5 септември, откъснатата страница от българския календар от 1944-та и от руския от 1905-та

Септември е пренаселен с исторически дати в българския календар. Някои са натрапени от комунистическия прочит на историята, който обявява двата септемврийски метежа – успешният върху щиковете на съветските окупатори през 1944 г. и проваленият ( не без помощта на руските белоемигранти, яли попарата на болшевизма в самата Русия) от 23 септември, канонизиран по съветско време в България като “първото в света антифашистко въстание”. От тази поредица, но с още по-затихващи в наше време пропагандни функции е и т.н. владайско войнишко въстание, потушено с решаващата помощ на братската за кобурггската династия по онова време германска армия.

Има и светли дати, като Съединението от 6 септември, което смятам за най-подходяща алтернатива като национален празник на руската ни веселба на 3 март. Родее се със Съединението и обявяването на независимостта на България на 22 септември 1908 година, но по мое мнение тази дата е по-малко подходяща да замени трети март поради простата причина, че отново е свързана с влиянието на външни фактори, вкл. с благоволението на руската империя.

Но в светлосенките на всички събития най-тъмна и упорито избягвана от прожекторите на медиите и възползващите се от тях политици на тъмно си остава мрачната страница от календара на 5 септември 1944 г. Именно на този ден Съветският съюз вероломно обявява война на царството ни, борейки се да изпревари забавеното с 3 дни решение на българското правителството да ескалира скъсването на отношенията с Германия до обявяване на война на “райха”. 

Въпросните 3 дни забавяне са заслуга на съветския агент Иван Маринов, министър на войната. Той успява да убеди премиера Константин Муравиев да отложи акта на обявяването на война на Германия с измисления аргумент, че в противен случай ще бъдат застрашени от германски плен българските войски в Македония. Така агентът на Москва успява да поднесе на Москва повод за обявяване на война на България, а на 8 срещу 9 септември лично надзирава просъветския преврат в София в момент, когато танковете на Червената армия вече прекосяват Дунава на юг без да срещнат никаква съпротива от дисциплинираната българска армия, изпълняваща заповедта на Муравиев да не се стреля срещу настъпващите сталински войски .

Иван Маринов, поканен за военен министър по идея на силния човек в кабинета, какъвто е бил министърът на външните работи Буров в просъществувалия само седмица кабинет на Муравиев, ще се окаже по-късно единственият награден със съветски отличия сред участниците в преврата български генерали, който си запазва съветския орден, който избягва репресиите. А Буров, искрен антикомунист, но  едновременно болен от русофилия приятел на съветските посланици в София, ще съжали за това. Чувайки присъдата си от “народния съд” възкликва, че е трябвало да остави на власт предишния български кабинет, който да закопае комунистическите му душмани “два метра под земята”.    

Днес 5 септември 1944 години може да бъде погледнат и с телескопа на времето, насочен към рашистката окупация в части от Украйна. Тя избра съпротивата и обърка плановете на имитатора на Сталин от Кремъл, който се надяваше достатъчно много украинци да го посрещнат както не малко българи са приветствали с цветя, хляб и сол Трети украински фронт на българска земя. Изводът, разбира се, не е в българска полза, освен за онези, които продължават да мерят българския патриотизъм по степента на преклонението си пред всичко руско и съветско. Едни от тези наведени поданици на руския падишах го правят с преклонена главица, за да не я реже руският ятаган, но повечето все пак пълзят гордо в краката му с убеждението, че пълзенето е върховна проява на българския патриотизъм.

Голяма вина за това имат всички у нас, от които зависи да се припомня датата 5 септември 1944 г. Дори и през тази 2022 година, белязана от руската агресия в центъра на Европа, няма промяна в това антибългарско статукво.

Ако мога да сравня с нещо тази избирателна забрава, то е с датата … 5 септември, но от руския военно-политически календар. Защото на този ден през 1905 година Русия е принудена да подпише примирие с Япония в Портсмут. Победена е от миниатюрната далекоизточна държава, на която гледа от мнимата висота на своето военно превъзходство. Губи в резултат на това Порт Артур, част от остров Сахалин и най-вече репутацията си на световна военна сила. Унизителното руско поражение води на революцията от 1905 година. Тя се оказва генерална репетиция за февруарската революция от 1917 -та,  последвалия болшевишки преврат и поражението на разпадащата се руска империя в Първата световна война. 

Как изглежда “втората по сила” армия в света на днешния 5 септември? Украинската освободителна операция в южната част на страната продължава успешно. Село по село, мост по мост украинските сили напредват край единственият завладят от рашистите областен украински центр Херсон. Там в обстановка на нарастваща тревожност са се окопали около 20 000 рашистки каски, на които им предстоят отбранителни боеве, но не с  мотивацията и всеотдайността на украинските защитници защитници на родината, а от гузната позиция на окупатори. 

Групировката е застрашена от обкръжение, плен или унищожение. Това го казва бившият командващ американските сухопътни сили генерал Бен Ходжис, който още преди няколко месеца “позна”, че украинското контранастъпление ще започне в края на август или началото на септември. Цитирал съм прогнозите му, вкл. в редките си телевизионни коментари. Никога не ме е подвел.

Припомням, че американското разузнаване също така позна и това, което никой друг подобен фактор не огласи: че в края на февруари, след зимната олимпиада в Пекин, Путлер ще нападне Украйна със струпаните си за целта войски.  

НА СНИМКАТА: Патриоти ( наричани в нашия случай от рашистите “вандали”) са задраскали три букви от пропаганден надпис в окупирания от РаZия украински град Херсон. Вместо “навеки с Русия” се е получило посланието на украинският военен към руския кораб. 

15 мнения за “5 септември, откъснатата страница от българския календар от 1944-та и от руския от 1905-та”

 1. Доколкото и Тренд, и Алфа Рисърч често са обвинявани, че са “прокопиеви” агенции, мисля следното за сондажите: целта е мобилизация на вота за ПП и ДБ. Спомнете си как в силните години на ГЕРБ често преди избори разни “Кънчовчи” и “Райчевци” даваха сигнали за възможно победа на БСП, което мотивираше десния вот, преобладаващ като процент от населението и осигуряваше поредната победа на ГЕРБ – брояха си ги, докато не им спуснаха поръката да загубят служебно от Радев, издигайки неизбираемата Цачева, вместо сигурния победител в лицето на Томислав Дончев. Така че мисля, че пиарите от Израел, след пловдивската бачата играят и със социологията, за да надъхат избиратели. Не че на есен няма да видим сватба между “атлантическото” крило на ГЕРБ – Дончев и Митов, от една страна и ПП – Никола Минчев и Гюров и ДБ – Христо Иванов и Атанас Атанасов, от друга страна, но зависи кой как ще влезе в този брак. А даровете са ясни – изпиране на някой и друг лидер и инсталирането му за почетен председател, в замяна на проатлантическо изкупление и покаяние. Тази цена си струва, мисля си, особено пред угрозата ГЕРБ да завие към танц с откровено проруските ДПС и Възраждане в стремежа за оцеляване на лидера. Това е моята прогноза за есента, Радев също помага за вдигане на процента на ПП, като се създава изкуствен конфликт с тях. Не забравяйте, че Радев е допуснат до най-съкровените школи за натовски генерали, а американците една проста виза за да ти дадат, те съсипват от проверки до девето коляно и те интервюират накрая. Тъй че априорното брандиране на Радев като руска кандидатура е грешно и прочит по повърхността. ГЕРБ, ПП и ДБ е една компромисна комбинация – пълно щастие няма.

 2. Georgi Nikolov

  ТАМ СМЕ, г-н Николов!
  ЗАЕДНО!

  И една новина от днес: 85% от населението на Донецка област вече е изведено в територия, подконтролна на Киев!

  Битката за всеки един човешки Живот продължава!

 3. Former US Ambassador to NATO Kurt Volker: “Russia’s imperialist wars did not start in Ukraine, it happened here in Georgia in 2008. Russia occupied part of Moldova. They are more brutal now in Ukraine, they are seizing more territories in Ukraine, but it is all interconnected, it is part of one whole. We cannot forget that Russia is still here”

  Former commander in chief of NATO in Europe Ben Hodges:”I think that US war-aims for this conflict should include “de-imperialization” of Russia. It seems to me that we are seeing the beginning of the end of the Russian Federation as it looks today. We need to be prepared for this… we were not prepared for the end of the USSR..

 4. ПППП вече допуснаха първата фатална грешка, а именно, че не се коалираха предизборно с ДБ, което щеше да ги изстреля на първото място. Преди няколко години и Христо Иванов я беше допуснал и не влезе в парламента, но на следващите избори се поправи. Явно ПППП са пропуснали да се поучат от неговия горчив пример.

  Колкото до тренд и алфарисърч – абсолютни филиали на ГЕРБ (който не вярва, да си пусне днешното кудкудякане на Борянка по бнт). А за още по-сигурно си отворете линка с предизборните им гадания от миналата есен – много поучителнo четиво.

 5. Леваците се зарадваха доста на предизвиканата от тях оставка на Борис Джонсън, но Лиз Трас с нищо не е по-лесна от него!
  Великобритания получи в нейно лице новата си желязна лейди!
  Успех!

 6. Баллада о воине специальной военной операции

  Послали меня в СВО воевать
  Мой долг патриота и родина-мать
  Мы ехали долго в холодной ночи
  В КаМазе под тентом от самой Керчи
  И рядом Витек, сослуживец мой
  Пел песню, гундося под нос губой
  Вспомнился дом и село, где я рос
  И так задремал под шорох колес

  И тут мне привиделось будто во сне
  Птица – вся черная в сизой мгле
  Взмахнула крылами – раздался хлопок…
  И песню свою оборвал вдруг Витек…
  Очнулся, лежу, вижу дым от огня
  КаМаз догорает поодаль меня
  Привстав огляделся, стряхнув песок,
  А рядом Витек…
  без рук, без ног…
  Я словно пьяный в кошмарном сне
  Реву по-звериному, страшно мне
  Обрубок трясу и кричу – Браток!
  А у Вити с глазниц идет дымок…

  Тут рокот мотора, затем шаги
  И голос мужицкий: “иди помоги”
  – Мыкола, смотри-ка, тут есть и живой
  И даже не ранен, пакуем с собой
  Ну парень, счастливчик, тебе повезло
  Хотя и принес в Украину ты зло
  Как кличуть тебя, “отважный герой”?
  – Я Коля,
  – Мыкола, он тезка твой
  – Вот так оказался я в вашем плену
  И больше сказать ничего не могу

  – А если подумать, коль есть голова
  Какого рожна вы приперлись сюда ?
  – Не знали, что будут по нам тут стрелять
  Мы ж ехали с миром, народ защищать
  Фашисты и НАТО у вас тут вокруг
  Нам так объяснял полковой политрук.
  Еще говорил про бандеровцев он
  И долг наш российский – разбить легион.

  – Ну что ж, а теперь посмотри-ка во круг
  Об этом тебе говорил политрук?
  Про взрывы ракет, там, где жители спят
  Которых “спасает” российский солдат
  Про женские слезы, погибших детей
  Не звали мы вас, таких “добрых” гостей
  Кто право вам дал разрушать, убивать?
  Не уж-то она, ваша родина-мать?
  Чего же ты прячешь стыдливо свой взор
  Не ждал, что наступит такой разговор?
  – По телику Путин сказал все не так
  Здесь НАТО возводит плацдарм для атак
  Атак на Россию и ждут лишь момент
  Чтоб Русь уничтожить, сказал президент
  — Все с вами понятно – промыты мозги
  Зашли в дом к соседям, не сняв сапоги
  В чужую страну, поискать здесь врагов
  Понять, что их нет, не хватает мозгов.
  Причем же здесь НАТО и весь этот бред
  Что вам насаждает ваш бункерный дед
  Мы ваши соседи, мы мирный народ
  И мы к вам не лезем в чужой огород.
  А ты повторяешь чужие слова,
  Значенье которых ты знаешь едва
  “Фашисты, нацисты”, вот этот весь бред,
  Рисуя фашистскую свастику Z

  “За что же погибли Степан, Глеб, Иван ?
  Совсем не за правду?
  за ложь и обман ?
  Витька разорвало прям рядом со мной…
  Ведь верил Витек как и я, что герой
  Выходит я просто обычный бандит
  И чем заплачу я теперь за кредит…
  Хотел же деньгами помочь я родным
  Спасибо – остался с ногами, живым…”
  Подумал Колян про Витька на песке
  И слезы с соплями растер по щеке.
  _____________________________
  Витамор Ефремов.
  Слава Украине!!!

 7. Вторая армия третьего мира:
  Возьмём Киев за 3 дня )
  Потерь нет )
  Срочников в Украине нет )
  Крейсер Москва совершил отрицательное всплытие )
  Бежали из под Киева – перегруппировка )
  Бежали со Змеиного – жест доброй воли )
  Можем повторить – Чернобаевка 25 раз )
  Мы ещё всерьёз ничего не начинали – а рефрижираторы в Украине уже забиты трупами российских военных )
  ———————————————–
  Всеобщая моГилизация РФ идёт в строгом соответствии с планом
  ———————————————–
  Русский мир идёт ко дну вслед за своим кораблём
  ———————————————–
  РФ – Россия Фашистская
  ———————————————–
  Мой личный прогноз:
  До конца 2024 года РФ прекратит своё существование.
  У фашистской России нет будущего, её ждёт поражение и расчленение на множество новых стран.
  ———————————————-
  Нравится не нравится, рассеюшка развалится
  После войны весь мир с облегчением скажет:
  “Прощай фашистская Россия, страна рабов страна господ,
  И вы правители тупые, и вы им преданный народ”.
  ———————————————-
  После войны весь мир с облегчением скажет:
  “Прощай фашистская Россия, страна рабов страна господ,
  И вы правители тупые, и вы им преданный народ”.

  https://youtu.be/BL6ydg2dd9E

 8. В България продължава да върви с пълна сила ИЗМАМАТА, че гроб са евроатлантици!
  И по телевизиите и понякога и в коментариите тук се прави грешката, че гроб без някой-друг човек може да се превърнат по-почтени европейци.
  Няма да стане! Това са банда негодници и гюведжари!
  Няма нито едно завършено евроатлантическо действие за 12 годишния период на управлението им! Във всяка една област България е забатачена и ще са необходими години за изваждане на държавата ни от това състояние.

 9. Покупката на осем F-16, като при това договорът за тях да е подписан от агент “Иван”, тогавашен министър на войната, си е евроатлантическо действие, па макър и продиктувано от гузна съвест и направено като реверанс към Розата на вятъра.

 10. Към: ooo kotio:
  Да прав сте за този договор. Не съм забравил за него, но както преди известно време се оказа този договор нямаше срок за изпълнение, та се наложи преди месеци да се оправи този “пропуск”.
  Така, че пак гербаджийска “пунта мара”.

 11. GAVRILOV, ами обяснявайте ги на хората тези работи. Що е това, евроатлантическо действие и какви са ползите и вредите от него. Щото за голяма част от населението евроатлантическо действие е прайда в София и имам едно усещане, че не печели много привърженици на идеята. А, и отмяната на смъртното наказание с подобен успех.

 12. Към Веско:

  Да разбирам ли, че хомофобията и връщането на държавата в ролята на Господ, който има право да отнема живот, са готини неща и то заради рашизоидния поглед върху тях на по-приматната ( примитивната) част от популацията?

 13. Мдааа ….. Покупката на Ф16 е евроатлантическо действие на ГЕРБ, но в този вариант, се оказа вредно за евроатлантизма. От 3 години путлерастите повтарят, че това са 50 годишни самолети, по-скъпи от Ф-35, че са втора употреба и най-вече “хартиени”, че САЩ ни ограбват, че сме колония и че изпълняваме каквото американците ни заповядат.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.