Защо Асен Василев прави крачка назад от твърдото “нет” на предишния кабиНЕТ

 

 

 

 

 

Мога да гадая и дори да позная защо Асен Василев смени\смекчи тона към доскорошния руски монополист на българския пазар Газпром. Имам обосновано предположение. Или задположение ( зависи дали се гледа отзад напред или обратно) защо се отказа от твърдото “нет”, характерно за него в бившия кабиНЕТ.

Не го подозирам във внезапен прилив на обич спрямо шантажа на Путлер. Заявката му да афишира ПП като центристка формация в отговор на необоснованите предположения, че е дясна,  е породена от същата причина, която го кара да отблъсква братската ръка на ДБ в името на сестринска следизборна прегръдка (и) с БСП.

Сметката е тънка, та чак прозрачна. Но дали е осъдително, че си я правят в името на това да оправдаят твърдението, че заедно с Кирил Петков продължават промяната? С кого другиго да се коалират, ако се потвърдят прогнозите на социолозите?

На двамата трябва прагматично да им се признае най-важното им постижение, доколкото те го олицетворяват като двойка, около която се обедини победният им вот на предишните парламентарни избори. Постигнаха промяна в наложената тук от времето на съветската окупация традиция София да се разболява от бронхопневмония, когато Москва кихне. При това Москва все така “киха” кинти, купува политици, журналисти и прочее глисти в задния си двор.

ПП сдържа обещанието си да постигне промяна, но го направи така, че изненада своя татко, дърводелеца от село Славяново ( така де, няма да е от Англосаксоново, я). Избяга от него. Изненада го толкова неприятно, че Матушката се разгневи и активира де що е корумпирала в българската политика, за да накаже непослушните бегълци от “руския свят” с камшика на “Коалицията “Газпром”. 

Сега непослушните искат да продължат промяната, т.е. да управляват отново. Изправени са пак пред задачата, чието решение преди половин-една година се смяташе за невъзможно. Решиха се да се групират управленски с по-слабата путинофилска партия БСП, за да отстранят по-силната, каквато е ГЕРБ.

Нали си спомняте знаменитото признание на кадровика Решетников от КГБ от 2016 г., че Кремъл харесва ГЕРБ повече, отколкото БСП, което година по-късно коригира леко пред руския шовинистичен телевизионен канал “Царьград”, поставайки знак на равенството между двете партии от гледна точка на руския интерес? https://clubz.bg/47828-reshetnikov_gerb_sa_po_iskreni_partnyori_na_rusiya_ot_bsp

https://www.mediapool.bg/reshetnikov-za-rusiya-bsp-i-gerb-sa-gore-dolu-ednakvi-news261958.html

За скептиците от десни позиции относно минали и бъдещи коалиции обръщам внимание, че и ДБ леко “обръщат палачинката”. Вижда се от паралелното изказване на Владислав Панев от ДБ, че може да се мисли за внос на руски газ, стига да бъдат приети…българските условия.

Да сте чували някога руският държавен мастодонт да приема чиито и да било условия? Не сте. Няма да се случи и във връзка с миниатюрен клиент, като България. Но да му се каже, че трябва да ни се примоли, за да му купуваме стоката, не е чак толкова лоша позиция. Дори звучи симпатично. Може и от БСП да се направят, че са съгласни само и само да запазят нещо като лице там, където се въдят споменатите по-горе глисти.

Дали ми харесва тази политическа въртележка за тричане на старото куче от Банкя? Не бих казал. Предпочитам полския вариант, при който страната отдавна оказа решителна съпротива на руския шантаж като започна да плаща за доставки на по-скъп газ ( например от Норвегия), в резултат на което днес е по-независима от Газпром от западните си съседи.

Полша е страна, в която Гурко е известен като кървав злодей, избивал жени и деца по време на Варшавското въстание срещу руското иго, а у нас същият е освободител. Когато се освободим от митовете за “освободителите”, тогава ще можем да се сравняваме с Полша. А преди това се налага да търпим политически компромиси с обвързаността, олицетворявана от необходимостта българската политика да се върти около спора как да угодим на газовите ни поробители. 

Такава е конюнктурата, наследена от управлението на ударника по рекордно прокопаване на стратегическия за Путлер газов канал през България, по който в момента Газпром увеличава количествата за продажба на суровината с цел осигуряване на още милиарди за неговата агресия срещу Украйна и мира в Европа.

 

11 мнения за “Защо Асен Василев прави крачка назад от твърдото “нет” на предишния кабиНЕТ”

 1. Гледайте в момента по кошлуковата бнт как един от главните медийни цербери на Коалиция ГаZZпром “интервюира” представителя на ДБ Надежда Йорданова!

  Начи, “..абе ние ще ви каним, но въпросите…са си от нас!”

 2. Гледах интервю на Дарик с К.Петков. Водещия сърба дълго и напоително всичките неща за таралеж в гащите и много удобно забрави за кобрата дето се беше настанила там като коалиционен сътрудник и променяш всяко едно решение на правителството.
  Такъв позор като сценката “Оръжия за Украйна” ме кара да мисля че ПП ще за пореден път меки и диалогични с който им извира ръцете само и само за да управляват!

 3. Основният проблем е в начина, по който електоратът отговаря на въпроса “Съгласни ли сте да мръзнете през зимата, за да не финансираме Путиновата агресия?”. По тази причина се търсят витиевати послания (мака че думите на В. Панев ми звучат като звучна подигравка). Няма да се учудя, ако на твърдението, че всеки долар, даден за газ, отива за убиване на украинци, някой да отговори “Точно затова ще плащаме в рубли”.

 4. Поредната хибридка.
  Утре в Кошлуковата лелевизия ще дават интервю с Гари Каспаров. Очаквам коментари, колко коварен е този ход…. А може просто редакторът да не му е казал…
  Шегува ме. Това е в графата “нали Ви казах, че не всичко е черно-бяло” ….. Използвам случая, че още не сме в предизборна кампания, защото тогава вече всичко е…

 5. “Все повече ще се говори за “Газпром” – такива доставки не може да има, но ще привлекат внимание. Идват избори(Васил Начев)”
  – 1обосновано предположение: на (П)резидента му е предложен Кирил Петков за кабинета Я1- както каза ген.Атанасов(януари2021): до сега нямам забележки за радев – от свои радев беше посъветван да приеме и да остави КП да се издъни или да яхне рейтинга му с набързо слепената ПП(радев лично уговяряше партиите, които се включиха в ПП, докато КП поспешно събра приятели и колеги, за да успеят за двойноите избори избори) да покрепят по-добрия президент – двойното гражданство на КП съвсем не беше случаен пропуск на президентския секретариат при назначаването му за министър , както не случайно беше изваден на показ точно от ИТН – още не се знаеше дали ще се справи КП как точно – във всеки случай етикета”радев проект” се използваше с/у КП и неговите министри точно от тези, които подкрепят радев и не за да напомнят на КП , че без радев е никой, а за да следва курса, който радев следва – не им се получи и се наложи дружно да го свалят – а на руският държавен мастодонт ще му се налага да приема и български условия – Асен Василев е сериозен играч, а Панев – добро чуство за хумор

 6. “Миролюбивия” гангстер от село Банкя наистина си е много прост и наистина си мисли, че и другите до него са толкова прости. Особено, когато му се навеждат, да му цункат ръчицата. По тази причина, Геройко едва ли е забелязъл, че интересите на предадената му губерния и прилежащото към нея овче стадо, описано от куртоазия в някаква конституция, като български граждани, не са много защитени с договора, който е подписал с руската мечка за Балканския поток. Явно си мисли, че 3 те милиарда, дадени за строежа на тръбата ги е дал той и затова само неговите интереси са важни. В момента по българската тръба, тече много газ но тъй като гербажийте са най-най-най, за България няма нито грам гориво. Къде ви са защитните клаузи бе “граждани за европейско развитие”??? Транзитната такса не е достатъчна. Трябва да имате защитни клаузи, когато разбойник като путин реши да си променя условията по Договора. Ама нали Геройко цял живот са го учили да се навежда пред Началника, откъде ще му хрумне такова опасно нещо. Гледам го много здраво гушкаше Херо а на Меркел цветя носеше но не го видях така да се хвърля на Мутрофанова. Не би си позволил такива волности с Началството, дето му дава хляба.

 7. Естонският премиер Кая Калас: “Моето правителство реши да премахне съветските паметници от обществени места в Естония … съветският танк Т-34 в Нарва ще бъде премахнат и изпратен в Естонския военен музей Масовият гроб на жертвите на Втората световна война в Нарва ще получи неутрален надгробен камък на памет на загиналите…. след началото на пълномащабната война на Русия срещу Украйна съветските военни паметници престават да бъдат местен проблем.Никой не иска нашият войнствен и враждебен съсед да нагнетява напрежение в дома ни… няма да позволим на Русия да използва миналото, за да наруши мира в Естония“
  Естонският външен министър:” Руската федерация води геноцидна война срещу Украйна и тези паметници са издигнати в Естония, за да прославят окупацията.Те нямат място в нашето обществено пространство“

 8. Недейте да се заблуждаваме за причините и отмятанията. ТОВА Е СТРАХЪТ ЗА ЖИВОТА!
  Нищо друго не може да бъде основанието, за всички ОТМЯТАНИЯ И ЛИЗАЧЕСТВА (дори и тези ба Борисов, без да го оправдавам). И това е така, от „първото ни освобождение“, до ден днешен.
  Има примери като убийството на Стамболов, Танов, Скрипал… Единият го заколват, другият го отравят с КГБ-вещество. Преди това и двамата здрави и прави, при това непоколебими.
  Какво си мислите , ако един му се обади и му каже, чисто и просто, ще убием теб, жена ти, децата ти…, ако не смениш нападките срещу Русия, примери има (горепосочените)!
  Единственото спасение е ако има силно натовско присътствие, вместо платноходките, политици без страх и силна намеса на ЕС, като им се обясни (на ЕС и НАТО) защо.
  Дали ще има политици без страх, зависи от подкрепата на посочените институции, които да организират и проведат действията им, та да не изглеждат лично техни а европейски.

 9. Boris,
  отметнаха се руснаците , а всеки търговски договор за клент се базира на сигурност в доставката и изгодна цена …
  … днес на московската конференция за международна сигурност шойгу преброи 9 държави-съюзници на русия – Бурунди, Република Гвинея, Камерун, Мали, Судан, Уганда, Чад, Етиопия, ЮАР и обяви , че увеличават сътрудничеството си с тях с “взаимноизгодни проекти”
  ПП московският списък за показна разправа с неподкупни Българи не започва със Стамболов и ще се попълва, докато им минават номерата тук

 10. Няма абсолютно никаква логика да привличаш гласуващите за БСП, след като ще правите коалиционно правителство, след изборите!!!
  Защото така разчитате на едни и същи избиратели! Един или двама ще отидат при ПП , вместо при БСП, печалба никаква! Общия брой депутати си остава същия, или даже по-малък!!!!
  А пък не е и съвсем коректно да вземаш толкова нагло и безочливо избирателите на бъдещите си партньори, нали!
  Харвардските аджамии трябва да се насочат към “централистките” народняшки чалгари от ИТН, и към народняшките калинки от ГЕРБ, ако искат да имат повече депутати в бъдещия парламент!
  И, само им напомням, че и в путлеристкият рай(Х) първо имаше “народняшки” НАШИсти, които след това станаха путлеристки тоталитарни РАШИсти!!!!
  Могат да погледнат и към “народняшките центристи” в османския рай(Х) на ерДоГанЮ, към ОрбанЮ, и към ИМПЕРнационалсоциалистическите панслависти от бивша ЮгоZZлаVVия!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.