И финландският МОЧА отплава в историята. България е все по-самотна в усилията си да съхрани символиката на своите окупатори

 

 

 

Финландският еквивалент на българския МОЧА буквално отплава в историята. В Хелзинки демонтираха монумента “Мир в целия свят”. Той е подарен  на Финландия от “миролюбивия” СССР, от който Русия наследи заграбената от Финландия територия след съветската агресия от 1939-1940 г. и я обяви за Съветска Карелия. Днес тази съветска “придобивка”, сравнена с проспериращата Финландия , изглежда така, както Северна Корея спрямо Южна Корея и както завладения от Русия Сухуми спрямо съседните процъфтяващи грузински курорти.https://clubz.bg/16387-dva_svyata_snimki

 

 

 

 

Местните власти във финландската столица организираха сложната операция по демонтирането и транспортирането по море на твърде обемистия за улиците на града монумент.

Още след разпада на съветската империя монументът беше залят със смола и посипан с перушина. А през 2010 години беше направиха опит да бъде взривен – това за сведение на рашистите у нас, според които едва ли не само в България имало “вандализъм” срещу съветската символика, докато в западните държави я пазели и уважавали.

Разликата между финландския и българския МОЧА за пореден път не говори в полза на България. Защото в Хелзинки той е подарък от Съветския съюз на Финландия, докато у нас е подарък от България за СССР. Тук МОЧА е българско собственост, но вместо нашите власти да се разпоредят да бъде преместен в Музея, каквото право имат, чуждата руска власт разпорежда той да бъде охраняван, а властите ни козируват и изпълняват, както призна наскоро вътрешният министър Бойко Рашков относно поетия “ангажимент” на МВР.

https://news.obozrevatel.com/abroad/v-helsinki-demontirovali-pamyatnik-mir-vo-vsem-mire-podarennyij-finlyandii-sssr-foto-i-video.htm

14 мнения за “И финландският МОЧА отплава в историята. България е все по-самотна в усилията си да съхрани символиката на своите окупатори”

 1. Кога ще ги стигнем фините. Питам и отговор нне чакам.

  Копнато от медияпул по повод последното изхождане на Бибитко:
  “Разбира се, че не може да се прави сравнение между Кирил Петков и Боко Тиквата от сик.
  Кирил Петков знае английски и не е бивша мутра от сик.
  Кирил Петков НЕ е крадял милиарди от хазната и не е откраднал 900 милиона евро от европейските данъкоплатци.
  Кирил Петков НЯМА 4 МИЛИАРДА евро в офшорни сметки.
  Кирил Петков е ДАРИЛ 500000 лв за Софийския университет.
  Кирил Петков НЕ се е занимавал с кражби на коли в Унгария и не е лежал в чешки затвор за това.
  Кирил Петков НЕ е изнасял каптагон за ислямска държава през Турция със знанието на Ердоган и Путлер.
  Кирил Петков осветли трафика на хероин от Афганистан за Европа през гкпп Капитан Андреево.
  Кирил Петков НЕ е ортак с Маргините от сик, Маджо, Шиши, Трактора и сие.
  Кирил Петков НЕ е бил шофиорин на Маджо.
  Кирил Петков НЕ играе театро с патерици, правейки се на куц.
  Кирил Петков НЕ е простак и не говори цинично.”

 2. време е протестите срещу опитите да ни вкарат в руския гълъбарник да са с яйца , домати и всякаква гнилоч по моча и альошките побити из страната ни като бостански плашила
  … кат’ е гарга – да е рошава

 3. Хаирлия да е!
  Дано след предстоящата финландизация на Украйна (след като изпълни някое друго искане на Турция да не допуска кюрди да се крият на Малой арнаутской в подвале и гарантиране на правата на татарите в освободения Крим, за да я приемем в НАТО) да дойде и нашият ред да се финландизираме. Макар че това може да се отрази негативно на поклонническия туризъм (Елате в София, за да се снимате с последния в Европа МОЧА!). След като либералите ни попречиха да станем Мека за любителите на пушенето в ресторантите…

 4. За разбиращите руски – Виталий Портников и какво очаква България, с МОЧА или без.

 5. А в Свети Влас, курортното селище с частно пристанище на “братята”, както всяка година, бушува горски пожар в близост до казармите “хотелите”, де! на Валентин Златев. Пушекът се вижда от цял Несебър и околните села, обгазена е част от Слънчев бряг, Кошарица и спряно движението по пътя за Варна. Има и евакуирани семейства. Винаги се започва по един и същи (нагъл) начин: пожар, който обезлесява гората и планинския склон, следват процедури за изключване на избрания парцел от “Натура”- 2000, после “укрепване” на терена с прокарване на инфраструктура за ток и вода, поставяне на временни преместваеми постройки и строеж на поредните “планинско-морски” хотели. “Междуцарствието” винаги е било катализатор за криминалните “процедури” и руската корупция.

 6. Докато сме на международна вълна (демек преди отново да сме се потопили в родната политика, както в онзи виц за Ада), чета реакциите на мислещите хора на доклада на “Амнести интернейшънъл” за Украйна и си мисля за Д. Асламова, този класически пример на репресия заради журналистическа дейност, и се чудя кой пръв ще се застъпи за нея – “Амнести интернейшънъл” или “Репортери без граница”? За И. Баева и В. Дърева не се и съмнявам, стига да си нямат други дертове.
  Като казах “полезни идиоти” (а, май не съм го казал, но си го помислих), та се сетих за един вреден идиот. Покрай страстите български някак си незабелязана остана репликата на Медведев към Солтенберг “да не забравяме кой спечели Втората световна война”. Не съм очаквал, че някога ще се съглася напълно с този клоун. Само че Медведев сигурно ще се изненада от правилния отговор: ВСВ я спечели ленд-лизингът!

 7. Слушам днес по новините на кошлуковата бнт, как идвали “противоречиви” новини от Запорожката АЕЦ (най-голямата АЕЦ в Европа)…
  И как един джурналист от бнт не се сети да попита в ефир, аджеба, ЧИЙ ГО ТЪРСЯТ руZZките окупационни войски в най-голямата АЕЦ в УКРАЙНА??
  ЧИЙ ГО ДЪРВЯТ ТАМ??

  За да се изчисти “ПРОТИВОРЕЧИЕТО”!

 8. @ よ
  Материалът от OFFNews.bg, който сте постнали, всъщност е обучение в руския анклав СОК “Камчия” на млади руски шпиони, които живеят и работят в ЕС и по света. Каква наглост! Кой им е издал визи ?
  “Школа за обучение „Млади лидери“ за руснаци на младежка възраст от диаспора в Европа е организирала Москва в курорта Камчия на брега на Черно море в България докато трае войната в Украйна. По документи организатори са Департаментът за външноикономически и международни връзки на кметството в Москва и Държавното автономно учреждение „Московски дом на съотечественика“. В обучението, което е продължило пет дни в Санитарно-оздравителния комплекс „Камчия“, собственост на руската столица, са участвали 48 руски активисти от 21 страни в Европа, като най-многобройна е била групата от България – 12 души, съобщи на официалния си сайт Московското кметство.”
  А днес в новините по БНТ и в други телевизии топ кагебистът Генадий Гудков (С 1982 года по январь 1993 года работал в органах госбезопасности СССР. Окончил школу контрразведки, институт КГБ имени Ю. В. Андропова) постоянно пребиваващ във Варна, към когото българските медии, кой знае защо?, са необичайно благосклонни и често му дават думата, по повод днешното “шоу” на руски гражданин, запалил публично паспорта си във Варна, заяви, че отношението на българските власти към този руски “опозиционер” на режима в Русия било и отношение към цялата руска политическа опозиционна емиграция в България, т.е опита се да представи хилядите постоянно пребиваващите у нас галеници на путинския режим и шпионските им служби, закупили с целенасочено изгодни заеми от руски държавни банки недвижима собственост в България, за политически бежанци, “опозиционери” на режима в Русия! 🙂 Готвел се и да направи в България някакъв “международен център” за организиране на “съпротивителната” им дейност. Каква поредна наглост! Проста да обалдееш!

 9. Да, ситуацията е такава че руските паметници падат.
  Докато Христо Иванов и ДБ ни плашат с Путин на следващите избори.
  ДБ, възползвайте се от шанса който историята ви дава ако наистина искате да работите за България.
  И разкарайте Венецуелските изборни машини, неразбираемо е да продължавате да настоявате за подобен тип “черна кутия” тип избори.

 10. Към приятеля ми ЖОРЖ:
  Позволявам си да допълня:
  Кирил Петков не е прокопал по диагонал цяла България, за да зарови руската тръба на „Турски поток” за сметка на българските данъкопплатци.
  Кирил Петков не е разтривал ушите на тато.
  Кирил Петков не е резилил с простотията си страната ни години наред пред световния политически елит.
  Кирил Петков не е еднокнижник
  Кирил Петков не къта до сърцето си червената книжка от БКП.
  Кирил Петков не е подарявал на любимия си Путлер каракачанска сабака…

  Подчертавам, че не съм изчерпателен.

 11. Днес в сутрешния блок по БНТ “водещата” Хр.Хр. беше поканила пропутинското “консерваторче” Кристиян Шкварек, който НЯКОЙ непрекъснато лансира по медиите и редовно финансира негови участия в международни младежки политически форуми, беше го поканила, за да призове и убеди българските граждани да не протестират, защото нямало причина. 🙂 Служебното правителство не правело опити за геополитическа преориентация на България на Изток, а само ревизирало дейността на предишното правителство, свързана със смяната на “Газпром” с неизгодни газови посредници, които довели до “колапс” на държавата. Просто имало общности, които, щом изпаднели от властта, тръгвали да протестират и да плашат хората, че, ако не са те, лошите (руснаци) ще дойдат…
  Да, вярно е, че служебното правителство НЕ говори (открито) за геополитическа преориентация на Блгария, а само подмолно подготвя условията за нея. Но едно нещо стана ясно: служебната еничерска власт се страхува от протести !!!

 12. Чудесен пример дават фините! Ама това е Финландия, която е принудена да стане член на НАТО! И да не беше така, сигурно пак скоро щяха да разфасоват този позор за национално самочувствие! А ние, които доста по-рано станахме член на този съюз, не дръзваме да се отървем от “паметника на унижението”, издигнат с робска благодарност в чест на окупатори! Кой да го направи?! Другарката Йорданка Чанкова, пардон-фандъчкова?! Невероятно, нали?! Или да чакаме следващ кмет, или държавници българофили…Не ми се вярва скоро да се случи! Да строшим хатъра на “великата страна”, чието величие се дължи на крайно агресивната политика- да завладява чужди територии във всички посоки на света от самото си пръкване като държава! И която вероломно нападна страна, поела пътя на запад, вместо да се подчини на на неоруския империализъм нагло демонстриращ цинизъм с присъщото си безсрамие и лъжлива пропаганда. Ех, дано да не съм прекален песимист!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.