В полския град Малборк премахнаха местния МОЧА и обявиха край на декомунизацията

В полския град Малборк премахнаха местния МОЧА и обявиха, че това е краят на процеса на декомунизацията.

За отбелязване са три разлики с българската действителност.

1.Тук продължава да важи рашистката забрана България да се разпорежда с наследството на съветската окупация.

2. В Полша, за разлика от тук, премахването на съветската символика се нарича с истинското му име: декомунизация. Нищо подобно не произтича в България дори от закона за декомунизация, който избягва да споменава съветските корени на комунистическата диктатура като основополагаща причина за налагането на комунизма.

При това в Полша са се водели тежки съветско-германски боеве с хиляди съветски жертви, каквито в България няма, ако се изключи резултатът един сблъсък с изтеглящ по волята на правителството на Констатин Муравиев германски ариегард. Жертвите от съветска страна в тази единствена престрелката показват, че в България биха загинали хиляди чевреноармейци в слчуай, че правителството на страната не беше поискало германските войски да напуснат страната. Но паметник на Муравиев за тази добрина, извършена спрямо чевеноармейците, няма никъде в Русия.

3. В Полша слагат знак на равенството между съветския и руския империализъм. Видно е от изявлението на кмета на града Карол Рабенда, който обоснова премахването на съветския монумент с това, че в страната нямат място символите на съветския и руския империализъм. Malbork naszemiasto.

Кратко ( като този текст) и ясно като послание, каквото нито една българска партия не смее да формулира като национална кауза. 

 

Логично е в резултат на това, че предаденият на Турция от властта на ГЕРБ кюрдски активист Селаххатин Юрюн е потърсил този път убежище в Полша, след като за пореден път е избягат от Турция.https://offnews.bg/sviat/predadeniat-ot-balgaria-selahattin-iuriun-poluchi-ubezhishte-v-polsha-782806.html

34 мнения за “В полския град Малборк премахнаха местния МОЧА и обявиха край на декомунизацията”

 1. Днес млади, умни и красиви, образовани българи ще протестират против Газпром пред президентството. Интересно ми е дали ще има поне един глас, един плакат против МОЧА?

 2. На акрибичният господин П. Тинков му беше направила впечатление подходящата дума УТИЛИЗАЦИЯ, относно това какво трябва да се направи с МОЧОвете.
  За мен и думичката както и приложението на Моч, пак ще върши полезна работа.
  А и „капата барут“ може да свърши работата, ако освобождаването на обществени места създава известни затруднения!

 3. това е един от факторите,поради които сме на последно място в ЕС и по доходи и по декомунизация.Сега слушам по БТВ поредния руски слугинаж с най-новата партия.По нито един въпрос касаещ евроатлантизма ни не даде смислен отговор.Путине,прибери си мекеретата…

 4. Не само МОЧА. И онзи на коня пред парламента трябва да върви след руския кораб. ВСИЧКИ руски, съветски и комунистически имена и мономунти да плуват след руския кораб.
  Катедралата зад парламента също да и си сменя името.

 5. Бих искал повторно да припомня едно мое предложение по темата. На този етап, и във връзка с актуалната политическа обстановка, и предвид железния ОТПОР, който дава Украинската армия и народ на окупатора, и до вземане окончателно решение за УТИЛИЗАЦИЯТА (събарянето) на МОЧА (преместване), да бъде ОПАКОВАН в ЦВЕТОВЕТЕ НА СВОБОДАТА💙💛 и БЪЛГАРСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ФЛАГ! ПОРАВНО!
  ЕДИН ДО ДРУГ!

  Ще бъде чудесен символ на подкрепа към Битката за свобода на Украинския народ!
  Подкрепа към семействата на десетките хиляди вече избити граждани на Украйна!

  Мисля, че ще се намери шивашка фирма да изпълни мащабния проект!
  САМО ДАЙТЕ РАЗРЕШЕНИЕ.
  Повтарям, НЯМА ДА БЪДЕ РАЗРУШАВАН – това -= за по-страхливите и притеснителните..

  И още един призив от мен:

  UA TV 💙💛 Гледайте UA TV – все още я има програмата в листата на А1 – и в директен ефир в интернет – всичко за войната в Украйна и за военните престъпления на кагебистките ИZРОДИ!

  UA TV – Телевизията на Свободата 💙💛 И На РУСКИ ЕЗИК!

 6. Гарга,

  ЗАЩО НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДОПУСКАНО ИЗДИГАНЕТО НА ПАМЕТНИК НА АЛЕКСАНДЪР II В СВИЩОВ? публикувано на стр. на sitebulgarizaedno се отнася и за коня пред НС … и пак в sitebulgari във “ВОЙНАТА НА РУСИЯ ПРОТИВ БЪЛГАРИЯ В ДОБРУДЖА (1916-17г.)” пише как след руската бомбардировка на Варна обществените реакции срещу русия са толкова остри, че с пълен консенсус от парламента (в това число и опозицията) и правителство преименуват „Александър Невски” (става дума за възстановяване на първоначално замисляното му име “Св.Кирил и Методий”)Дори отявлени русофили приветстват преименуването. Но 1920г. правителството на Александър Стамболийски връща руското име на храма – пълно отрицание на политиката на правителството на Васил Радославов, довела до национално обединение на България, признато и от Русия чрез Брест-Литовския български 3-ти март. Паметникът на Незнайния войн в София разрушен по време на руската окупация през 1945 год. Надписът на постамента: “НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА РОДИНАТА ВЕЧНА СЛАВА” – лъвът е захвърлен до Горубляне, полираният черно-зелен гранит от постамента му е използван за саркофаг на препарирания “вожд и учител” Г. Димитров в мавзолея. Тогава се говори, че паметникът е премахнат, защото една от 4-те скърбящи жени на релефа е с македонска носия, та да не излезе, че имаме претенции към Македония. Не само българският национален идеал за обединение е изчегъртван от съзнанието ни, но целенасочено ни русифицират – от ”дружбата със съветска русия като въздуха и слънцето” на гошо тарабата до ”който не е русофил не е патриот” на протежето на агент гоце – калфин живеем с руските имена на улици, квартали, училища, селища, плошади …. – не случайно дигат гигантски паметник на стамболийски насред София вместо на Раковски – стамболийски , който в Белград казва: “Македонците са една бунтовническа раса, те са едно зло” и че той, стамболийски, “ще ги натовари на вагони, и ще им ги изпрати” на сърбите … не случайно русофилите с охота се снимат пред разсечената глава на Стамболов… да не говорим за пловдивската пропорция „альоша – ЛЕВСКИ” ………….

 7. Към Българин💙💛
  10.08.2022 в 18:41:

  Трябва творчески да развием вашето предложение!
  Може би трябва да дадем МОЧА на Украйна, която също е основен наследник на СССР, макар и окупирана от большевишките, след 1919г.!
  Все пак раZZийская ФЕЙКдерация не е единственият пряк наследник на СССР, дори не е единственият “наследникь ” на болшевишката РСФСР, нали! Какво остава за наследството на огромния СССР!
  Така че , трябва да предадем МОЧА на Украйна, като един от наследниците на СССР и РСФСР, нали!
  Още повече, сега, Путлер дължи ТОТАЛитарНИ репарации на Украйна, заради военният геноцид срещу Украйна , започнат още през 2014г. и продължен на 24 февруари 2022г.!
  Така че трябва да подарим МОЧА на Украйна, като репарация заради путлеристкия ИМПЕРнациональчекистки геноцид срещу Украйна!
  Трябва да дадем МОЧА и заради репарациите за Турски поток, и липсата на военна помощ за Украйна , и други предателства на реZZидентът, ниновНа, техните большевишко-ченгесарски рублояди, бокоТИКВАТА и всички други путлеристки подлоги!

  Долу МОЧА!
  Долу пут(Л)ериZZма!
  Долу хуй(Л)тлериZZма!

  Слава на Украйна!

 8. Как не се намери за дамазлък поне един”герой” вкл. и награждаващия ги еленовъд Кажугевич без шкембе. Къде са тръгнали тези несретници.

 9. Е, снощи пред президентството имаше ли едно плакатче, чу ли се поне едно гласче против МОЧА? А това са най-будните хора, щом се изправят срещу червения президент и руското енергийно иго. Питам защото съм на 400 км и няма как да видя с очите си.
  п. Русия е проказата на планетата Земя.

 10. към よ
  Тези неща са ясни. Въпроса е, кога ще започнем да говорим за нещата с истинските им имена.
  Всички паметници, имена на улици, градове и т.н. свързани с русия са част от колониалната им политика.
  Руската култура преекспонирана в България е част от колониалната им политика.
  Достоевски, Пушкин и т.н. са оръдия на колониалната им политика.
  Щастлив съм, че децата ни не знаят руски език. Казват, че всеки език е бил богатство. Но това богатство винаги е проекция на културата на народа, говорещ този език.
  Видяхме културата на росияните в Буча и Мариупол.
  Време е и културата им да пътува след руския кораб.
  Струва ви се крайно?
  Само когато наричаме нещата им с истинските им имена ще може да взимаме информирано и правилно решение.

 11. … от книгата „Народната светиня“ на първият официален американски дипломатически представител в България д-р Асен Кермекчиев, публ.1921г., преди да бъде принуден да напусне страната след отправени му заплахи от правителството на александърстамболийски:
  ” SALUS POPULI SUPREMA LEX ESTO(Спасението на народа трябва да бъде върховния закон – ръководно правило на римското законодателство)
  Настоящата книга изхожда именно от пълното съзнание на този върховен дълг към Родината. Тя е предназначена за всички ония, които искрено обичат българщината, които милеят за вечното съществувание на българската народност и които ратуват смело и самоотвержено за добруванието на българския народ; тям я посвещавам. Дали съм някакъв „фоб“ или някакъв „фил“, и дали не съм само и твърдо българин, може да се разбере от следующата извадка от моята книга „Как заблуждават народа“, 1916 г. стр.198 – „Надникнахме в пан руската бездна, надникнахме в пангерманската бездна, надникнахме и в Хабсбургската пропаст, и с бурно развълнувани сърца се отдръпнахме далеч от тях! … Балканското пиле, научено на свобода и на ефирния въздух на родните усои, не може да се помири с мисълта да изчезне в една бездна или да живее в клетка … В своята безгранична милост за българщината, Бог забави до днешния ден, цели 42 години, тронясванието на св.Алек.Невски начело на нашия черковен, културен и национален живот, за да ни покаже през това време всичките източници на нашето заблуждение, за да ни отвори очите върху суровата действителност във всичката й грозота, та дано се стреснем и се опомним и се предвардим от страшното зло. А злото иде от легендата която се е създала около нашето освобождение, и от размерът на признателността, която се очакваше от нас. Наистина, кривото ни схващание по тези два въпроса са причинили, прямо или косвено, големите ни вътрешни раздори и съдбоноснитe ни външни неуспехи; а страшното, в случая, е че тези работи грозят да се повторят и за напред! Ето защо, налага ни се по един повелителен начин да разберем изчерпателно как стана нашето освобождение, и да разпръснем вкоренените заблуждения по това събитие. Само върху тъй разчистената почва ще можем да положим една здрава основа за бъдащето доброденствие на нашия народ.Ние ще говорим открито и ясно, безпристрастно и безпощадно. Нека всички имаме търпимостта да обсъдим въпросите обективно, без увлечение и без предразсъдъци. Заключенията ще бъдат от жизнена полза за народа и ще ни спомогнат да намерим и подходящето наименование на нашата Народна Светиня. Няма да правим политика, а само разбор на исторически събития… И още: какво трябва да се разбира под думата „признателност“: благодарност ли, или подчиненост?… На най-видното място в нашата Столица, на оня площад гдето при народни тържества или при официални случаи, България ще манифестирва гордостта на своето културно преуспявание и достойнството на своята народна мощ, се издигва като един великан бдящ върху нашите съдбини, монументалният Храм съзидан от Държава и народ… твърдят, че този храм трябвало да носи името на руския герой-светец Александър Невски, защото тъй било решило Учредителното Народно събрание в Търново през 1879 г. Това твърдение противоречи всецяло на историческата истина и спомага да се разпространява и поддържа едно заблуждение пълно със съдбоносни последици за бъдещето на нашия народ… Не бива да погледнем леко на наименованието на този храм, а напротив, трябва да му дадем всичкото онова внимание, което се налага от символическото и вечното предназначение на храма, и да обсъдим въпроса с всичката сериозност и обективност продиктувани от случая. А никой не ще отрече че Първопрестолната Катедрала заедно с Народното Знаме и с Държавния Герб са равнозначущи символи на народността, равносилни крепители на народния дух и равностепенни представители и предводители на народа. Като такива, тези наши отличителни знаци трябва да носят само нашия български отпечатък, иначе ние не бихме имали правото да ги наречем „български“ и себе си – „българи“. Ще докажем нещо повече: че с тоя храм се е правело от руска страна една много потайна и далновидна политика… 1913 г. – народното съзнание се пробуди чак тогава и замени сръбското „св.Крал“ с българското „св.Неделя“. Изминаха осем години, додоха покровителствуваните от св.Ал.Невски руски броненосци и руски войски да убиват, на наша територия, онова което имахме най-скъпо и най-ценно на тоя свят: нашите майки, нашите деца, нашия народ, нашето Отечество … И едвам след това чудовищно изпитание, ние се сепнахме и сменихме вражеското „св.Ал.Невски“ с народното „св.Кирил и Методия“. Но въпреки тия знаменателни предупреждения на Провидението, руският герой-светец пак е докаран пред дверите на неосветения още народен български храм! … Ако, обаче, след всичко онова, което се е случило през 1915-16 години и след всичките страдания, които българския народ е претърпял в последните сто години, от потомците на св.Ал.Невски, последният възтържествува и бъде наново тронясан върху престола на нашата Народна Светиня, нам не ще остане друго утешение, освен да извикаме: БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! …

 12. Лудницата – русия, трябва да бъде изолирана!
  Нека нейните обитатели да си стоят там и да се наслаждават на “прелестите” на “руския мир”, без право на напускане на територията!

 13. Сателитна снимка на пораженията по сградите и самолетите на руското летище в Крим, ясно се вижда попадението в покрива на хангара:
  .@Planet сателитни изображения: Сравнението на изображения от 9 август и 10 август показва много големи кратери, много разрушени самолети и разрушени сгради. Изглежда като директен удар в сградата отляво, така че каквото и да е било, изглежда точно
  https://liveuamap.com/bg/2022/10-august-planet-satellite-images-comparison-of-august-9th

 14. България трябва да бъде ДЕРУСИФИЦИРАНА и ДЕКОМУНИЗИРАНА!

 15. Трета бронирана бригада от Първа моторизирана дивизия на армията на САЩ вече е в Полша:

 16. Пияни руски войници в плен:
  “Raise your head, say hello to Shoigu” – Drunken Russian soldiers were captured

 17. Снощи на протеста пред явочната квартира на руския пРезидент радев обявиха, че от днес ще има онлайн подписка за отстроняването му от антибългарска дейност! Ако някой от вас знае линка, нека да го сподели, за да го подпиша и разпратя по света и у нас!

 18. БОЕЦ – България Обединена с Една Цел

  ГРАЖДАНСКА ПОДПИСКА за отстраняването на Румен Радев от поста Президент на РБ!
  ⚫️ Позицията на Радев спрямо Русия, анексирането на Крим и войната в Украйна, е в противоречие с евроатлантическите ангажименти на България; тя е античовешка и защитаваща диктаторския режим на Путин.
  ⚫️ Действията на служебния кабинет, назначен и контролиран от Радев, в посока сключване на нов договор с ГАЗПРОМ, представляват заплаха за националната сигурност на страната.

  ☑️ Подпишете TYK: https://www.peticiq.com/impeachment_rumen_radev?uv=44355656

 19. И докога в български медии ще бъдат цитирани руски източници на информация като “алтернативна” гледна точка????
  Алтернативна гледна точка да се допуска само тогава когато:
  1 Не използва лъжи за аргументация.
  2 Не противоречи на локалното и международното право.
  Белег за посредствена журналистика е да се използват руски източници на информация, които използват лъжи и нарушават българското право и това на ЕС!

 20. Сполучлива карикатура на Ив. Нинов – протестиращият Хр. Иванов към Резидента “Ще те накажем! Няма да гласуваме за теб трети път!”
  Е, карикатуристът малко е попресолил манджата… Хр. Иванов разбира абсурдността на ситуацията и не ходи на протестите…

 21. dkaraivanov,

  опорката “ДБ избраха Радев” е явно и за не много умни карикатуристи

  Графика на Галъп, скриншот от Нова за гласовете на Радев със синя колонка 72% над ДБ всъщност означава, че ИЗМЕЖДУ онези избиратели на ДБ, КОИТО СА ИЗЛЕЗЛИ ДА ГЛАСУВАТ НА ВТОРИ ТУР, 72% СА гласували за Радев, а 22% са гласували за Герджиков, а останалите са гласували с Не подкрепям никого.
  Избирателите на ДБ в огромната си част нямаха избор м/у Радев и Герджиков – малката част, които все пак гласуваха са гласували 72:22 за кандидатите на ПП : ГЕРБ.
  Румен Радев 1 539 650
  Анастас Герджиков 733 791
  Разлика 805 859 гласа в полза на Радев (повече от двойно)
  Гласували за ДБ на парламентарния вот 166 968 гласа.
  Даже всички избиратели на ДБ да са гласували на втори тур – 72% са 166 968 Х 72% = 120 216 това е 7 ПЪТИ по-малко от разликата, с която Радев побеждава Герджиков.
  Ако всички избиратели на ДБ бяха излезли да гласуват за Герджиков срещу Радев – тогава
  Радев 1 539 650 – 120 216 = 1 419 434
  Герджиков 733 791 + 120 216 = 854 007 и пак нищо не би се променило
  Та на който ДБ са му виновни за избора на Радев просто ДБ са им мнооого неудобни

 22. @L
  Аз също обичам да се шегувам, но ако говорите сетиозно:
  Кой тук говори за избирателите? Става дума за поведението на лидерите. За Хр. Иванов не знам, но лично чух Атанасов да казва по едно време (някъде около първите или вторите предсрочни избори), че до момента няма претенции към поведението на Радев. Не вярвам да е питал избирателите си. А когато уйдисаха на акъла на Нинова да не дават оръжие (добре де, официално) на Украйна (избраха позора пред паднето на правителството, а получиха и двете), пак нямаше време да ни питат.
  Е, не ни отнемайте правото да им се посмеем незлобливо, белки им е обица на ухото.

 23. dkaraivanov,

  – в какъв контекст са думите на Атанас Атанасов, дето лично сте чули да казва “по едно време (някъде около първите или вторите предсрочни избори), че до момента няма претенции към поведението на Радев” – напр. за (П)резидента в bTV на 6 май т.г. ген.Атанасов заяви: “Нека не го кометираме повече”, защото преди това обясни на драгия зрител, че : ” Има разпределение на властите, президентска власт няма, има законодателна, изпълнителна и съдебна, те са упълномощени по Конституция и нека всяка жаба да си знае гьола. Личи му на господин президента, че има слабост към Русия. Заявка за неутралитет – какво означава неутралитет в тази ситуация?”

  – в какъв контекст от условия “уйдисаха на акъла на Нинова да не дават оръжие (добре де, официално) на Украйна (избраха позора пред паднето на правителството, а получиха и двете), пак нямаше време да ни питат.”

  … та, с какво точно е “сполучлива” за вас карихалтурата …

 24. @L
  Може да се търси контекст, когато се одобрява някоя постъпка на Радев (юмрука, критиката за газопровода), но ако евроатлантик одобрява цялото му творчество, рискува да влвзе в полезрението на карикатуриста;
  Контекстът при който не дадохме оръжие е безпощадно ясен – брутална руска агресия, десетки хиляди невинни жертви, цяла Европа без Унгария и нас дава оръжие (добре че тогава Македония още не беше дала, че резилът щеше да е още по-голям). Неслучайно използвах думата позор. Изплагиатствах я не само у Чърчил, но и у Асен Василев;
  Карикатурата, карикатурата е изкуство. Не се обяснява. Все едно да ме питате какво им е сполучливото на картините на Яхнаджиев?

 25. dkaraivanov,

  политическа карикатура изразява мнението на художника/ поръчителя – насочва внимание на зрителя с конкретно внушение – нещо като бодиарта на Яхнаджиев , но забавляващата ви карикатура е точно като татусите с Левски и Ботев по телата на руските патриоти – изкуството не е оправдание за хибридна пропаганда – а Позора и РЕЗИла имат друг адрес – нахранете гълъбите

 26. @L
  Напълно съм съгласен, че има опасност гълъбарника да направи повече бели от ОРИЩ+, но това не променя съвсем адреса на позора и резила. Само може да смекчи лошото впечатление.
  Откакто искахме да се отървем от тройната коалиция, все избираме по-малкото зло (въпреки че гласувахме правилно, но нали пусто сме малко). А по-голямото зло ни го назначаваха служебно. Но това е поправимо, идват избори….
  Гореказаното не означава, че на балотажите съм приемал Радев за по-малкото зло, но това е друга тема, която е по-добре да отнесе в графата “било каквото било”.

 27. Който е влизал в долното ниво на Плевенската Панорама,е виждал тенекиените тръби и изтърбушените въздушни филтри!И разни уж техници некомпетентни за ремонтни дейности,иновация с високо класни системи!А нас учащите и след завършването си,докато не минем изпитите не ставаме Техници-Технолози На Хладилни-Вентилационни Инсталации,Хранително-Вкусовата Промишленост,Компютърни Оператори!Не става с малка квота 5-6 душички за едно място,определена от мижави чиновници!Не може частни дружества като”Знание” да се договарят с държавните агенции по раболепие,наречено трудова заетост с купища папки!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.