ПП и ДБ трябва да се обединят предизборно ако искат да победят с туш, а не “по точки” пехливанина от Банкя

 

 

 

 

 

Действието изваждане ми се вижда по слаб ход от събирането на ПП и ДБ в предизборна коалиция. 

1.Най-важната причина е очевидна. Искат го хората, които от годни чакат събиране на прозападните българи в голям политически проект. Политиката трябва да се прави в интерес на хората, а не на аритметиката кой колко би спечелил за себе си.

2.Противно на сметките колко ще прави 2 плюс 1, каквото  съотношение прогнозират социолозите  между ПП и ДБ като приблизителен резултат на изборите, има една по-важна калкулация. 

С една избирателна листа на двете формации ще бъдат гарантирано Номер едно – стига да са все още верни на общия си знаменател от предишните избори и от общото си управление. Приоритетът им (беш)е да не се допусне завръщането на руския орденоносец от Банкя на бял (фал)кон като победител.  Би трябвало тази мисъл да наклони везните към събиране на гласовете им за осъществяването на пореден, може би последен удар срещу статуквото от онези 12 години еднолична власт на мутрата, която превърна България в регионален хъб на рашизма под знамето на евроатлантизма.

Оплаквач(к)ите ще вият отново на банкянските политически гробища, че обединителната омраза срещу техния Бойко била ирационална, но на този вой не трябва се обръща внимание. Задачата да бъде политически погребан окончателно отровният двойник е въпрос на живот и смърт за автентичните демократи у нас. ОКОНЧАТЕЛНО е ключовата дума в изречението и в упражнението.

3. Дори и да е вярна кръчмарската сметка, че ПП и ДБ поотделно ще вземат повече мандати, няма гаранция, че кръчмарят\ суверенът ще им осигури друга възможност за управление, освен (отново) да търсят компромиси с борците срещу въоръжаването на Украйна и разоръжаването пред Газпром. Сами на изборите или в коалиция ПП и ДБ почти сигурно ще бъдат изправени в крайна сметка пред същото неудобство да преговарят след тях с БСП.

4. При положение, че е малко вероятно да съставят управляващо мнозинство е по-добре за ДБ и ПП “поне” да са категорични победители на изборите, които могат да се окажат прелюдия към следващи избори ( па макар и да се редовни, като местните), на които да бъдат предсказуемо най-сериозният кандидат за победа. Това е важна цел ако е вярно, че хората гласуват за най-вероятните победители, за да не си дават гласовете за загубена кауза. 

5. Коалирайки се предизборно ПП и ДБ ще опровергаят онези, които ги подозират в партиен егоизъм при подреждането на листите като причина за отказ от коалиране. Сигурно не е лесно за партийните централи да вземат такова решение, но ако го направят, ще добавят за себе си качество в очите на избирателите си с доказателство, че поставят общия интерес над партийния.

Давам си сметка, че тези 5 точки няма да преубедят онези в ПП, които искат да спечелят мача по точки и не са склонни да делят евентуалната си победа ( с малко, но вероятно пак за кратко). И все пак твърдя, че победата с туш срещу пехливанина от Банкя е по-важна от победата по точки, която отгоре на всичко и не е гарантирана на ПП при солово явяване.  

 

24 мнения за “ПП и ДБ трябва да се обединят предизборно ако искат да победят с туш, а не “по точки” пехливанина от Банкя”

 1. Соловите играчи при колективни спортове не са предпочитане.
  Политиката не е индивидуален спорт. Ръзсъжденията на Иво Ивджев са 100 % верни!

 2. Перфектен анализ!
  ПП трябва да бъде на висотата на МИГА!
  Сега или никога!
  Давам думата на Марк Солонин-пак за “онова летище”. Свидетелства порядъчен местен униформен.
  https://m.youtube.com/watch?v=qsTTEcg7L_8

 3. За Христо Иванов ”лидерство е намиране на решения, а не ориентация по вятъра”
  … което спомня – “вятър ги вее на бял кон”, “гонят вятъра”, “вятър работа” и “Ветрената мелница” е приказка за сватба – СДС, ОДС, Синя коалиция, РБ, ДБ показаха, че обединението печели избори, но без предизборна обща програма след изборно ”с крокодил няма как да правиш пържоли за народа си, защото ставаш пържолата” , както каза Радан Кънев, след клякянето на партии от РБ пред бб. ДСБ не се отказаха и за ПП пътя на по точно така предиборно сформираната ДА България и историята на ДБ е нагледен пример за работещо Обединение – маските са свалени от всички партии които явно нямат интерес България да е ДЕМОКРАТИЧНА И ПРАВОВА – СИМБИОЗАТА С РУСКАТА ОЛИГАРХИЯ Е ЯВНА
  – ако ДБ е неудобна за тях – какво точно искат за България, за да искат да го ППостигнат сами
  … мостът не случайно е едно от най-старите изобретения на човечеството
  https://twitter.com/slav_zashov/status/1558075511695446018?cxt=HHwWhMC8_Yfbsp8rAAAA

 4. Абсолютно вярно!
  Ще припомня нещо от вече не много близкото ни минало: Годината е 1991 месеци преди изборите за парламент проучванията показваха около 70%, ако се явят заедно на изборите антикомунистическите сили, което очертаваше конституционно мнозинство. Тогава милан дренчев и петър дертлиев решиха техните структори да се явят отделно от сдс и резултатът беше, че победихме с “малко но за винаги”.

 5. П.П 1. И последна добавка е за фатмашкия ПОПУЛИЗЪМ и инфантилен мачизЪм на реZZиЛдентът, който е един от ренегатите в БКП, който сега продължава разцеплението в БКП, започнато от предишния им реZZидент Гоцье !

 6. Дали руснаците “окупират” Белград?

  От началото на войната срещу Украйна десетки хиляди руснаци са се преместили в Сърбия. Те организирали свободно”протестни” акции срещу Путин (в русофилска, проруска Сърбия?!) откривали там нови фирми и вдигали нивата на наемите в Белград. Въобще случва се това, което се случи в България, но с 10-15 години закъснение, сигурно защото сърбите си нямат Черно море и не са близко до проливите, но пък си имат “хуманитарна” база в Ниш, имат си ракети “Панцир” и друго въоръжение, което руснаците им доставиха и то през българското въздушно пространство.
  Какво ли ни готвят руснаците с този пореден “спонтанен” руски етнически окупационен десант тук, на Балканите? Сигурно стратегът Дугин знае!

  https://www.24chasa.bg/mneniya/article/12274237

 7. Дугин може и да знае,но и ние знаем-както Русия нападна Украйна и през Белорусия,така може да напада и през Сърбия.

 8. E.GAVRILOV💙💛,

  много активисти на СДС още тогава бяха разпознаваеми с просто око като “внедрени” – бяха подготвени и на прехода му беше попречено да е дело на обединени сили и демократизиране на държавата ни – още от гладната стачка на 39-те беше ясно, че в Конституцията, която другарите бързаха имаше заложен капан , но даже сред тези 39 се знаеха провокаторите – и все пак ОДС очертаха демократичната рамка и след герб е ясно, че само демократично управление може да я изпълни със съдържание – другото е продължаме подмяната – царски,пъдарски,чалгарски, гълъбарски … все си е ДпС-арски – минаваме на ръчно управление , както обяви (П)резидента – някой да не знае коя е “ръчицата” …. а и някак все забравяме. че и кукловоди се сменят, а сценария – същия
  https://lupa.bg/news/agent-maistora-se-tochi-za-oshte-edno-sluzhebno-pravitelstvo-sled-galab_191360news.html
  https://www.168chasa.bg/article/812200

 9. А вижте какво пише на Парламента де:
  “Съединението прави силата”.
  Малко фашистки слоган ама като няма друг!

 10. ПП за ППромяната/Подмяната и ПатрЕотизЪма : В беседите си ”20 минути с Радан Кънев” из страната(ДСБ ТВ, май-юни2016, youtube) той алармира за подменения патриотизъм – нацивъзрожденския сценарий ”който не обича русия не е патриот” вече е проблем на управленско ниво за сигурността и просперитета на българите, а някак ”загрижено”се замита под обобщаващото “българите вярват на всякакви безумия”, като “световния заговор срещу бълг. генетичен материал”
  Александър Кьосев, професор:”…кои са тези патриотични “генетични българи”, които смятат, че са в генна опасност. Ето го социалният им профил: живеещи в малки градове или в села, обикновено възрастни, обикновено слабо образовани и обикновено не пътували никъде в течение на много време. Тоест, това са едни изолирани, уплашени хора, които са сред губещите от глобализацията и са ужасени от това, че светът е в хиляди пъти по-голям и по-сложен, отколкото те са можели да си представят. Те мечтаят за просто обяснение. На тези хора им се разиграва един националистически театър. От патриотизма просто се извличат 5-6 символа – националното знаме, Ботев, Левски, 2-3 цитата от Вазов – и с това се свършва. Чрез тези символи фалшивите патриоти нахъсват хората, че някой много ги мрази, че българите са вечни жертви и губещи в глобалното състезание. … участвам в една гражданска инициатива по този въпрос: за граждански патриотизъм. Чрез нея искаме да измием родолюбието от кича и да го върнем на истинските му, мълчаливи собственици – обикновените хора. Защото кои са патриотите? Казано на езика на Симеон Радев, това са “строителите на България” – тези, които работят, които си плащат данъците, които показват своята любов към родината практически. Не с кухи символи, не с театри, не с патос и кич.Те са в страната и извън нея, активните българи. Аз не говоря само за някакви интелектуални елити, тук става дума за всички онези, които имат нормално, човешко всекидневно отношение към своята родина …в момента патриотизмът е узурпиран от този фалшив кич. И ние трябва да си го върнем(https://www.dw.com/bg/zaso-blgarite-varvat-na-vsakakvi-bezumia/a-62751779)”
  … дайте си адреса, ние идваме – Пожарникари, сър

 11. sms💙💛,

  В. напуска кораба-матушка / позната история

 12. Аз пък си мисля, че има около 40 – 60% негласуващи и засега нито ДБ нито ПП са успели да ги привлекат. Ако ПП не бяха се появили, още повече граждани нямаше да участват на изборите. Досега само БКП се размножаваше на АБВ ГЕРБ ИТН БСП ДПС. Да те имат много червени куфарчета и го могат но са вредни за България. ПП имаше голям шанс да остане първа политическа сила но те просто прекалиха с младите кадри и това доведе до олекване на партията. Почнаха да изпадат в комични ситуации, загуби се имиджа на Партията, че е съставена от професионалисти с много висок ценз и образование. Като започнем с младото петле – министъра на културата , после старазагорския пъпчив тийнейджър, който играеше гимнастика в парламента и стигнем до Ленчето, напористата комсомолска ръководителка на ПП, (компетентна по всички въпроси), която се оказа и в много тесни отношения с Кирил. Просто прекалиха с младежките изцепки и не показаха, че могат да направят нещо много много гениално и различно с което да учудят всички. Позволиха БСП да им виси на шията а ИТН да ги удря по краката и да ги злепоставя. Другаря Радев пък много изненадващо ги изостави и никой не разбра защо. Кой с кого се скара? Радев с Кирил или Кирил с Радев?? Разрива между двамата беше много вредно за имиджа им и за потентността им и не биваше да се допуска. Около Кирил трябваше да застанат много сериозни и солидни хора, но ние това не го забелязахме. Само шефа на Еконт беше такъв но не видяхне да участва активно в политиката на партията. Баща му на Кирил отвреме на време го защитаваше във фейсбук но това е слабо. Предполагам са искали партията да е само от младежи, за да няма съмнение в честността им но това беше грешка. Сега с обединението на ПП и ДБ явно се цели точно това. Да се увеличи сериозността и да има повече тежест но не мисля, че ще се получи на 100%. Според мен ако ПП ще си остане младежка партия, трябва да се помисли за друга нова партия, съставена от приятели на ПП и ДБ, евроориентирана но с много по-сериозно поведение и с много по-сериозен капацитет. Партия без младежки пъпки и без деца на тъмно червени комунисти, съставена от твърди националисти като украинските, които знаят и са печелили много битки в живота без да се навеждат пред врага. Хора които си обичат Родината и още по-важно корена и нацията. Хора, които няма да клекнат нито на Путин, нито на Меркел, нито на който и да е. Това липсва на България.

 13. След като през сравнително дългия си житейски път забелязах, че в повечето случаи каквото и да избереш, все ще съжаляваш, стигнах до извода, че трябва да се прави каквото трябва, пък да става каквото ще, въпреки че тази стара мъдрост беше компрометирана от К. Кеворкян, когато я даде като съвет към прохождащия С. Трифонов. По тази причина смятах, че правителството на промяната трябваше да даде оръжие на Украйна, дори с риск да падне. По същата причина смятам, че ПП и ДБ трябва да се явят заедно на изборите, въпреки риска да получат по-малко гласове. У нас, за съжаление, всичко е много лично и както има десни избиратели, които са се зарекли да не гласуват за тези нарциси, докато не се обединят, така и има десни, които никога не биха гласували за определена личност (Харварда, Кокорчо, Гнома, Брадатия, с извинение че цитирам простотии). Каквото и да показва бакалската (Балканската) сметка, доводите на Иво Инджев натежават. А в крайна сметка затова са и преференциите,…. и затова са ги направили труднодействащи де…..

 14. @VivaFreadom
  Не искам да съм от тези, които търсят дребни косури в някой много смислен коментар, но смятам, че е важно да попитам какво Ви пречат децата на комунистите? Някои определено са вредни, но Вие като че ли говорите по принцип. Да не споменаваме присъстващите, но да вземем Евгени Дайнов – син на кореспондент на РД в Лондон.
  Не трябва да отричаме правото на хората да си променят позициите, камо ли да ги дамгосваме заради произход, биологичен или политически. Например преди поредните избори приятел от чужбина ме попита какво мисля за Кирил и Асен? Отговорих, че след като подкрепиха Радев за президент, изобщо не мисля за тях. Не заради произхода им (Радеви протежета), а заради делата им. Но когато казаха, че ще дадат оръжие на Украйна и натириха Радев, веднага се извиних и приветствах промяната им. Дори когато клекнаха на Нинова, по-скоро ги съжалих, че се уплашиха отколкото разгневих, че излъгаха надеждите ми. Но не ми мина през ум да кажа “аз си знаех, че са Радеви мекерета”…. Бяха се променили….

 15. @VivaFreadom

  “..Другаря Радев пък много изненадващо ги изостави и никой не разбра защо. Кой с кого се скара? Радев с Кирил или Кирил с Радев??..”

  Не знам! Но забелязах едно нещичко…Откакто започнаха търканията между РР и КП, нейде оттогава ББ не е казал и една дума накриво за РР…

  Който разбрал, разбрал…

  А по отношение явяването с общо лист на ПП и ДБ, напълно споделям написаното от г-н Инджев.
  Знаете ли кое е лакмуса?
  Хубаво гледайте в наш’те “свободни” и “независими” медии кои хибридни клакьори ще залаят най-стръвно срещу такова евентуално обединение!

 16. Обединението според мен е нужно най-вече заради войната.
  Дава ни се изторически шанс за премерване на силите по оста ЕС/Русия.
  Копейките знаем ще действат заедно независимо дали са обединени или не.
  Но про-ЕС силите ще спечелят психологически срещу майцепродавците ако застанат срещу тях обединени.
  Обединението ще създаде допълнителна еуфория която при избори е важна.
  Има много хора които са много ядосани от тази война и с радост ще гласуват за нещо което я осъжда категорично.

  Проблемът е че най-вече от ПП трябва да преглътнат егото си.
  Защото при обединение няма да е съвсем ясно кой с колко гласа е допринесъл.
  В резултат от КП ще имат по-малко влияние в коалицията.
  Едно е да се коалираш след като цифрите на отделните партии са ясни, друго е да си се коалирал преди изборите и резултатите да са за цялата коалиция.

  Но съм песимист и мисля че точно последният аргумент ще надделее при ПП и ще искат следизборна вместо предизборна коалиция.

 17. dkaraivanov, не ми пречат лично, но си мисля, че не се дава път на децата на така наречените “неблагонадеждни”. Термин измислен от най-неблагонадежната шайка престъпници, каквато е БКП. Открай време си бяха крадци, разбойници и терористи и такива си и останаха. БКП не просто управляваше България. Тя селектираше криминални престъпници, родоотстъпници и богохулници и им даваше власт над трудолюбивите, съвестните, честните и кротките българи. А синчетата им разпродадоха за жълти стотинки, всичко, което народа беше построил за 45 години каторжна работа. Не съм бил член на СДС но ми казаха, че е имало много бивши концлагеристи в началото. И какво стана, че Боклук като Христо Бисеров стана сив кардинал в СДС ??? Нека се променят наследниците на комунистическата върхушка но айде да е по-сериозно и по-смирено а не да са пак начело. В момента по селата е пълно със деца на бившите високопоставени комунисти, които вече владеят по 5000 – 10000 и нагоре земя. Много от тях още получават инструкции от София. Живеят като барони и графове. Същото е и с големите заводи в бизнеса. Пак в тях са и парите и властта. А ние си мислим, че сме изгонили комунистите. Не не. Просто станаха крупни “бизнесмени” но си останаха в сърцето, криминални престъпници и богохулници. И това е основната причина България да е бедна и слаба.

 18. Съжалявам, но вчера е изчезнал първият ми коментар , беше около 12 часа , явно пак е станала грешка с автоматичното попълване от андроида, затова препоствам отново вчерашния първи коментар:

  ПП се прояви , като един от ренегатските двойници в дяснотото, те дори не се и признават дори за десни или (х)лЕберали, те се именуват народняшка “партия” , също както и герберастите на банкянската мутра от ГЕРБ, преди 15 години!!!
  А народняшките “партии” нямат идеология, те са всеядни, така че Киро и ПП избраха да са двойник на ГЕРБ!
  А когато си народняшки ПОПУЛИСТ няма значение нито идеологията, нито хората!
  Целта е само една – ВЛАСТТА, ……….. и то власть на ВСЯКА цена, също както са и большевишките фашисти, чийто единствени лозунги са -” Вся власть советов” и ” Диктатура на “пролетариата””!!!
  Народняшките “партии” са предшественици и наследници на болшевишките ПОПУЛИСТИ,на фашистките ПОПУЛИСТИ, т.е. на ТОТАЛитарния ПОПУЛИЗЪМ!
  Същото се отнася и за (х)лЕбералните ПОПУЛИСТИ, като ДПZZ!
  Защото популиZZма винаги означава ТОТАЛитарНА лъжа и ТОТАЛитаНА власть!
  ПопулиZZмът не е ляв, не е и десен, нито пък е (х)лЕберален……популиZZмът винаги е народняшки, популиZZмът е винаги е ТОТАЛитарЕН!!!
  Защото , КОЙто обещава ВСИЧКО(популизъм), ………..то той очаква и да получи ВСИЧКО (ТОТАЛитаризъм)!!!!!!!!!!….
  Защото, КОЙто обещава ВСИЧКО(популизъм), ……. то той не обещава НИЩО конкретно( цинизъм и лъжа) , което си е ТОТАЛитарЕН инфантилизЪм!!!!!!!!…..
  Така че ПОПУЛИЗъМА винаги е предшественик и наследник на всичките видове ТОТАЛитаризъм – большевишки, фашистки, консервативен, ляв, (х)лЕберален, ….. и основно народняшки, разбира се !

  П.П. И малко допълнение и за дясното разцепление, което започна с идването на Кобурга и бокоТИКВАТА! То започна преди 20 години, нали!
  Същото се случи и с лявото разцепление, което започна от огромното примитивно его и инфантилен мачизъм на агенть Гоцье !
  Така че лявото разцепление на БКП, започна 10 години след разцеплението на ОДС! Което показва , че левите ренегати изостават 10 години след левите десните ренегати от ОДС!
  А пък за царските ренегати , двойни ренегати, какво кажем?!?
  А, Кобурга дори обещава 800 дневен ПОПУЛИСТКИ (х)лЕберален рай(Х)!!!

  Може да си спомним дори за ренегатите на тесния (социализъм) , преди 103 години, или пък за земеделските ренегати и двойници през последните 100 години!

  Така че , при всичко това……………………. какво можем да очакваме от “народняците” от ПП ??? А пък Киро дори е бил в ДБ, преди?!?!?

 19. @VivaFreadom
  Така формулирано съм съгласен. Една от големите трагедии на Прехода е, че позволихме на за нищо не ставащите партийни функционери да станат за нищо не ставащи бизнесмени. Като прибавим скъсалите с опашката си гущери…. Не съм се задълбочавал, но предполагам, че балканският манталитет им попречи да назначат кадърнии мениджъри (на тези, които не разпродадоха за скрап заводите). Е, как да върви икономиката?
  Знам няколко предприятия, приватизирани с протекции и от червени, и от сини, които се развиват много добре, но тези изключения само потвърждават правилото. Поне според мен…

 20. Не е по темата.
  Украинците твърдят, че ако това наистина е военна операция, то тя сигурно е единствената операция, при която малко след началото пациентът става и започва да млати хирурга…

 21. П.П. 2 .
  Давам само 2 примера за “народняци” , балкански “народняци” , това са , разбира се- бай ви ГанЮ и дружбашкия земледелец Стамболийски!!!!
  И нека ПП си правят сметка с кого искат да се сравняват, също и с ” аз съм проZZт , и вие сте проZZти, значи ще се разберем…”……
  А и други ” народняци” има в съседните балкански държави, в ЕС , и дори в Англия и САЩ, като Тръмп!
  Така че ПП трябва просто да се поогледат, около тях, и по света!!!

 22. ПП и ДБ трябва да се обединят предизборно, за да бъдат първа политическа сила със значителна преднина. Обединението им ще подейства мотивиращо на симпатизантите им и на много негласували напоследък избиратели. Противното твърдение е про-герберастка опорка. Истината е, че ГЕРБ е много обезсилен от факта, че си отиде от властта с мощен жълтопаветен шут и че не предприе след това никакви действия за собственото си реабилитиране, като поне избере Томислав Дончев за лидер. Вместо това заложи отново на мутрата и си остана толкова токсичeн като партньор, колкото и ортаците мy от ДПС. И какво като спечели предсрочните парламентарни избори, като няма с кого да управлява?!

 23. Асен Василен иска да се дели.. не били дясна партия а центристи..
  Ами делете се бе.. докато се делите на леви и десни руснаците ще си правят каквото си искат с вас..
  Не разбраха че в България няма леви и десни докато руската мафия продължава да скапва държавата?
  Чудя се след като скочиха на Русия за какво продължават да се изживявят като центристи при положение че в България едва ли има леви не-русофили..
  За мен е ясно – знаят че ще спечелят повече от ДБ и ще се коалират с тях след изборите като така много по-лесно ще може да налагат волята си.. его аргументи разбира се.. които са от полза на ГЕРБ..
  Олекнаха..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.