Путлер блъфира за ядрена война, но поне не лъже, когато признава, че такъв вариант не се обсъжда в Русия. Вижте защо

 

 

 

 

Все повече експерти ( и политици) на Запад отхвърлят като блъф руските заплахи с ядрено оръжие. Сравняват ги с перченето на Москва с “втората по сила армия в света”, която се оказа неспособна да се справи с 22-та в тази условна класация, за каквато се смяташе украинската. Истината е, че дори само Великобритания разполага с по-голям оперативен ядрен потенциал от годния за употреба в Русия.

Изостаналата технологично във всяка отношение Русия плаши с “най-големия ядрен арсенал в света”, но всъщност разполага с едва 48 ракети Сатана 1, годни за употреба, от които зависи цялата “ядрена мощ” на страната, пише военният експерт Герман Обухов. Ето каква е реалната картина на руските военни ядрени възможности към днешна дата, обрисувана от него.  https://war.obozrevatel.com/putin-blefuet-u-rossii-problemyi-s-yadernyim-peplom.htm

Руската пропаганда разказва приказки за Сатана 2, но спестява истината, че производството й е зависимо от специалната стомана на шведската компания Sanndvik, която напусна завинаги Русия в рамките на санкциите и на руснаците ще им трябват 20 години, за да произведат новото поколение ракета. 

Как

Проблемите със Сатана 1 станаха много сериозни след присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО. Старите съветски Р-36-Сатана-1 и новите руски РС-28 са особен клас ракети с по няколко бойни глави и паралелни траектории. Изстрелват се от Централен Сибир край Омск или от границата с Казахстан край Оренбург, след което трябва да пресекат Карелия по границата на Русия с Финландия. За да бъдат изведени на тази траектория е нужна масивна ракета носител с тегло повече от 200 тона. Сегашните възможности на техниката в Русия позволяват това да стане само с двигатели с течно гориво. Тези ракети имат по-малко начално ускорение, за разлика от ракетите с твърдо гориво. Необходимо им е много повече време, за да да бъдат изведени на заддената траектория. Силозите им са разположени в Сибир или на границата с Казахстан, за да наберат височина над руска територия.

Това ги прави лесно откриваеми за американските спътници SBIR  ( космическа инфрачервена система за разузнаване и ранно предупреждение за изстрелването на Сатана ). Системите на НАТО, разположени отвъд полярни кръг, прихващат руските ракети, но това става още по-лесно, след като могат да бъдат преместени във Финландия и Швеция близо до Русия.

Русия разполага с още 270 стратегически ракети с твърдо гориво “Топол” ( СС.25) и по-съвремените “Топол”- М” и “Ярс”. Около половина от тях не са боеспособни поради изтеклия им срок на годност от 20 години. След такъв период в корпусите им се появяват пукнатини и могат да се взривят при изстрелване. 

45 съветски ракети “Топол”, произведени през 1985-1992 г., би трябвало да са снети от въоръжение през 2011 г. Тяхната руска модификация “Топол-М” е на въоръжение от 2000 г. Половината от 126 мобилни ракети “Топол – М” и “Ярс” е трябвало да са излезли от строя през 2006 г. защото бързо се износват поради вибрациите при пренасянето им. Твърде малко е вероятно да се направи нещо срещу това, тъй като са необходими повече от 50 компонента за производството на твърдото гориво, които Русия не произвежда. Не стигат санкциите, ами и пожарът от 21 април завода за производство на твърдо гориво гр. Горки, принуди Министерството на отбраната да се откаже от доста планове в това отношение. Руските служби така и не установиха причината за подпалването на химическия завод… 

Русия разполага и с тактическо ядрено оръжие, но при изстрелването им дори срещу Украйна подводниците ще бъдат разкрити и мигновено потопени. Важи и за подводниците, въоръжени балистични ракети с ядрени бойни глави.

Стратегическата авиация се състои от ТУ-160 и ТУ – 95МС, въоръжени с крилати ракети. Но нито един от тези самолети дори няма да излети, когато стане напечено…

Тази картина, с цялата й конкретика, е добре известна на западните страни, което обяснява защо заплахите на Русия с ядрена война се приемат като блъф в западните столици. Путлер беше прав тези дни да каже, че ядрената война не е вариант, който се обсъжда в Русия.

 

22 мнения за “Путлер блъфира за ядрена война, но поне не лъже, когато признава, че такъв вариант не се обсъжда в Русия. Вижте защо”

 1. Новата военна доктрина за военноморските сили, обявена от путин на 1 август очерта претенциите на русия – САЩ и НАТО са заплахата и трябва да бъдат спрени – това 4 дена след обявеното развиване на американския военен флот до 2045 …. та още веднъж за бгмедиите https://frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/kakvo-skriha-rodnite-medii-pokrai-novata-doktrina-putin-voenniia-flot.html

 2. Архангел Сатана: Защо чудодейното оръжие на Путин не работи?

  Невидимите същности, които ни заобикалят, са навсякъде. Във въздуха, във водата и в небето. Те са могъщи и непознати за обикновения човек. За тяхното съществуване можем да съдим само по чужди думи и да ги видим само в деня на Страшния съд, когато слязат от небето, за да накажат всички, които са били против светлия град Китеж (месиански град, разположен според легендата в северната част на района на Нижни Новгород, близо до село Владимирское, на брега на езерото Светлояр на река Лунда. Според легендата в мъглата над езерото на зазоряване се виждали очертанията на града).

  Не, не става дума за архангели, а за стратегически ядрени оръжия и средствата за тяхното доставяне – всички тези “Авангарди”, “Буревестници”, “Посейдони” и други същности, за познаването на които в Русия дават 15 години за шпионаж, пише “Новая газета. Европа”.

  Пред Федералното събрание (горната камара на руския парламент) на 1 март 2018 г. руският президент Владимир Путин обяви всички тези същности и дори показа филмчета, в които те летят. По някаква причина той упорито нарече тези анимации “видеа”. Той заяви, че посланието му има “граничен характер” и представлява “повратна точка в Русия”, която “определя съдбата на страната ни за десетилетия напред”.

  Сега, по време на войната в Украйна, тези анимации изглеждат особено съдбовни, защото Путин явно е вярвал в това, което казва. На Путин му беше скучно, когато говореше за здравеопазване и модернизация, това беше дежурен номер. Но когато заговори за “най-новите системи руско стратегическо оръжие, които създаваме в отговор на едностранното оттегляне на Съединените щати от Договора за противоракетна отбрана”, очите му започнаха да блестят. Това беше речта на „спасителя на Русия“, който ще дойде с армията на “Авангардите” в облаците. Основните принципи на тази реч все още са в основата на цялата стратегия на Путин за сдържане на Запада.

  Президентът на Руската федерация заплашва Запада с ядрено оръжие, ако се намеси във войната му в Украйна, и изразява готовност да умре в ядрен огън: “Ние, като жертва на агресия, ние като мъченици ще отидем в рая, а те просто ще умрат, затова дори няма да успеят да се разкаят“. Тази доктрина може да се нарече Доктрина на Атомното православие или Доктрина на архангел “Сатана”.

  С какво Путин заплаши света? Путин представи на слушателите на посланието си следните системи. 1. Ракета “Сармат”, която ще замени “Воевода”. “Сармат”, каза Путин, ще бъде оборудван с хиперзвукови ядрени боеприпаси. Той е способен да атакува цели през Северния и Южния полюс. При тегло 200 тона той има кратък активен участък от полета, което затруднява прехващането му със системи за ПВО. “Сармат” е много страшно оръжие, поради неговите характеристики никакви, дори перспективни, системи за противоракетна отбрана не могат да му попречат“, заяви Путин.

  Путин показа и “видео” от полета на “Сармат”, нарисувано на компютър.

  2. Путин също обяви създаването на крилата ракета с “малка по размер свръхмощна атомна енергийна установка”. Той заяви, че тя вече съществува. “В края на 2017 г. на Централния полигон на Руската федерация бе извършен успешен пуск на най-новата руска крилата ракета с ядрена енергийна установка. По време на полета енергийната установка достигна зададената мощност, осигуряваща необходимото ниво на тяга“. Впоследствие тази ракета е наречена “Буревестник”.

  От 2017 г. Русия, оказва се ако вярваме на руския президент, разполага с абсолютно фантастично оръжие. “Както в романите на Лем, имаме ракета, която лети с ядрен реактор“, заяви Путин. По думите на Путин, това е “нисколетяща, невидима крилата ракета, носеща ядрена бойна глава, с практически неограничен обсег, непредсказуема траектория на полета и способност да заобикаля границите за прехващане, и се явява неуязвима за всички съществуващи и перспективни системи, както за ПРО, така и за ПВО“. Путин отново поиска да покаже видео, и то пак анимация. “Никой в ​​света все още няма подобно нещо”, каза той.

  3. “Посейдон”. Освен ракета с ядрен реактор – съобщи Путин – Русия е създала подводни ядрени дронове, които сами безшумно пресичат океана, приближават се до бреговете на Калифорния или Вашингтон и там експлодират, опустошавайки брега или предизвиквайки цунами. “В Русия са разработени безпилотни подводни апарати, способни да се движат на голяма дълбочина и на междуконтинентални диапазони със скорост, кратно превишаваща скоростта на подводниците, най-модерните торпеда и всички видове, дори най-бързите надводни кораби. Това просто е фантастика. Те имат ниска степен на шум, висока маневреност и са практически неуязвими за врага. Средства, които могат да им се противопоставят, просто не съществуват днес в света“, каза Путин. По думите му, тези дронове могат да поразяват всичко – крайбрежие, морета, самолетоносачи – с ядрени заряди, разбира се. Путин заяви, че “през декември 2017 г. беше напълно завършен многогодишен цикъл на изпитания на иновативна атомна енергийна установка за оборудване на този автономен необитаем апарат“. И отново Путин поиска да покаже видео, и отново това беше анимация. Руският президент обяви конкурс за име на тази система и по някаква причина я нарекоха “Посейдон”.

  4. Освен това Путин обяви създаването на уникално средство за доставяне на ядрено оръжие, а именно “планиращ крилат блок, чиито изпитания също са успешно завършени”. Този блок по-късно беше наречен “Авангард”, а Путин неведнъж говори за неговите магически свойства. “Тази система се отличава от съществуващите типове бойно оборудване със способността си да лети в плътните слоеве на атмосферата на междуконтинентални диапазони с хиперзвукова скорост, превишаваща числото на Мах повече от 20 пъти. При движение към целта планиращият крилат блок извършва дълбоко маневриране, както странично (при това на няколко хиляди километра), така и във височина.

  Това го прави абсолютно неуязвим за всякакви средства за ПВО и ПРО. Той върви към целта като метеорит, като горящо кълбо, като огнено кълбо. Температурата на повърхността на изделието достига 1600-2000 градуса по Целзий, докато крилатият блок се контролира надеждно“, обясни Путин.

  Руският президент отново подкани: “Видео, моля”, и отново беше показана анимация.

  Путин директно заяви, че цялото това ужасяващо оръжие на Страшния съд е създадено, за да може другите най-накрая да се съобразяват с Русия. “Защо направихме всичко това? Защо казахме това? Както виждате, ние не скрихме плановете си, а говорихме за тях открито и за да подканим на първо място нашите партньори към преговори… Не, никой по същество не искаше да разговаря с нас, никой не ни слушаше. Чуйте сега.” Тоест по-рано другите не са се съобразявали с Русия. А сега трябва да се съобразяват.

  Има ли архангели?

  Съществуват ли всички тези оръжия и ако да, в колко екземпляра и колко реално опасни са те? Ще се опитаме да отговорим на този въпрос. “Новая газета. Европа” вече е разглеждала много други чудодейни оръжия на Путин, показвани на паради и силно отразявани в медиите. Това са и танковете “Армата”, и вълшебните хеликоптерни ракети “Хермес”, тествани в Сирия, и невероятната радиоелектронна борба, която трябва да прехваща управлението на дронове и да прекъсва комуникациите на врага. Тогава изданието започва своя анализ на това чудодейно оръжие с много прост аргумент: това оръжие не се е доказало по никакъв начин във войната в Украйна. Няма “Армата”, няма “Хермес”, но има руска радиоелектронна борба, която обаче не действа точно както е заявено.

  Става дума за оръжия, които никой не е виждал. Чиито характеристики са секретни. И които по дефиниция няма да бъдат използвани на бойното поле до последния момент. Как да разберем кое е блъф и кое – не? Разбира се, можем просто да кажем, че всичко това е блъф и анимации. Може просто да се предположи, въз основа на общи съображения и здрав разум, че в Арктика не растат портокали. Че в държава с дворцова икономика от бронзовата епоха, където всички сектори на икономиката са превърнати в доходни хранилки, където частната инициатива е смазана, откъдето всички учени са избягали, а тези, които не са избягали, са вкарани в затвора например заради кореспондиране с австрийските си колеги – не могат да бъдат създадени нови оръжейни системи. Смешно е да се мисли, че в страна, в която не могат да направят iPhone, ще направят хиперболоида на инженер Гарин (фантастичен роман на Алексей Толстой – б.р.). Смешно е да се мисли, че ако ни лъжат за оръжия, които лесно може да се пипнат с ръце и чието действие лесно може да се види в битка – от сравнително прости лазерни мерници и устройства за нощно виждане до същата “Армата”, – то там, където става дума за свръхсекретни образци, които никой не е виждал – там Русия е надминала и САЩ, и Израел, и Китай. Затова може просто да се каже, че в религията, която Путин създава, ракетите “Авангард” и “Буревестник” играят ролята на архангелите Гавриил и Михаил.

  И че всъщност единственото, което Путин успя да направи, е да създаде тази религия. Старият добър атом За да се оценят думите на Путин за уникалността на всички тези “нямащи аналози” оръжия, трябва преди всичко накратко да си припомним с какво разполага Русия. Русия е ядрена държава и в пълно съответствие с договора СТАРТ-3 има на въоръжение 1420 ядрени и термоядрени бойни глави. Съединените щати имат малко по-малко разгърнати бойни глави – 1365. Русия и САЩ имат приблизително еднакъв брой бойни глави и заедно съставляват повече от 90% от всички ядрени бойни глави в света. Освен бойните глави, важни са и средствата за тяхната доставка. Това е така наречената ядрена триада – стратегически бомбардировачи, подводници и междуконтинентални балистични ракети (МБР).

  Исторически стратегическите бомбардировачи са първите: те съществуваха дори преди ядрените ракетни подводници и междуконтиненталните балистични ракети. В съвременния свят те са най-остарялата част от ядрената триада. Казано по-просто, при сегашното ниво на развитие на спътниците и други технологии просто не може тези самолети да се използват по предназначение. Към 1 май 2017 г. Русия разполага с 60 стратегически бомбардировача Ту-95МС и 16 Ту-160.

  Вторият компонент на ядрената триада са подводниците. В СССР “Севмаш” в Северодвинск произвеждаше по 5-7 подводници годишно. Те бяха сглобявани в гигантски елинги с височина 70 метра. СССР направи и нещо, което никой не направи поради изключително високата цена: подводница с титанов корпус. На практика това беше конвейер за подводници. Когато той спря, тези подводници останаха недовършени и заводът беше изправен пред нерешима задача. Нямаше пари нито за довършване на тези подводници, нито за разглобяването им. Елингите трябваше да се отопляват.

  Само разходът за отопление на тези съоръжения беше тежко бреме за цялата останала продукция на завода и я правеше неконкурентоспособна, а когато заводът се опита да произвежда гражданска продукция, се оказа, че не може да работи нормално на пазара.

  През 2005 г. “Севмаш” сключи договор с норвежците за изграждането на три полупотопяеми платформи, пропусна всички срокове, построи само две и не получи повече поръчки.

  Към 1 март 2017 г. в Русия на бойно дежурство са 10 атомни подводници със 160 носителя. Това са подводниците от проектите “Делфин”, “Калмар” и “Борей”. Още в СССР сред военните специалисти се чуваха гласове, че съветските подводници са нещо с ограничена полезност.

  Факт е, че поради географските особености бреговата линия на Русия, граничеща с Атлантическия океан, не е много голяма. Тихият океан е друго нещо. Там за руските подводници има оперативно пространство. Но да излязат в Атлантическия океан и съответно да атакуват Европа или Източното крайбрежие на САЩ, съветските лодки можеха на много малък брой места. Тези места са добре известни на Съединените щати, съветските подводници бяха шумни, а американците поставиха сензори по пътя. И накрая, третият и основен компонент на ядрената триада са балистичните ракети. Към 1 октомври 2016 г. Русия разполага с 300 ракетни комплекса, способни да носят над 1000 ядрени бойни глави.

  Може да се каже, че целият скептицизъм, който изразихме относно стратегическите бомбардировачи и дори (отчасти) за подводниците, не важи, когато става дума за междуконтинентални балистични ракети. Това наистина е оръжие на Страшния съд. Да вземем за пример ракетата Р-36М, известна още като “Воевода”, или според класификацията на НАТО – SS-18 “Сатана”. Ракетата е разработена в конструкторското бюро “Южное” в Днепропетровск и е пусната на въоръжение още през 1975 г., преди почти 50 години.

  Ракетата има две степени и се изстрелва от шахта. Именно началото на разработката на “Сатана” и перспективата за насищане на космическото пространство с ядрени ракети, които във всеки един момент могат да ударят всяка точка в пространството, води до подписването на договора СТАРТ-2, който забранява междуконтинентални балистични ракети да летят в Космоса. Гражданската версия на “Сатана”, ракетата “Днепър”, е ракета-носител от среден клас, способна да изведе полезен товар до 4,5 тона в ниска околоземна орбита. “Сатана” в оригиналния си вариант извършва суборбитален полет.

  Тя носи 10 разделящи се бойни глави и 40 топлинни капана, които се изстрелват заедно с бойните глави и първоначално са неразличими от тях. Бойните глави навлизат в атмосферата и се ускоряват до свръхзвукови скорости над 20 Мах, точно както всеки обект, падащ на Земята от Космоса. Твърди се, че няма никакви шансове за прехващане на бойните глави от системата за противоракетна отбрана на противника. Разбира се, има въпрос за техническото състояние на това оръжие. На думи всичко е перфектно: ядреният арсенал се инспектира редовно, ракетите се поставят на дежурство, зареждат се с токсично и разяждащо гориво – диметилхидразин, след това горивото се източва, ракетите се изстрелват редовно.

  Гигантският архив от данни за корупция в руското военно министерство, предаден наскоро от Владимир Осечкин от Gulagu.net като част от задкулисната борба на силовите структури, показва, че това не е така. “Някои от тези ракети няма да излетят, а други ще се взривят в шахтите”, твърди Осечкин.

  Но и това не е важно. Както показва опитът от войната в Украйна, до една пета от бронираните машини също не пътуват в руските колони, повреждат се, стоят близо до пътя. Но останалите са толкова много, че причиняват чудовищни ​​щети. Дори една излетяла междуконтинентална балистична ракета с 10 бойни глави означава неприемливи щети за САЩ. А при ядрена война определено ще излети повече от една.

  И така, Русия има ядрени оръжия и техните носители. Тези оръжия са достатъчни, за да нанесат неприемливи щети на Съединените щати. Това оръжие не е измислено от Путин. То му е останало от СССР. Подобно на героя от научно-фантастичен роман, който намира гробище на изчезнала цивилизация и изравя някаква ръждясала Звезда на смъртта, Путин размахва тояга, която не е създал. Сега нека видим какво е направил Путин в допълнение към тези съществуващи оръжия. “Никой не ни чуваше”, оплака се Путин пред Федералното събрание през 2018 г. Към 1 юли 2016 г. Путин имаше 300 ракети с 1000 ядрени бойни глави и никой не го чуваше. Това ли е построил, за да го слушат? Ту-160 “Бял лебед” На 12 януари 2022 г., малко повече от месец преди войната в Украйна, руските държавни медии съобщават за най-голямото постижение. А именно: Стратегическият ракетоносец Ту-160М извършва първия си полет от летището на Казанския авиационен завод – филиал на “Туполев” (част от корпорация “Ростех”).

  Програмата за възпроизвеждане на самолети Ту-160 в модернизираната форма Ту-160М стартира с решение на руския президент Владимир Путин, пише “Известия”.

  Какво представлява Ту-160М “Бял лебед”, чийто полет предизвиква такъв възторг? Ту-160 е стратегически бомбардировач с крило с променлива стреловидност, разработен през 70-те години на XX век.

  Той има редица уникални конструктивни характеристики: това е най-тежкият бомбардировач в света и се води за най-бързия. По време на полета, поради особеностите на съветския подход към поддържащата система, в пилотската кабина се поддържа същото налягане, както на височина 5000 метра, тоест необходимо е постоянно да се лети с кислородна маска, а ревът му е такъв, че превишава болковия праг с 45 децибела. Този музеен експонат за първи път се вдига във въздуха на 18 декември 1981 г., тоест преди 40 години. СССР планира да произведе около 100 Ту-160, но прави 20. По време на разпадането на СССР почти всички те са в Украйна, някои са върнати като отплащане за газ, останалите са съкратени. В Казан недовършени Ту-160 стояли в цеховете, точно както недовършените подводници стояли в Северодвинск.

  Триумфалният доклад на “Известия” за първия полет на новия Ту-160М гласи: “Като част от изпълнението на програмата по държавния договор между Министерството на промишлеността и търговията и компанията “Туполев”, в кратки срокове напълно е цифровизирана проектната документация за Ту-160М”. “Принципната важност на днешното събитие е, че новата машина е напълно построена от нулата”, заяви Юрий Слюсар, генерален директор на обединената авиостроителна корпорация. Е, виждате ли, страхотно е. Чертежите от 70-те години, които били на хартия, били дигитализирани. Това е изключително постижение. Известният авиационен експерт Вадим Лукашевич казва, че това не е било лесна задача и че всички конструкторски бюра на страната са били въвлечени в този непосилен труд.

  Вадим Лукашевич не се съмнява, че Ту-160М, който се е издигнал във въздуха, наистина е модернизиран. Има нови двигатели и нова авионика. Но това, в което се съмнява Лукашевич, е, че самолетът е сглобен от нулата. “Според репортажите от Казан се вижда, че от 90-те години на миналия век два или три “Ту” стоят в цеха за окончателно сглобяване. Те са сглобявани преди това. Но това не е единственият цех. И със сигурност по другите цехове е имало много неща”, казва Лукашевич. Това е вторият ключов въпрос – наистина ли самолетът е построен от нулата? За да се направи това, е необходимо да се възстановят веригите на сътрудничество, които отдавна са се разпаднали, и да се отворят фабрики, които отдавна са фалирали.

  Необходими са работници и инженери, които отдавна са се пенсионирани или починали. Необходим е двигател НК-32, който СНТК “Кузнецов” спира да произвежда през 1993 г. От 2013 г. той се опитва да възобнови производството им. Към 2018 г. той трябваше да произведе четири двигателя. Според съобщения в медиите те са завършени едва през август 2020 г. Военният експерт Павел Лузин е скептичен към тези съобщения и заявява, че “Самарският научно-технически комплекс “Кузнецов” загуби способността да произвежда двигатели”. Освен това експлоатацията на Ту-160М изисква огромни разходи. Обикновено пишат, че един час полет на Ту-160 изисква 64 човекочаса подготовка, но Павел Лузин казва, че реалната цифра е 250 човекочаса.

  “Когато през декември 2018 г. два Ту-160 летяха във Венецуела, те бяха придружени от Ан-24 с резервни части и Ил-62 с ремонтен екип”, спомня си Лузин. Стойността на използването на Ту-160 е такава, че никога не е бил забелязван във войната с Украйна, въпреки че други стратегически бомбардировачи, Ту22М и Ту-95, непрекъснато бомбардират Украйна с много скъпи и много стари крилати ракети Х-22 и Х-101, предназначени, наред с други неща, за оборудване с ядрени бойни глави.

  Всичко това обаче е дреболия в сравнение с най-важния въпрос. “Белият лебед” е разработван през 70-те години на миналия век като руски отговор на американския стратегически бомбардировач B-1.

  Тактиката за използване на двата самолета през 70-те и 80-те години е една и съща. Ту-160 излита с право крило, което има висок коефициент на подемна сила. Но при високи скорости правото крило бързо увеличава съпротивлението. Затова при висока скорост той превключва на стреловидно крило. Той лети на обичайна височина и крейсерска скорост, спестявайки гориво, до линията, отвъд която започва да действа противовъздушната отбрана на противника. Там рязко снижава до 100 метра и увеличава скоростта (почти до скоростта на звука, но без да я преминава). Друг вариант е да не се спуска толкова ниско, а да премине на свръхзвук.

  През 70-те години на миналия век самолетите с висока скорост и ниска височина са невидими за радарите и имат малка уязвимост. Ту-160 навлиза дълбоко във вражеската територия, изстрелва ракета по целта – в случая с Ту-160 това е Х-55 с обсег 2500 км – и се връща. Защо Ту-160 се нарича “Бял лебед”? Защото всичко, дори отгоре, е боядисано с бяла боя.

  Защо? Защото бялото най-добре отразява светлината на ядрен удар, включително падащ отгоре. Проблемът е, че цялата тази концепция е остаряла. Всичко това вече го няма и да го използваш в театъра на военните действия е безумие. Първо, остаряла е самата концепция за променлива геометрия на крилото: с появата на нова електроника тя е заменена от “летящо крило”, направено с помощта на стелт технология и принципа fly by wire (технология за електронно дистанционно управление). Самолетите станаха супер маневрени, а стабилността им се поддържа от електроника, с която нито един пилотски рефлекс не може да се справи. Второ, с развитието на спътниците и ПВО изчезва всяка надежда гигантски самолет, светещ на всички радарни екрани, да се промъкне незабелязано на вражеска територия. Сега дори американският B-1 не се използва както преди. Той не пресича линията на ПВО. Той лети до нея, пуска standoff missile (т.е. крилата ракета, която удря целта така, че носителят да не може да бъде достигнат), и лети обратно. За B-1 това са Long Range Anti-Ship Missile (LRASM) и AGM-183A “Arrow“ hypersonic missiles. Впрочем така Русия използва своите Ту-22М и Ту-95 в Украйна. Освен това, ако ситуацията позволява (да се чете “врагът няма сериозни системи за противовъздушна отбрана”), тогава стратегическите бомбардировачи просто пускат най-обикновени бомби, поддържайки сухопътните войски.

  Именно така е използван B-52 по време на операцията Enduring Freedom през 2001 г. в Афганистан. “Ако бях на мястото на войниците на земята, не бих искал доблестните руски соколи на Ту-160 да направят това в моя подкрепа”, саркастично отбелязва полският пилот Марек Чишевски. Да, B-1 продължава да е на въоръжение в американската армия. И не само той, но и по-старият стратегически бомбардировач Boeing B-52 Stratofortress, споменат по-горе, който полетя за първи път още през 1952 г. Но още през 1997 г., американците приемат на въоръжение следващото поколение стратегически бомбардировачи, а именно летящото крило B-2. Това е дозвуков самолет, който се фокусира върху технологията стелт, а не върху свръхзвук и променлива геометрия на крилото. Колкото до В-1, чийто съветски аналог е Ту-160, са произведени 100 броя. Производството е спряно през 80-те години на миналия век, а B-1 за последно е споменат в новините през юни 2019 г., когато Popular Mechanics съобщава, че от останалите на въоръжение в САЩ 62 почетни пенсионери летят само 10. Не само, че дядото B-1 вече не се използва като носител на ядрени заряди, но са премахнати и пилоните, на които той може да ги носи. Китайският Xian H-20, който трябва да влезе в експлоатация през 2025 г., използва стелт технология. Американският Northrop Grumman

  B-21 Raider, който трябва да застъпи на въоръжение през 2026-2027 г., използва стелт технология. И дори руският ПАК ДА (Перспективен авиационен комплекс за далечна авиация), който трябва да замени остарелия Ту-160, използва стелт технология. Много е съмнително, че дори тези нови бомбардировачи могат да стигнат някъде. Дмитрий Рогозин, човек, който едва ли можеше да бъде заподозрян в подценяване на руския военнопромишлен комплекс, още през 2012 г. заяви, че ПАК ДА никога никъде няма да долети. Защото при модерните сателити и ПРО използването на всички тези стратегически бомбардировачи за незабележимо доставяне на ядрен заряд е като да се опитваш да отвориш банков сейф незабелязано пред 10 телевизионни камери.

  Може би се чувствате измамени – “Новая газета. Европа” обеща да говори за новите стратегически оръжия, с които Путин заплашва света, но вместо това обяснява за някакъв стар летящ сандък. Отговор: Не, изданието ви е измамило. А руската пропаганда. Нека напомним още веднъж: музейният цифровизиран стратегически сандък излетя на 12 януари 2022 г. – 42 дни преди инвазията в Украйна. Руските медии отделиха много време на това събитие. Държавните телевизионни канали публикуваха победни репортажи. Цялата стратегия на Путин за ядрено сдържане на свободния свят се заключаваше в това да го заплаши с най-новите, нямащи аналог ядрени оръжия, които ще превърнат САЩ и Европа в радиоактивна пепел, преди дори да успеят да си поемат дъх.

  В тези условия би било логично в навечерието на войната да провеждат изпитания на “Посейдон” или “Авангард”, или “Буревестник”. Вместо това ни показват сандък. Какво следва от това? Че няма нищо друго освен сандък. Както вече казахме, американският пенсионер B-1, въпреки възрастта си, е многократно модернизиран. Въпрос: можем ли да си представим Белият дом триумфално да каже, че, знаете ли, дигитализирали сме стареца и сме му поставили нова изкуствена челюст под формата на Fully Integrated Data Link? Или че СССР през 80-те години помпозно показа по телевизията приемането от военните на поредния Ту-160? Но какво се случва с останалото супероръжие на Путин, с което той ще “накара целия свят да го слуша”? Ако Т-160 не помогне, тогава може би Руската федерация поне ще вдигне ядрено цунами край бреговете на САЩ, както обеща пропагандата? Или ще създаде ракета, способна да обиколи Южния и Северния полюс? Втората част на този обзор ще разгледа въпроса.

 3. Напълно подкрепям всичко, което казва Михаил Подоляк. Всички тези добре платени международни институции, като се започне от ООН, МЧКръст, Амнести интерн. и всичко останало, трябваше отдавна да се разпуснат. Имат огромни щатове от хора с отлични заплати, които не правят нищо, освен да пишат и приемат някакви ненужни резолюции!
  Тези международни институции практически не действат и с тяхната неадекватност насърчават руските агресори!

 4. Китайския остров “Крим”-Тайван. Върло познавателно.

 5. Трупането на оръжия не носи дълготрайна сигурност и мир. Ще създадат хиляди роботи убийци но един ден някой хакер ще ги хакне или някой изкуствен интелект ще поеме контрола им и човека ще се окаже на второ място в пирамидата. Това от което има нужда светът е дългосрочен план за развитие, който е подписан от всички държави и в който всички конфликтни въпроси имат решение и са успокоени. В тази връзка Европейския съюз е едно подобно обединение, което изчиства конфликтите в Европа но трябва да се върви към световно обединение. Не Двуполюсен свят не Едно полюсен или Триполюсен а Мирен свят в който нито едно човешко същество не е роб нито е господар. Нека да има религии нека да има граници но те да не бъдат оградни стени за затворници и роби на тирани а красиви шарки показващи нашата култура и националност. Човеците да не решават споровете си чрез смърт на опонента по сталински а чрез взаимно зачитане и уважение, каквито заслужава всеки. Ако това не се направи светът ще изпада във все по-тежки и жестоки кризи. Големите оръжия със сигурност трябва да се забранят. Това е все едно да трупаш пушки в детска градина и да си мислиш че децата ти няма да ги намерят и няма да се гръмнат. Абсолютно безумие, което се подхранва от нерешени конфликти. Да попитам каква е ползата на Китай да вземе едно малко островче, което не и пречеше досега на развитието??! Какво спечели Русия със зверската междубратска война в Украйна?? Печели само Задгробното Царство, което се напълни с мъртъвци. Спечелиха гробищните паркове, които се увеличиха на площ. Живите нищо не спечелиха. Време е Господарите, които искат да владеят живота и смъртта на всеки човек, да останат в кървавото минало на Планетата, за да има Цивилизация и за да има Хомосапиенс. Иначе пропускаме още милирди години цивилизация в които нашите деца и внуци ще творят, ще се радват и ще живеят. А ако е вярно, че Божествените сили прераждат всеки дух, значи губим още хиляди и милиони собствени животи в които да се учим на безкрайната Божия Мъдрост.

 6. Твърдението, че на запад не са притеснени “толкова” от руските ядрени оръжия не е вярно. Това е така защото никой няма разработена достатъчно ефективна ПРО система. Експерти многократно са се изказвали, че това, с което американците разполагат е ефективно само за ракети в началото и в края на техният полет. Освен това никога не е изпитвано срещу руските “многозарядни ракети”. Които впрочем са разработени точно за “разчистване” на големи мегаполиси. Всяка от бойните глави може да изпепели всичко в радиус 500 метра и да събори всяка цивилна сграда в радиус от 5 километра. Няма нормална държава, която да е готова да поеме дори минимален риск от подобна катастрофа. А мисля ясно е, в ядрената война предупредителни изстрели няма.

  Показателно е, че всички правят гръмки обещания към Украйна, но на практика едва преди месец започнаха да пристигат оръжия, които наистина помагат, макар и недостатъчни количества според украинската армия.

 7. Обикновено хората се хвалят, когато са познал, а аз ще се оплача, че два пъти не познах. Не познах, че Путин ще нахлуе в Крим, подведен от факта, че руският “елит” крие откраднатото на запад (за разлика от елита на Третият Райх да речем) . Не познах, че Путин ще започне пълномащабна война, защото с дрънкането на оръжие беше постигнал много (ако не всичко) – високи цени на нефта, спиране на полетите да Украйна, лидерите му ходеха на крака, а с използването му, загуби всичко (и себе дори) . Може не веднага, но безвъзвратно.
  Същата “логика” може да се приложи и към използването на ядреното оръжие. На въпроса “готов ли е за самоубийство човек, седящ на 12-метрова маса?” логичният отговор е ясен… А с поправката за неадекватност?

 8. Яворчо, беж путлерско тролче смотано, бърже при гълъбарчето. За THAAD и AEGIS ли се опитваш да коментираш, малоумник? Я дай някоя анимация с унищожение на мегаполисите?

 9. путлер поСочи турски поток като една от най-важните газови артерии в ЕС и Европа вместо да обвинява русия в енергиен шантаж трябва “да благодари на Анкара за безпроблемните газови доставки. От всичките ни канали за доставка на нефт и газ само “Турски поток” работи ритмично, без никакви прекъсвания” – путлер благодари за решаването на казуса с износа на зърно от Украйна и се надява на нова страница между Анкара и Москва във всички направления… та сме в тая схема и льотчика наваксва с летящ старт …

 10. До “Допълнение”….

  Евала бате, много си добър.

  Ясно, точно, с доказателства.

  И аз имам попадения, но мразя когато се окажа прав:

  https://fakti.bg/bulgaria/702024-db-slujebniat-kabinet-pravi-opasen-zavoi-kam-moskva

  Следват следните РУСКИ активни мероприятия, които ще бъдат реализирани от “Златното РУСКО момче” (п)Резидента на РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ в БЪЛГАРИЯ другаря Румен Радев:

  – връщане на доставките на РУСКИЯ газ, чрез подписване на нов дългосрочен договор с ГАЗПРОМ;

  – връщане на хартиените бюлетини за изборите на есен, чрез приемане на “поправка” в закона за изборите;

  – удряне на едно яко “рамо” на партията на другаря Янев (Радев);

  – връщане на 70 “наши добри момчета” от СССР-2 (РФ), които бяха “НЕСПРАВЕДЛИВО” изгонени от Киро;

  – активиране на всички РУСКИ агентурни клетки, действащи под различни прикрития в България;

  – изкуствено форсиране на инфлацията;

  – засилване на РУСКАТА ПРОПАГАНДА по всички удобни за употреба медии и социални групи във ФБ.

  ЩЕ ИМА И ОЩЕ МНОГО АКТИВНИ РУСКИ МЕРОПРИЯТИЯ!

  ВРАГЪТ Е ПРЕД ПОРТИТЕ,

  ВРЕМЕ Е ДА СПРЕМ ХОРАТА, КОИТО СА ПРОДАЛИ РОД И РОДИНА!

  ВРЕМЕ Е ДА ИЗЛЕЗЕМ ПО ПЛОЩАДИТЕ И ДА ЗАЩИТИМ СВОЯТА РОДИНА!

 11. Путлер нарушава стария съветски закон,неотменен до сега,че който издава военни тайни се наказва със смърт.Често с преминаване през комините на КГБ,както издава Суворов.Върховната цел на Путлер обаче за всяване на страх и завладяване на Европаынай-Малко, оправдава всичко ,което един болен ум може да направи.
  Българските медиатори на Петлер забравят да си зададат въпроса:Как тази провалена съветска наука и техника,която не може да направи една свясна лека кола за своите граждани е в състояние да произведе такива ужасяващи свръх точни и неспасяеми ракети и бомби.
  Другия въпрос,на който “деликатните български медиатори се въздържат все пак да отговолят е: Трябва ли при тази така рекламирана путкинова мощ ние,пък и всички останали,просто да си свалим гащите?

 12. Документ показа: Енергийното министерство в действителност затваря вратата за азерски газ !!!

  Служебното правителство, служещо на Русия, беше инсталирано от руския наемник, сенилния шапкар Радев, за да саботира диверсификацията на руския газ и да върне монопола му в България на всяка цена, каквото и да струва това на страната ни. Затова от първия ден ще лъжат и ще мажат за всяко свое предателско решение! такива ще бъдат всичките им решения!
  Затова Българите трябва да спрат работа и да организират безсрочни протести пред държавните институции като не допускат предателите “министри”, т.е. слугите на Кремъл, до работните им места. А където ги срещнат по улиците гражданите да ги … Администрацията също трябва да се присъедини към протеста като спре да изпълнява професионалните си задължения, докато тия руски наемници- гьонсурати, клетвопрестъпници според Конституцията, защото се клеха, че ще защитават с действията си само българския интерес, бъдат махнати и вкарани в затворите по специална процедура !!!
  А за президента ИМПИЙЧМЪНТ за държавна измяна!
  Друг институционално законен начин няма! Дошло е време разделно!

  Документ показва, че Енергийното министерство, ръководеното от служебния министър Росен Христов, в действителност е отменило решението за промените в структурата на управление на “Ай Си Джи Би” – компанията, която оперира интерконектора с Гърция. Този документ идва на фона на опровержението от страна на ведомството, което определи като фалшива новината, че служебното ръководство е затръшнало вратата за азерски газ.

  https://frognews.bg/novini/dokument-pokaza-energiinoto-ministerstvo-deistvitelnost-zatvaria-vratata-azerski-gaz.html

 13. Във филмовата серия Наполеон видяхме жалкия край на едно човече,което искаше да направи Европа своя и Африка даже.С Хитлер се случи същото.
  Путлер уверено и неспасяемо се е устремил по тяхния път.

 14. Шефката на кабинета на енергийния министър – приятел на Русия и фен на Путин
  Любомира Ганчева отива при служебния министър на енергетиката от администрацията на Румен Радев, където е секретар по икономическата и енергийната политика

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2022/08/05/4377372_shefkata_na_kabineta_na_energiiniia_ministur_-/

 15. Асен
  06.08.2022 в 12:48
  Наричате най-великата личност на Франция “човече”. Ще Ви препоръчам да чуете една от лекциите на историка и изкуствоведа Евгений Понасенков и се надявам да промените мнението си за тази наистина велика историческа личност Наполеон Бонапарт, изпреварил с векове своето време:
  Тази лекция е с продължителност 40 минути:
  https://www.youtube.com/watch?v=92bhzSYwvOg

  Тук можете да проследите всичките 7 серии, които са били записани, въпреки, че Понасенков първоначално е планирал 22 серии, но по цензурни съображения 15 от тях не са били допуснати:

 16. Декларацията за мир, прочетена от кмета на Хирошима на церемония за 77-ата годишнина от атомната бомбардировка на града започва със загрижеността на Япония , заради многократните руски заплахи да прибегнат до ядрени оръжия на във войната в Украйна: “Като нахлува в Украйна, руският президент Путин краде живота и поминъка на невинни хора… https://english.kyodonews.net/news/2022/08/5ad7cbefa68e-hiroshima-marks-77th-anniv-of-atomic-bombing-amid-nuclear-threat.html

 17. Димитър
  Искам да се съглася с вас.За Наполеон не може да се говори с няколко дуи.
  Безспорно той е бил новатор за своето време.За съжаление филма е безпощаден за него,според мен.
  Аз лично не мога да оправдая стотиците хиляди жертви на негозите войни.
  Можело е,мисля аз,прогресът да се постигне по друг начин.
  За Хитлер и Путлер съм твърдо на позициятка си.

 18. Асен,
  дали прогресът може да се заложи по друг начин в оная Европа …
  А реформите на Наполеон в гражданското право, държавното администриране, данъчната система и финаносов контрол, са в основата и на съвременните държави – тук е по-известен с военните си походи и 60-те спечелени битки, но точно реформите му и в армията я правят най-боеспособната тогава. Наполеоновите войни са края на феодална Европа и парадоксално, но зареждат народите й с едно ново усещане за свобода, което буквално прекроява политическата карта на континента и не само …

 19. на думите на Путин -никаква вяра.Като се започна с въртележката с Медведев,обещанията за 2000 щ.д.средна заплата,неповишаване на пенсионната възраст,Грузия,Абхазия,Южна Осетия,ученията в Белорусия и никаква война…

 20. Докато има кой да вярва на вицове, ще има и кой да ги измисля, и разпространява също. Не ми е думата за Путинова Русия и неразумния й народ. Боят е част от възпитанието, но на тези “братушки” вече нищо няма да помогне. Стремежът на украинската нация е към свобода и просперитет, макар и в рамките, и по правилата на ЕС и НАТО. За всички, които не виждат така нещата – вината за тази война е на САЩ, която всъщност “воювала с Русия” . Жалко, че НАТО е организация за отбрана. Спорът отдавна щеше да е приключил, и вицовете също. През 1945 г. японците го разбраха по трудния начин, мир на праха им.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.