Най-голямата загуба на съветски самолети от Втората световна насам? Москва знае истината, но предпочита да не я припомня

НА СНИМКАТА ( авторска): Авторът с говорителя на американските части в Бейрут майор Боб Джордън (крайният вляво) в базата край летището в Бейрут дни преди тя да бъде унищожена при самоубийствен атентат с камион, натъпкан с експлозиви.

 

 

 

 

 

Резултатът от украинския удар , нанесен на 9 август срещу главното военно летище на руските окупатори в Крим край Саки, доста единодушно беше оценен от всякаква ( неруски) източници като “най-голямата загуба на самолети за Русия от Втората световна война насам”. Вярно ли е това? 

Москва мълчи, макар да знае отлично, че това не е вярно. Не е в нейна полза да припомня истината. Тя е неудобна и за крехките израелско-руски отношения днес. Сергей Лавров, “най-добрият дипломат на света” ( по оценката на “най-големият геополитик” Бойко Борисов  https://ivo.bg/2017/09/30/култов-пример-за-култа-към-личността-н/)  и без това за малко да навлече на Кремъл откритата вражда на Израел с антисемитските си изявления за еврейския произход на Хитлер. А че тези отношения са от изключително значение за Путлер говори фактът, че той лично се извини за думите на Лавров- нещо, което не е правил никога по какъвто и да било повод откакто царства в Русия.

Далеч, далеч по-тежък погром над съветската авиация се е случвал в израелско-арабските воини. И през 1956-та, и през през 1967-ма, и през 1973 година. Във всички тях ( без да броим междинните сблъсъци между войните) въоръжените със  западна авиация ( предимно американска, но и с френски “Мираж”) израелци  унищожават рекордни количества съветски самолети буквално за броени дни. Винаги. Без изключение.

НА СНИМКАТА:  Останки от свален съветски Миг в Ливан

Да вземем последната пълномащабна арабско-израелска война в Близкия изток. Преследвайки частите на ООП, превзели половин Ливан след като йорданският крал Хюсейн ги прогонва с танкове и артилерия от Йордания ( именно, за да не допусне Йордания да стане това, в което след това се превръща Ливан), на 6 юни 1982 г. Израел изпраща войски в северната си съседка. В източната част на страната са се окопали със съветска помощ сирийците, което води до пряка военна конфронтация с израелците ( ако може така да се нарече смъртоносният едностранен побой, нанесен практически без съпротива над сирийско-съветския корпус в долината Бекаа).

САЩ отново застават твърдо зад Израел. На практика това води до сблъсък между съветските и американските проксита, а най-вече слага на кантара на реалните бойни действия качествата на американските и съветските оръжия. Стега се до още една непряка война между СССР и САЩ – последната от такъв род и мащаб преди разпадането на СССР. 

Главният потърпевш в самото начало на войната е сирийската противовъздушна отбрана, командвана от московски “съветници” и обслужвана от съветски персонал. Градят я от години и я смятат за непробиваема.

На третия ден от началото на войната израелците започват въздушната операция “Арцав 19 ”. Буквално за часове е унищожена съветско-сирийската ПВО в ливанската долина Бекаа. Там по-късно ще се настанят фанатичните пратеници на Хомейни от създадената от ливански шиити по ирански образец Хизбуллах.По ирония на съдбата днес иранците обучават руснаци как да боравят с произведени в Иран безпилотни самолети…

Потресеният министър на отбраната на Сирия Мустафа Тлас докладва на президента Хафез Асад, че съветските ракети “земя-въздух” са се оказали безполезни. Започва израелски лов на безпомощни съветски самолети от най-модерен за времето си тип, предполагаемо управлявани от сирийски пилоти, върху които след това Москва хвърля вината за пълния разгром на сирийските ВВС.

По сирийски признания американските Ф-15 и Ф-16 и унищожават от 7 до 11 юни 60 съветски самолета Миг 21, Миг 23 и Су 22. Израелците продължават в същия дух и с още поне дузина свалени съветски самолети след това. На корпусите на своите американски машини израелските асове отбелязват със звездички всяка свалена съветска машина. Общо-82 Миг и Су, по израелски данни. Без нито един свален американски самолет, управляван от израелците ( два са повредени, но се завръщат в базите си).

Това не е просто “превъзходство” на американското оръжие в израелски ръце, а смъртоносен удар по съветската военна репутация. Никъде преди това в света не е била създавана система за ПВО с плътност от 19 ракетни дивизиона на площ от около 20-30 клм. кв.

Дори на границата между НАТО и Варшавския договор не е имало никога такава плътност от противовъздушни ракети, плюс зенитна артилерия, които по съветски изчисления осигуряват трикратна защита от въздушно нападение. Тази прехвалена отбрана не успява да даде какъвто и да било отпор, не изстрелва нито една ракета и бива унищожена с един удар. Същата съдба сполита и подкрепленията, докарани в нощта на 9 юни.

Съветските съюзници са потресени. В шок изпада либийският режим на Кадафи, доверил се на Москва по същия начин като режима на Асад в Сирия. Но най-вече са шокирани в Москва. Шоковата вълна е толкова силна, че допринася за наближаващия разпад на СССР. Наслагва се върху поражението в Афганистан и Чернобилската ядрена катастрофа, дискредитирали фатално Империята на злото пред свои (васали) и чужди наблюдатели.

Ето защо е фактологически невярно да се каже, че никога от Втората световна война насам преди 9 август тази година не са били унищожавани толкова руски\съветски военни самолети с един удар. Рекордът принадлежи на Израел. Засега.

НА СНИМКАТА: Безпилотните самолети не са днешен феномен. Този израелски дрон “Мастиф” изиграва важна роля за унищожаване на съветската система за противовъздушна отбрана в ливанската долина Бекаа през юни 1982 г.

 

 

 

На снимката:  Бейрут, какъвто съм го гледал от прозореца си ( което днес ми се вменява като вина, било “привилегия” да бъда там)

15 мнения за “Най-голямата загуба на съветски самолети от Втората световна насам? Москва знае истината, но предпочита да не я припомня”

 1. Понеже е хубаво истината да се припомня и отстоява – Иво, моля те, дай отпор на този пасквил на агенция ПлИК, списан уж от “Петър Христозов” – един от псевдонимите на Недялко Недялков /както сам призна пред Сашо Диков, по повод право на отговор, публикуван преди време в тази информационна “агенция”/:

  https://pik.bg/%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B5%D0%B2-%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%8F%D0%BD-%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%B2-%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B3%D1%8A%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB-%D0%B8-%D0%B4%D0%B1-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D0%BD%D0%BE-news1122750.html

  Защото написаното ми напомня за един от малоумните аргументи на властта след 1944 г. – “… той е бил царски офицер и затова…”. Ами какъв офицер да си преди 1944 – царски, то други офицери е нямало тогава? С обратен знак написаното означава, че ако си бил следовател, прокурор, журналист, разузнавач, стругар или шлосер преди 1989, няма как да не бъдеш брандиран като комунистически следовател, прокурор, журналист, разузнавач, стругар или шлосер, поради простата причина, че държавното устройство е било такова тогава. Явно ген. Атанас Атанасов също им е ГОЛЯМ трън /не само/ в очите, въпреки непретенциозния си ръст, щом го громят винаги с аргументи от типа “удари под кръста”. Такъв “трън” си и ти, затова – не им позволявай да изкривят истината, като те карат да повтаряш едно и също, докато не се умориш и сам спреш да се браниш. Напиши още една статия в неделния ден със специални поздрави за Петър Христозов, a.k.a Недялко Недялков. Бъди жив и здрав!

 2. Към ooo kotio:

  Той не случайно пише под псевдоним, за да не бъде съден за клевета ( каквато, уви, написа тези дни и Евгений Михайлов).
  Никога не съм бил “доносник”, но в безсилието си да ми опонират по същество хрътките лаят едно и също. Няма за какво друго да се захванат. Същевременно ПИК е трибуна на такива, като Георги Марков, Боян Чуков и прочее путинофилски тръмписти, които бяха разобличени, но не и в очите на ПИКовото дебелоочие.
  Да не говорим, че сред “героите”на ПИК, сред които е и самият собственик, има толкова отвратителни с делата си персонажи, творящи чутовни гадости в днешно време, че някои (определяни днес като грешници – с давност от много десетилетия назад в миналото хилядолетие) изглеждат като херувими на фона на много от съвременните злодеи.

  Отговарял съм на клеветата многократно и не желая да доставям удоволствие на провокиращите да ме вкарват когато си поискат в оправдателен режим за кеф на садистите.
  Който иска, да отговаря.Аз отговарям само за себе си.

 3. Към Иво:

  Разбирам аргументите и уважавам избора да НЕ се отговаря. Това обаче е война на изтощение и ще спечели този, който издържи по-дълго. Жалко че в агенция ПРЪЦ нямат коментарна секция – всеки ден може да им се качва нещо от сорта на това:

  https://pik.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%B2-%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8-%D0%B2-%D0%B7%D0%B0%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B0-news53810.html

  Даже по-интересно би било “отговорът” на клеветата да е базиран на литературно-интерпретативно съчинение на тази интересна статия от 22.02.2013 г. Пиарите на Промяната и ДБ (които дай боже да заработят в обща кампания) е хубаво също да я постват всеки ден.

  Поздрави и хубав ден!

 4. РФ изобщо няма шанс в конвенционална война – военната им стратегията е ”на изгорената земя”, пропаганда и на отгледаните руски проксита по света. Войните на путин са терор срещу цивилното население – специалната задача в Украина като част от руската терористична война срещу колективния запад. САЩ обсъждат обявяването на РФ за терористична държава. Ссср-то многократно е обвинявано в спонсорство на международния тероризъм през Студената война. Още след тоталното поражение 1967г. на руското оръжие в 6 дневната война руснаците компенсират безнадежното си технологично изоставане с тероризъм . Пачепа цитира шефа на КГБ Сахаровски: “В днешния свят терроризмът трябва да стане нашето главно оръжие” – Пачепа го нарича “баща на международния тероризъм”, заради превръщането на „масовия“ тероризъм в оръжие. КГБ организира обучение за терористи по отвличане и взривяване на граждански самолети, масирана пропаганда, „научен“ подход за скрити убийства, маскирани като автомобилни катастрофи. По план, разработен на Лубянка, терористите започват да отвличат самолети и само през 1969 година Организацията за освобождение на Палестина-ООП, получаваща пари от съветските спецслужби, отвлича 82 самолета. 1971 г. ген.Сахаровски паказва на Пачепа в кабинета си картата, набодена с червени флагчета за всеки завзет от терористите самолет:”Това е мое изобретение” – не знам за картата , но и отвличането на самолети не руска идея
  … каквото повикало
  https://twitter.com/MirovichMedia/status/1558736688721137664?cxt=HHwWgMC82dCw36ErAAAA

 5. Moже да изглежда малко извън темата, но всъщност не е.

  Интересни неща относно Euronews…

  Преди (доста) време бях загатнал темата…но явно тогава не беше така актуална..Явно прокаZZата е достигнала до сърцето на Европа.

  https://www.unian.net/world/odin-iz-krupneyshih-telekanalov-evropy-prodvigaet-propagandu-kremlya-za-dengi-evrokomissii-novosti-mira-11940471.html

  Один из крупнейших телеканалов Европы продвигает пропаганду Кремля за деньги Еврокомиссии

  Среди акционеров телеканалов Euronews числится “Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания”

 6. ooo kotio,

  След избора на Владимир Чавдаров в прокурорската квота на ВСС, Атанас Атанасов писа въвФейсбук:” Това е човекът за поръчки още от времето на Филчев, който ме арестува за това, че съм изготвил прословутия Доклад за корупция по високите етажи на властта, който доведе до смяната на десет министри от кабинета на Иван Костов. Докладът съдържаше данни за връзки на политици с руските специални служби. Българският съд тогава определи задържането ми за незаконно и впоследствие бях оправдан по това дело на три инстанции. По-късно прокурор Чавдаров беше награден с поста Апелативен прокурор на Варна. Днес този заслужил герой на прехода получава поредното си назначение за вярна служба на триадата Филчев – Цацаров – Гешев.Длъжността “Главен прокурор” трябва да се премахне!” – явно не е случаен избор на Чавдаров – ген. Атанасов им е трън в очите и не само заради ония 226 имена от доклада за корупция , който Костов даде на прокуратурата – неслучайно ОДС не им достигна само още 1 мандат … докладът на Атанасов беше цитиран в предизборната кампания от петърстоянов, наред с плакати с царските предизборни обещания

  https://www.dw.com/bg/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80-%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2/a-2594354
  https://www.mediapool.bg/yavor-dachkov-v-stranata-na-chudesata-news171414.html
  https://ivo.bg/2021/01/22/%D0%BF%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BB-%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B3%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0/
  https://faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/petar-stoyanov-parvanov-pak-mi-kazache-sa-gotovi-s-kabinet-na-4-fevruari-1997-g-94008
  петърстоянов(2016): Георги Първанов не беше лош президент
  първанов(2021): Стоянов беше относително добър, струва си да се появи в политиката
  … към въпросите за авариралата ни държавност

 7. Г-н Инджев,

  Без да имам целта да съм “на всяко гърне похлупак,” бих искал да отбележа следното: операцията Арцав-19 (מבצע ערצב-19) по-скоро би се превело като “скакалец-19” (лат. Gryllotalpidae). Мечка на иврит е “дов” (דוב), а до колкото успях да намеря, Gryllotalpidae на руски е “медведка.” Все пак, интересно е че най-малкото на руски операцията, която разбива руската мечешка мощ, се нарича “мечка” (или нещо си от този род).

 8. Към W.T. Blackwel:

  Напълно сте прав.Иврит не знам, а “медведка” не е “медведица”. Благодаря за коректното коригиране!

 9. Миг 21 уби и много българската пилоти. Трябваше му цялата писта да излети и кацне. Съветски ковчег с крила но глупаците го хвалеха, колко страшен бил в облаците.

 10. Поповото прасе на руски се нарича ”медведка”

 11. Някои неща не трябва казват, все още, но все пак не трябва правим сравнение между долината Бекаа и огромния украински фронт!!!
  А пък и загубите на путтлеристката ФЕЙКдерация са са огромни, дори в сравнение с загубите на огромния СССР, след Втората световна война!
  Да си припомним, че Путлер е загубил , вече над 45 000 войници, без ранените!!!
  Над 250 самолета!
  Над 200 хеликоптера!
  Над 800 дрона!
  2000 танка!
  4000 БМП!
  3000 камиона!
  1000 оръдия!
  250 катюши!
  200 крилати и балистични ракети!
  100 броя инженерна техника!
  И разбира се 15 броя кораби, и крайцера мАсква!
  Такива загуби Израел не е нанасял на арабите! Въоръжени с импортно оръжие!

 12. Всъщност съветските Миг-29 и Су-27 са съвсем нелоши самолети четвърто поколение и се появяват почти едновременно с американските и френските аналози. Драмата е, че нальота на пилотите е крайно недостатъчен, а конкретно за арабските страни и обучението на офицерите е няколко класи под израелското такова. Това никаква техника не може да компенсира. За зенитно-ракетните комплекси нищо не мога да кажа.

 13. Явор,

  и Порше и Москвич се появяват почти едновременно , но ссср-то е драстично изостанал – конкретно за 6 дневната война арабските страни драмата не е в нальота, голяма част от арабските самолети са пилотирани от съветските инструктори – Миг-29 е нещо като супер спортен самолет – всичко останало е на ниво от 70-те години – американските самолети са оръжие – с модернизациите всяка Ф-ка се превръща в мини ауакс – румънците разкараха миговете още 2003г (!!!), но и осъдиха няколко министри за корупция и ни задминаха по всички показатели – ние с 3 мандата изгубени не можем да намерим алтернатива на бабаитко, докато той си отчува прокурорски клон на мафията и си плащаме данък “руски батак” … та и президентът ни 2-ри мандат ни наМига с коремното възлизане
  https://www.facebook.com/btvnews/videos/%D1%80%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD-%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%B2/1640726295981177/
  … Мгновения раздают кому-позор, кому-беславье … а в общем, надо просто помнить долг …

 14. П.П.
  Вчера забравих да спомена и за унищожените 150 зенитни радари и зенитни установки в Украйна!!!Досега!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.