Разликите между балтийското свободолюбие и срамнителното ни балканско родолюбие

В Естония битката за премахване на съветското монументално натрапничество се води  второ десетилетие, но тя се ускори значително след съветската агресия срещу Украйна и вече е на финала. Балтийската държава, както и България, беше шпикована нагъсто с тази нагледна агитация в полза на разпадналата се съветска империя – на малка територия със стотици жалони на робството. 

Правителството на Кая Калас декларира, че ще отърве страната от това съветско наследство и взима мерки да изпълни обещанието си.

https://www.dnevnik.bg/sviat/voinata_v_ukraina/2022/08/05/4377129_estoniia_premahva_vsichki_suvetski_pametnici_ot_ulicite/

На ход е демонтирането на съветския танк в Нарва, който досега беше нещо като препъни камък по пътя към освобождаването от тотемите на “освободителите”. Стигна се дотам, че местните власти се отказаха да се борят с агресивните рашисти, защитаващи танка. Тогава се намеси Калас ( на снимката). Заяви, че съветските монументи са източник на напрежение в обществото и танкът ще бъде преместен във военен музей.

 

 

 

 

“ Както обещах, няма да го местим под покрова на нощта, днес е хубаво слънчево утро”, заяви тя след като пристигна в Нарва да наблюдава,а на практика да ръководи лично демонтажа.

 

 

 

 

С процедурата са се заели военните, а полицията осигурява охраната на събитието с 20 коли и кучета. Над мястото на демонтажа кръжи самолет на граничната охрана. Рашистите, които се опитваха да държат танка под тяхна охрана са помолени да напуснат- както и журналистите ( поради съображения за сигурност).

Напомням, че преди 15 години при демонтирането на съветския паметник от центъра на Талин местните рашисти проявиха системна агресия, нападайки привържениците на демонтажа. В крайна сметка той беше осъществен. Монументът беше преместен заедно с костите на дузина загинали червеноармейци. Погребаха ги на военно гробище, а към паметника добавиха табела с пояснение, че това е монумент на съветските окупатори.

В нощта на 27 април 2007 година рашисти нападнаха активисти, демонстриращи с искане за демонтиране на “Бронзовия войник”. Вандализираха центъра на Талин с чупене на витрини и късане на електропроводи. В резултат бяха арестувани 300 души, а един от агресорите почина от раните си след сблъсъци около паметника.

 

 

 

 

Този път естонските власти взеха превантивни мерки и на мястото на демонтажа в Нарва бяха изпратени армейски и полицейски части. 

Обръщам отново внимание на разликите с българския клиничен случай на самоунижение.

– В България, за разлика от Естония ( и практически във всички останали европейски страни, завладени от войските на Сталин под знамето на освобождението), Червената армия влиза като на парад без нито един изстрел на българска съпротива, но въпреки това парадира с окупацията си чрез артилерийски салюти след навлизането във всеки по-голям български град. Няма у нас и костници по тази причина, а изкуствено създадената в София в кв. “Лозенец” е гроб на загинали другаде на Балканите червеноармейци, някои починали от раните си при лечение в България. 

– В България няма и живеещо от няколко поколения руско население, както в насилствено съветизираната Естония, където местните руснаци претендират да решават въпроса със съветското наследство на правата на граждани, родени на тази територия. У нас защитниците на робската маркировка са българи с робско самосъзнание.

– В Естония армията и полицията помагат за демонтирането на съветските тотеми. У нас армията можем да подозираме в обратни настроения ( вижте само кой е главнокомандващ на същата стража на МОЧА и подобията му след подобието му Първанов), а за полицията знаем със сигурност, че е “поела ангажимент” пред руското посолство да пази МОЧА, както призна вътрешният министър Бойко Рашков

– В Талин правителствата се сменят, но не и политиката за освобождаване от натрапените монументи на “освободителите”. У нас правителствата се сменят, но нито едно не е направило дори и намек за необходимостта от подобно родолюбиво начинание.

Не е за чудене, че освободената от съветското закрепостяване Естония върви бързо по пътя на просперитета сред бившите съветски колонии и се нарежда по редица показатели в това отношение до развитите западни демокрации. Докато България е трайно закотвена на дъното в европейските класации по жизнен стандарт със съветската котва и упорито се прави, че не забелязва връзката със старите си съветски зависимости. 

 

12 мнения за “Разликите между балтийското свободолюбие и срамнителното ни балканско родолюбие”

 1. Много точно казано!
  И никакви оправдания с настроенията на част от хората не са уместни, защото ролята на елитите е да възпитават хората. Имаха трийсетина години, за да обяснят и на най-простите истината за съветската окупация. А не журналистът по БТВ с апломб да казва, че това е първото интервю на Каспаров. А трябваше да е поредното (първото за месеца)…. Елити ли казах? Извинявам се!

 2. А къде е партията или коалицията,която в програмните си документи ще напише като точка първа премахването на МОЧЯ и тема подобни….бих гласувал с двете си ръце за нея!Ало…ДБ…ПП…за вас питам!!!!

 3. Калас написа в туитър: “Да гостуваш в Европа е привилегия, не е човешко право”
  Финландската ѝ колежка: “Не е правилно докато Русия води брутална агресивна война в Европа, някои руснаци могат да живеят нормален живот, да пътуват в Европа, да са туристи”
  Латвия вече НЕ издават визи на руснаци
  Ние се равняваме с Норвегия
  https://www.youtube.com/watch?v=jQAuwWeLpqA
  – време е скропульозно да огледаме и комунистическите капища оцвъкали България

 4. Руските стърчилки и прочие символи на припикана територия изобщо нямат място в страната ни, даже и оня на коня пред парламента, на когото викат “освободител”, без изобщо да се замислят кого е освободил и от какво. Иначе както сме я подкарали, бихме могли да издигнем и паметник на Баязид Светкавицата с вдигнат ятаган, понеже ни бил освободил от феодалното робство.

 5. В и К,

  точно от коня пред парламента трябва да започнем да изхвърляме руския боклук от земята и главите си – руската антиблгарска политика не започва от него нито в русия , нито в Дунавска България , но от него започва пропагандата на голямата лъжа за “братушки”, “освободители” …. а резултатът е унищожаване на Екзархийска България с необратимото разпокъсване на българските земи и подмяна на българската идентичност с идиотско русофилство – без да броим русофицираните в русия и погърчените, посърбени , порумънчени българи в Дунска България и създаването на македонска нация от българска кръв и плът – за т.нар. “цар освободител” подробно в sitebulgarizaedno, Янко Гочев, ЗАЩО НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДОПУСКАНО ИЗДИГАНЕТО НА ПАМЕТНИК НА АЛЕКСАНДЪР II В СВИЩОВ?, 2017г

 6. Сигурно само аз досега не бях разбрал, но ми се иска да попитам специалистите дали сега правилно съм разбрал?
  Рашистките мекерета, дето седнат и дето станат, питаха как Германия и Италия плащат в рубли, а ние се перчим и не плащаме. Днес чух от А. Василев, че “Газпром” е искал плащането да се счита направено, когато получилата от нас доларите руска банка им предеде рублите. А си спомням, че с тези, които сега “плащат в рубли”, се бяха разбрали, доставката да се счита платена след доларовия превод към руската банка. Това са две големи разлики, както казват в Одеса….
  С пред мен, естествено, изобщо нищо не трябва да се купува от РФ и гореспоменатите нюанси са ми безразлични, но е добре да се казват на страхуващия се да не измръзне зимъска избирател,… че Путиновите мекерета са бая гласовити….

 7. първо да махнем каменното препикаване от РККА и комунистическите символи.Не виждате ли какво се готви за чинията на Буслуджа-концерти,песни,танци,така е,след като не махаме комунизма/социализма/ от битието си,а ги легитимираме чрез властта.Нинова е готова утре да ни продаде отново на руснаците,каза го.Незабавни преговори с Газпром,ще плащаме с рубли или с дупе или с нови Камчии.кяр да има…

 8. Съветските и руските боклуци в България, наричани от руските подлоги паметници, подлежат на премахване, за да оцелее тази държава.
  Извън територията на нашата Родина трябва да се изхвърли българския Янукович, в съответствие с действията на хората с активна гражданска позиция в Шри Ланка.

 9. Валентин Стоянов·
  Турска армия влезе в Сирия и атакува ПКК. Тежка артилерия нанася удари по Кобани, Африн, Тел Рифаат и квартали на Алепо. Южно от Тал Ал Абяд и Джераблус.
  Другия авторитарист не издържа. Балансираната и градивна Турска политика в последно време се е дължала единствено на факта, че се е подготвял удар в задния двор.
  Специалната военна операция на Ердоган, ще го постави редом с Русия и Китай. Иска хапка нова територия и пълно смазване на сирийските кюрди. Световния мир получи още един сатрап.

 10. това влизане на Турция в Сирия е резултат от срещата в Сочи.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.