Кое да изберем като най-малкото зло

 

 

 

 

 

ГЕРБ не изпълни главното си политическо обещание, благодарение на което се намърда в политиката като основен фактор, измествайки конкуренцията на антикомунистическия фронт. Нищо подобно на декомунизация не извърши, а за десъветизация и дерусификация да не говорим.

Пътувах с автобус по любимата на собственика на ГЕРБ “негова” магистрала “Тракия” . Без да съм се взирал специално успях да мерна от прозореца как в Стара Загора се вее руско знаме пред един сервиз за автомобилни гуми, а в Сливен минахме по бул. “Георги Димитров”, същият, на чието име продължаваме да си имаме цял град в България. Взривиха му мавзолея в София, но София не е България, нали така. 

Тази консервация на комунизма се наблюдава особено ярко по селата. Например в село Джурово, на няма и стотина клм. от столицата по магистрала “Хемус”, трите главни улици, които се сливат в центъра, са “Червена армия”, “ Георги Димитров” и “9 септември”. Давал съм този пример и преди. https://ivo.bg/2020/10/31/москва-нападна-орбан-заради-унгарски/

Сега ГЕРБ се връщат към лъжливите си корени, от които никога не е отстъпвала, всъщност. Злорадстват там, че на ДБ ( и на проявилата се като най-русофобска по мерките на Кремъл партия ПП) се налага общуване с БСП. Върлият тръмпист Борислав Цеков, основател на дружеството на тръмпистите у нас във времето, когато в Кремъл пиха с възторг шампанско за победата на оранжевия клоун на изборите в САЩ, заклеймява в Блъсковия “Труд” с тръмпистки плам десните от морална гледна точка заради готовността им за преговори за общо правителство с партията, която са забранили със закон.

Основателно ли е? Да. Кофти е.  Да не си мястото на ДБ и ПП днес. Само че Цеков търси цаката на десните не където трябва. Пропуска факта, че тъкмо ГЕРБ бяха три премиерски мандата с пълната законодателна и изпълнителна, съдебна и медийна власт в ръцете си и направиха всичко възможно въпросният закон да изглежда като фейлетон от гледна точка на реалното му приложение в рамките на това пълновластие.

В същия орган на червено-кафявия реваншизъм се е изказал правдиво и бившият министър от ГЕРБ Делян Добрев. Громи лицемерието на Нинова с документи, които доказват, че България изнася огромно количество оръжие за “Полша”. Прав ли е? Да. Само че и той има амнезия по въпроса кой прокопа газовата примка на Путлер за Украйна, плати я с български милиарди, за да захранва днес всекидневно машината на руската агресия срещу Украйна с много повече милиарди. Това е най-перверзната руска инвестиция във войната, направена от българските данъкоплатци, работеща в полза на руско-сръбската връзка срещу евроатлантическото единство и солидарност както нищо друго подобно.  

Това е и случаят, когато реваншистите от ГЕРБ основателно изтъкват факти, но ги употребяват за прикриване на далеч по-големи гадости, извършени от тяхното управление по геополитическа, предателска за европейското развитие на България линия. Защото, колкото и да е неприятно да се признае житейската истина, при гадостите, както във всичко останало в живота, има степенуване и се налага да се съобразяваме с нещата, които не можем напълно да избегнем, като избираме по-малкото зло. 

Най-голямо зло, ако се върнем конкретиката относно българската политика, е ДПС. Така рече Иван Костов. Някой тук да не е съгласен? По тази скала излиза, че БСП е нещо като “средно голямо” зло. 

Пиша всичко това не като болкоуспокояващо лекарство за гърчовете в дясното пространство. Никого нищо не съветвам. Не ме и питат гърчещите се. Но за желаещите да се запознаят с мнението ми припомням, че тъкмо БСП, заедно с нейния цар, ни вкараха в НАТО и ЕС ( да , беше резултат от предходните усилия на синя България, но лаврите обраха други с подписите си ). Случи се с цел да станем троянски кон на Москва, както мнозина от нас са убедени, но все пак фактите са такива. Но ако не се беше случило, сега БСП щеше да е перманентно на власт, качена на руските танкове. Такива са парадоксите на историята (ни).

От ДБ казват, че целта на хоризонта е 2024 година и вкарването ни в Еврозоната и в Шенген. Звучи опортюнистично да се целят в тази химера, стъпили на платформата на БСП, но в духа на горните факти не изглежда като първа брачна нощ с натрапена грозна съпруга. 

Колкото до ГЕРБ и злорадството на кибиците от редиците на бутафорните декомунизатори, там явно са възприели линията на завръщането към основополагащите измами, залегнали в основата на възникването на този проект. Громят конкуренцията от антисоциалистически позиции и дори вече се зъбят на Русия, изпаднала в тежка международна изолация и отслабена на български терен след отпадането на газовия и шпионския й монопол у нас от времето на гербаджийското управление.

Щом сте прочели написаното по-горе, вижте и това мое лично мнение: и аз съм готов съм да проявя собствения си опортюнизъм и да припозная ГЕРБ за своя, но само в случай, че включи в предизборната си програма не просто мъглява заявка за декомунизация, а като поеме ангажимент за конкретни стъпки към десъветизация чрез премахването на комунистическо-съветското нахално  натрапничество в България под формата на названия на улици, площади и стърчащите над тях окупационни монументи. Същото, което беше обгрижвано от ГЕРБ досега.

Това обаче няма как да стане. По-скоро ще влезнем в Шенген с БСП начело, където не ни пуснаха толкова години заради пробитата сигурност в завладяната ни от мафията държава, че и еврото ще ни позволят на наш терен в същия режим на управление, отколкото мимикриращите рубладжии от ГЕРБ да посегнат на фундамента на съветското влияние у нас, което от БСП “поне” открито бранят в името на службогонството си.

Надявам се да е станало ясно кое е по-малкото зло в рамките на този труден, невъзможен дори за мнозина читатели избор. “Ела зло, че без теб е още по-зле”, както се казва в една от изстраданите български поговорки, родени от многовековния опит. 

Вие какво си помислихте? 

Най-малкото зло са все пак изборите.

 

 

19 мнения за “Кое да изберем като най-малкото зло”

 1. Унграската МОЧА в Будапеща е старателно обгрижвана, всичко по нея блести от чистота и наоколо на т.нар площад Свобода. Иначе срещу него/МОЧА/ на полянката се провеждат вякакви забавки като гледане на Световното по футбол и понякога концерти, базари/тип кебапчийници, но не по балкански като в БГ/ защото не знаят как да правят кебапчета, а другото им е копие от Австрия-случили са на поробител няма какво да кажеш тук/ и тн за да върви алъш вериша. Но това ще е последния мандат на Орбан, при тези груби лъжи и при видно и за последния унгарец несправяне с инфлацията, защото колкото и да ги лъже като овце първо все пак има доста умни хора и второ цените в магазините явно показват кое как е, а и ще показват още повече, защото няма как да държиш горни прагове на цени повече от половин година/надявайки се на Русия да смачка бързо Украйна и Орбан да излезе като новия месия/ на горива и няколко продукта и после всичко това ще избухне като вулкан, а това време идва…и смятам че много хора вече няма да му вярват на глупостите за ЕС и нелегалните мигранти…

 2. 17 июля поздно вечером Зеленский отстранил генпрокурора и главы Службы безопасности Украины – зарегистрировано 651 уголовное производство по статьям о госизмене и коллаборационизме работников прокуратуры, органов досудебного расследования и других правоохранительных органов. Более 60 работников органов прокуратуры и СБУ остались на оккупированной территории и работают против нашего государства.По словам Зеленского:”Такой массив преступлений против основ нацбезопасности государства и связи, зафиксированные между работниками силовых структур Украины и спецслужбами России, ставят очень серьезные вопросы…”

 3. Много, много сложен е проблемът с “най-малкото зло” в БГ! Съгласен съм с Иво, че в конкретната ситуация най-малкото зло са изборите. Потвърждение на това /в известен смисъл/ е и едно социологическо проучване от днес, че ИТН май ще останат под прага на парламентарно участие. Дай Боже!!! Ако това добро за страната нещо се случи, може в знак на протест техният шоу-шаман отново да им върне старото име – “Няма такъв народ”. По-добре е да го няма наистина!
  Да, така каза Костов – че ДПС е “проклятието за България…” Но от това “проклятие” поне в обозримо бъдеще май няма отърване! А какво да кажем за мимикрилалата БКП! Преди време Антон Тодоров сполучливо я нарече “НЕбългарската комунистическа партия”. Тази дълголетница от самото си създаване е играла национално-предателска роля и е ревностна майка-създателка и закрилница на “рашизма” в НРБ след преврата през 1944г. А какво да кажем за най-новите “възродители”?! Докато такива формации се подвизават в Парламента, монументите МОЧА в София, Альоша в Пловдив и стотици други срамотии за националното ни достойнство, ще продължават да се извисяват и дразнят нормалните и за съжаление малкото интелигентни хора в тази държава! Ами наименованията на улици с цитираните от Иво имена? И онзи град, носещ името на един класически национален предател?… Кой ще изтрие това позорно минало! Кой ще ограмотява този заблуден и с промити мозъци народ! Ех, нямам думи повече!

 4. Колко пъти още ??? какъв ГЕРБ ? какви още обещания? Ако на тоз народ не му стигат три гербави мандата да му дойде акъла – нека да си носи кръста до гроб!
  Ако ли пък евентуално вече започва да му просветва нещо (до последно само 6% искаxa “Правосъдие за всеки” a 94% си избраxa Резидент) нека да излезе масово и да гласува така, че да не се налагат тройни и четворни коалиции с метастазите на БКП.

 5. ИТН и да останат под чертата на новите избори (почти сигурно!), на тяхно място идват хората на Стефан Явен. А иZZраждане ще вземат почти двойно отколкото имат сега…Тъжна история, Приятели!
  Без силни проевропейски и антитоталитарни свободни медии – ТОЛКОЗ!!!

 6. Г-н Стоилов, а забелязал ли сте паметника на умихнатия Рейгън срещу Будапещенския Моча?
  Не трябва да копираме, но идеята е не лоша :€

 7. Извън темата, но важно! Днес честваме 185 години от рождението на нашият най значим национален герой -Васил Левски! Светла му памет!!! По т.н. национална телевизия излъчиха филм с доста подробни /надявам се верни/ неща от неговата биография. Но изобщо не стана дума за ролята на Игнатиев за трагичната гибел на тази велика за нашата история личност! Някакъв професор /забравих му името/ наблягаше на зверствата от страна на турските /османските/ власти – редовна армия и башибозук след разгрома на въстанието. Така е било и това е станало повод за намеса на тогавашните велики сили и в крайна сметка за т.н. “освободителна война”, която “Негово превъзходителство” с всичките си дипломатически умения и турски пристрастия се стремил да избегне! Не се обели и дума за приноса на Игнатиев, Левски да бъде осъден за криминално престъпление, вместо за революционната му дейност за национално освобождение, без намесата на чужди сили, за което щеше вероятно да бъде осъден на каторга! По този начин пак се налива вода в мелницата на рашистите, които безсрамно поставят венци на паметниците на Апостола и петнят паметта му! Срам ме е, драги сънародници! Всичко описано е много голямо зло!

 8. Няма по-малко и по-голямо зло.. има зло..
  Като ето това българско зло..

  https://offnews.bg/politika/balgarskata-pozitcia-pred-es-ne-priznavame-makedonskia-ezik-izmislih-781350.html

  Искам да знам кой е твореца на тази излагация?
  Комунистите и от двете страни правят всичко възможно да спъват разбирателството между Македония и България.
  Нямало било македонски език.. казват тези които имат два отбора ЦСКА и всеки иска да е вожд и прави партия.. Аман от простотии български..

  Хибридният Кирил Петков това ли измисли?

 9. @Георги Харизанов

  Всичко добре, но къде прочете името на Кирил Петков в българската позиция пред ЕС?! Хмъ? Или едно си баба баба знае, едно си бае. Бръкна ви в гъза Кирил Петков с изгонването на 70 блядове. Има много още да ревеш по Кирил Петков. Свиквай.

 10. 0815,
  “Правосъдие за всеки” се извиниха за издигането на г-н Лозан Панов за президент, че този избор се е оказал грешка, че са стъписани от твърдението на кандидата си, че радев е фалшивия герой , че хората ги питали : “защо говори такива неща,вие издигнахте Лозан Панов, спрете го, какво правите”- тогава настоявали да се изработят “ясни” послания в кампанията: “Отговорът на нашето предложение от кандидата беше, че той САМ ще определя посланията си и кампанията си в страната ще прави с местните представители на ДБ …” – а “Правосъдие за всеки” не може да не са забелязали,че радев яхна и протеста предизвикан от захвърленото знаме от копоите руските сараи, защото се видя, че услужливо ИЗПРЕВАРВАЩО издигнаха ”своя” кандидат – реваха с глас в социалните мрежи, че са подвели(!?) избирателите и молят за прошка – напомня оня призив на “Правосъдие за всеки” протестиращите да коленичат пред (п)Резиденството …

 11. @Ив.Терзийски

  Две сентенции:
  “The buck stops here”.
  “Хляб и зрелища”.

  По първата – кой е отговорен за българската политика в момента?
  Един от проблемите в България е недостойното бягане от отговорност.
  Сещам се за Рашков – много приказки, малко действия, още по-малко отговорност за случващото се в министерството му.

  По втората – има ли намаляне на бройката на руските дипломати в БГ?

  След 89-та много “седесари” се оказаха обикновени руски шпиони.
  Без да са въведени в политиката от руско мекере..

 12. “Лозето не ще молитва … ” – тая мантра за “по-малкото зло” е подменяща проблема като “другата гледна точка” по време на война – винаги избираш кой да води държавата – ако гласуваш за този, КОЙто ти вменяват за най-вероятен победител, НЕвинаги избираш кой ИСКАШ да води държавата – “по-малкото зло” с натрупване избори след избори е избор на по-по-най-зло … вместо да хванем сапа, пак сме стъпили на мотиката и на оная мина – “Много хора смятат, че е по-добре да повярват на подмяната и да я направят истина. Няма как да се случи(Иван Костов)” …

 13. @Георги Харизанов

  По втората: Има. -70.

 14. В предишен блог, Николай показа етюд от дадено интервю относно срещата на Борисов с Путин.
  Такъв срам на български политик в лицето на тъпанара, който най-раболепно се гърчеше пред Путин и му се извиняваше, че го е „разочаровал“, но големият брат можел да прощава!
  Жалката сцена на „големият брат“ в лицето на Путин, на който дори му стана неудобно да го наричат голям брат, вероятно поради маломерните му габарити в сравнение с дебелака до него. А то бяха извинения, то бяха самопризнания за вина, то бяха чупки в кръста. Едва ли при тези кадри някой можеше да остане с впечатлението за „взаимна изгода“ между двете страни, която постоянно беше афиширана там. При такъв министърпредседател, който трепереше от страх и дето само не легна в краката на маломернкия, и щеше дори да му целува обувките, ако това не е правил в срещата им преди това.
  Този запис би трябвало да го видят всички българи, за да осъзнаят какви политици ни „ръководят“ и с каква готовност предоставят народните средства на Русия, с което лишават от благоденствие собственият си народ. Защото не е само Турският поток , а и цялата ни атомна енергетика при която трябваше да ни плащат не само големи неустийки, дори трябваше поради това да развалим договорите. Какво направиха, опростиха без вопъл и стон неустойките и в замяна получиха непълноценни товари, които едва ли биха могли да бъдат сглобени като реактор, при това със стара и аварийна технология.
  И това трябва да е „малкото зло“!?
  Никакъв ГЕРБ, най-многото, ако там са останали свестни, ТЕ да се присъединят към други партии, подобно на политиците от Няма такъв народ, които преминават към ПП.

 15. Като стана дума за газовата примка, да питам знаещите. За Южен Поток разбрахме, че се спря защото не отговарял на някакви европейски правила. Този, който построихме за да се доставя газ на Сърбия, на какво изискване не отговаря?

 16. Георги Харизанов 💙💛,
  По третата – !?
  “Без да са въведени в политиката от руско мекере..” е твърдение “от кухнята” или …

 17. До г-н Харизанов и Македонския език: от много години по БНР пускат изказвания на македонски политици, без да ги превеждат/както е при гласове на други езици/. Кое от казаното се разбира, но другото не. Дори аз, който разбирам, напр. сръбски/хърватски/босненски се затруднявам да си преведа.Е, а тези умници от БНР , дали могат да преведат казаното по радиото им?
  Северна Македония и македонския език е създаден от Коминтерна в Москва, но те сега са наши съседи и ще бъдат наши приятели, защото искат да бъдат в ЕС и НАТО !

 18. Веско
  19.07.2022 в 11:41, сам не можеш ли да си отговориш?
  Не си ли чувал, че който поръчва -трябва и да си плати ! Tова е изискването !
  А то какво излезе ?
  бойко бръкна в българския пенсионен фонд , изсипа 1500 милиона Евро в джобовете на руски и белоруски фирми да го построят на ключ и подари ключа на пу*кин .
  А парите щели да се връщат до 2050 г. (ако до тогава не забранят да се горят въглеводороди !)
  От тук възниква и изискване към нас – да живеем с орлите и да караме на хляб и зъби до светлото бъдеще . Който е съгласен , моля да гласува ! Приема се с пълно болшинство. Винаги верни на Партията!
  Не ти ли се повдига?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.