Лъжите на Митрофанова, повторени от Кошлуковата БНТ, не стават истина каквото и да е казал Гьобелс за повторението

Във вчерашната си публикация във връзка с интервюто на руския посланик Митрофанова се предоверих на превода на БТА, цитиран от агенция “Фокус”. В този български вариант отсъстваше лъжата на Митрофанова за 200 000 погребани в България руски войници и това ми направи впечатление. Накара ме да си правя погрешни догадки. http://www.focus-news.net/news/2022/07/28/2956246/aktualna-patna-obstanovka.html

Вината си е моя. В желанието си да не правя реклама на Митрофанова и да бъда пестелив в цитирането й не си направих труда да потърся руския оригинал. Виноват! Друг е въпросът поради какви причини въпросният българи превод “спестява” на българската публика най-арогантната част от  изявата на руската пропаганда в лицето на Митрофанова.

Разочарован от себе си, не бях “разочарован” в същото време от БНТ. От екрана на Кошлуковата телевизия постъпиха по точно обратния начин. В новините си преразказаха тъкмо лъжата за несъществуващите 200 00 руски жертви и връзката, която Митрофанова прави между руско-турската и Втората световна война. 

Не казвам, че в новините трябва да се коментира една лъжа, но всяка телевизия винаги може да намери начин да я изобличи ( или да не я разпространява, ако ако я схване като лъжа), за да не подвежда аудиторията, че казаното от лъжкинята е чистата истина. Опровергавал съм многократно тази лъжа, позовавайки се на руски източници, от които е видно, че става дума за съвсем други стойности относно смъртността сред руската войска на българска земя през 1877-1878 г. https://ivo.bg/2017/01/06/погребалната-русофилска-пропаганда/

Истината по руски документи е, че от руската армия са загинали 11 905 души, сред които руснаци, украинци, белоруси и финландци. Българските опълченци, дали живота си за свободата на родината, са 3456 души. В боевете са загинали и 1350 румънци, както и 2400 сърби и черногорци. Лъжата беше изобличена и от руския учен Степан Кашурко  на лекция в София в началото на века, след като от входа на катедралата “Александър Невски” беше демонтирана тихомълком табелата с лъжливия надпис. Според Кашурко става дума за “общо загинали на българска земя 22 391 “, т.е. за близо десет пъти по-малко жертви от сочените от руската и русофиската пропаганда у нас.  ( Цитатът е от книгата на Милчо Спасов “ Триста години сянка над България”, стр. 35).

НА СНИМКАТА: Табелата с фалшивите данни за 200 000 загинали руснаци, която тихомълком беше свалена от входа на “Ал. Невски” в София след опровергаването на лъжата

 

 

 

Тази лъжа за 200 000 руски жертви е толкова устойчива, че я прочетох като достоверно твърдение на екрана на телевизор с информация за България на гърба на предната седалка на самолета на турските авиолинии. https://ivo.bg/2019/12/03/русия-дезертира-тактически-от-моча-за/ 

 

( Авторска) снимка от екрана с информация за България на гърба на седалката на турските авиолинии

 

 

 

 

 

Отровата на руските лъжи действа тук не на принципа на “китайската капка”, а направо като пълноводна река, която се лее с надежда да удави истината в главите на още едно поколение. Ето защо се налага истината да бъде повтаряна “частно” отново и отново, особено в ситуация, когато български значими медии, като БНТ и институции, като МНвР се правят, че не знаят с какво Митрофанова трови българската публичност.

26 мнения за “Лъжите на Митрофанова, повторени от Кошлуковата БНТ, не стават истина каквото и да е казал Гьобелс за повторението”

 1. ДГД-ПНХ на Сиси дългото бедро
  ОСТАВКА!

  Генерал Кривонос при Марк Солонин

 2. 3773 са убитите и ранените български войни и почит дължим на тях и най-напред на падналите украинските войни – другото е робско преклонение пред руската имперска амбиция, защото както пише Иван Лилов в “Освободителните” мисии на Русия-Съветския съюз в и около България:“ истината е, че Русия не ни е освободила. На нея е попречено да ни завладее“ – Украинските формирования от Полтавска и Харкивска губерния вземат участие от самото начало в превземането на Свищов, Никопол, Ловеч, обсадата на Плевен – в най-кръвопролитните битки решаващи изхода на тази руска война. На Шипченския проход са 4600 българи от I, II, III и IV дружини и м/у 1400 -2400 украинци от 35-ти Брянски и 36-ти Орловски – българските V и VI дружини – общо 2400 души са на Хаинбоазкия проход, за да задържат Сюлейман паша, ако премине от там – всъщност на проходите са българи и украинци оставени без продоволствие и муниции просто да дадат време на бързото оттегляне на руската армия в Румъния. Но те отблъскват многобройните силни атаки – само последния ден атаките са 9 и чак привечер идва на помощ рота от 200 души. Така победата на Шипка премахва опасността от мъртвешката хватка от съединението на армиите на Сюлейман паша с Осман паша, в която щеше да се окаже армията на цар“освободител“ – Шипка го спасява от срама на поражението и му печели войната – българи и украинци ОСВОБОЖДАВАТ русия от тежките клаузи на
  Парижкия мирен договор , защото след поражението в Кримската война русия губи Черно море, губи и влияние и престиж и получава своя реванш в руско-турската война 1877–78 г. – за каква братска почит иде реч днес и то по време на поредната реваншистка война и то за затриване на Украина
  https://www.svobodnaevropa.bg/a/31966500.html

 3. Лъжите на Митрофанова намират благодатна почва.Нали байганьовците ще кажат:”Пешкин момиче,лъже и всички й вярват и я слеушат”.
  Онзи ден Георги Кадиев /не е само той/ по байганьовски в духа на криворазбраните национални интереси заяви по телевизията:”Щом Геармания и Франция нарушават решението на Европейския съюз да не се търгува с Русия с рубли защо и ние да не го нарушим!”
  Не знам дали неговото изявление е вярно,но то ми звучи така:”Щом някой нарушава правила и закони защо и ние да не ги нарушим!”
  Така се създава благодатна почва за лъжи и наглост, в които Митрофанова плува като в свои води.

 4. По този повод…Вече е време ясно и категорично да се каже,че Пловдив е освободен от дружината на доктор Цариградски,един ден по-рано от момента,в който кап.Бураго влиза в града.

 5. 200,000 загинали, а според военната наука ранените са 3 пъти повече, т.е. 600,000 и сумарно стават повече от цялата им армия.

 6. Не мога да го пусна.
  Слава Украина.
  На героите слава

 7. И”Камикадзето”представя подобен прочит(разликата-22391/200000)със заглавие”Time to move to russia”-кърти миФката с рекламен клип на ватландия в две части -след 03:02 минута…
  https://www.youtube.com/watch?v=XrId0nUwAX0

 8. последното заявление на м.захарова по повод интервюто на Кирил Петков за Таймс: “…русия никога не си е позволявала намеса във вътрешните работи на други държави… руската страна пожелава на българския народ просперитет и прагматично управление, което да действа на базата на националните интереси…” не е просто балшая кремълска опорка, а вменяване на нац.интерес като русоробие – което ми спомня Ботьовия “патриот” като оня на гоцевия калфин – на 180 градуса от предупреждението на Левски
  – за pуZZкий мир в Еленовка от 1-во лице: https://www.youtube.com/watch?v=bsi-kNGxa1g

 9. Терористичният акт в лагера Еленовка показа колко струват гаранциите на ООН и Червения кръст, дадени от тях по отношение на пленените бойци от Азовстал?! : 04:10
  НИЩО НЕ СТРУВАТ ТЕХНИТЕ ГАРАНЦИИ, КАКТО И САМИТЕ ТЕЗИ ОРГАНИЗАЦИИ!!!

 10. Мисля, че съм писал тук по повод 200 000 убити руснаци през руско-турската война от 1877-1878г.
  Беше доколкото си спомням около 1962г. По искане на учителката по история всеки трябваше да напише нещо за тази война и реших да отида в Народната Библиотека и там да ми дойде нещо в главата. Взех една дебела книга “История на руско-турската освободителна война”. Реших да преброя колко общо руски войници са влезли в българските земи тогава.
  Пет пъти смятах събирайки броя на войниците и офицерите и винаги числото беше около 180 000.
  Реших, че има печатна грешка, защото нама как броят на убитите да надвишава общия брой на войската. Отказах се да пиша каквото и да било.
  Добре, че учителката не се заинтересува кой какво е написал. Но в мен този спомен си остана до ден днешен.

 11. Да сравним 5 месеца война на ватата с/у Украйна и само около 30-40000 загинали руснаци при сегашните оръжия несравними с тези от онова време.

 12. Жената мъж – другарката Курнелия отново зареди лайномета и скочи в СЪВЕТСКОТО БЛАТО на СЪВЕТСКИЯ формат на СЪВЕТСКАТА предизборна политагитация.

  Все едно чета стенвестник от 1980 г……..

  Или “Работническо дело” от 1981 г………

  https://gospodari.com/ninova-rusia-e-priatelska-darzhava-vrashtame-pregovorite-s-gazprom/?fbclid=IwAR3c-YbZlWDBwo6_H5IWCVofMQ2efrzz36jVkzpfnuzkL4n7935UT0VlLg0

  ОТНОВО Курнелия натъртва за мераците на БКП, така де БСП, за НОВ ДОГОВОР С ГАЗПРОМ.

  ОТНОВО Курнелия обяви Матушка РоZZия за приятелска държава.

  ОТНОВО Курнелия си присвои всички заслуги за увеличение на пенсиите и други социални добавки.

  ОТНОВО Курнелия имитира вражда с другаря Радев.

  ОТНОВО Курнелия прави свирки на другаря Путин (респективно РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ).

  ОТНОВО Курнелия лъже и маже, само и само дано пак да и се вържат.

  И видиш ли, Киро сам си е виновен, че загуби властта, ‘щот изгони 70 “РУСКИ ДИПЛОМАТА”.

  ОЧЕИЗВАДНО е, че да правиш коалиция с ‘таз 100 гАдишна РУСКА курва, която претендира, че е партия на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е все едно да си направиш политическо харакири.

  ПП и ДБ да се стягат, че ги чака тежка предизборна битка с партиите на РУСКОТО СТАТУКВО в България – повтарям основните РУСКИ педали за кой ли път: БСП, ГЕРБ, ДПС, ИТН, Израждане, ВМРО…..

  ‘ТЕЗ РУСКИ ЛАЙНА ТРЯБВА ДА СЕ ИЗРИНАТ ОТ РОДИНАТА НИ!

  ДО КРАК!

  ИНАК СМЕ ОБРЕЧЕНИ ДА ЖИВЕЕМ В МРАКА НА РУСКО РОБСТВО ВО ВЕКИ ВЕКОВ!

 13. До Е. GAVRILOV

  Това е абсолютната истина – Войската, която влиза в България през 1877 г . общо е била около 185, 000 души и е имала в състава си 9 националности.

  Убитите в бой са били приблизително около 14,500 души, но поради изключително лошото медицинско осигуряване на войската, от раните си са починали още около 30,000 души.

  Грубо казано загубите са били общо около 45,000 души. След като Берлинския конгрес от 1978 г. изгонва РУСКИТЕ войски от България след 9 месеца, в Русия са се прибрали около 140,000 души.

  Най-общо казано, средно статистически руснаците, които са загинали във прословутата СВЕЩЕНА КРАВА НА РУСИЯ В БЪЛГАРИЯ, т.н. “ОСВОБОДИТЕЛНА” война са били около 15,000 души. От тях в бой са загинали около 5,000 , а от раните си 10,000 души.

  По време на ВТОРОТО НИ ОСВОБОЖДЕНИЕ са загинали 46 души, които са умрели от отравяне след употреба на метилов алкохол. Случката се разиграва в Бургас, непосредствено след окупацията на града.

  Другарката Митрофановна вече я пере климактериума и за това забравя бързо.

  Преди месец поставяше ултиматуми на правителството и след като го свали чрез държавен преврат днес е много ербап. Даже почна да се мазни предизборно на другарите Радев и Курнелия и на БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.

  ОТНОВО МИТРОФАНОВНА ИЗВЪРТЯ ПАЛАЧИНКАТА.

  ОТНОВО завъртя старата плоча, че ето на видиш ли, БЪЛГАРСКИЯ народ бил обичал РУСКИЯ народ.

  На есен отново ни чака поредния поредния РУСКИ политически водевил.

  Все един и същ през последните 32 гАдини СЪВЕТСКО управление в България.

  АМАН ОТ СЪВЕТСКИ ПРОСТОТИИ……..

 14. https://www.marica.bg/balgariq/obshtestvo/samorazprava-nesebarski-sveshtenik-rasi-zaplahi-sreshtu-rusnak-v-skandalno-video#anchor-comments

  Приятели, дайте да подкрепим Отец Петър!
  Става лесно – пишете коментари и давайте лайкове!
  Явно медията не иска да даде и другата гледна точка, а само заснетото от рускинята!!!

 15. E.GAVRILOV💙💛,

  Проф. Христо Матанов:” … бълг учебници по история продължават да премълчават или прескачат неудобните за Москва факти. Като автор съм се замислял дали с някои факти няма да засегна „обществен“(!?) интерес. Самоцензурата е част от писането на учебниците по история, а водеща роля играят указанията на Министерството за „балансираност“, което е писане и преподаване на история „под сурдинка“ – да се зачитат „традиционните“(!?) представи за Русия създадени от завършилите в Русия бълг историци и от марксистките писачи на учебници след 1944г. И колективно мълчим за тези грижливо пазени митове … А обвиненията за „неблагодарността“ на България към Русия започват от Съединението и насилствената абдикация на княз Александър. Тогава руската пропаганда лансира измислицата за 300 000(!?) убити руски офицери и войници, 1915 г към поредното си настояване за „признателност“ Русия прибавя и наказателна акция – варварския обстгрел на Варна и Балчик от императорската флота…”
  За Дойче Веле, бившия вече украински посланик Никола Балтажи, който е доктор на историческите науки казва: „Изследователите на архивите на украинските губернии по царско време са категорични, че голямата част от воювалите за освобождението на България офицери и войници са украинци от Киевски, Харковски, Полтавски, Гродненски, Житомирски, Черниговски, Мариуполски и още десетки други области. Голям брой от тях са етнически българи, които с огромен ентусиазъм тръгват, а някои от офицерите остават в България. Интересен е и съставът на Първата руска военна част, която стъпва в България е 14-та пехотна дивизия, която създава предмостие за инвазията. Тя се състои от украинци начело с ген Михайло Драгомиров. В архивите на много украински губернии са записани имената на многобройните войни, паднали в тази война. Дори във вестниците на сравнително малки областни градове като Полтава и Чернигов има данни за броя на убитите в тази руско-турска война. От Полтава са 976 убити, от Чернигов – 458. За разлика от Москва, на никого в Украйна не му идва наум да досажда на българите с претенции за вечна благодарност. Заради премълчаването и изопачаването на историческите факти и до днес се вярва, че не Цариград и Проливите, а свободата и добруването на българите са основната цел на Петербург във войната от 1877-78г. Искам да се обърна към българите с думите на Паисий: „Четете и знайте, за да не бивате подигравани и укорявани от други племена и народи“

 16. димитър 💙💛,
  и по повод изпълзяването на наглата мутрофановна тук и руското посолство в Англия се е изцепило: “пленные бойцы полка “Азов” заслуживают унизительной смерти” – депутат от Лейбъристката партия написа :Това е призив за военни престъпления. Време е Великобритания да отпрати цялото руско посолство обратно в Москва”
  Командирът на полка”Азов”:”Мы расцениваем удар по Еленовке как акт публичной казни. Россия совершила его из-за безнаказанности. Они привыкли, что никто не привлечет их к ответственности даже за открытое нарушение законов, обычаев и правил ведения войны. Украина как государство обеспечит справедливое наказание. Азов – это теперь вся Украина”
  Антон Геращенко, съветник на вътр. министър : ”Украинская разведка, украинские правоохранительные органы установят всех причастных к массовому убийству в Еленовке, и все они понесут наказание. В Украине уже есть подразделения, которые занимаются тем, чем занимался Моссад в Израиле. Еще некоторое время – и мы превзойдем Моссад. Вы видите, как на оккупированных территориях ликвидируются предатели… Сегодня в Украине формируется одна из самых мощных спецслужб мира По окончании войны Украина будет соревноваться с Моссадом, ЦРУ и MI6, какая служба умеет лучше защищать интересы своей страны”.

 17. „Съветският съюз беше основен доставчик на петрол и газ за Западна Европа. Според оценки на ЦРУ 80% от печалбите на СССР в твърда валута идват от износ на енергия.
  …..
  Такива приходи биха позволили на Съветския съюз не само да плаща за вноса на военно оборудване и технологии, да субсидира сателитните страни, но и в случай на голяма международна криза да поиска откуп от Европа, заплашвайки да прекъсне доставките на газ. ”

  Това не са думи казани днес, или дори в последните години. Това е казано през 1981г. Автор е Рчард Пайпс, съветник по съветските въпроси на президента Рейгън. На него се приписва определението за СССР като “империя на злото”.

  Още веднъж той през 2007: “Путин става все по-войнствен и агресивен”

  https://e-vestnik.bg/1773/%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B0%D1%80%D0%B4-%D0%BF%D0%B0%D0%B9%D0%BF%D1%81-%D0%BF%D1%83%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D1%81%D1%82d/

  Корицата на The Economist 16.12.2006
  https://www.economist.com/leaders/2006/12/13/dont-mess-with-russia

 18. @よ,
  Държавният департамент все още не е обявил русия за държава – спонсор на тероризма, а би трябвало да я обяви не за спонсор на тероризма, а направо за държава – терорист Nr. 1 на планетата Земя!!!

 19. Трябва да съзнаваме едно нещо: по дребните въпроси Митрофанова има що-годе някаква собствена воля, но по важните въпроси тя струва колкото чистачката в посолството. Същото е и с Газпром. Мислех, че Алексей Милер и шеф, ама то се оказаха още Димитрий Медведев и Виктор Зубков. По важните въпроси тяхното мнение струва колкото мнението на портиера на Газпром. Много жалки са тези български политици, които казват: “Юруш на Газпром!” Е хайде “Юруш”, де! Договорът не е прекратен. Просто не се изпълнява. Сключете договор с портиера на Газпром и с чистачката на Руското посолство – все тая.

 20. От коя страна на Желязната завеса ще се озовем!?
  Момчил Даскалов
  Маските паднаха, посланията са ясни.

  “………По думите им ще ги познаете

  На фона на този наистина ключов момент в международния политически и военен контекст, в противовес на посоката на НАТО и цяла Европа и огромните усилия на президента Байдън в Близкия изток, в момент, когато Русия ще бъде включена в „черния списък“ на държави, подкрепящи тероризма – в България открито се защитават тезите на Кремъл.

  Радев нападна досегашното реформаторско правителство, че е оставило пълен хаос в енергетиката и веднага заговори разбира се за нов договор с „Газпром“ и нормализация на отношенията с Русия.

  За пръв път говорителят на Слави Тошко Йорданов открито се обяви в защита на „Газпром“, като в допълнение дефинира изгонването на руските шпиони като „национално предателство“. Говоренето на Нинова и Костадинов си остава непроменено, но с повишен интензитет. ГЕРБ и ДПС с демонстрираната псевдоевропейска ориентация отдавна са доказали, че са пряк проводник на руските политически и икономически интереси у нас.

  При тези ясни сигнали и в учудваща координация веднага се появи руския посланик Митрофанова с първото си интервю от седмици, разбира се пред руска медия удобно препечатана у нас, като открито заяви, че в България няма русофобия, българинът ги обича и посолството ще продължи „хуманитарната си дейност“ в страната, каквото и да значи това.

  Докато Западът е вложил всички усилия за противодействие на руската заплаха, у нас се създават официални настроения и подготовка за връщане в лоното на Москва.

  Българите трябва да изберем страна

  Тази на вероломния и мракобесен руски режим, съюзяващ се със Северна Корея, Иран и Еритрея или страната на свободния демократичен западен свят, към който така или иначе вече принадлежим.

  На карта е заложен напълно осъзнатия ни избор, съдбата на демокрацията, бъдещето на страната като модерна либерална държава със свободни граждани и свободен проспериращ бизнес.

  И есента отново ще следва да си отговорим на фундаментални въпроси.

  Кои сме ние, къде се намираме и къде искаме да стигнем?

  Демокрация или режим?

  Държава или мафия?

  Утре или вчера?

  Изборът не е труден, нали?”

  https://offnews.bg/analizi-i-komentari/ot-koia-strana-na-zheliaznata-zavesa-shte-se-ozovem-782207.html

 21. не забравяйте и позицията на БСП и Корнелия по въпроса за следващите 8 бр.Ф 16.Защо не иска България да е силна и въоръжена?Крайно време е ножа е опрял до кокал,трябва решително да се очистим от руските проксита,шпиони и просто предателите на българщината.

 22. https://faktor.bg/bg/articles/zhitel-na-harkov-balgariya-se-e-zadavila-ot-strahove-kak-shte-gledate-detsata-si-v-ochite-ako-padnete-na-kolene-i-se-molite-za-gaz-na-chudovishteto-ot-kremal

  Де да можеше ВСИЧКИ да прочетат горното, всички медии да го разтръбят, а не само ние тук и във faktor.bg…

  Народе…
  То остана ли народ тук?… Няма, няма ТАКЪВ народ тук!

 23. Прекрасен отговор от нашия украински приятел. Истински зов за събуждане на духа ни. Единственото истинско нещо което имаме е духът.

  Благодаря, Украйна!

 24. ИТН спасиха не само Борисов и Гешев, но и Кошлуков.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.