Пълзящата реабилитация на рашизма в медиите е една от малкото традиции, към които се придържаме в България

 

 

 

 

Вече реагирах на изследването за проруската пропаганда, в което съм споменат поименно, но доста неясно – явно като контрапункт, атакуван от рашистките тролове толкова яростно, че името ми се появява в класацията на най-споменаваните във Фейсбук у нас покрай шампионите по рашистка пропаганда Копейкин и Карбовски.

https://ivo.bg/2022/08/18/копейкин-и-карбовски-лика-прилика-кат/

Озадачих се, че в изследването е включен сайтът Actualno.coм – явно по причини, които са подобни на обяснението за моята ( неочаквана от мен) популярност в една социална мрежа , която не ползвам, освен за автоматичнно публикуване на статиите ми от ivo.bg. Авторите на изследването са го обяснили и даже са се извинили на колегите от Actualno, които са се засегнали да бъдат споменавани в такъв контекст.

https://www.dnevnik.bg/analizi/2022/08/24/4383395_kato_predstaviate_ruskata_gledna_tochka_stavate/

Не ми се взима страна в такъв спор между съмишленици, още повече, че той изглежда е решен с примирие между двете страни. Нямам претенцията да посреднича. Но доколкото от фондацията, извършили разследването, разбунило жабите в рашисткото блато у нас, ме споменават отново ( два пъти), ми се ще все пак да взема отношение. Включително и заради факта, че посетих собствената си страница във Фейсбук и установих, че имам там цели 50 000 последователи. 

Приемам аргументите на екипа на фондацията, че безкритичното цитиране на руски източници на практика ги рекламира. Тъкмо по тази причина никога не го правя. Разбирам и желанието на actualno.com да звучат новинарски при цитирането на източниците. Но в случая с варварите, които дори не признават, че водят война в Украйна, това е пагубно.

За съжаление този нагон да се правим на обективни за сметка на очевидната истина, че детеубийците нямат право на гледна точка ( още по-малко с равна тежест) на кантара на страданието на цял един народ, причинено от престъпниците, е явно неизтребим. Толкова дълго медиите у нас практикуват презастраховане чрез отказ от взимане на страна, че дори симпатизиращите на свободата и демокрацията сред тях са се превърнали в съучастници на лютите врагове на свободата и демокрацията, за които е голяма победа очернянето на жертвите им чрез бездушно цитиране на виновниците за тяхното страдание.

На чисто терминологично равнище този баланс между злодеите и защитниците на родината, до степен на приравняването им, върви практически във всички информационни емисии у нас.  Слушам и гледам кореспондент на голяма българска телевизия от Лондон, който говори за събитие, свързано с руската агресия. АГРЕСИЯ. От студиото обаче предпочитат да говорят за “война”, “за руската армия” (   а не за руските агресори) и т.н. Журналистът в Лондон, българин като колегите си в София, живее и работи в една различна обществено-политическа медийна действителност, където е позволено и желателно да се говори истината без руски подсладител на нейната убийствена горчилка. 

За кратко време след 24 февруари шоковата вълна от руското варварско вероломство и заплахата от ядрена война беше изместила обичайния навик на всяка цена да се цитира “другата гледна точка”, т.е. гледната точка на онези, които смятат за свое право да си разпространяват пропагандата и лъжите. Не знам дали откатът, който постепенно настъпи в това отношение и вързоди традицията да се поднася в медиите “неутрално” картината на побоя над по-малкия и по-слабия, е резултат от някакво рашистко задкулисие. Твърде масово е това явление, за да бъде толкова всеобхватно.

По-скоро сработва споменатото по-горе презастраховане като някаква мека форма на автоцензурата. Дай да се покажем като независими, като уважим “всички гледни точки”! Ето това е разбирането за обективност, което масово надделява в българските медии.

 

Има и още една нашенска специфика в тази нерадостна картинка. Тя е свързана с лошия навик да не умеем да поддържаме във времето позиция, която веднъж вече сме извоювали. Важи за много неща, но ще дам “кулинарен” пример.

Сигурно ви се е случвало да се разочаровате в търсеното на ресторант или на част от менюто му, която ви е харесала. Искате да повторите, но или ресторантът вече го няма или в менюто са изтрили онова, заради което сте си направили труда да посетите точно това място. Без да се правя на познавач и специалист, но в споменатия Лондон, както ( да речем) в Брюксел човек може десетилетия по-късно да открие и ресторанта, и любимото си ястие в менюто. Защото хората държат на добрата традиция. 

Така е и с медийното меню, че и с цели медии- който ги напазарува,той поръчва какакафонията, музика за неговите уши. Нали си спомняте как ги закриха по гербаджийско време някои телевизии, които си позволяваха открито да критикуват едноличния собственик на на ГЕРБ и държавата. Купиха ги, за да ги закрият. Или за да ги използват са свои цели, както направиха с тиражния седмичник “УИКЕНД”, откъдето с получените пари се прероди в медиен бос собственикът на ПИК Недялко Недялков, за да употребява в днешно време калташкия си талант в полза на поръчителите на неговия майсторлък в сеенето на омраза към враговете на неговите подобия в политиката.

Ето така се връщаме към превърналото се вече клише заглавие на английското списание “Икономист” за българите, които на изборите искат “още веднъж от същото”. Изглежда, че нашето постоянство се проявява главно в повторното настъпването на мотиката, с която закопаваме хубавото, постигнато от самите нас.

12 мнения за “Пълзящата реабилитация на рашизма в медиите е една от малкото традиции, към които се придържаме в България”

 1. За мен обяснението е в хвърлените от Лена Бориславова и увисналото на мига инфо за 4 хилки месечна плата за по-дребните рубладиии. Колкото до акулите кат пРЕЗИДЕНТ Гадев на него му е “пратен” смс: или връщаш Газпром или новичока те стига и теб. Война е и всичко е допустимо от арсенала на кремълските изроди.
  Кой разбрал-разбрал.

 2. Нищо общо с темата.
  “Искрено и лично” споделяне от великия Виктор Суворов.
  Е И заради това неговите книги “все ще се четат”.
  https://t.me/victor_suvorov/261

 3. Марк Солонин за половин годината ВОЙНА

 4. Ами да. Списъкът на нещата, които не са относителни, може и да не е особено дълъг, но съдържа абсолютното зло.

  А руската агресия е абсолютно зло за всеки, чиито морални рецептори не са ампутирани. С уточнението, че става дума за онзи морал, който помага за подобряване на качеството на живот.

 5. Georgi Nikolov,

  точно по темата – на Виктор Суворов се вярва и всички го четат – точно като страницата на г-н Инджев – а сега офанзивата да върнат ОПГЕРБ във властта е като компроматната офанзива : да не хвърля кърпата – и руския турски поток и ветото на Македонското членство заработиха – Баце е мнооого удобен, щото само властта го спасява от затвора, па даже да е само от джипката . А междувременно му заредиха в руската рулетка и едни 7 милиарда от продадена криптовалута , които така и не постъпиха в бюджета + директна връзка с 6-торното убийство, без да броим кучето, в Нови Искър – саминкият агентиван обяви , че се знае КОЙ стои зад него – не дай боже мата хари да се окаже доверено лице, почистващо дома му и по съвпадение мъжа й да пари под чадъра на ГЕРБ – и тука се появява тефтера, точно като споделеното предупреждение на великия Суворов в рубриката “мило мое дневниче” и/или “търсете жената” – та и в този нечий тефтер до тялото на прекрасната госпожа имало данни за последните парламентарни избори, записки за как се смятат преференции, как се броят гласове…избори се печелят и/или губят и атаките бяха от знакови лица на руския еничерски легион , ама кой ти прави връзка м/у корупция и руска зависимост и на онова радево юмруче всички му видяха руския(с)татус , а баце целия в бяло – ще гледаме как печели изборите и даже като доган да си седи под магнолията, мецамутрофанова ще си е защитила роснадозорното име … а в Нови Искър си е като из цяла България
  http://pazel.eu/266/%d0%bf%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%89%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%ba%d1%80%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%8f-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%b0%d1%84%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%b2-%d0%bd%d0%be/

 6. Само няколко дребни медийни ремарки от мен.

  Преди малко по бнт в “Още от деня” П.З. беше поканила двама юнаци да коментират сутрешната трагедия, които не видях да защитават различни гледни точки! И като добавим безличната водеща, която инак е мноооого мощно и редовно настървена, когато в студиото има гости от ПП или ДБ, каква е равносметката?
  Такива са ни всичките телевизионни предавания!

  Пак по бнт в централната вечерна емисия, 10 минути лакардии и славославения на някаква партия на крайнодесни в Италия, предвид започващата изборна кампания там…Лошо няма, но ЗАЩО, Бога ми, не бяха отразени кампаниите на поне част от останалите участващи италиански партии???ЗАЩО?

 7. По телевизиите ни вече обявяват и кои са водачите на листи. Сигурно съм тъп и не ги разбирам работите. Но що ли ми се струва, че ако ПП искат повече депутати, в никой случай не бива да издигат юрий олэгович козлов, валэнтин шотэков и лимонката, дето искаше да ни внесе още рениални руZки “специалисти” – лорэр. А ДЕЙБА да се простят с борислав сандюв. А те правят точно обратното. Що бре, умно-красиви десни евроатлантици?

 8. Не правете реклама на този псевдожурналист, за когото журналистика очевидно означава манипулиране на общественото мнение.

 9. Преди два-три по евронюз БГ в новините напълно сериозно имаше коментар относно “тежкото положение” във Франция, един собственик на пекарна се оплакваше, че заради икономиите на ток и газ, които правел, вече се налагало да ПЕЧЕ ЗАЕДНО НЯКАКЪВ СПЕЦИФИЧЕН ФРЕНСКИ ХЛЯБ И ОБИКНОВЕНИТЕ БАГЕТИ…!

  Боже, Боже…….Какви чудовищни неприятности, нали?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.