Фокусът с отсъствието на вербуващите офицери от ДС минава от десетилетия, но вече са на фокус

Най-после някой е обърнал внимание на въпроса за изкривяването на фокуса в разследването що е това ДС, довел почти изцяло до остракирането на вербуваните, докато вербуващите офицери така и си останаха в сянката на своята публична неизвестност, макар да е известно, че тъкмо те са били активната страна в цялата система, меко казано. И не просто “някой”, а проф. Момчил Методиев от НБУ си е направил труда да потърси и внесе малко справедливост по темата, макар да не прави изрично горното разграничение и съответното степенуване на вината.https://www.dnevnik.bg/analizi/2022/09/08/4388214_demoralizirashtata_rolia_na_durjavna_sigurnost/

Не твърдя, че вербуващите са останали “целите в бяло”, а само, че избегнаха общественото бичуване, на което вербуваните от тях бяха подложени. Оказа се, че да си вербувал е по-малко осъдително. Никак дори, от гледна точка на осветяването и бичуването на вербуващите.

Беше им спестено въргалянето в катрана и търкалянето в бъчва по нанадолнището на заклеймяването ( каквото са практикували “народните закрилници” най-буквално срещу “народните врагове” след 9 септември 1944 г. в някои села, например във Врачанско, както лично ми е споделял синът на един от инквизиторите).

Дали е случайно, че на вербуващите им беше спестено “тричането” пред публиката? Да, бе, толкова ще да е случайно, колкото “най-случайно” на останалите верни на ДС, вербувани от тях българи бяха раздадени престижни позиции в медиите, политиката и бизнеса.

Алъш-верижна й казват  в ДПС на тази зависимост по веригата на ДС. Като правило на “правилните” им унищожиха досиетата. На “непослушните” ги оставиха за наказание в новите времена, когато старите провинения спрямо новото време бяха употребени перфидно тъкмо от старите кукловоди за клепане на кривналите към демокрацията герои от техните доноси.

 

Досиетата се оказаха любим донос по “доказателствата”, събирани и складирани тъкмо от вербуващите, чието авторитетно авторство и достоверност в оценките в нито един случай не беше оспорено. Поне на мен не ми е известно. Но знам, че най-бесните ми “десни” хрътки се позовават на досието ми, писано от въпросните офицери, като ортодоксални евреи на Катехизиса. Нищо, че то прилича на сборник с цитати какво съм казал, кога и къде съм ходил, т.е. прилича на следене на каишката.

Като казвам, че не ми е известно, наистина не ми стана известно след доста часове, прекарани в комисията по досиетата ( както я наричам за краткост). Наивно си мислех, че в собственото ми досие ще бъдат отразени мои “вражески прояви”, като поисканата от мен на публичен форум в НДК оставка на Тодор Живков, подкрепата ми в БТА за арестувания поет и дисидент Петър Манолов, подписа ми в петицията на еколозите от октомври 1989 г., участието ми в демонстрацията от 3 ноември същата година, искането ми на заседание на Клуба на младия журналист да декларираме подкрепа за смазания продемократичен бунт на китайските на младежи в Пекин, честите ми изказвания на Общи събрания в БТА срещу практиката на секретните бюлетини, за чието разсекретяване пледирах и п.р. прояви на непослушание ( не ги наричам дисидентски от уважение към репресираните, какъвто не бях, ако не се брои дреболията, че забраниха да ме канят за коментари в радиото и телевизията).

Нито дума за всичко това няма в досието ми, което моите преследвачи обичат да цитират като своя Библия, черпейки от там “доказателства” за моята “истинска същност” . Не ги обезкуражи фактът, че сам обявих този епизод от няколко години от живота ми с изпреварващ ход без да чакам да бъде “разкриван” от комисията по досиетата. За сметка на това с изненада открих на финала на този “документ”, че съм бил близък с …реформаторите от БКП. Никога не съм познавал такива, нито съм бил близък с тях. 

Може би това обобщение ( очернящо за мен вече в днешно време, смятано тогава за “комплимент”) се дължи вероятно на факта, че колегата П.Ц., който ме наблюдаваше отстрани как добавям името и подписа си под онази дисидентска подписка  в градинката пред “Кристал” ( но самият той остана да зяпа, лъжейки, че вече се бил подписал), ми “препоръча” да отида на една среща в дома на Анжел Вагенщайн в първите дни след преврата срещу Живков. Там щяло  да има и други като мен, каза провокаторът.

Отидох и видях лица, като Андрей Рачев, младият Рамон Вагенщайн, няколко професори, партийни опоненти на Живков. Но най-вече видях и чух как домакинът звъни няколко пъти на неназовано началство ( най-вероятно Петко Симеонов, ако не и самия Луканов – Вагенщайн така и не сподели), за да му чете теста на декларация от името на събралите се. Инициативата и изпълнението за нея бяха мои. Изнендах присъстващите. За броени минути натраках собственоръчно на пишещата машина на Вагенщайн текст. Есенцията в него беше искането за разпускането на партийните организации в предприятията, свободни избори, медии и т.н. Събеседникът от друга страна на линията явно беше бесен. Виждаше се по изражението на лицето на Вагенщайн всеки път, когато получаваше указания за поправки по текста. 

Криво ляво се стигна до някакъв смекчен вариант и аз побързах да отида в БТА, за да бъде разпространен. От Главна редакция вътрешна информация отказаха да го публикуват, но от Информация за чужбина го преведоха на няколко езика. Така текстът “видя свят”. Остана си за сведение на света в духа и традицията на времето от преди преврата, когато подобни декларации се разпространяваха за чужбина и от чужбина, но не и в българските средства за масова дезинформация.

(Не) видях и друго сред досиетата, които прехвърлих. Имаше по чудо оцелели папки за лоялни и към момента офицери ДС, маскирани като журналисти. Някои бяха снимани с офицерските униформи. Прочетох как един от тях донася за съпругата си, че била морално пропаднала. Молеше началството да му бъде разрешено да се разведе с нея. Същият направи началническа реваншистка кариера в БТА след като бях прогонен от там през лятото на 1993 г.

Видях развенчана лъжата, че високопоставени другари или техните близки не били вербувани. Лъсна в досието на Боян Трайков, член на ЦК на БКП, Директор на БТА, шеф на СБЖ, но най-вече син на разединителя на БЗНС в полза на БКП Георги Трайков, комуто бяха нарекли за благодарност цял град в България. За такива другари разкритието за принадлежността им към няколко управления на ДС не беше позорно обстоятелство и в новото демократично време. Напротив, горди бяха с миналото си, а мен ме заклейми(ха), че съм се бил пребоядисал, както се изрази Трайков в едно услужливо интервю. Не искам да задълбавам с преразказ на доносите му, които документирах.

Най-вече не открих писмени следи от доносите срещу самия мен. Чудя с дали не са си там в досието, където има много закодирани писания, които могат да бъдат разчетени сам с шифър. Познайте кой държи ключът…

Имах доста устни доказателства за тези доноси.  Споделиха ми ги офицери от ДС, изплашени от поврата след преврата, желаещи да ми се харесат в периода, когато бях избран от колегите в БТА да изпълнявам длъжността директор. Изглеждаше като да ми предстои бляскава кариера при нови обстоятелства заради старите ми изяви. За някои от доносите научих и от други източници, които не желаеха да се афишират като “демократи”. Ето защо знам, че никой не е бил напълно извън обсега на доносите по линията на ДС.  Оказа се, че дори и за следене на семейството ми от правоверни комунисти, каквито бяха моите родители, е бил внедрен по “приятелска линия” мой връстник с амбицията да прави кариера в партията и държавата въпреки “нечистото минало” на баща му като бивш царски офицер. Рязко прекрати отношенията си с мен след 10 ноември 1989 г. Изчезна безвъзвратно в чужбина.

Не всички изчезнаха. Главен мой “биограф” е бил актьорът от Сатиричния театър Николай Калчев. Изпратили са го чак в Бейрут, за да се запознае и внедри в семейството ми. Версията му беше, че е дошъл на гости на свое гадже ливанец. Представяте ли си? Бил е “обратен”, ако се изразя с езика на хомофобите. Било е публична тайна, която ми проблесна по-късно. Но пък е следвал правата линия, която са му задали да ме шпионира изкъсо. 

НА СНИМКАТА: ( личен архив): Николай Калчев на трапезата (ми) в компанията на трите ми деца в една арменска кръчма в Бейрут близо до “зелената” разделителна линия в момент на затихнали престрелки между източната и западната му част.

 

 

 

 

Вършеше си делото перфектно по отношение на запознанството. Сладкодумецът, който се “оказа” мой съсед по блок в кв. “Младост” 2 при завръщането ми в София през есента на 1987, беше буквално всяка вечер гост на семейната ни трапеза. Но първата му работа още на вратата беше да ме помоли през артистичен смях да му разкажа някой нов виц за Тодор Живков ( защото съм бил по-добърт актьор и от него в разказването на вицове) или да обясня защото толкова мразя заместник-директора на БТА Ненчо Хранов ( отговарящ за всички служби в БТА, както се изясни при разкритията години по-късно). 

Споменавам отделно на покойния вече Калчев защото става дума за уникат. Той не само оцеля като доносник, но и претърпя голямо развитие на това поприще след ноември 1989-та. Оказа се изключително близък с Ахмед Доган. Сблъскахме се през 1993 г. в една дискотека в кв. “Иван Вазов”, когато се появи през някакъв служебен вход с Доган и телохранителя му Ерол по късна доба. Имаха запазено сепаре, където Калчев специално дойде да ме покани ( въпреки всичко  – той не знаеше, че аз вече знам). Доган, по някаква неясна за мен причина, беше облечен от главата до кокалчетата с бойна униформа от армията. А казвам “до кокалчетата” защото беше с маратонки.

По – късно Калчев блесна и в най-близкото обкръжение Симеон Сакскобургготски. Пътува с него до Ню Йорк, за да изиграе пред българска публика моноспектакъл, платен от Августин Пейчинов за местна българска публика ( предполагаемо, част от нея ще да са били стари политически емигранти). 

Излиза, че съм бил оценен като “голяма опасност” за самата ДС, щом са ми закачили толкова талантлива своя кука. Срещал съм я преди до почине по улиците на София и всеки път ме питаше тревожно защо не искам да разговаряме. Опитваше се да разбере, дали съм научил. Оставих го да се пържи в догадките си. 

Въпреки горното, долнопробните обобщаващи обвинения и до днешен ме варят в общия казан. За “гяволите” с офицерските пагони край него, които злорадо се наслаждават на адовите мъки на някои от вербуваните от тях,  никой нищо не знае в публичността. Нещо повече, тъкмо тези съставители и пазители на скрижалите на ДС посочваха през годините кой да се пържи в (не съвсем) собствен SOS и кой да се облажи. В зависимост от тяхната преценка за лоялност, с каквато лоясалите бяха обраснали, за да намажат от останките от глозгането на тлъстите мръвки, наследени от социалистическата кочина. 

 

 

 

25 мнения за “Фокусът с отсъствието на вербуващите офицери от ДС минава от десетилетия, но вече са на фокус”

 1. относно ”близките и високопоставени”партийни членове-даже дъщерята на Д.Джуров-Аксиния е била вербувана….

 2. https://segabg.com/hot/category-the-war/sankt-peterburg-predlaga-putin-da-bude-obvinen-durzhavna-izmyana

  Санкт Петербург предлага Путин да бъде обвинен в държавна измяна/
  Местни общински съветници внасят решението си за разглеждане в държавната дума.

  Друго си е от родния ти град да ти пратят телеграма/честитка.

 3. Спомних си нещо като виц от тошовото време.
  Имало едно време двама братя: единият бил полицай, а другият партизанин (нещо като Гео Милев и брат му).
  След 9.09.1944. този, който преди това е бил полицай, си писал актив, че брат му бил партизанин, а на партизанина му написали в досието, че брат му бил полицай!

 4. Иво, горното показва, че ДС са си много витални. Жива си е системата и си работи както преди 10 ноември 89-та. Вършеха си мръсотиите преди, вършат ги и сега. И думата, която ги подкосява е ЛУСТРАЦИЯ! Защото тогава офицерите горят.

 5. Спомних си за онези отчайващо подли времена в началото на т.н. “преход”, когато човек се чувстваше “чужд” сред свои и “свой” сред чужди !

 6. А така бива унищожавана руската армия в Украйна:

 7. Off-topic – починала е Нейно британско величество кралица Елизабет II. Една велика дама, боец и дипломат ни напусна и си тръгна към селенията Му. Вярвам, че небесното Му войнство ще я посрещне подобаващо.

  RIP, Your Majesty!

 8. Централната емисия на бнт в 20.00 часа днес.

  Водещата новина – срещата на Президента с ръководството на Лукойл.

  https://bnt.bg/news/po-sveta-i-u-nas-2000-chasa-8-septemvri-2022-g-309571news.html

  Гледайте внимателно видеото!

  Вадим Воробьов…Шеф на Лукойл…явно не е чувал за ЕТИКЕТ при среща с Държавен глава…

  Седна си човекът на стола…че и забързано го направи…без изобщо да му светне, че трябва да изчака Държавния глава да направи това първи! По-младите му заместници се усетиха явно…

  Такава е тя..Ееееййййййй едно време какви ЧЕКИЗИ имаше еееййййййййй!
  😉

 9. Жив да не бях, доживях.
  Вечният скептик но от друга страна обладаваш колосални знания и аналитика по Темата на темите, великия Марк Солонин е сдържан оптимист по тъй очакваното от всички нас не без свити сърца контранастъпление на нашите победоносни войски.

 10. Русия има само два съюзника — американския външен дълг и Йелоустоун.

 11. Соловьов в пълно отчаяние!
  Гиркин: “Война будет продолжаться до полного поражения россии” 4:21

 12. Първо ще кажа, че тия са били толкова хамави, че са недостижими. Тъщата е била деловодителка или нещо подобно, дали не кадровичка – не знам. Викала си е ченгетата, разговаряла е с тях за семейния им живот, децата и каквото още се сетите. После е сядала на пишешата машина и се е почвало. А тя е злобна и се държи на дистанция от интелигентността. Имам бележка от Народния съд за дядо ми – 4-5 реда само локуми и общи фрази. Но са го осъдили. Баща ми какво се е гънал като син на враг на народа – нямам представа. Във всеки жилищен вход в Софето имаше задължително по 1 доносник. А иначе вербуващите направиха у нас Тръмп общество, начело с Гестапото и чистачката Светлана Шаренкова. Да и се неначуди човек как изригна у нея тази любов към краварите. Сигурно страда от някаква сексуална девиация, горката. Може да са направили и Байдън общество, ама аз вечно съм неразбрал. Считам че тези досиета са били пълни с тъпотии, но са печели на хората да се развиват. То затова и до днес сме назад.

 13. Путин вика шойгу на рапорт:
  – Доложите, взят ли Киев?
  – Частично …
  – Что значит частично?
  – Частично, потому что взят только … хер…

 14. За коментиращите тук, които не разбират и не понасят руския, давам превод и на английски, макар че езика на врага трябва да се знае – той ни е един от най – важните съюзници!

  – Report, whether Kyiv is taken?
  – Partially …
  – What does partially mean?
  – Partially, because only… dick…

 15. Исторические кадры. Освобожденные жители Харьковщины слезами и флагами встречают ВСУ

 16. @димитър

  Благодаря за видеото.. доста емоционално..

 17. “Если бы провалилась Россия, то не было бы никакого убытка, ни волнения в человечестве”
  * И. С. Тургенев 1867 г.

 18. за георги николов :

  …като прочетох какво ви е отношението за марк солонин, си спомних принципа, че “умните хора са като небостъргачите – лесно се забелязват един друг”.
  но писанието ми ще бъде за друго. за йелоустон като “съюзник на русия”. очевидно сте слушали за тази съветска, росиянска и въобще митична, мокра мечта на комуноидната паплач по цялата ни планета. има си хас – всеки тъпак, мечтаещ да унищожи САЩ, като свърши аргументите си, небрежно подхваща за геологичното оръжие на москва, което ще размърда плочите около йелоустон с едно щракване на пръстите на “фаса”.
  моите пък житейски скитосвания, преди време, ми сервираха епизод от работата по проект, който не назовавам, от страна, която не назовавам, но целта беше да се моделират и изчислят процесите за “екологично унищожение на русия”. физиката на процеса е да се пресира до десетметрова дълбочина претъпкания с метан сибирски басейн – чрез атмосферни термоядрени взривове, след което, според сезона и други фактори, данните от моделирането определят кога обемът освободен метан в басейна е достатъчен за взривяване. взривната вълна би стигнала чак до лукашенко. при това “еко” – без радиация.
  за да объркам хейтърите ще добавя, че е възможно това да е ставало в новосибирски “научен институт за гаднярски работи”, който е дочул от шпионите, че в САЩ забъркват тази ужасяваща манджа и москва нарежда да се провери колко е възможно това “замисляно злодеяние”.
  мисълта ми е, че всеки гадняр може да замисля гадни работи
  /йелоустон /, но пази боже умен човек като се заеме с подобна задача !

 19. не знам ИВО как ще погледне на поста ми, но от него чувам, че ненчо хранов отговарял за всички служби в бта. уточнението, че това се е разбрало след спихването на соца, ме насочва да мисля за “служби” на дс, а не за отделите в бта /последното не прави интрига/. както и да е. има обаче един тънък момент : ненчо хр. беше ДОВЕРЕНИЯ / нарочно го пиша с главни букви за да подчертая колко много доверен …беше…/ журналист на т.ж. където и да пътува правешкият каскет, който и да му идва на гости, ненчо неизменно беше там, с него, край него. по моите разбирания това не върви много за агентурно прикритие, ако ще да е бил почти резидент, образно казано. извън съмнение е , че той е бил МЕДИАТОР между дс и служителите в бта. това да. но да е работил пряко с агентурата не ми се вярва, защото в малката българия, по това време, семействата ни дружаха изкъсо. помня шишето с водка, вътре със змийче, което години стоя непокътнато в барчето ни. дори не помня къде и кога изчезна…донесе го ненчо от кашоните, които ким ир сен беше подарил на т.ж. през 1975 г., идвайки в софия. останалата част на самолета му била пълна с корейски дини. в софия още нямаше, беше началото на лятото.
  ненчо заемаше и почетно място на моята сватба. когата съпругата ми завърши в юф на су, пратиха я за три години заточение в квартал сторгозия в плевен, в някакво предприятие с вид на белоруски краварник. директор беше вонящ, оял се и брутално нагъл бивш антифашист. наложи се да отида лично да се разправям с него, след като беше разревал жена ми още в първия и работен ден и тя се прибра в софия. тлъстият червен боклук носеше забодено тт / тулски токарев/ на колана на шкембека си, което впечатляваше на бялата му риза. направих кръгом и дори не се карах с него. случаят беше ясен. разказах го на ненчо и помолих да помогне. после ми каза, че един телефон е бил достатъчен. та, какъв е бил ненчо в бта, не знам. но за годините, през които е бил пред очите ми, не мога да кажа една лоша дума за него. а аз умея да гледам. включително и лошо!
  в различни аспекти съм писал тук тезата си- убеждение, лично наблюдение, горчив опит, че след 1990г у нас НЯМАШЕ КОЙ да свърши нужната работа! къщата беше срината и никой не се заемаше да я зида наново. затова “предишните” станаха “сегашните”. тогава бях млад и често бесен. днес вече знам, че което стана или не стана у нас, точ в точ се случи във всички страни, излезли от соцЛАГЕРА.
  ИВО май се надява, че днес кураторите могат да бъдат подгонени или, о, чудеса- наказани? първо, те измряха. а за живите : КОЙ ще го направи? “системата”се самовъзпроизвежда. днес в нея са децата и внуците на тези, които трябва да погнем…кауза пердута! но поне минималната полза е да се говори за ТОВА, както го направи нашият безценен домакин ИВО! ето, на мен ми е радостно на душата, като узнах, че онзи негов душманин от сатиричния поне вече е гушнал букета!

 20. “Нам нужни са ни храбреци-
  задават се барутни жътви!
  Поне станете, Вие, мъртъвци,
  защото живите са мъртви…”

  Георги Заркин – 1940 – 1977. В краткия си живот, прекарал 12 години в комунистическите затвори, убит в пазрджишкия затвор!!!

 21. за димитър:

  браво! сложили сте точката над и-то по невероятно точен начин!
  светла му памет на поета!
  с други думи, но и БОТЕВ констатира същото.
  в днешен прочит е верно и…”защото живите са ТЪПИ…”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.