РаZeдинението прави слабостта ни

 

 

 

 

 

Тема за размисъл на този ден отново е избирателният прочит на нашата история от страна на онези, които въпреки Съединението и днешните свинщини на РаZия продълажват да се кълнат в нея като в своя матушка. Кълнат паралелно и автоматично западните ни съюзници, а тъкмо някои от тях преди 137 години първи са признали правото ни на Съединение. 

Има и рашисти, склонни вече с половин рот да признаят, че матушката им е била бясна на проявеното от българите своеволие на 6 септември 1885 година и че не е била съвсем права. Правят го, за да изтъкнат, че в крайна сметка ни\ги е родила и ни\им е донесла свободата. Това било безспорен факт и нищо не можело да се каже срещу него.

Факт ли е, че Великобритания първа е признала резултата от Съединението ни? Факт е. Независимо от факта, че го е направила по геополитически причини. Точно както Русия ни е “освобождавала” поради също така свои приоритети , стремейки се да си осигури балкански плацдарм за приближаване до Проливите, за което на практика са проливали кръвта си украинци и руснаци, финландци, евреи, поляци и дори румънци, които не са били част от руската имперска армия.

Великобритания е била също толкова виновна, колкото и Русия, за разделянето на българите и утвърждаването на техния васалитет спрямо турския султан на Берлинския конгрес. Държаното в абсолютна тайна британско-руско споразумение Солзбъри-Шувалов е предопределило именно онзи изход от Берлинския конгрес, който българите сами ще ревизират на 6 септември 1885 г. Двете империи са се споразумели защото са полагали основите на евентуално сближаване помежду си след поражението на Русия от европейските сили в съюз с османците в Кримската война 22 години по-рано. Русия е установило от опит през 1877-1878 г., че никакви Проливи няма да окупира, докато там господства английският военен флот.

Но щом ще говорим за свършените факти без оглед на тяхната предистория и нейното значение за разбиране на истинските мотиви на политиката на чуждите държави спрямо българите, нека попитам тогава: защо за Русия да е повече от допустимо и днес  като императив констатацията за резултата от нейната война с османците в наша полза, докато нищо подобно така и не става валидно за Великобритания дори и в наши дни?  

Британският пробив в плътния международен фронт срещу българската дързост от 6 септември1885 г.  изиграва ролята на таран,след който постепенно падат всички крепости на неодобрението за Съединението по света. Най-дълго се противи Русия, която дори къса отношенията си с България и плете интриги с помощта на щедро платени предатели, като Драган Цанков, неговата партия и преса. Руската мания е да възстанови статуквото от Берлинския договор по отношение на отлъчилата се от опеката на договора обединена българска държава.

Нещо повече. Година по-късно, когато Русия не успява да прекърши волята за истинско освобождение ( от Русия всъщност) на българите нито с помощта на вероломния сръбски крал Милан, нито с подстрекаване на султана да си “вземе обратно” своето, загубено в резултат на Съединението, отново Лондон не просто спасява с пряк демарш България от руска реокупация, но и повежда през 1886 г. Европа в колективната й съпротива срещу руския отмъстителен реваншизъм спрямо малката, но смайващо горда пред удивения свят България. 

В този контекст има всички формални и неформални основания да говорим за британците като за наши освободители от повторна руска окупация през 19 век ( защото реалността на руските стремежи през 1878  г. е била руска безсрочна окупация на българските земи, прекратена и сведена ултимативно от Берлинския конгрес до 9 месеца).

Отгоре на всичко Великобритания подкрепя българското дело срещу хегемонията на руската мащеха в период, когато Санкт Петербург се опитва да търси сближаване с Албиона. Т.е. Русия удря на камък в опита си за такъв завой заради британската защита на България. Руският император Александър III побеснява дотолкова, че обмисля дали да нахлуе в Индия с войска, за да отмъсти на британците, но външният му министър Николай Гирс успява да го разубеди. Така Александър III, днешният любимец на Путлер, който му открива паметници в наши дни и си държи бюста му над главата на работното си място, не успява да отвори война. Парадоксално на неговото войнолюбие, той се оказва единственият руски владетел, който не е воювал. Именно британците го отказват от намерението да накаже непокорните българи.

Защо няма и помен от споменаване на тези британски заслуги от страна на българските медии и политици? Има исторически спомен сред професионалистите, но няма такъв помен в българската публичност. Тук руските фалшиви интерпретации на историята дотолкова са се утаили на дъното в част от българските дребни души, че автоматично се смята за неприлично да похвалиш друга държава за заслугите й спрямо България при положение, че тази друга държава е била мотивирана от приоритета си да сдържа руската експанзия.

Британската, за разлика от руската империя, никога не е претендирала да обича българите. Не си е пазарувала масово български лакомници за пари, постове и награди измежду тях. Не си е отглеждала систематично пета колона у нас. Не се е самообявявала за освободителка. Гледала си е имперския интерес да не позволява на Русия да погълне пряко и нашия полуостров, но без да лъже и маже, че го прави от любов към християните на Балканите. 

Тази откровеност води до обстоятелството, че полуориенталците у нас предпочитат руската гореща лъжа, пред хладната истина за мотивите на пресметливите британци. Съответно мамят себе с и околните за истинските цели на руската политика в България.

Така е и днес. Тук раZединението, подклаждано умишлено век и половина от матушката и нейните морално-патриотични недоносчета у нас, е видно от действията на РаZия. РаZединението предопределя нашата слабост – за тяхна рашистка радост. Непрекъснато напомнят злорадо, че България е най-бедната в ЕС. Че и пропагадни филми произвеждат, в които плачат на нашите гробища. Оплакват лицемерно умираща тихо българска нация, за което имат наистина водеща заслуга след 45 години съветска окупация и 32 години колаборация на нейните проиZводни със съответните демографски реZултати.  

Както през 19 и 20 век, РаZия продължава лицемерно да се води от принципа “много матушки, хилаво дете”. Брани натрапения си статут на единствената, която има правото да поддържа “отрочето” си България в хилаво състояние, но да вини за това западните ни съюзници и българите, които нахално нарича “маргинали”, ако се противят на това Zаварено положение.

20 мнения за “РаZeдинението прави слабостта ни”

 1. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ! ДОГОДИНА НАЦИОНАЛЕН!

  След ОСНОВАВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ, ШЕСТИ СЕПТЕМВРИ е едно от върховите звездни постижения на БЪЛГАРИТЕ.

  Докато не премахнем руската колона в БЪЛГАРИЯ това раzединение ще съществува и винаги ще има ДЕМОКРАТИ и ренегати. Въпрос на време е, и колкото по-рано узрее българският избирател, толкова по добре ще бъде за БЪЛГАРИЯ. Българският избирател трябва да разбере, че той не гласува за партии, че той гласува за ДЕМОКРАТИ и ренегати. И ако той иска да избере демокрацията, то той трябва да гласува за ДЕМОКРАТИ, но ако той гласува за руската колона започвайки от ражданите от червено знаме и се стигне до в г-з ражданите, то той гласува за ренегати. Кой са ДЕМОКРАТИ? БЕЗСПОРНО ДНЕС ДЕМОКРАТИ СА ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ И ПП. Всичко останало е ренегати т.е. ражданите от червено знаме и се стигне до в г-з ражданите. Така че избирателю на 02.10.22 ти ще се самоопределиш или като ДЕМОКРАТ, или като ренегат, дори ако не гласуваш. ДРУГА ВЪЗМОЖНОСТ НЯМАШ!

  И НЕКА БОГ ПАЗИ И ЗАЩИТАВА БЪЛГАРИТЕ ОТ ВСЯКАКВО ЗЛО! СЕГА И ЗАВИНАГИ!

 2. Съединението поставя на смъртно изпитание Третата Бълг. държава – Бълг. княз Александър НЕ подарява княжество България на русия в безизходната ситуация на Съединението и предпазва българите от съдбата на колониално население – той е последния европейски монарх повел лично армията си на бой – сръбската военна интервенция е с мандат за унищожаване на българската държавност – когато крал милан тръгва срещу България смята, че за 3-4 дни, максимум седмица и ще пие бяло кафе в София, а среща сплотеност и единство в целокупния бълг. народ воден от своя княз и пречупва духа на сръбската армия – прави необратим акта на Съединението – НО вече е ясно , че в Райхщадтското споразумение изрично е казано, че при военна загуба на сърбия не се допуска изместване на сръбската граница(status quo ante bellum) – става ясно какви са мащабите на клопката, в която е принуждавана да затъва и изчезне Българската държава – та, победата при Сливница без дипломат. застъпничество на Англия нямаше да се случи, но на русия е попречено да ни завладее тогава – княз Александър I Батенберг под указа за детронирането си пише: „Бог да пази България!“ и зарича: „Мен може да ме забравите, но никога Сливница!“, а 6 септ. остава в бълг. каледнар като ден на солидарността , достойнството и самочувствието на Българската нация

 3. Разединение чоже да има само при равноправни човешки общности. Когато една от тях е по-силна икономически,политически,законово и военно,и налага своята власт над другите това не е разединение,това е потисничество.
  Инструментите за това потисничество са много.При нашата полудемокрация най-силното оръжие е безсрамната пропаганда,дезинформацията и скриването на истината.
  Ако заживеем в нормално общество с нормални медии,нормални политици и без без външна намеса,при избори народът ще помете всичките тези лъже патриоти,лъже защитници на националните интереси,както и на рашкия путинивъм.
  За това Путлер трйбва да падне в Украйна.

 4. ШАПО!
  Сега, за най-важния, основния, главния фронт-УКРАИНА.
  Гиркин, такъв-онакъв, ама реже правду-матку. Войната приключва с пълно поражение за ереферията. Много мина, мъничко оостана.

 5. Честит ден на Съединението на Стопанина и на всички съфорумци! Един велик ден за българите и за България.

  Само вмятам, че Великобритания е изкупила прегрешенията си от онези времена с действията на премиера си Уйлям Гладстон. Който озаптява мераците на руZия и Турция за военна интервенция, като вкарва британски бойни кораби в Проливите и предупреждава, че ще стовари 50,000-ен десант в района Инеада-Мидия. Затуй и признателна България чества неговата 100-годишнина с небивали тържества. А днес матрялът не знае кой е той, нито защо името му носи само едно скромно уличе между “Раковска” и “Солунска”. Но пък охотно преразказва лъжата за “картофената нива” уж от сър Уинстън Чърчил и се кефи на нощните помияри и раZиятския парцал…

 6. Честит Празник Българи !!!!!!
  Както винаги Г-н Инджев е брилянтен.
  Благодаря !!!

 7. Светла им Памет на тези Българи извършили СЪЕДИНЕНИЕТО!
  Надявам се скоро този ден да се стане нашият НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

 8. Масово няма нищо за Съединението по първите страници на много сайтове… няма какво да кажа друго…

 9. Днес е и юбилей за Украйна – вече 50 000 руслямски изрода са пратени на концерт на Кобзон. Украинската армия мина в контранастъпление на всички фронтове, като на места пробива е на повече от 10 километра. Путлер моли за преговори Зеленски, без никакви условия.

 10. горе долу с 2-3 изречения днес последния абзац успях да обясня на моя ‘хилав’ украински днес и получих ръкостискане в смисъл ясно в един и същ пъкъл се печем само че при тях гори огъня, а при нас тлее бавно и ни отнема от жизнените сокове по манъчико просто е така да си кретаме бедни и заобградени от простаци цял живот за поколения наред. време е в БГ да вземем пример от украинците, ама как да стане като медиите са превзети. Ето затова след дълги разсъждения и мноого изгледани коментари, и прочее размисли,стигам до извода, че въпреки, че е силно критикуван, верятно закона на Зеленски за олигарсите все пак дори да е в някакви пртиворечия частично с европейското право, май си е поглед в бъдещето и май и такъв трябва и в БГ. Няма свободни медии-винаги идва някой който почва да одурачва и опростачва населението-пример Унгария/мек вариант, но засега мек напоследък втвърдяването е забелижимо/ и РаЗЗия..

 11. Този път положението за окупаторите става бозук!!!
  20 тысяч россиян в котле на Херсонщине, их раскатают в ноль за месяц!

 12. Да “чиститим” годишнината на “великият” правешки каскет Янко, който от доносник на монархофашистката полиция стана началникь на “народната” милиция , което му помогна да извърши вътрешнопартиен преврат в болшевишката “партия ” БКП, и да стане несменяем диктатор на НРБ до 1989г.!

 13. България е най-бедната и слаба държава в ЕС, защото е ограбвана и продължава да се плячкосва от Русия чрез енергийната мафия и политиците – руски подлоги и изтривалки.

 14. Само едно ще кажа: те не искат да идват, нашите опекли питката и приготвили солта да ги посрещат. Апропо, нагледахме се на цирковете с питките за ББ, на Кирил Петков защо не му опекоха барем едничка, мъничка, ако ще. Де гиди Харвард, де!

 15. “АЭРОФЛОТ”💙💛,

  Англ. правителство вече е наясно, че България няма как да бъде руска губерния и българите днес трябва да знаят за ролята на британския консул в Пловдив Хенри Джонс(1883-89г.), за когото Симеон Радев пише: „подир обед той бе редовно пиян, но до пладне имаше необикновена дълбочина в идеите и в тоя полуден на трезвеност той пишеше до правителството си рапорти, които са образци на ясност и на документация… През всичкото време на румелийската криза той ободряваше националистите, повтаряйки им, че Русия е безсилна да им повреди и, че Турция няма да предприеме никаква военна намеса“ – и когато големи маси турска кавалерия са на турския бряг на Арда и Чардафон иска наставления да дава ли отпор със своите печенеги или да отстъпва – кап.Джонс прочита внимателно телеграмата му и пише телеграма до англ. посланик в Цариград. На другия ден получава отговор директно от Лондон от лорд Солсбъри: “Кажете на българското правителство да не се безпокои, турците не ще посмеят да преминат реката Арда”…
  – българите не познават първият бълг. ген. Сава Муткуров и ролята му за Съединението – от онова поколение, което създава България и я защитава с живота си https://namegdana.com/168-hodini-ot-rojdenieto-na-parviq-balgarski-general-sava-mutkurov/

 16. Русифицирането на Българското черноморие (географско и етническо) продължава:

  Туристическо корабче до Свети Влас ( “РУСКИЯТ” БРЯГ !!!)
  https://i.ibb.co/SrmHx1L/svlas-rus.jpg

  “РУСКИЯТ” ПЛАЖ пред хотел “Виго” в Несебър:
  https://i.ibb.co/1RsXNdg/nesebar-rus-plaj.jpg

  “Традиционни” български сувенири от Стария Несебър, град, част от световното културно наследство ( сергия близо до Конферентния център “Сочи”) :
  https://i.ibb.co/KWyw4kq/nesebar-souvenir-rus.jpg

 17. Какъв-онакъв е Гиркин, най-добре го е охарактеризирал Андрей Пионтковски:

  “Доста типична за фашистките режими (особено на фона на военни неуспехи) е появата на „партия на истинските фашисти“, смятащи се за по-последователни носители на Z-идеологията, отколкото е самият фюрер.

  Пред очите ни се формира такава партия вътре в руZкия фашизъм. Добре известна е и една от говорещите й глави – военният престъпник Гиркин. Той премина от отделни, чисто професионални разногласия с главнокомандващия, към радикалното предложение фюрерът да бъде обесен – в последните си стриймове. Тази забележителна глава все още продължава да излъчва, което би било невъзможно без покровителството на някои силови ешелони във властта.
  Гръмовната ликвидация с последваща сакрализация на потомствената вещица (Даря Дугина – б.р.), която папа Франциск взе толкова присърце, беше обмислен опит на “истинските арийци” да повлияят на загубилия драйв фюрер, да отправят апел към високото му нацистко съзнание, да поискат от него обещаното им окончателно решаване на украинския въпрос.”…

  ВОЕННОПРЕСТЪПНИК!

  Поздрави, г-н Николов!

 18. @Ivan
  Затова пък честитките по уатсап и вайбър започнаха “по първи петли” на 6. септември и не стихнаха целия ден. Така е всяка година и на 24. май. Българите знаем кои празници са си нашите.
  Г-н Инджев, пишете: “Британската, за разлика от руската империя, никога не е претендирала да обича българите.” Всъщност британците не крият, че поначало недолюбват и са недоверчиви към всеки чуждоземец, така че ние не сме нещо специално в техния душевен свят. Ако има нация, която те откровено мразят, това са французите.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.