Предизборната вълна от оттегляне на политици поставя въпроса за следизборна смяна на политическия генофонд у нас

 

 

 

 

Формацията “Ние идваме” си отива. Поне като за предстоящите парламентарни избори. Това обявиха нейните лидери Арман Бабикян и Николай Хаджигенов. 

Дали ще се оттеглят от политиката като участници в нея изобщо или ще останат на фронта, на който си извоюваха разпознаваемост? Във всеки случай това са първите ( предстоящи ) избори, от които се отказват много т.н. “знакови” лица.

Направи го първи Цветан Цветанов, бившата дясна ръка на Бойко Методиевич. Явно не иска да бъде отново “втора ръка” на поредни избори. Последва го Татяна Дончева, позната на всички от многобройните й медийни изяви, но не и с изборни успехи. За оттеглената кандидатура на Лена Бориславова, едно от лицата на ПП, не се знае нищо , а да се съди за нея по калташките кампании на Недялко Недялков и неговия инструмент за очерняне ПИК е под достойнството на всеки що – годе нормален страничен наблюдател.

Количествените натрупвания на тези оттегляния поставят въпроса за някакви качествения изменения в българския политически пейзаж. Поправете ме ако греша, но не си спомням да е имало подобна вълна от предизборен отлив на видни личности от участие в предстоящи избори в тяхното навечерие.

Споменатите по-горе имена са свързани с различни практики и политически платформи, но общото между тях е самият факт, че доброволно правят крачка назад. Няма как да са се наговорили, но тенденцията повдига темата за “пенсионирането” на политици, които осъзнават, че пречат за обновяването на политическия генофонд.

Най-фрапиращ е случаят с руския орденоносец от Банкя. Запънал се е на върха на партията си ГЕРБ и дума не дава да се издума да отстъпи лидерството, за да освободи пространство за маневри в евроатлантическата ниша, доколкото наистина е представителен за нея. 

А всички знаят, че вероятността от някаква форма за сътрудничество между ПП и ДБ би се зародила само при хипотезата, че той предаде лидерската щафета другиму. Вместо това той се опитва да вбива клинове между ПП и ДБ с реверанси към ДБ и засилващи се атаки срещу ПП. Играе за ( вечно) колебаещите се по опънатото въже по трасето Изток-Запад, с цел да приласкае едните и да закопае другите. Те, колебаещите се, вероятно се питат, как така ПП, самоопределящи се като центристи, се оказват най-големия му враг в момента при положение, че самата ГЕРБ, макар и член на ЕНП, винаги е жонглирала с подобен профил на границата на популизма между лявото и дясното. 

Не очаквам примерът на отстъпилите встрани от изборите известни политици да повлече крак. Такова джентълменство в българската политика никой не предвижда. Масовите подозрения са на страната на широко разпространеното мнение, че политиката е кокал, който никой не иска да пуска. А щом е така, значи тя е наистина печеливш занаят, смята със сигурност мнозинството от избирателите.

Обратните примери за “пускане от хорото”, за които става дума по-горе, също не доказват обратното. Но все пак са повод за размисъл сред самия политически елит, който да докаже, че е наистина такъв. Самопреценката е мерило за качество. С добро се помнят политическите лидери, които знаят кога да освободят върха, за да оставят върховен спомен. 

28 мнения за “Предизборната вълна от оттегляне на политици поставя въпроса за следизборна смяна на политическия генофонд у нас”

 1. По темата-ще да видим.
  Извън нея.
  Гражданите на САЩ дължат на банките за полученото си висше образование на 6% повече (1.6 трлн. долара) от БВП на Русия за 2020 год (1.5 трлн. долара).
  Източникът е сайт гравитираш около кремъл изповядващ свято принципа: Никога нищо лошо за трите П: Президент, Премиер, Патриарх.

  Та, кой разбрал-разбрал.

 2. Да, днес случайно разбрах, че онези сладури от “Ние идваме” заявиха, че няма да участват в предстоящите избори. Напълно логично! Няма да участват единствено поради причината,че НЯМА да дойдат, т.е. че няма да се промъкнат в следващия парламент, каквото им се случи и в предишния! Явно ще чакат мътната вода, в която евентуално да хванат някоя и друга златна рибка…Тъжна картина, много тъжна!

 3. Явно оттеглянето е заразно и е под различни форми. Ето днес се е оттеглил дългогодишният член на Централното оперативно бюро на ДПС Камен Костадинов. Човек с безспорна и недвусмислена корупционна известност.
  Наскоро се оттегли и една рашистка противност – дария дугина.
  Очевидно е настъпил оттеглителен сезон и пилците се броят по(д) земята.
  Очакваме продължение. С нетърпение.

 4. Е, не си прав Иво за бибитко от Банкя. Борисов винаги участва в изборите, винаги влиза в парламента и ВИНАГИ се отказва от депутатското място. ЧовекО е последователен! Само се чудя “тия дето му гласуват”, защо го правят? Нали знаят, че след това той няма да ги представлява?!

 5. Отровните си свършиха работата след Росенец, и си отиват.
  Едно от нещата за които настояваха на площада след като го окупираха с уредбата си бе за “надпартиен” протест.. Понеже ДБ и Христо Иванов бяха много популярни по онова време.
  И подбираха внимателно кой може да говори на микрофончето им.
  Една от специално поканените бе путинистката и анти-ЕС персоната Clare Daly.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Clare_Daly
  Да не говорим за Майчето..

  Днес мрънкат че обединението се не било състояло.
  Господа отровни, след Росенец точно ВИЕ разбихте едно обединение около ДБ.
  Хайде разкарвайте се, няма да ми липсвате.
  По-малко отрова ще бъде от полза на българското общество.

 6. Докато тук някои се упражняват в приятелски огън на мах, други се “заяждат, те си знаят защо за въпиющи дреболии с Иво, а трети пробутват “интелигентно”, те поне така смятат, банкянски опорки…

 7. Георги Харизанов 💙💛,

  за захвърления трикольор на Росенец и бб и рр се снишиха и ако не пратиха каскета да отвлекат вниманието на разбунените хора – протестите щяха да са и с/у радев – остана само гешев в плакатите – след националния химн при протестното “плажуване” – ДБ ставаха опасни зазагряващите на тъча ИТНаци
  … за (П)резидентското 3-о ТУК: https://www.youtube.com/watch?v=T4B5NeYvGOc

 8. よ,

  Благодаря за видеото, хубаво е да си припомняме. Харесвам Иво Дошев.
  Дъртите комунета като гледам са щели да папнат младото момче барабар с обувките.
  А тримата наистина отровиха протестната вълна лятото 2020 точно когато кочината се тресеше.
  За награда единият дори министър го направиха.. няколко пъти.. нищо че се бяха клели че не драпат за власт.. а бе гадории..
  Много руски пари се въртят из българският политически пейзаж.. пълно е с внедрени позьори и ментета.. затова и демокрацията ни е такова менте..

 9. @Schopenberg
  Дали КК е тръгнал по пътя на Мишо Бирата и Ваньо Танов…?!?!

 10. Външните министри на ЕС планират да прекратят визовото споразумение с Русия
  “Неуместно е руски туристи да се разхождат из нашите градове, да бъдат в нашите пристанища, трябва да се изпрати сигнал на руското население, че “специалната военна операция” в Украйна е неприемлива. Намираме се в извънредна ситуация и това изисква спешни стъпки. Искаме да отидем по-далеч от отмяната на визовите облекчения, по-сериозни промени може да се очакват до края на годината.”
  В интервю за The Washington Post от 9 август украинският президент Володимир Зеленски коментира, че западните страни трябва да забранят на всички руснаци да влизат на своя територия, а украинският външен министър Дмитрий Кулеба по-късно в Twitter призова „всички страни от ЕС и Г-7 да спрат да издават визи на руснаци .”
  Ако наистина не са закупили (с изгодни заеми от руски държавни банки) имотите си в България с предварително поет ангажимент и не учавстват в окупационен сценарий на руските служби в България какво им пречи на хилядите постоянно пребиваващи у нас орки да продадат имотите си у нас и да отидат да пребивават постоянно в Турция? Там имотите са много по-евтини, климатът е по-топъл и летният сезон е по-дълъг? Турция не е член на ЕС, така че там няма да има визови ограничения, свързани със санкциите срещу Русия и гражданите й, заради войната в Украйна. ЗАЩО ЛИ НЕ ГО ПРАВЯТ?
  Интересно какъв е броят на руските граждани, които гласуват в руското посолство и руските консулства у нас по време на избори в Русия и колко точно са смесените бракове у нас? Незначителна бройка, лишаваща от аргументи зам.външният еничар Коджабашев, който твърди, че “огромният” брой на смесените бракове и на постоянно пребиваващите с имоти у нас били причина за категоричния отказ на България да се присъедини към предложението за пълен отказ за издаване на визи на руски граждани за България.

  https://bgnes.bg/news/v-nshnite-ministri-na-es-planirat-da-prekratat-vizovoto-sporazumenie-s-rusia/

 11. Според руската служба на ББС в Крим отново има взривове. Русия е отговорила с ракетен обстрел на Харков. Въздушна тревога е обявена в източна и централна Украйна:
  https://www.bbc.com/russian/live/news-62613149

 12. Забелязвайки активността на г-н Георги Харизанов в сайта, се чудя защо не възобнови “В 10тката” на Иво Инджев в подопечната си ТВ, вместо да излива страстите си тук. Би било потвърждение за обективна, евроатлантическа, антипутинска позиция, за която има желание да ни убеди, че претендира и е негово верую.
  Euronews не е пречка.
  Успех г-н Харизанов.
  Провал на г-н Борисов.

 13. Много неща може да са “кокал”, обаче има малки и големи кокали. Малкото куче яде малки кокали а голямото големи. Има и много различни видове кокали. Когато си малко пале, големите кокали не стават да ги ръфаш. Същото важи и за старите кученца. Гледат да гризнат нещо по-безопасно. Цецо не се е отказал от политиката а го отказаха. Опита се да упорства и да се пробва без големия гръб на Миролюбивия Гангстер но разбра, че с навеждането си пред него е станал никой и не е интересен.
  Това важи и за който и да е гербер. Гангстера ги превръща в господин никой. Дори Томи Дончев ако си тръгне, няма шанс. Затова Бойко и да поиска да си ходи, ще го държат там за да им дава легитимност и тежест.
  Падне ли Банкянския тигър, пада и ордата му от незнайни калинки.
  Колкото до “Ние идваме” , на баба Дончева отдавна и беше време, да се пенсионира и да намерят свестни млади хора но според мен не могат да намерят себе си и затова ще си останат под летвата.
  ПП получиха голям шанс да станат Първи поне за две десетилетия но го пропиляха с наивността си. Не може да се рекламираш като най-интелигентния, най-образования и най-свежия с готови решения и идеи за всичко а да не решиш поне проблема с доставките на газ. Някакси не отговаря на прекалените хвалби с които си почнал. Л.Б. още от началото стана смешна с изявите си по всички въпроси и наистина се държеше като Любовницата на Шефа, която ходи и нарежда на всички и се изказва за всичко. Голям цирк стана но те не го забелязаха. Забравиха, че на върха на властта няма кой да ги дундурка и да им прощава тийнейджърските изцепки. Така че и ПП ще видят залеза много бързо след изгрева. ДБ най-вероятно се опитват да го предодвратят но всичко зависи от това Кирчо ще се надъха ли да бъде сериозен политик или ще се пусне по течението и ще си гледа кефа.
  Сега му слушам смешните оправдания как два дни не му стигнали, как имало много слотове а пък гугутките на радев не били активни и прочие. Прилича ми малко на Бербатов. Качествен играч, интелигентен, културен, усмихнат но рядно вкарва голове и още повече ядосва народа.
  Оставиш ли работата си друг да ти я върши не е виновен другия а ти си си виновен, защото Шампионът винаги лично трябва да побеждава.

 14. Много наедро гледате, а пропускате да се вгледате в сивото ежедневие. Познавам човек, който работи доста наедро, който е за ББ, за Иван Гешев, за специализирания съд и пр. Чак позеленава от яд, като чуе ПП. Та логично си зададох въпроса – защо. Отговорът е, че в България е внедрена такава система, че този човек посмъртно не може да развива дейността си без корупция. Дейността му е свързана с ужасно много документи. И няма да получи нито един документ, ако не си плати. В същото време този човек прави едни прекрасни неща, които можете да си купите и ще бъдете много доволни. Във всяка нормална държава администрацията щеше да помага на този човек да върши своята работа. Не и у нас. Пречат му, за да го издоят по-добре. И той се справя. Затова той е за корупцията – създал си е там бизнесниша. Колко са такива? Адски много. Незаконна сеч? Ами откъде дърва? Няма. Ами това, че построеното от соц България от игла до конец е незаконно? И Вие сте си купили соц-строителство? Ами-незаконно е. Трябва да се възползвате от корупцията, за да го узаконите. Трябват Ви инертни материали? – доста от добива е незаконен, администрацията прави проблем. Горите въглища? Законни са само брикетите. Имате законна къща и до нея незаконна постройка – имате проблем. В БГ може да бъде разрешен само с корупция. Изумях, когато преди години ме помолиха, като ходя до общината да внеса документите на един, който искаше разрешение да си претараши покрива. Вече си беше платил предварително. И ако не му разрешат – какво, да му се срине къщата ли? Всичките тези, а и много като тях, са абсолютно против всякакви промени, Кирил Петковци, Асен Василевци и пр. Хората ги е страх от законността, защото животът им е минал сред корупцията. Така са се нагодили. Затова много са против.

 15. Schopenberg, Да разбирам ли, че това е онзи г-н Харизанов дето се бореше за имиджа на ГЕРБ по всички телевизии доскоро 🙁

 16. Според мен причината за толкова оттегляния е по-проста и прозаична. Нямат пари. Ако продължим с предсрочните избори с досегашния ритъм, нищо чудно и парламентарни партии да спрат да участват.

 17. @Schopenberg,
  Онзи от оная ТV e друг, макар и със същото име, като този, дето по няколко пъти дневно ни “ощастливява” с пространните си писаници!

 18. Отровните се свършиха работата. Под юмручето на РРадев счупиха държавата, закри се спецправосъдието, разследвания, дела на Бобокови, Прокопиев, Черепа, Арабаджиеви, руските шпиони в президентството….. вече не съществуват. Черепа и сие спряха парите и Бабикяните се кротнаха. Е, не успяха с КПКОНПИ и стемането на запорите на стотиците милиони на олигарсите…. но той РРадев ще намери начин да ги отърве. Но не губете кураж, нови политически изроди се появяват. Стефан Софиянски и негови ССД направи коалиция със червения генерал Стефан Янев Това нещо като детето на Франкенщайн ли ще е или поредния български политически изрод?
  Ех как вярвахме на синята идея.

 19. @Веско,
  Аз обясних на Schopenberg, че това са двама с еднакви инициали ГХ, но същественото е: хвани единия, блъсни другия!

 20. Отказалите се от участие в изборите до един са класически разпилявачи на гласове с по 0,000001%. Няма да липсват на никого, нито ще предизвикат “вълнá” от негласуващи. Виж, ако дьепсьету се откаже да участва в парламентарни избори, ще повярвам, че те не са важни и няма нужда да гласувам, но не и заради Цецо, Танчето & Бабикянчето.

  Лена Бориславова беше говорителка на правителството, така че работата й беше да обяснява политиките на правителството, т.е. да говори много. Че не беше умно на този проветрив пост да се поставя такова неопитно момиченце, е отделен въпрос. Гледам, сега са я заменили с Найо Тицин, който поне в политическа неопитност не може да бъде обвинен, но нещо ми говори, че и той не е за този пост (за разлика от жена му ;-))).

 21. VivaFreadom, симпатизант/ка на ДСБ,

  колко опитен и в какво беше СИКаджийския гард, който даже и там е обслужващ шефовете , а като каратист няма нито едно участие в състезание – кой каратека би ходил запасал патлак – няма нито 1 разкрито убийство от десетките знакови убийства по негово време, но има присъда от международния съд заради убийството с гранатомет на свидетел – като кмет организира охраната на МОЧА на бартер – хората на вальозлатев да мият улиците на столицата МУ – та за тоя натрупан опит и успехи и 3 мандата премиерин – сега верно е опитен , но не в политиката и управлението, а в оцеляването … една журналистка в нова тв сутринта пита Атанас Атанасов защо министъра на МВР в тяхното управление не е направил реформа в полицията – нали дошли на власт да правят промяна – КП защо не си довършил работата с танкерите – сега не стана ли ясно защо чалгаря счупи коалицията – още по коледните празници започнаха да искат реформи – след 24 февруари мутропремиера щеше да се справи с 20 и кусур години практика – нещо като диверсификация с руски турски поток за братята сърби и пържолки за кученцето …

 22. @димитър 💙💛
  29.08.2022 в 12:03

  Благодаря димитър за пояснението, но тукашния Харизанов може и сам да поясни кой е.
  Щеше да е забавно да се подписва слави трифонов. Хаха

 23. към VivaFreadom:

  “… с готови решения и идеи за всичко а да не решиш поне проблема с доставките на газ.”

  Пак казвам, не съм гласувал, а не се каня и да гласувам за ПП, но някой като е направил нещо, трябва да му го признаем! Осигуриха газ до Април (не руска!) и това беше една от причините, за да ги изгонят! Пожелавам им успех и на двамата!

 24. Никъде не съм писал/а, че банкянското човекоподобие е опитeн в нещо. Аз не го бръсна за слива тоя. И в оцеляването не е опитен в лично качество. ББ оцелява, защото от 20 години държавните институции “му пазят г_за” (по Тошо Тошев).

 25. Към Висок! Много добър коментар! Поздравявам Ви! Общо взето така са нещата…за съжаление! Всичко е от пусто в празно и никаква надежда! “Народът прост, живота тежък, скучен…”

 26. В Латвия правителството взе решение за имоти на руски граждани и организации. Ако те не плащат данъците си да се конфискуват. Тука е пълно с такива имоти – примерно Камчия. Къде спи правителството, а се занимава с покупки на газ от Газпром?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.