обозримото минало. Правят от Василев великан в очите на българите без да искат.

Опитайте се да познаете когото ще харесат българите ако трябва да избират между онзи, който се подмазва на Изтока и Запада еднакво или антипода му, който се държи еднакво независимо спрямо Русия и САЩ. Познахте!

Не твърдя, че този образ на Василев е завършен и автентичен. Но казвам, че тъпите му врагове упорито работят да го качат на пиедестала, за какъвто мечтаят всякакви патриотари, другарки и другари. 

 

11 мнения за “Вместо да му извадят очите на “кокорчо”, изписват веждите му без искат”

 1. Асен Василев е много висока топка. И далеч не спрямо “балансьора” Бибитко от Банкя.
  А снощи във Виена пред 100 000 възторжени фена концерта на Ролинг Стоунс завършва с песен на украински деца с едновременно прожектираане по сите огромни екрани на флага на Непокорна Украина.
  оой разбрал-разбрал.

 2. Забележително интервю! Както на задаващата въпросите, така и на отговарящия. Смели въпроси (за разлика от бТV-та, бнт-та и Нови) и честни отговори. За мен А. Василев е най-умният, най-решителен и подходящ за премиер политик.

 3. Не много отдавна, но добре забравено. ББ в поза партер пред Путин, за да договори как да платим 3млрд. за руските интереси, вместо да ги похарчим за диверсификация:

 4. Нашите победоносни войски докарват до истерика (ред сълзи, ред сополи) гиркин и ко.
  Слава Украина!
  На героите слава!

 5. Асен Василев е явление на българската политическа сцена. Много ерудиран, ясен и точен в изказа и изключително уравновесен и обран като поведение. Ако стане следващия министър – председател България ще спечели. Известен ми е само един министър- председател, който защитавайки интересите на държавата се противопостави и на Русия, и на т.н. Запад. Този човек е Иван Костов. Той отказа въздушен коридор за руски военни самолети, които трябваше ,ако не се лъжа да кацнат в Прищина, а също така отказа да приемем албански бежанци у нас и изпратихме всичко необходимо за бежански лагер включително и българско медицинско обслужване. Такива политици са изключителна рядкост у нас, за жалост.

 6. Радост,
  Стенограми от пленарни заседания
  ШЕСТДЕСЕТО ЗАСЕДАНИЕ София, петък, 24 октомври 1997 г.
  ПРИЕМАНЕ НА “Декларация за развитие на равноправни и взаимноизгодни отношения с Руската федерация.

  МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ИВАН КОСТОВ: Уважаеми господин президент, уважаеми господин председателстващ, уважаеми колеги народни представители, уважаеми колеги! Аз считам, че днес парламентът действително с приемането на Декларация за равноправни и взаимноизгодни отношения с Руската федерация прави общобългарска външна политика. И считам, че това е изключително важен акт. Ако някои групировки вътре в страната или някакви сили са желали българският парламент да бъде разцепен по този въпрос на русофили и русофоби, той не успя. И това е един голям резултат.
  Другият голям резултат е, че българският парламент почтено изпълнява ролята си на гарант за развитието на българо-руските отношения, каквато е поел. С тази декларация той първо, заема открита външнополитическа позиция. И ние очакваме същата такава конструктивна, добронамерена, доброжелателна позиция да бъде взета и от руската страна.
  Разбира се, аз не съм наивникът, който счита, че България е стратегически партньор за Русия. Русия е огромна страна, тя има други големи интереси, има други партньори. Но от наша страна ние сме направили нашите ходове. Това е важно. И сме ги направили заедно.
  Аз чета тази декларация и в нея виждам няколко много важни неща. Първото е, че националният интерес е понятие в речника на българския парламент, с което този парламент заменя понятието “братска дружба”. (Ръкопляскания.) И това е еманципацията, госпожо Поптодорова. Защото точно по този начин ние ще бъдем достойни хора, хора със самочувствие, европейци, които искат да налагат европейски критерии във взаимоотношенията си не само с Русия, а и със своите съседи, и със своите бъдещи европейски партньори. Ние с всичките искаме да изхождаме от това универсално правило. В това няма нищо лошо. Нещо повече, това е една почтена, открита, ясна, разбираема външна политика.
  Второ, беше потвърден още веднъж европейският и евроатлантическият избор на страната. България не се колебае по отношение на този избор. Аз благодаря особено на тези народни представители, които подчертаха това, а и подчертавам обстоятелството, че този факт влезе в преамбюла на декларацията. Ако някой си е мислел, че България е можело да бъде отклонена от този избор, той трябва да се убеждава, че не е успял. И това е много важен извод, това е извод, че ние всички сме решени да реализираме веднъж завинаги, окончателно една избрана от нас позиция, от нас избрана, от българското общество, от българското обществено мнение, от българския парламент, наша собствена ориентация, не наложена отнякъде отвън, наша. Това е много ценно според мен.
  И накрая, без посредници. За мене терминът е ключов и в този план, за който Евгений Бакърджиев говори. Няма нужда политици да посредничат в търговски отношения, няма нужда търговци да посредничат в политически отношения, няма нужда да се посредничи на България в отношенията й с Русия. Ние не искаме посредници в нашите политически и в нашите търговско-икономически отношения. Защото това означава да приемем, че сме принизен партньор. Щом не сме достойни да разговаряме с руското правителство, щом не сте достойни вие да разговаряте с руския парламент, щом българска фирма не е достойна да сключи договор с руския партньор, тогава за какви равноправни отношения говорим? А това е наименованието на декларацията, която ние днес приемаме.
  Но аз разбирам това посредничене и в друг смисъл. Дълги години, петдесет и няколко, на входа на българо-руските отношения в България беше застанала една партия. Тя ги беше монополизирала. Тя представяше отношенията на Русия към България като отношения на Русия към Българската комунистическа партия. Трябва, господа отляво, да скъсаме и с тази практика. Вие не сте страна на българо-руските отношения. (Продължителни ръкопляскания от мнозинството.) Вие не сте като партия. Много ясна е европейската формула и беше казана при изказванията от господин Бакърджиев – аз отново ще го процитирам: “В руско-българските отношения от българска страна, в политическата им част отговарят тези, които са спечелили доверието на народа”. Благодаря ви. (Продължителни ръкопляскания от мнозинството.)
  Гласували 213 народни представители: за 213, против и въздържали се няма.
  https://www.parliament.bg/bg/plenaryst/ns/6/ID/2088

 7. lian Vassilev·
  Правителството падна при най-силните показатели за индустриално производство от десетки години насам. Което означава, че политическия цикъл у нас е тотално откъснат от рационалността и от стопанския и социален цикъл. ГЕРБ плачат, че изнасяме като за световно енергия, горива, оръжия. И се чудиш, тези нали бяха атлантици, патриоти, европейци за развитие на България. Не могат да свикнат с мисълта, че слънцето не изгрява заради тях.
  И пари имаме в хазната, повече от когато и да е преди. И нови ще идват и пак – политическа нестабилност.
  Да, изнасяме яко за “Полша” и оръжия и горива, и енергия за района – и без корупцията на “атлантиците” от ГЕРБ и ДПС можем да живеем и да се летим в развитието си. Но не би. Паразитите искат своето.

 8. Руските лъжи и методите за разпространението им:

 9. Eто това трябва Кошлуков да пуска по БНТ. Безплатно могат да го получат. Ама това леке изглежда предпочита рублите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.