(В)десетката за Горбачов: 10 НАЙ за него

Почина Михаил Горбачов, човекът, за когото може да се каже, че е допринесъл за промяната на света към по-добро повече от всеки друг. 

Той беше НАЙ. Ето в какво отношение.

1.Най-младият ръководител на най-голямата по територия държава в света.

2.Най-дълголетният управник на неуправляемата иначе, освен в условията на самодържие, съветско-руска империя.

3.Най-голямата изненада в персонален план в съвременната световна политика.

4.Най-заслужилият за мирния разпад на най-голямата оцеляла империя в съвременната история.

5.Най-невероятният пример за лична трансформация от представител на войнстващия комунизъм до носител на Нобеловата награда за мир.

6.Най-уважаваният в демократичния свят съветско-руски лидер.

7.Най-мразеният, включително заради горното, от носталгиците по съветското потисничество граждани на Руската Федерация.

8.Най-търсеният авторитет от политици и анализатори за оценяване на световните политически кризи.

9. Най-усмихнатият водач на вечно настръхналата за бой срещу всички Русия.

10. Най-недосегаемият за Путин негов категоричен критик, който зашлеви в лицето своя антипод с изказването, че се срамува от него.

 

49 мнения за “(В)десетката за Горбачов: 10 НАЙ за него”

 1. Горби си е Горби.
  Извън темата. Ето как “измамен руснак” интерпретира руската агресия в Украина. На ВОЙНА” е налице само-черно или бяло. Всичко останало е лов на съмнителни дивиденти в духа на “наше лошо няма”.

 2. №5 се повтаря 🙂 значи е топ 11, но лошо няма.

  Иначе смесени чувства – Горбачов от една страна спря Брежневата далавера “развален зарзават срещу нефт”, но от друга даде зелена светлина за пенсионирането на Живков.

 3. Горбачов, заслужава да бъде упоменат и отбелязан , заради заслугите си към Европа и света , като се преименува булевард Драган Цанков, на булевард Михаил Горбачов, така улицата на която е разположено путлеристкото посолсъво ще боси името на полуукраинеца Горбачов, който не би трябвало да предизвика отрицанието на рашистките рублояди , които са противници за промяната на името на “героите на Украйна “!
  Така че , компромисно , трябва да предложим на ФандъковНа , да преименува Драган Цанков, на булевард Михаил Горбачов!

  Долу путлеристкият рай(Х)!
  Слава на НЕзависима свободна Украйна!

 4. Най-нищонепостигналия в най-голям мащаб – справка съвременна русия. Горбачов нямаше друг избор, освен да се усмихва и да се разоръжава! Не путлер е злото, а русия! Путлер е само лицето а злото! Русия трябва да бъде смазана! Иначе мир на тази планета няма да има!

 5. Страхотна характеристика в 10 точки на този голям Човек! Политик от Световна класа, дал начален тласък Империята на злото да се превърне в нормална държава! Това за съжаление на този етап се оказва невъзможно! Много путинисти има още, крепят Кагебиста и гледат все на кръв…Да почетем все пак паметта на Михаил Горбачов! Светла му памет! А пък ако прекръстим бул.Драган Цанков на Михаил Горбачов няма да е загуба за българското достойнство, а напротив! Който е запознат повече с “делото” на Др.Цанков и “заслугите” му в исторически план, ще ме разбере!

 6. Действията на Горбачов показаха, че той наистина е могъл да проумее и осъзнае в какво тресавище се е оказала Русия.
  Неговата Перестройка беше последният напън за да може боксуващата им икономика, по един единствено правилен и нагледно показан начин, да може да бъде спасена. Спасена само тогава, ако премине към едно капиталистическо икономическо развитие.
  Поради тази нагледност той се зае с обединението на Германия, което правилно тогава беше поставено като условие.
  Горбачов очакваше при това да получи подкрепа и помощ за завръщането на този военен потенциал, който беше разположен в Германия, за да може той безпроблемно да се приюти когато се завърне и задоми в Русия.
  Старата песен макар и с друг глас обаче пак се повтори.
  Елцин освободи Горбачов от плен, но по стар комунистически прийом, от страх за собствената си политическа карира, не му позволи да действа на неговото ниво.
  Освен това, поради дълбоко вкоренената руска пияндурщина и кражби за да богатееш когато си на власт пак показа същността си и отново даде провал. За съжаление Елцин беше както пиянде, така и комунистически крадец.
  Единственото спасение Той видя в обещанието на сивия молец поставен за да го унаследи, че така ще се отърве без репресии.
  Е, предполагам, че се е случило, защото шайката само е сменила управляващата върхушка, но надолу в йерархията стават само размествания. старататактика, всичко трябва да ври и кипи, да има страхове за власт и преживяване с цел покорство.
  Пак по комунистически, и така същото и у нас!
  Някой вижда ли промени?

 7. Да благодарим на Горбачов, че мирно разпадна СССР и не подпали световна война, е все едно да благодарим на Първанов и Добрев, че в началото на 97-ма година върнаха мандата, а не разстрелваха протестиращите.
  Ама защо не? На Кирил добрев не кръстиха ли улица в София?

 8. Проф.Сергей Талк: Парадокс Горбачёва заключается в том, что приписываемая ему Перестройка произошла помимо его воли и желания. А последние годы он вообще пытался всё остановить – но было поздно.

  Максим Мирович: Главная заслуга Михаила Горбачёва была в том, что после того, как он оставил пост верховного правителя, он мог спокойно выйти к людям на улицу и сниматься в рекламе пиццы. Вдумайтесь в это.

  Джонатан Иял: Той не вярваше, че самият Съветски съюз всъщност е империя от нации, които не искат да са оковани… Както всички руските лидери той не може да разбере защо нациите искат да са независими.

  Levan Gakheladze: а вы вдумаетесь в это: https://www.thetimes.co.uk/article/the-interview-mikhail-gorbachev-thbl0p2mc – Михаил Горбачев:Я поступил бы с Крымом точно так же, как Путин… если бы я все еще был у власти, Советский Союз продолжал бы существовать … Я одобряю присоединение Крыма к России, потому что народ, крымчане, высказались почти единодушно за. И проголосовали. Я не ожидал даже, что так вот уже созрело… Американцы думали, что урезали ее в размерах.

  крутится, вертится … https://www.youtube.com/watch?v=h7x8ypMZilg

 9. Не се заблуждавайте! Този с лайното от гълъба на мира на челото нищо не направи, освен да изпълнява плана на Андропов за “переструвката” на ПРИХОДА! Мирно разоръжил московията – а имаше ли избор? Не! Това не е негова заслуга, а на Запада! Под неговото “вещо” ръкводство Партийните сатрапи станаха “бизнесмени” и милиардери! Четете плана Голгота на Андропов, и ще видите, че този план работи и до ден днешен и у нас!! Име на софийска улица ли – гнус!

 10. Категорично не съм съгласен със становището на Beal! Абсурдно е да се прави паралел между Горбачов и Първанов и Н.Добрев! Горбачов е световно признат политик с изключителен принос за разведряване и предотвратяване на пореден световен конфликт! А нашите партайгеносчета нямаше как да не върнат мандата, след всичките безобразия, които стори тяхната вредна многолетница! Даже това донесе добри дивиденти за политическото бъдеще на Първанов, който няколко години след това спечели два президентски мандата!
  Н.Добрев нямаше късмет…почина човека… Не знаех ,че са кръстили улица на негово име. Ако е вярно това, достойни сме за съжаление…Тогава да кръстят улица и на Петър Младенов/ако вече няма такава/ за това, че все пак не докара танковете! Безгранична е наглостта и нахалството на комунягите, които сега се наричат социалисти И продължават да ламтят за власт!

 11. Разбира се , Горбачов, можеше да не позволи обединението на Германия.Можеше да нахлуе в Полша, и да остави половин милион съветски войски в ГДР и Чехословакия, и Полша!
  Можеше да не смени дори “нашият” тато-ди-тути-каскети, и сега щяхме да си имаме генсек на БКП от неговото котило.
  И все , докато той беше президент на СССР, не се разпадна нито СССР, нито Варшавския договор, нито СИВ!
  Това стана при шовинистично егоистичния националист Ельцин!
  Той довърши разпадането на съветската империя и Варшавския договор, дори без да го осъзнава и да го иска в Беловежката гора, и по сравнително мирен начин.
  Но при Ельцин започна руския егоистичен имперски нацинал-шовинизъм, започна войните в Транснистия, Карабах , Осетия, Саркватело, Ичкерия, в Хърватия, Словения и Босна.
  Ельцин дори не си върна дълга на СССР и СИВ към НРБ, а го откраднаха заедно с нашите ченгесарски мутри, и откраднаха още милиарди от югоембаргото.

  Може само да предполагаме дали Горбачов щеше да разпусне Варшавския договор и СССР?!?!?!?
  Но това беше много вероятно , след като той позволи обединението на Германия, и изтеглянето на милионите съветски войски от Източна Европа.
  Но просто нямаше никакво време, заради августовския пуч 1990, и заради рашисткия егоизъм на Ельцин, който също имаше някаква положителна роля в доунищожението на съветската империя .

 12. П.П. Допълвам, само , че августовския пуч беше до 21 август 1991г. , когато Горбачов искаше да подпише договор за създаване на ОНД, т.е. Горбачов беше тръгнал по пътя за освобождаване на съветските републики от прекия контрол на Кремъл.
  Но пуча на КГБ го спря, а след това и Ельцин го отстрани от поста на президент на СССР.

  Така че, ние забравихме да отбележим 31 години от пуча срещу Горбачов, преди седмица, Горбачов го надживя с 31 години и една седмица!!!

  Горбачов също така оттегли повечето съветските войски и от Афганистан, и от останалите държави , като Куба!

 13. Дотук само г-н Тодор Тодоров, написа нещо по-истинско за “Горби”. Той е Пръв наследник на Андропов. Има много документи от съветско време, които бяха печатани и у нас, например във вестник “Анти” и др. издания, от които стана ясно, на кого е възложено “крачка назад, две напред” да възроди рухналата ком. империя..Според мене, грешката е в смяната на имената – всички положителни промени от 90те години трябва да се свързват с имената Рейгън и Тачър, а не с Г-в..

 14. Горбачов им даде свободата на руснаците.
  Но очевидно те не знаят какво да правят с нея и затова го мразят.
  Даде и нашата свобода и това трябва да му се отчете.
  Можеше да е дърво като Путин и да се инати до последно (мислете Северна Корея).
  За мен той е един смел политик, реалист, който наистина се поставя в служба на обществото си.
  Разликата между него и Путин е огромна.
  Путин е един егоманиак ламтеещ единствено за повече пари и влияние с цената на всичко.
  Не бих имал нищо против улица в България да носи името на Горбачов.
  Мир на прахът му.

 15. М.С.Горбачов е направил за България повече от ”граф”Игнатиев или Дондуков.. А разпада на СССР беше обусловен от войната в Афганистан,грешната икономическа политика,гонката във въоръженията,колективната безотговорност,тоталната държавна собственост и други,по-маловажни фактори.Горбачов и Андропов са видяли тези недъзи и павят опити за плавен завой и затягане на гайките в икономиката,ако на нас СССР дължеше 1,5 млрд превони/СИВОВСКИ/ рубли,то на СФРЮ дължеше 2 милиарда долара,а към други ккредитори още 120 .Бог да го прости…

 16. Виждам , че някои не отчитат никакви факти, а само на конспиративни клюки от типа “една жена ми го каза….”?!?
  Но това си е за тяхна си сметка.
  Нека си “верват” , че са десни , демократи и “антикомунисти” , но между примитивния популизъм на болшевиките и тях , няма никаква разлика, просто се надпреварват с тях кой е по-големия мъжага….и си ги мерят …..популизмите, а и другите неща!

 17. Рейгън, да бъде благословен, докара Империята на злото до икономически разпад, а Горбачов отказа да стреля, пред лицето на неизбежния политически разпад.
  Горбачов, да почива в мир, отказа да използва оръжие, за да задържи още мако властта на мАсква над Източна Европа и републиките от СССР.
  Затова беше и пучът срещу него, защото не заповяда на “танковете да дойдат”.
  “Западът” застана твърдо на страната на източно-европейците, но не подкрепи опитите за освобождение на народите от състава на самата РаЗЗия. Това доведе до войните на Елцин и Путин. Западът не се страхуваше, че Естония, Полша, Унгария, Чехословакия, и т.н. няма да се справят като свободни държави, но разпадът на РаZZия изглежда е бил смятан за голяма опасност. Страх от хаос и космати ръце близо до ядрените копчета.
  Но Путин се е заел да “коригира неправдата”. След загубата на войната му с Украйна е логично да последва разпадането и на самата РаZZия. Вече се пише в медиите, че санкциите над самолетната индустрия (няма части за самолетите и въртолетите) заплашват управлението на оромната империя, в коята просто няма пътища.

  Та, да завърша. Ние българите трябва да сме благодарни на Горбачов, защото отказът му от война позволи и на нас да се завърнем (все още частично) в Европа. Нещо, за което Украйна сега плаща с разрушения и жертви.

 18. За водач на талигата,която му бяха дали да управлява,Горби се справи както Шумахер би карал Трабант!В момента в който опита да вземе по остър завой бе изхвърлен от Борда…

 19. НАРОД И ПАЛКА: ГОРБАЧЁВ, СВОБОДА, ЛЮБОВЬ

 20. Горбачов явно е осъзнал че технологично изостават и нямат шанс срещу запада.
  Затова и сваля оръжието.
  Джуджето очевидно е много по-глупав от Горбачов и не знам защо си мисли че има някакъв шанс срещу запада технологично.
  Просто ще превърне Русия във втора Северна Корея. Проблемите им тепърва започват.
  Имаха шанс да се отворят към света и да станат нормална държава но го пропиляха.

  Американското правителство забранява на производители на AI чипове да продават на китайците.. и руснаците разбира се..
  https://edition.cnn.com/2022/09/01/tech/us-nvidia-amd-chips-china-sales-block-intl-hnk/index.html

 21. Горбачов освободил и руския и българския народ, да му благодарим, да кръстим улица на него! Явно и този блог е пълен с рублояди! Потрес!!!

 22. Към е Todor Todorov :

  Приятелю, пощади от подобни обобщения блога, моля.По твоите мерки Западът, който оценява ролята на Горбачов не просто положително, а със суперлативи, е изцяло рублояден. Пък и аз си позволих да се изкажа в подобен дух. Ерго, излизам рублояд. Идва ми малко в повече…

 23. Господин Инджев, извинявам се, но Вие сте един от последните хора, които бих заподозрял в това! А и в текса Ви никъде не пишете, че Горбачов е освободил и руския и българския народ, да му благодарим, да кръстим улица на него! Визирам някой от блогърите, а на Запад колко рублояди има, вече разбрахме!

 24. Gorbachev rejected the Brezhnev Doctrine, the idea that the Soviet Union had the right to intervene militarily in other Marxist–Leninist countries if their governments were threatened.[329] In December 1987 he announced the withdrawal of 500,000 Soviet troops from Central and Eastern Europe.[330] While pursuing domestic reforms, he did not publicly support reformers elsewhere in the Eastern Bloc.[331] Hoping instead to lead by example, he later related that he did not want to interfere in their internal affairs, but he may have feared that pushing reform in Central and Eastern Europe would have angered his own hardliners too much.[332] Some Eastern Bloc leaders, like Hungary’s János Kádár and Poland’s Wojciech Jaruzelski, were sympathetic to reform; others, like Romania’s Nicolae Ceaușescu, were hostile to it.[333] In May 1987 Gorbachev visited Romania, where he was appalled by the state of the country, later telling the Politburo that there “human dignity has absolutely no value”.[334] He and Ceaușescu disliked each other, and argued over Gorbachev’s reforms.[335]

  In August 1989, the Pan-European Picnic, which Otto von Habsburg planned as a test of Gorbachev, resulted in a large mass exodus of East German refugees. According to the “Sinatra Doctrine”, the Soviet Union did not interfere and the media-informed Eastern European population realized that on the one hand their rulers were increasingly losing power and on the other hand the Iron Curtain was falling apart as a bracket for the Eastern Bloc.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Mikhail_Gorbachev

  Това за мен си е освобождение на България. Без никакви жертви!
  За жалост Украинците нямат този късмет с касапина капуткин.

 25. Lyubomir Nikolov,
  петърмладенов не докара танковете, но кървавата неделя във Вилнюс е горбачова – литовците обявяват, че напускат ссср-то – горби праща и танкове и КГБейци вжТУК https://www.dw.com/bg/%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%81%D1%81%D1%80-%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5-%D1%83%D0%B6%D0%B0%D1%81%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%89%D0%B0-%D0%BD%D0%BE%D1%89/a-56222086
  – февруарските демонстрации 1988г в Ереван достигат близо 1 милион демонстранти – те първите мирни демонстрации за свалянето на комунизма , преди тези в Прага, Берлин, Москва – в столицата на Нагорни Карабах февруари 1988 г е кървав – горби отказва да направи каквито и да промени в статута на Нагорни Карабах и праща танкове(събитията в Аскеран) Есента и с/у демонстрациите в Ереван горби праща танкове– след погрома на Сумгайт, поема контрола над Ереван “за предотвратяване на по-нататъшното етническо насилие” , което точно москва провокира – туземните комуняги си смениха табелката и почнаха да се роят, а горбачовите комуняги с безгранична наглост и нахалство ссср-то го кръстиха онд , а 5-тите им колони в Грузия, балтийските държави, Грузия, както в страните от целия соцлагер бяха задействани на макс – путин само трябваше да активира 5-тите колони в ЕС и САЩ

  Георги Харизанов 💙💛,
  Румен Панков е прав – горби е първия, който задвижва плана на Андропов за възраждане на руската ком. империя

  Arthur,
  няма отказ от война – планът за междуетническа война тук беше задействан с Възродителния процес, българите няма за какво да са благодарни на горбачов, защото на многохилядни демонстрации показаха че сме част от Европа – трудно им е на горбачовци да ни пренастроят като сателит на ссср2, да настроят Европа и света за ссср2 – за война няма солук – единствената им възможност е хибридната война – разединява ЕС, да провокират вътрешни разделения и граждански войни

  … КГБ легендата “горбиперестройчик” е успешна като сталинската легенда “баща на народите” – но колко да е успешна след демонстративното задоволство на горби от успешната анексия на Крим 2014г

 26. към Георги Харизанов:

  Не виждам нито българите, а още по-малко руснаZите да са свободни! Запада срина ссср, а не който и да било руснак! Това, че Запада не си довърши работата доведе до проблемите към днешна дата! Русия трябва да бъде смазана веднъж завинаги, точно както беше Германия!

 27. Продължавам да виждам инфантилни мачовски ” антикомунисти”, Горбачов не е светец , и никой не е такъв , дори мързеливия и некомпетентен Рейгън!
  Това са просто факти, а ако някой си има нещо против фактите, то той не се различава от большевишките си събратя по твърдо главите!
  И , както са казали още в древна Елада, когато фактите говорят , боговете МЪЛЧАТ!!!

 28. @RICOшетниковь
  02.09.2022 в 12:12
  За Вас Р. Рейгън е “мързелив и некомпетентен”. Бихте ли дал пример за обратното в някой от останалите американски президенти след ВСВ?

 29. Към димитър 💙💛
  02.09.2022 в 13:37″:

  Димитър, и Рейгън е човек, при това е доста възрастен човек, когато става президент, т.е. направо казано Рейгън е пенсионер , когато става президент!
  А факти за некомпетентността му са много, например аферата Иран-контри , когато погазва едновременно ембаргото срещу Иран и ембаргото срещу финансирането на контурите в Никарагуа.
  Рейгън не можа да направи нищо срещу Хизбуллах и изтегли американските пехотинци от Бейрут 1983г., така че , не, дори Рейгън не е някакъв си супергерой, не е супермен, и той е имал много провали !
  Но той искаше да промени света, но и точно заради това трябва да го почитаме!

  И не трябва да се заблуждаваме, всички велики неща са ставали на принципа “проба-грешка”.

 30. към RICOшетниковь:

  “… Горбачов не е светец , и никой не е такъв, дори мързеливия и некомпетентен Рейгън!”

  Рефрена “всички са маскари” ни е добре познат и знаем кой го е измислил и с каква цел! Рейгън обедини Запада и срина ссср – не може да му се отрече, а какво е направил този с петното от гълъба на мира на челото, добре е описалよ.

  よ говори чрез фактите, но Боговете не млъквате!

 31. Абсолютно вярно е, че Горбачов нямаше друг избор, освен да разоръжи СССР мирно. Политиката на Рейгън не му остави друг избор. Затова паметник на Рейгън – да, на Горбачов – не. Големият му проблем според мен беше, че нищо не разбираше от икономика, иначе можеше с помощта на добронамерения и щедро настроен Запад да предотврати разграбването и разрухата, които накрая и на него му изядоха главата в политическия смисъл на думата на родна територия.

 32. @RICOшетниковь
  02.09.2022 в 15:19,
  Очаквах все пак да посочите някой не толкова “мързелив и некомпетентен” като Р. Рейгън от ФДР до наши дни. Споменахте за възрастта му ( и нашите вестници и телевизия тръбяха тогава колко бил стар, без да си дават сметка, че той беше набор на бай тошо и с пет години по-млад от брежнев, който пукяса на 76, а изглеждаше на 100), но това не му попречи да спечели втория си мандат с резултат дори по-добър от първия!
  За него с чиста съвест мога да кажа, че той беше и си остава най-достойният американски президент от началото на ВСВ до днес!

 33. “Просто смятам, че не може още едно поколение да живее на този свят под заплахата от тези [ядрени] оръжия, знаейки, че някой луд човек може някъде да натисне бутона” (Роналд Рейгън, 1985г.).

 34. Че кой вие казал, кой искате да почитате, но вие започвате да виете в хора на путинските вълци , които оплюват Горбачов, и дори Ельцин, който му подари властта преди 22 години.

  димитър, няма смисъл да ви давам факти за некомпетентността на Рейгън, просто всички президенти, преди, и след Рейгън имат по-добро образование , и дори това важи за европейските политици.

  И според мен, заслугата на Рейгън е най-голяма за вътрешната икономика, която беше в колапс, и с огромни дългове.
  А пък , колкото да Горбачов, то той можеше да изчака точно 2 години да свърши мандата на Рейгън, и да сключи договор с Буш, или пък Клинтън……
  И тогава Рейгън просто щеше да си остане почти никой….

  А пък и Тошо и Брежнев са станали вождове много преди Рейгън, нали.

 35. Рикошетников, противоречите си. Щом вътрешнополитически се е справил, значи Рейгън не е бил чак такъв некадърник, за какъвто го представяте. Kолкото до отношенията със СССР: инициативите на Рейгън са започнали още по времето на Брежнев и не са спирали по времето както на Андропов и Черненко (които общо взето са ги игнорирали поради вродената си кагебистка параноя), така и в крайна сметка на Горбачов. A вие представяте така нещата, сякаш инициативите са тръгнали от Горбачов, нo това напълно противоречи на фактологията.

 36. То инициативи за мир има още от началото на цивилизацията, но войни се водят по всяко време , малко правят нещо за това.
  А, Рейгън просто освободи икономиката, но оряза социалните плащания, така че не е много правилно да се каже , че се е справил много добре вътрешнополитически.
  Но той помогна да се преодолее рецесията в наследство от предишните президенти, с цената на огромни държавни заеми.
  Но и преди това, Картър беше започнал да ограничава полусоциализма в САЩ, с намаляване на някои социалистически разходи.

 37. отчитайки някои действия на Горбачов не бива да забравяме,че около него имаше/и останаха/много хардлайнери-един от тях беше Егор Лигачов,дру-Громико и т.н..Те принудиха Елцин да даде властта на неразградената КГБ/временно минала в нелегалност/доказателство-ето Ви го Путин.

 38. ” … Картър беше започнал да ограничава полусоциализма в САЩ …”

  Може би така го преподават в Симеоново, нямам представа.

 39. Към Todor Todorov :

  Г-н Тодоров, можете да питате, много от пещерните антикомунисти, които всъщност бяха доносниците, и дори не бяха от ченгесарите от Симеоново, но и двата вида се пребоядисаха ,веднага след промените 1989г., и се обявиха за крайни антикомунисти, макар да бяха слуги на комунистите , преди това!
  И , не, отговарям и на симпатизант/ка, че Рейгън всъщност вложи огромни държавни заеми за въоръжение и за ЦРУ, което не само е противоречие от казаното от него/нея, че бил уж Рейгън е миротворец.
  Така е Рейгън се бореше за мир, чрез превъоръжаване и Звездни войни, докато Горбачов искаше мир , чрез намаляване на оръжията.
  Нека всеки отсъди , кой е по-голям миротворец, от двамата!
  Поздрави от “Симеоново” !

 40. “Горбачов искаше мир , чрез” танковете и избиване на протестанти – справка よ по-горе!
  Не се напъвайте повече – достатъчно смешен станахте!

 41. За да поведеш трудни преговори, трябва преди това да си си осигурил предимство, за да преговаряш от добра позиция, нали така? Но има и друго: България като 16-та съветска реCпублика спеше зимен сън през 1980-те години, но в Полша или бившата ГДР народът се беше надигнал, така че Горбачов беше в позицията да свива знамената и да се оттегли с достойнство. През 1990-те години Западът положи доста усилия да помага на “братушките” да не умрат от глад, без да им гази достойнството. Напразно, както се оказа.

 42. Към либералец:

  Така е, Горбачов е продукт на времето и на империята. Нямаше как сам да се изправи срещу цялата тази “традиция” и да я промени радикално за една нощ. Но направи достатъчно, за да бъде тачен в демократичния свят като лице на промяната, която все пак се случи. И без която днес нямаше да го има този блог и коментарите в него…
  Иначе и за Чърчил, и за Рузвелт, и т.н. има доста дискредитиращи факти от биографията им, но историята ги съди по постигнатото под тяхното водачество. Също както и Горбачов, макар, за разлика от тях, той да не може да бъде определен като победител.

 43. @Иво Инджев
  Не съм искал да споря с уважаемия домакин.
  Всеки има глава на раменете си и ако пожелае може да я използва по предназначение.
  Бабченко пропуска в статията темата за Афганистан. Но и без нея за мен е достатъчна като информация и дава още светлина върху скритата от соцпариите реалност пред 80те.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.