Холистично. Нищо лично, но типично

 

 

 

 

 

С риск да засегна някого от участниците, коментаторската телевизионна неделя днес беше доста невзрачна.Явно партиите и техните неделни говорители няма какво да кажат за очакваната развръзка от политическата криза, както наричаме у нас ситуацията, бременна с най-естествената рожба на една демокрация – изборите.

Трите основни телевизии в България сякаш се бяха наговорили да не излъчат победител в борбата по едно и също време да грабнат вниманието на публика в неделната утрин. Това е отрязъкът от времето и форматът, в който бях пионер като водещ на “В десетката” по БТВ в началото на века, когато ми предричаха бърз провал, защото нямаше в България такава телевизионна традиция хората да бъдат занимавани с политика в почивния ден. И се оказаха прави: провалих се на шестата година с факта, че отказах да се нагаждам към конюнктурата и да спестявам важните въпроси, свързани с тогавашния еквивалент на Румен Радев, който се казва Георги Първано ,но за разлика от Радев дърпаше конците в политиката и икономиката прикрито, подмолно и достатъчно болезнено, за да плаши до смърт непослушните в държавата ( описал съм механизма на неговата тайна власт и ефекта от това в книгата “Президент на РъБъ”).

Парадоксално, но сред сушата откъм интересни теми и събеседници успя да ми привлече вниманието все пак най-предсказуемият гост Даниел Митов. Заместникът на вожда от Банкя можеш и да не го слушаш. Не е мръднал и на милиметър от всичко, което говори в непрекъснатите си интервюта, с които компенсира отсъствието на шефа си от невъзможния за него терен на интелигентното приказване. 

Замислих се за самия факт, че Митов отново и отново се появява да заяви съществуването на интелигентен дискурс като антипод на водещата за ГЕРБ мантра за печелене на гласове на принципа “ и аз съм прост, и вие сте прости”, върху която се крепи съществуването на феномена на народняшката партия ГЕРБ, претендираща да води гражданите и най-вече селяните ни ( по манталитет) към Европа. Дали си вярва ловкият, бързо мислещият, обиграният и опитен ( вече) младеж, който прескочи от ДСБ от същата позиция на заместник на шефа на партията направо в положението на най-дясна ръка на Шива от Банкя?

Нищо лично. Питам холистично. 

Холистично беше думата, която той повтори три пъти в интервюто си по БНТ. Ако имаше начин да организирам залагания срещу пари, щях да сложа моите хиляда лева върху предположението, че Шива от Банкя прекрасно знае какво е холистично. Не защото вярвам в това, а защото междувременно ще го информират и той ще се изпъчи в ролята на знаещия, за да спечели – т.е. щях да заложа на очакването си да излъже отново. Щях да забогатея срещу хилядите хора, обзаложили се за обратното по логиката, продиктувана от масовата представа за простоватия Шива.

Трябва да има някакво холистично, т.е. всеобхватно ( най-общо казано ) обяснение как е възможно да виреят и дори с това със себе си да се гордеят покрай такъв робовладелец личности, несъвместими с простотията на руския орденоносец и собственик на ГЕРБ.  Ще си позволя и аз нещо много просто като обяснение.

Не мога да прозра нищо възвишено, което да мотивира този феномен. Съжалявам, но що постъпя точно като Даниел Митов, които подхвърли, че неговият враг, вицепремиерът в оставка Асен Василев, получава комисионни от “Лукойл”, след което заяви, че не иска да каже нещо подобно, а само предполага. Та и аз така: наемниците на руския орденоносец получават получават комисионни под формата на постове и облаги, но не искам да кажа, че това е така. Вероятно е и онака. 

Водещият въпрос на водещия по БНТ беше за една среща в американското посолство, на която Митов е присъствал. Гостът категорично отказа срещата да е била нещо повече от работна закуска. Отрече на нея американските партньори не са (му) подшушвали нещо ( за съставяне на евроатлантическо мнозинство във формата, илюстриран от присъствалите българските депутати, представителни за партиите си). 

Имам и аз един въпрос: ако Митов е участвал в едно нищо, защо изобщо се съгласява на интервю, в което най-важната тема се оказва разборът на въпросното нищо? Ако мен ме поканят на интервю да ме разпитват какво за последно съм си говорил с Митов, бих отклонил поканата. Защото за последно, по негова инициатива, си говорихме в кулоарите на едно телевизионно предаване,  да пием кафе. Отвърнах на анонса му с репликата, че нямам нищо против, но обикновено се срещам с политици само при положение, че мога да разкажа за нея  после. Изглежда не му хареса форматът on the record. 

Минаха месеци и не пихме кафе. За какво да приемам хипотетично интервю, в което няма какво да разкажа, след като не сме си говорили нищо?

Като дипломат, макар и бивш, Митов би трябвало да бъде достатъчно добре запознат с правилото, че срещите с дипломати, състояли се при условието да бъдат off the record ( както на професионален дипломатичен език се наричат конфиденциалните разговори), се коментират публично само по един единствен начин: “ no comment”. 

Не знам дали текстът се получи холистично, но не исках да е лично. Защото е всъщност типично.

 

 

 

8 мнения за “Холистично. Нищо лично, но типично”

 1. борисов продължи подмяната на десницата след царя … и от нея изпълзяваха начетени и със самочувствие хамелеони – все дялани камъни – митов(2007): “Аз не съм милиционер и никога няма да бъда. Не съм мутра и никога няма да бъда. Не съм масажирал ушите на Тодор Живков и никога няма да бъда приятел с Георги Първанов” … Аз съм просто човек на подмяната – едва ли борисов ще стане доган, но митов е готов и не е само той – ива митева още бързо се вписва

 2. Знаете ли, как отговаря Даниел Митов, като го попитат каквото и да било: партийното ръководство трябва да се събере и да разгледа въпроса. После трябва да се изготви резолюция. Тя трябва да се представи на парламентарната група, която да я депозира в деловодството на парламента. Едва след като се разгледа на парламентарно заседание, ще има яснота. Честно казано, такъв човек не за премиер, и за портиер не става.

 3. Митев, Сачева, Марков, Йорданов, Дилов, Томов, Биков всички те са интелектуални проститутки на сводника от Банкя и са стигнали до тук с прекалено много морални компромиси срещу пари, постове, власт. Като носят клеймото на проститутки, трудно могат да работят друго. Трудно могат да убедят обществото, че не проституират с удоволствие, а като гледам и не искат да доказват обратното.

 4. За намазания пехливанин дани (туй по Бибитко) митов НИЩО от мен. Горе всичко е казано.

  Инфо и аналитика от Марк Солонин

 5. Дончев: “Няма как нормален човек да си държи пари и кюлчета в нощното шкафче.”

  Дончев, а какво ще кажеш за самовлюбена мутричка рекетьор “погалена” от трима Папи??

  За такива народа е казал Въшката като се ояде излиза на чело.

  Две години “родната” милиция и прокуратура не проявяват интерес към най-горещите снимки в държавата и не им дреме за мнението на народа, който те третират като Овчо стадо. Ми супер а тогава щом третирате народа като Овчо стадо, вие какви се явявате Другарчета??? Вълци или жалки Чакали, дето нямат грам чест и достойнство, да водят праведен и светъл живот!!!
  Рашков и той е същия клоун!! Скача скача на банкянската мутричка и накрая позволи Прокуратурата да му обърше гза с някаква тайна 5на експертиза.
  Това ли са нормалните хора г-н Дончев!! Всичките сте за Психиатър!! 30 години се самоизбивате помежду си за плячката а народа наплашен, го натирихте по чужбина. И си мислите, че сте нормални ли??? Жалки, долни чакали!!!

 6. Гмуркането на посредствения Митов в партията на романтичния нерез с магнолията и зайчарника наистина не се нуждае от коментар.

 7. @ImBlack

  В десятката!
  Искам само да добавя към списъка и Томислав Дончев. Мисля даже че първото място ще му приляга.
  И да кажа че може би не трябва да обиждаме жриците на любовта като ги сравняваме с тези.
  При проститутките поне работата е ясна – двете страни са доволни и вреди няма.
  С гореизброените има огромни обществени вреди!
  Тези проституират но се опитват да вкарат и част от народа в акта.
  Така че те са друга категория хора достойни за истинско презрение.

  Сещам се за паралелите в Америка.
  Доста от сподвижниците на Тръмп вече съжаляват че са го подкрепяли някога.
  Силно се надявам един ден подобен катарзис да обхване и носещите тениски с лика на тиквата..

 8. При поредната си съботно-неделна изява, както писа г.н Инджев,12.11.21, “собственикът на ГЕРБ прозря”: “Ако се направи правителство с третия мандат, това ще е добре за ГЕРБ, но ще бъде лошо за държавата” – като онова признание: “Всяко тържество на България е смърт за Русия…” на същий тоя Аксаков, за когото се проляха толкова сълзи в Софийското книжевно дружество/Захари Стоянов,1886/”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.