Путлер освобождава Европа с бързи темпове от руската енергийна зависимост и от руските туристи дори

 

 

 

 

 

Рейгън не можа да постигне чудото Европа и най-вече Германия да избегне зависимостта от руските енергийни източници. И следващи президенти на Америка, държавата победител във Втората световна война, не успяха да победят вечното гладната за енергия Германия на този фронт. Но ето че се появи богатир и натири Германия от руската енергийна хранилка само с едно щракване на пръстите на 24 февруари тази година.

Путин наистина постигна епохална победа на(д) Германия в това отношение. За вноса на нефт вече е решено тя да се откачи до края на годината от нефтопреливането във вените на германската икономика. А за газа ( първоначално) се смяташе, че ще бъде много, много по-трудно при около 40 на сто зависимост от Русия в това отношение. Германия обаче си е Германия. Реши ли нещо, право го. При това по най-добрия и бърз начин.

Германски емисари плъзнаха по света да търсят алтернативи и според едни много зли ( от путинофилска гледна точка) езици  вече са подсигурили скорошни сделки, включително в Африка, която Русия смята за “приятел” заради отказа на африканските държави да се присъединят към западните санкции срещу нея. 

Хапливи руски пропагандони си хапят лактите от злоба да обясняват, че още сега германците спрели да се къпят с топла вода, а зимата направо щели да замръзнат без руския газ ( чиито приток към Германия вече е драстично намалял, а край финландската граница “Газпром” е принуден да изгаря огромни количества, които не може да продаде в Европа и дори се смята, че това една от причините за необичайните горещини в западната част на континента).

Докато от телевизора отчаяните рашисти разказват тъпи прогнози за Германия, тя действа с бесни темпове. Терминалите за втечнен газ, за чието построяване в Русия злорадо предричаха, че ще отнеме години да бъдат построени, са на път да бъдат завършени за броени месеци. Този във Wilhelmshaven ще влезе в експлоатация още преди началото на зимата, а другият в Brunsbuettel ще бъде завършен през зимата. Общият обем на газа, който ще потече по тях и вече е резервиран, е 12,5 милиарда кубически метра в година.  Предстои да бъдат изградени и още два терминала с капацитет от 20 милиарда. 

До края на 2024 година само по този начин ще бъде компенсиран руският газ от 46 млрд.куб. м., а междувременно действат мерки за рязко ускоряване на изграждането на енергийни мощности от други източници, независими от газ. 

Както се вижда, дългогодишното строителство на прескъпи газопроводи от Русия получава скоропостижна алтернатива в Германия. Бавно и скъпо се строяха, бързо и лесно ги закриха. Това си изпроси Путлер.

1. Germany inks LNG supply deal for two FSRU terminals

https://lngprime.com/europe/germany-inks-lng-supply-deal-for-two-fsru-terminals/59404/

2. Germany picks Stade and Lubmin to host chartered FSRUs

https://lngprime.com/lng-terminals/germany-picks-stade-and-lubmin-to-host-chartered-fsrus/57499/

Но и това не е всичко. Коварният план на Русия да умори чрез енергиен глад Европа, който беше задействан още година преди агресията срещу Украйна чрез финтиране на снабдяването за запълване на европейските газохранилища, принуди европейците да вземат мерки и в това отношение. Към началото на август в Германия те са запълнени на 70 процента, а в някои други страни с добри стопани на власт, положението е следното :

Испания – 78%,

Чехия – 79%,

Франция – 81%,

Швеция – 91%,

Полша – 99%,

Великобритания – 100%.

И понеже България е твърде незначителен потребител на (руски) газ, за да бъде коментирана изобщо на общоевропейската карта в рамките на провалящия се руски енергиен шантаж, мога да предложа друг критерий за илюстриране на отказа на Европа и от притока на руски туристи. В някои страни те наистина бяха значително перо преди пандемията, а в България бяха едва 5 на сто от общия брой на чуждите туристи. 

Финландия 55,6%

✔️ Естония 53,3%

✔️ Литва 25,3%

✔️ Кипър 23,8%

 • ✔️Латвия 19,4%

Сега Финландия посреща руски туристи с украинския химн на границата и обсъжда сериозно да им бъдат спрени визите изобщо. Това предлагат и други европейски държави ( също “зависими” в областта на туризма в миналото от руския туристически поток). 

Чудесата, сътворени от Путин, нямат край дори в нашия роден край, където министрите на туризма и техният работодател от курортното градче Банкя се скъсваха да лъжат колко важни са ни руските туристи и съответно се подмазваха на Москва да ни отпусне повечко от тях ( щото и частният живот на почиващите в чужбина руснаци се командва от Кремъл, който решава къде може и къде е забранено да се пътува с цел да бъдат наказани “виновните” държави). Което е същото като приказките в днешно време, че трябва да продължаваме да се умилкваме на Газпром защото било въпрос на интерес и не бивало да страним от гиганта по политически причини. 

Но да се върна към енергийната тема в геополитически контекст. 

САЩ и Иран са близо до сделка по ядрената програма на Техеран. Ако се случи, при това още този месец, ще паднат 40 годишните американски ( и не само) санкции срещу Иран. Ще отприщи океан от персийски петрол на световните пазари с шоково ценово въздействие върху главната експортна суровина, която пълни руския бюджет.

Най-интересното предстои…

10 мнения за “Путлер освобождава Европа с бързи темпове от руската енергийна зависимост и от руските туристи дори”

 1. Русия сдава багажа с ускорени темпове. И няма как да се получи нещо различно, след като на върха там е човек като Путин. Този път ми се ще да отбележа, че той не е сам в простотията си. До него е и такъв кретен като Медведев. Само кретен може да използва такъв речник и да сипе обиди, които за нормалния човек са непонятни. Да наричаш чуждите държавни глави идиоти, а гражданите на Запада да възнаградиш с твоята оценка за тяхната същност така, както той я разбира – това мfже да го направи само човек, който не е с всичкия си. Вижте как му изглеждат те в неговите очи:

  “Разбира се, мозъците им са здравата осрани. Но налягането на фекалиите в пропагандната канализация има предел. След това общественото съзнание започва да се задушава в миазмите на циничните лъжи, които се изливат с мръсен поток върху главите на уморените европейци.”

  Това е само частица от днешното умотворение на Медведев в интернет. А ето и цялата му мисъл:

  https://dnes.dir.bg/svyat/medvedev-ako-tsenata-na-evropeyskata-demokratsiya-e-stud-i-prazni-hladilnitsi-tova-e-za-bezumtsite

 2. Ел Мюрид–ката, така го принизяват в националистичния рускоезичен украински ресурс, такъв-онакъв но сред руските блогери е най-добрия разбирач на проблематиката на Газпром. Та, и той се “води”😀 по акъла на Иво: Надежда всяка оставете.
  https://t.me/anatoly_nesmiyan/4235v

 3. Само нека да уточним нещо…Германия се измъква с бързи темпове от руското енергийно иго,но нека да си припомним кой я вкара в него и почти беше на ръба да я пороби 100%,а покрай нея и цяла Европа…Това са русопитеците и путинопитеци Шрьодер и газовата комсомолка Ангела Меркел,подкрепяни от безидейната и проруска френска политическа камарила.Ако не бяха американците-да признаем неоспоримата заслуга на президента Тръмп по замразяването на “Северен пото-2”-сега Европа щеше да е 98% зависима от Русия в енергийно отношение.И време е да бъде потърсена съдебна и морална отговорност на путинистката Меркел за политиката,която доведе до сегашната ситуация в Европа и света.

 4. Живот и здраве за Путин, за да може бързо и необратимо да доведе РФ-ята до разпадане.

 5. да, например в САЩ температурата на отопление през зимата по закон е 19-20 градуса целзии или 69 фаренхайт, в европа е 25 градуса, ако се намали само с 3 градуса пак ще сме на доста топло и ще компенсираме на 100% нуждите от руски горива за отопление, така че смешните прогнози да седим на студено с празни хладилници зимата ще станат още по-смешни

 6. до anonimen, за меркеле и другите съм съгласен с вас но само да добавя без да съм им адвокат че действаха така понеже следваха идеята и политиката на включване на русия към нормалния свят за да се нормализира, е това разбира се няма как да стане ама те от къде да знаят даже и техния голям приятел борисов ги следваше неотлъчно с нашия балкански поток, незнам дали е изцяло негова вината или на меркелизма като цяло, историята ще покаже, злото е станало но май наистина е за добро този път както се вижда от статията….

 7. До ядосан:
  Ще позволите дълбоко да не се съглся с Вас.Разбирам,че западният свят се опита да приобщи Русия към демократичният,цивилизован и културен свят.Но има два момента, след които трябваше ясно и категорично да се направи това,което се прави сега-речта на Путин в Мюнхен на 10.02.2007 год.и особено след окупацията на Крим.Само,че дори след тези събития западните лидери говореха за “моя приятел Владимир” и се чудиха-а някои и още се чудят-как да не му оцапат образа.

 8. за какво приобщаване може да се говори,когато още 1996 г.сринаха Грозни със земята,след това нападнаха Грузия,още тогава видях/а кой съм аз/,че ще има нови и по кръвопролитни нападения..Просто женският Шрьодер беше по-замаскиран.

 9. приобщаването беше официалната версия на тези политици, съгласен съм, че е пълен фарс, дали меркел и другитет умници не са били приятелчета на путин от кгб и щази докато е бил в германия 70-80 години това няма как да знам, но е също много вероятно….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.