Северните съседи демонстрират символично презрение към агресивната Русия. Всяка прилика с България е отсъстваща

Знаете ли коя е единствената съседна европейска страна ( а май и в Азия също), с която Русия не е воювала? Това е Норвегия.

Границата между Русия и Норвегия е установена през 1826 година и не е оспорвана от тогава. Уникално за Русия, която и в днешно време има манията да се разширява териториално за сметка на съседите си, ако не са опасно големи, като Китай и САЩ!

На границата на Норвегия с Русия, най-северната за империята, има участък, в които норвежците са демонстрирали своето чувство за хумор. На табелка край гранична река пише, че не бива да се пикае срещу Руската страна ( не е във връзка с презрението, изригнало след 24 февруари сила началото на руската агресия срещу Украйна).

 

 

 

 

Други северни съседи на Русия, които обаче са яли руско-съветската попара от бомби, снаряди и репресии, не са толкова шеговити спрямо агресивния си си съсед. 

Кметът на Рига Мартинш Стакис обяви, че местният монумент на съветските окупатори не само ще бъде демонтиран, но и ще бъде утилизиран. Причината? Нито един от елементите му не е признат за художествено ценен…

 

 

 

 

Още по-радикално се готвят за окончателна раздяла със съветските топоними в Естония. Министър-председателката Каи Калас обяви, че всички съветски паметници в страната ще бъдат премахнати в най-скоро време. Тя призова и частният сектор да помага в демонтирането. Защото става дума за стотици натрапени от времето на съветската окупация монументи, чието присъствие не може да бъде толерирано след руското нашествие в Украйна. 

Всички прилики с бившата съветска колония в центъра на Балканите са просто отсъстващи.

още по темата: https://offnews.bg/sviat/58-protcenta-ot-finlandtcite-ne-iskat-da-ima-turisticheski-vizi-za-rus-782511.html

 

17 мнения за “Северните съседи демонстрират символично презрение към агресивната Русия. Всяка прилика с България е отсъстваща”

 1. Off-topic – от новините блок в 12:00 цял ден върви поредна манипулация за помпане на паника относно “липсата на рюZки газ”, дейност, неспираща от април. А именно, водещата нора арсовна пусна преразказ с глас зад кадър, какво бил казал в гостуването си на живо г-н Топчиев от борда на БУЛГАРГАЗ. Грижливо бяха извадени от контекста всички негативи – че твърдо идат само 2 танкера, че БУЛГАРГАЗ има ликвидни проблеми, че Чирен е наполовина празен (или пълен), че няма слотове в Ревитуса, въобще страх и ужас, небето пада и само рюZия ще ни спаси. Надгробната реч бе изчетена без име, в разрез с всякакви етични норми и професионални практики. Ма забравя норушка, че сме ХХI в. и свободен софтуер за гласов анализ казва, че 98% гласенцето е на съществото цвэти катанска. То бива БНТ да услугва на рэзидента ни натовски гэнэрал, ама все пак цял вол за мезе не бива. Па и де отива постоянната хвалба, че в БНТ фалшиви новини няма? А, норушка?

 2. Нашите войски спряха настъпателните действия на руските нашественици в района на Белогорка и Лозовое!

  ГЕРОЯМ 💙💛 СЛАВА!

 3. Естония предлага забрана за влизане на руснаци в ЕС

  (А какво ще правим с вече влезлите руски орки в ЕС и в частност – България?! Става въпрос за хиляди русски шпиони, отровители с “Новичок”, терористи, взривяващи из цяла България складове с военна продукция, криминални типове, изнудвачи, корупционери, крадци, убийци, контрабандисти, наркодилъри, бракониери, перачи на мръсни пари, производители и разпространители на фалшиви евро и долари и т.н., които се разхождат у нас съвсем свободно, необезпокоявани от службите ни за сигурност, всичките вече получили статут на “постоянно пребиваващи” у нас ?
  Огромен риск за националната ни сигурност, изискващ спешни законодателни и наказателни мерки !)

  Естония смята, че е необходимо в следващия пакет от санкции да се включи забрана за руските граждани да получават визи за влизане в Европейския съюз, заяви министърът на външните работи на страната Урмас Рейнсалу.

  Според него, цитиран от Bloomberg, инициативата ще даде отговор на руската
  инвазия в Украйна “чрез допълнителни санкции и засилване на изолацията на Русия”. По време на посещението си в Киев външният министър на Естония заяви, че към следващия пакет от санкции трябва да бъде добавена мярка като забрана за издаване на входни визи за руски граждани в целия ЕС.
  По-рано той отбеляза, че на срещата на външните министри на ЕС, насрочена за август в Прага, ще представи идеята за въвеждане на ограничения за пътуване на руснаците в общността на територията на целия ЕС. Рейнсалу също така уточни, че естонските власти обмислят въвеждането на правило, което да задължава руските граждани, влизащи в републиката, да декларират на границата позицията си за войната в Украйна. Този принцип се предлага да се прилага и за получаване на естонско гражданство чрез натурализация, каза той.

  https://www.24chasa.bg/mezhdunarodni/article/12206215

 4. Дааааа – ЗАДЪЛЖИТЕЛНА е пълна забрана за влизане на руски граждани на територията на ЕС!
  И срок (примерно шест месеца) за ОКОНЧАТЕЛНОТО им напускане на територията на ЕС!
  Да си живеят в Раша колкото си искат и колкото таваришч Пу им разреши…

 5. руската колония на остров Шпицберген е един горещ въпрос в норвежско-руските отношения.

 6. Генералното консулство на Норвегия в Мурманск е временно затворено от 1 юли поради “трудната” ситуация в двустранните отношения“. В събота в социалните медии са разпространени кадри, на които жена, представена като Елизабет Елингсен, норвежки консул в Мурманск, раздразнена, докато чака за чиста стая , се обяснява в “любов” към руснаците на рецепция в хотел : https://www.youtube.com/watch?v=_AQoMT9ohIw

  Мария Захарова коментира в Телеграм “възмутителното” й поведение : https://www.youtube.com/watch?v=GyLjqi8jYdc

  Норвежкото външно министерство е заявило, че “дълбоко съжаляват” за инцидента., добавяйки, че работят по случая„чрез съответните канали“, но не се уточнява дали инцидентът е станал преди или след временното затваряне на консулството.

  Проблемът е, че Норвегия не може да бъде лесно сплашена …

 7. https://www.theguardian.com/us-news/2022/aug/04/alex-jones-defamation-trial-verdict-sandy-hook

  Bloody liars.. hit them hard where it hurts..

  По темата:
  Нашите западни съседи също демонстрираха презрение.. пратиха танкове, самолети..
  Символични жестове но поне не се крият като нашите.. заемат достойно позиция..
  Което повдига въпроса.. защо нашите се крият?
  Защото правителството зависеше от Нинова и тя е ок да праща оръжие срещу Русия но да не унищожава най-силното руско оръжие срещу българина – лъжата, митовете, манипулираната история..

 8. Позволете да споделя добронамерената си завист!
  Как до сега не можах да се сетя? А претендирам да съм технократ!
  Убеден бях, че само демонтиране/преместване не е достатъчно и дълго търсих политкоректен евфемизъм на взривен /като мАвзолея/, премахнат, съборен, разрушен… А колко лесно и гениално – просто било – УТИЛИЗИРАН! Разкош! Всичко необходимо събрано в една само дума.
  Никакви сбирки, музеи и мемориали! Трябва да се утилизира! Екологично чисто в материален и духовен план!

 9. В нормалните страни политиците разчистват останалите съветски боклуци от несъществуващия СССР.
  Много некадърни български политици само плямпат глупости, не могат да свършат нищо полезно и насаждат страх в хората.
  Рибата се вмирисва откъм главата.

 10. Ето още едно доказателство за чудовищната руска зависимост на медиите у нас:

  Какво скриха родните медии покрай новата доктрина на Путин за военния флот
  Посочи също, че САЩ и НАТО са заплаха за Русия и трябва да бъдат спрени по вода във всички възможни варианти. Най-вече с военна сила, чрез налагане на руските интереси в открито море.
  Добре, научихме за намеренията на Путин да контролира морета и океани и да налага със сила интересите на Кремъл. Но не разбрахме от родните медии, че само четири дена преди пламенните му слова и закани, са били официално обявени намеренията за развитие на американския военен флот до 2045 година.
  Защо е тази тайна и срамежливо мълчание? Да не би да има някаква връзка със спрения газ за България по лично разпореждане на Путин. Звучи конспиративно, наистина, но не е твърде мистериозно неспоменаването на американската програма и тоталното отразяване на путиновата доктрина?
  На 26 юли в САЩ са обявени публично намеренията за развитие на военния флот на страната. Специално внимание е обърнато на създаването на нови самоуправляеми кораби, без специализиран екипаж. Нещо, което е равно на последните технологии, използвани в овладяването на космоса. В следващите години техният брой ще достигне 150 кораба и подводници, управлявани без човешко присъствие.
  Освен това флотът ще бъде снабден с нови 3000 самолета. Използването на напълно автономна роботизирана технология ще намали оперативните разходи, тъй като ВМС на САЩ отчита нарастващата военна флотилия на Китай. Това се посочва в актуализирания навигационен план за ВМС (NAVPLAN 2022), представен от началника на военноморските операции на ВМС на САЩ адмирал Майк Гилдей. От него, защото е професионалист, а не от президента Байдън, например, за да си направи ПР. „Стратегическата конкуренция с Китай е едновременно продължаващо и дългосрочно предизвикателство. Фокусирането на нашия проект за силите върху 2045 г. ще улесни най-важните решения и инвестиции, които флотът ще трябва да направи през предстоящото десетилетие“, се подчертава в документа. Освен това се отбелязва, че „агресивното поведение на Китай застрашава интересите на САЩ, подкопава съюзите и партньорствата и подкопава системата, основана на приети вече правила“.
  Отбелязва се също, че „Русия нахлу в Украйна, нарушавайки мира след Студената война в Европа, създавайки нови предизвикателства за сигурността на континента и извън него. Междувременно светът навлиза в нова ера на война, в която интеграцията на технологии, концепции, партньори и системи – повече от размера на флота – ще гарантира победата в евентуален конфликт.“
  https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/kakvo-skriha-rodnite-medii-pokrai-novata-doktrina-putin-voenniia-flot.html

 11. Daily Telegraph: Руските С-400 са безсилни в борбата срещу HIMARS
  През юли украинската артилерия нанесе двадесет и трета поредна атака по летище Чернобаевка край Херсон. Съобщава се, че там са загинали дванадесет руски офицери, включително поне един генерал, съобщава Daily Telegraph. Но това не е най-важната новина. Нападението е извършено с помощта на американските системи HIMARS.
  Противовъздушните системи, охраняващи летището, се оказаха безсилни. Руската система за противоракетна отбрана не защитава въздушното пространство и дори не е в състояние да защити себе си. Системите С-400 не са свалили нито една ракета HIMARS в Донбас, Запорожие или Херсон.
  https://frognews.bg/novini/daily-telegraph-ruskite-400-bezsilni-borbata-sreshtu-himars.html

 12. Павел Тинков 💙💛,

  било, би готино … ама циклим в тая уния, сър

 13. Защо Радев плаши хората
  Със сюжета за “спасителя” “Газпром” могат да се бутат и да слагат български правителства до безкрай
  Адв. Методи Байкушев

  …..За да НЯМА (газ през зимата), служебното правителство на Радев трябва да направи най-малко две от следните 4 неща:

  1. Да провали разрешението за ползване на газовата връзка с Гърция (сближаването му с Борисов и удивителната благосклонност на ПИК към служебното правителство вече издават, че Радев вероятно ще продължи най-важната работа на Борисов – мотаене на връзката);
  2. Да спре започнатите преговори с Азербайджан за още количества;
  3. Да не допълни газохранилището в Чирен (в последните три седмици се пълни с 3.5% седмично. С този темп до средата на октомври ще достигнем 85% запълненост спрямо 75% по същото време през 2021 г.);
  4. Да откаже договорените кораби с втечнен газ.

  С други думи – АКО НЯМА ГАЗ ЗИМАТА, ВИНОВЕН ЩЕ Е САМО РАДЕВ И НЕГОВОТО СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО!!!
  Толкова по тази тема.

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/redakcionni_komentari/2022/08/05/4376361_zashto_radev_plashi_horata/

 14. ето това трябва да се показва на идиоти като пРезидента – да видят как всички държави в Евроазиатския съюз съвсем официално са заплашени от превземане и изчезване от “съюзника” Русия:

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.