Всеки вариант на пуч-ин срещу Путин (без овластяване ядрения ексремизъм) е по-добър от статуквото. Ще е закъснял да стане по-голяма заплаха за света

Когато преди няколко дни си позволих да прогнозирам нещо, близко до невероятното, че Москва неминуемо ще бъде принудена да признае за отстъплението на своите войски в Украйна, понеже “тайната” е твърде явна, не можех да се закълна, че това ще се случи толкова скоро. 

Но вече е факт, напълно в духа на едно от най-известните изказвания в историята по темата за лъжата:https://news.bg/int-politics/isw-za-parvi-pat-kremal-prizna-za-svoe-porazhenie-v-ukrayna.html?utm_source=Push%20Notifications&utm_medium=article&utm_campaign=ISW%3A%20За%20първи%20път%20Кремъл%20призна%20за%20свое%20поражение%20в%20Украйна

“Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време”.
Ейбрахам Линкълн 

Вчера отбелязах как един отчаян  наш “анализатор”, когото не желая да рекламирам отново поименно, се опитва да защитава незащитимата рашистка кауза, представяйки в депесарския сайт БЛИЦ руското отстъпление като нещо незначително. Предрича за капак, че до месеци Зеленски ще бъде свален от власт. Не че този “авторитет” заслужава ( двойно при това) позоваване на брътвежите му, но е показателно, че сред обясненията му “блести” също оправдаването на рашистките несгоди с …руските либерали. Били се притаили и само чакали Путин да (им) падне. Както всичките му предскзания и това е анекдотично по своята абсурдност – а колкото е по-абсурден един виц, толкова е по-смешен.

Руските либерали са смачкани, прогонени и смълчани. Колкото и да си чакат “притаени” кремълската круша, която си има кагебистка опашка, няма как да им падне сама наготово. Те нямат и лостовете, с които да я обрулят.

Друго нещо е опасността Путлер да бъде свален от своите си креатури. Правилно сте прочели – става дума за опасност. Не заради моя “симпатия” към Путлер. Пази , боже!

Всеки, който познава достатъчно руската история, за да може да прави аналогии, знае, че любимото обвинение срещу господаря в Русия е, че се е предал, продал или поне поддал на чуждото, разбирай – западното влияние. Тази традиция е императив. Парадоксално, но назначаването на Путин от президента Елцин за премиер и практически за негов приемник ( като гарант за добруването на Семейството, управлявало преди това), е сред малкото изключения. Изглежда Елцин е съжалил бързо, ако се съди по свидетелствата, че е бил смаян да види как неговият наследник бърза да възстанови през декември 2000 г. музиката на съветския химн. Защо Елцин е “пропуснал” да забележи,че същият негов избраник е побързал да възстанови също бюста на Андропов на “Лубянка” и въпреки това го обявява на 9 август 1999 г. за изпълняващ длъжността премиер и свой наследник, това е друга, макар и много интересна тема. 

Примерите за обвиненията в предателство в интерес на Запада, включително от времето на Империята на злото, са многобройни в рамките на “чистките”. Дори в случаите с процесите срещу “предателите” в съветските европейски колонии лайтмотивът е същият, както и в процеса срещу Трайчо Костов. Обвинен е от Сталин,бе имал дързостта да пожелае България ( ограбена зловещо от съветските “освободители”  ) да си продаде най-ценената експортна стока, какъвто е бил тютюнът, на международните пазари по международни цени ( вместо да го подарява де факто на Москва по “братски”).

Ето защо можем да си представим повторение на същия сценарий в Москва. Лошото е, че обвиненията срещу Путлер могат да бъдат отправени само от още по-екстремистки и шовинистични позиции. Може да не се съмняваме, че такива виреят и зреят напоследък около него. Именно те са се притаили и чакат сгоден момент да обявят Путлер за предател. И ще бъдат прави по видни за всички “документи”, с които да докажат обвинението си.

Помислете само как изглежда от тяхна гледна точка стореното от режима на Путлер. За повечето припомняния ще се повторя, но се налага, за да нарисувам картинката, която се мъти в главите на потайните му притаени конкуренти за трона.

Както видяхме от нарочно демонстрираната в стила на мафиотски бос картинка на публично унижената от владетеля шепа негови придворни в навечерието на 24 февруари, Путлер изобщо не се е допитал до широк кръг от своите боляри за тази война, която (“подражавайки” на неговия Бойко с лъженаричането на руския му поток с етикета “Балкански”), държи лично да бъде определяна като “специална военна операция”. 

Болярите сега имат всички основания да му държат специална сметка за едноличното му решение и тяхното унижение. Имат основание да му стоварят цялата вина за провала, както Хрушчов постъпи със Сталин, което не превърна Никита Сергеевич в “либерал”. Напротив, той изправи света пред най-голямата опасност от унищожение по време на Карибската криза. 

Болярите на самодържеца няма да излъжат днес, казвайки, че царят е слаб и че разсъблякъл матушката пред целия свят, за да лъсне нейната военна, икономическа грозота. Предопределил е деморализацията на руския солдат, чиято импотентност да изнасили поредната по-малка съседна държава и “сестра” вече не може да бъде скрита и от най-похотливите в този смисъл руски шовинисти.

Онези от военнопромишления комплекс, които досега страдаха от комплекса за величие, с основание биха заклеймили като продажник своя свален цар. Направо изглежда като диверсант, който е унищожил интереса към руската военна продукция по света. Данни за този факт вече има на сравнителна основа с руските продажби на оръжие по света от преди 24 февруари 2022-ра. Интересът към тях вече е спаднал в пъти. Кадрите от антирекламата с огромното количество разгромена, пленена, изоставена и просто неефективно действаща руска камара железа, забуксували в украинския чернозем, не се нуждаят от допълнителни обяснения за досегашните потенциалните купувачи на руско оръжие.

Колкото и да се прави на спокоен, че скандинавците не са заплаха за царството му, това обяснение на Путлер ще да е сред най – вбесяващите за хипер “патриотите” в Русия. Дори и най-невежите от тях знаят, че Швеция е сред най-опасните външни врагове на московията до средата на 18 век. Финландия, колкото и да е малка, успя да унижи огромния Съветски съюз през Зимната война от 1939-1940 година. Сега двете държави, които бяха нарицателно за неутралитет ( в изгода на Москва), не само добавиха към НАТО солидния си икономически и военен потенциал ( на производители на модерно оръжие, вкл. самолети, танкове, кораби), но удължиха двойно границата на Русия с НАТО с 1300 клм. Къде го чукаш, къде се пука- уж целта на войната беше да бъде спряно разширяването на НАТО, а стана тъкмо обратното, ще кажат с пълно основание критиците на злополучния император в една своя прокламация, ако наистина го свалят от върха.

Ще бъдат абсолютно прави да заклеймят вожда, комуто все още служат със скърцане на зъби, преди да му прегризат гърлото при първа възможност, че Путлер се изяви като агент на Америка. Постигна немислимото, невероятното само до преди половин години: на вълната на показната немощ на руските танкове в Украйна измести с помощта на танкерите, прииждащи от САЩ, руския износ на газ и петрол за Европа. Унищожи към днешна дата частично, а в скоро време и напълно най-големия си пазар на газ в Германия. Тя строи сега с бясна скорост алтернативни съоръжения за разтоварване на презморската американска суровина и ще отреже напълно милардите за руската икономика, която крепеше досега. 

Затова ли похарчихме беснословни суми да пазаруваме германски политици, като Шрьодер, за да подарим германския пазар ( и европейския като цяло) на американците, с право ще заявят вбесените руски боляри, когато им дойде времето да обосновават евентуален пуч срещу Путин. Ако има Пуч-ин.

Разбира се, сред най-високоточните изстрели на болярите срещу низвергнатия батюшка ще бъдат още по-тежките обвинения за агентурното му предателство спрямо целостта на Русия, изправена пред опасността от разпадане в условията, създадени от загубената война. Примерът с германския агент Ленин, транспортиран от германците в затворен вагон от Швейцария през цяла Европа до Финландската гара, за да приключи Първата световна война на условията на чужденците за разпадането на руската империята, няма как да бъде подминат.

Населението, колкото и да е привързано към досегашния цар, се очаква да целуне благодарно болярската ръка на онези, които му обещаят спасение от помията, надробена от Путлер, която вече събра. 

Много ми се иска българският фанатик, който вижда “притаени” либерали в очакване да вземат властта в Русия, да се окаже прав. Но горният страховит сценарии е далеч, далеч по-вероятен като вариант за насилствен край на епохата на Путлер.  Трябва да внимаваме какво си пожелаваме и какви опасности крие развръзката на взела, който злото джудже завърза, ако бъдат развързани ръцете на още по-големи злодеи от него – колкото и трудно е да повярваме, че има такива.

За любителите на щастливия край ми се иска да кажа, че подобен преврат срещу Путлер е твърде закъснял, за да произведе още по-големи злини ( ако изключим вероятността от ядрен екскремизъм ). Който и да завладее Кремъл, неговата основна битка ще бъде за оцеляването на новия режим и на самата Русия. Което означава, че светът ще може да се отдъхне, макар и принуден отново да спасява разпадащата се последна империя на планетата с помощи и приласкаване, като вече няколко пъти в съвременната история на Русия вкл. и в най-новата ( виж факсимилието от началото на 90-те години по-долу) . Сам по-себе си актът на отстраняването на Путлер би бил предизвикан от отчаяние. Това, съгласете се, е добра новина, все пак.

 

32 мнения за “Всеки вариант на пуч-ин срещу Путин (без овластяване ядрения ексремизъм) е по-добър от статуквото. Ще е закъснял да стане по-голяма заплаха за света”

 1. Всичко е вярно, но и Путин, и екстремистите около него са наясно, че за да се промени ситуацията на фронта, трябва да се обяви всеобща мобилизация.
  Не са наясно обаче, при такава мобилизация, накъде ще тръгнат мобилизираните…

 2. Бездиханен съм😄
  Сергей Костерной през 1995 г., е дошъл в България като част от телевизионен екип, дошъл да прави филм за Ванга. Много по-късно той разказва, че по същото време имало течала сватбата на Лилия Гущерова (роднина на Ванга) с някой си Иван. Тогава Ванга му казала, че тя ще е кума, но иска Костореной да е кум. С годините от кум на Лилия, Костревой се ребрандира като кум на Ванга (тя е родена през 1911 г., той през 1957 г.) и с тази титла участва в множество телевизионни предавания, където съобщава нови предсказаания на Ванга и ги тълкува.
  https://offnews.bg/medii/top-novina-v-rusia-novo-predskazanie-na-vanga-ot-septemvri-785001.html

 3. @Georgi Nikolov, Токувиж предсказанията на петричкото бабе за световно господство се сбъднали, но не както им се иска на кремълските вредители – в момента един друг Владимир води Киевска Рус към победа. Мястото на всички москали е в московските блата и никъде другаде!

 4. каквото има да става, ще стане.
  искам да ви похваля за адекватния и триизмерно обхватен обзор на ситуацията в европа и москва! сглобили сте го яко и убедително!
  заради простотиите като тези на онзи серсем от блиц + неизброимата кохорта наши болни от същата мозъчна болест, съм в отдавнашна информационна емиграция. което съм споменавл тук. ясно съм заковавал позицията си, че започнатата трета световна война от рашистите, начело с путлер, виждам да има поносим финал единствено чрез физическото премахване на източника, на путлер. компромисно, може да се мине и само с “изместване” на царя – наглец, но без ни най-малък компромис от страна на УКРАЙНА.
  КРИМ, ДОНБАС И ДВА ТРИЛИОНА ДОЛАРА РЕПАРАЦИИ – ОБРАТНО В УКРАЙНА. точка! / така всеки един двукрак от мордора ще плаща за вината си за удавената във война УКРАЙНА ! ЩЕ ПЛАЩА КАТО ПОП! ЩЕ ПЛАЩАТ И ПРАВНУЦИТЕ МУ! впрочем, това трябва да се говори с тях сега – “уведомително”, а не морализациите от украинските журналисти и блогъри към дефектните мозъци на орките! /
  ако горното не се случи, термо-ядрената война ще е неизбежна като финал на рашизма. не само орките, а целият свят си го докара това положение!

 5. за Beal :

  има и друг нюанс за мобилизацията, т.е. защо не се прави според законите. как ще я облекат и въоражат тази армия? говорим вече за много хиляди хора. нали ги виждаме в УКРАЙНА наскоро мобилизираните орки – кокошкарска на вид войска. отделно, че не са обучени + всички са алкохолици без изключения! тази дефектно-мозъчно маса орки по никакъв начин няма да се юрне да сваля ФАСА, гарантирано! тя просто ще се покаже по-зле от овче стадо на бойното поле. как да си го кажат това орките, като техният кон лавров до вчера заявяваше пред целия свят, че те въобще не са влизали в УКРАЙНА?! лъжци, крадци, измамници, идиоти – това е тоталното съдържание на мордора. каква армия може да събереш от тях?

 6. От военна гледна точка контраофанзивата в Харковска област и нейният успех имат като резултат и свиване на фронта. Сега Украйна може да насочи повече сили към Херсон и Крим. Прехвалената руска армия сега моли С. Корея и Иран за муниции и оръжие (отказани от Китай). А войници се набират от затворите и психиатрични лечебници. На този фон още по-показателно за разложението на руската армия е съобщението на британското разузнаване, че части от елитната Първа гвардейска танкова армия – елитна част, предназначена да защитава Москва от всяка атака на НАТО – са били част от хаотичното изтегляне край Харков.

  Дали Западният свят ще продължи да смята, че ранената мечка е по-опасна? Или Русия трябва да бъде натискана до капитулативен мир. Това е фундаментален въпрос за сигурността в Европа (и света) за десетилетия напред.

 7. Путлер ще си отиде позорно,изоставен и от своите,защото никой не подкрепя проваления господар,масов убиец при това.
  Нашете жалки путлеристчета предварително ще започнат да се 4прераждат+.
  Ще бъде голям сеир да ги наблюдаваме.

 8. Несъмнено поражението на Русия ще сложи логичен край на амбициите ѝ за глобална сила, каквато тя дефакто не е. Но тя може и вероятно ще загуби и статута си на регионален лидер в постсъветското пространство. Китай успешно я измества от Средна Азия, предлагайки сигурност и инвестиции. Турция ги измества от Кавказкия регион. Русия не успява да предложи нищо на Армения в конфликта за Нагорни Карабах, а ОДКБ практически се разпада.

 9. Иво , защо в нито едно от последните ти писания не се говори за ролята на БКП /БСП / в българската и съветско-българско – коминтерновска история ? Да не би защото бяха коалиционни партньори на предпочитаното от теб ДСБ или може би ПП ПП ????

 10. Към Дора Йорданова:

  Дора, би ли се разкрила откъде се познаваме, че се обръщаш на ти?

  Дори и троленето не ви се отдава на вас, гербаджиите. Прости сте и в това отношение.

  Защо се интересуваш от това, което пиша, след като за теб моите текстове са “писания”?

 11. Дора, грозно е да лъжеш. Малко ли г-н Инджев изписа за члена на БКП Бойко Борисов и националнопредателската му роля в най-новата ни история?

 12. “Ако Пусин мобилизира девочките, това ще краят на украинската армия !
  Тя Ше бъде повалена от всякакви венерически болести
  Това ще си бъде чиста биологична война!”

 13. “Германия е на път да се разбере с Испания и да доставят едни 150 броя Leopard 2. Тогава Путин ще трябва да сваля танкове от монументите.”

 14. “Орките вече гризнаха дървото
  От тук нататък могат да избират дали да умрат за яхтите на олигарсите на каПутин или да бягат обратно в кочината им.
  Не е като да нямат избор”

 15. “Нямат с какво да ги въоръжат, нямат с какво да ги облечат, нямат с какво да ги транспортират, нямат с какво да ги нахранят, нямат достатъчно полеви крематориуми за избитите, ….”

 16. “Аз ли нещо не разбирам … значи до тук не успяха да оборудват 150 000 уж професионални аскера, сега искат да съберът някой милион башибузук и да го засилят към Украйна.
  Ами, колкото и да ми е жал трябва да отбележа, че ще е по-разумно направо да разстрелват запасняците по места. Гробовете им да са близо и да е по-удобно на близките.”

 17. “Трябва да признаем, че помощта от Запада изигра ключова роля. Защото не е все едно дали ползваш РСЗО “Град” или “Смерч”, които дават отклонение от целта от 700 до 1000 метра или блъскаш с Химарс с отклонение от 1 до 3 метра!? С 16 бр. Химарс за месец буквално унищожиха тил, логистика, щабове. Това е все едно единия да е въоръжен с метална тръба за фунийки и да стреля с хартиени стрелички, а срещу него да стои някой с “Глок””

 18. “А и да ги въоръжат …. какво ще стане? Голобради момчета, токущо завършили 12 клас, застаряващи шкембета, които не могат да изтичат 50 метра, психопати, бездомни просяци, … изпускам ли някой? И като ги въоръжат и им дадат една седмица строева подготовка …. после какво. Къде са им офицерите? Къде им е тактиката, стратегията … логистиката? С какво ще ги хранят тези нещастници?
  Тази война е загубена. От сега нататък ще има само терористични акции – бомбене на ел. централи, мостове, язовири. Ще се опитат да разрушат всичко в Украйна. Всички тези неща са военни престъплени и само ще втвърдят отговора на Украйна и на запада. Терористичноте акции нямат истинско военно значение. И с ток и беж ток, Украйнците ще си освободт териториите. Запада няма да спре да им помага. Това което може да стане е, че Украинците ще започнат да поразяват цели в Русия.
  Русия е нация на страхливци и палячовци. Винаги е била! Просто сега цял свят го разбра това нещо.”

 19. “Много хора в България включително и на някои генерали от резерва и запаса с подчертано политически амбиции са проводници на нискокачествена проруска пропаганда. В така наречената специална операция Русия загуби повече от 90% от високотехнологичните си сухопътни бойни платформи, загуби флагмана на Черноморския си флот. Загубите в личен състав на най-подготвените ѝ формирования от силите за специални операции, въздушнопреносимите и морската пехота за 5-те месеца военни действия сумарно са повече от 60%, а за една от бригадите морска пехота 85%. За да започне тепърва „истинската“ война Русия преди всичко трябва да възстанови технологичните способности на индустрията си, да приведе страната във военновременен режим, за да може да набира необходимото количество пушечно месо. Дали това е възможно да се случи след украинското контранастъпление на Харковското направление е съмнително, най-малкото заради нарастващата съпротива срещу действията на Путин не само в руското общество, а и в най-твърдото ядро около самия него и най-вече заради ефекта на санкциите.”

 20. “Аз си признавам, че започнах да се притеснявам. Путин имаше три силни карти: армия, газ и ядрени оръжия. Армията се оказа менте. Газът е проблем, но решим – по-малък проблем от ковида, по-сериозен от гръцката криза, но нищо наистина болезнено. Да не реши за изиграе третата, че други обективно няма.
  От друга страна, американското разузнаване знаеше по минути какво ще направи бледият глист през февруари – Байдън му четеше плановете пред медиите. Сега не изглеждат притеснени.”

 21. “А убийствената корупция и беззаконието. Всичко в бойната готовност на руснаците се продава в интернет. Продават се даже военни джипове. Тези, на които Шойгу счупи дръжката на вратата докато го показваше на Путин. Продават се униформи и обувки, боди армър, прибори за нощно виждане, ….
  Откъде си мислите че са тези меншъни по Лазърният бряг, Италия и Средизем,оморието? Или, в Бевърли Хилс и Маями?
  Краде се, като за световно, и като за последно. И каквото правят тези на върха, същото правят и тези под тях. От министъра на обраната Кужегетович, до последният старшина, артелчик.”

 22. “за руската върхушка и военщина човешкият живот, и по-специално животът на войниците никога не е представлявал особена ценност. За тях те са само пушечно месо, въоръжен добитък, върху костите на който те строят дворците си.
  Но имам усещането, че на това най-накрая ще му бъде сложен край.
  Киев покръсти Русия, Киев ще я опее!
  Слава Украiнi! Героям слава!”

 23. Едно време хората са казвали: Хитлер капут!
  Днес казват: Путин капут!

 24. Не Елцин по своя воля назначи Путин за министър-председател,а после и за президент.Оправданието с влошшеното здраве беше фалшив претекст,зашото Елцин си живя още 7 години.Неразформированата КГБ беше фактора,наложил Путин,който като компроментиран с Петерсбургските сделки беше зависим и контролируем.Връщането на химна,паметниците,символи,пионерски начинания ,тотална цензура и преследване на инакомислящите,показа стремеж за реставрация на СССР..Както Горбачов се оправда за нахлуването в Афганистан,че не е бил уведомен и питан,така и сега ще се намерят хора,които да се дистанцират.,спасят положението и подготвят новопит за реанимация на Съветската империя.

 25. Великолепен клип!
  Слава Украина!
  На героите слава!

 26. симеон спасов, прав сте. Не само Елцин, а и Горбачов беше назначен от КГБ за президент на сатрапията. Тя управлява там и днес (както България я управлява ДС). През 1990-те години в интервюта за западни медии Горбачов разказваше, че е управлявал под постоянен страх от КГБ. Мисля, че не го сполетя съдбата на Немцов само защото никога не стана заплаха за властта на Путлер, тъй като òвреме се оттегли завинаги от политиката (и, между нас казано, добре осребри политическата си кариера впоследствие, когато му плащаха шестцифрени хонорари за речите му).

  Статията на г-н Инджев ми напомни за един документален филм за Путлер с уникални документални кадри, например как горкият Елцин в деня, когато Путлер печели първите си президентски избори, събира семейството си вкъщи, има и телевизионен екип, който снима победоносната вечер. Елцин звъни по телефона на Путлер, за да го поздрави, но Путлер не вдига телефона. Мисля, че и втори път му звъни, след което се започва едно напразно чакане цяла вечер Путлер да му върне обаждането и това става пред телевизионните камери, които документират как настроението на веселата в началото компания става все по-минорно с напредването на вечерта и накрая Елцин омърлушен казва да престанат да снимат, защото явно Путлер няма да се обади. Тази случка добре илюстрира социопатския характер на Путлер, който първото, което прави, когато се вижда с власт, е да унижи по най-долен начин благодетеля си.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.