Париж пести от осветлението на Айфеловата кула. Не и МОЧА в София

Не знам дали знаете, но Айфеловата кула в Париж, за разлика от нейния еквивалент по доминиращо стърчене в София МОЧА, е на мигащи светлини. За да се пести ток. 

Известно е също, че за осветяването на Айфеловата кула отиват само 4 процента от средствата за поддръжката на безспорната най-голяма атракция на френската столица.

Въпреки това кметът на Париж Ан Идалго обяви, че осветяването на кулата ще бъде намалено с един час. Осветлението ще бъде изключвано вече в 23.45 вместо в 1.00 часа.https://www.politico.eu/article/eiffel-tower-light-paris-cut-energy-cost/

 

 

 

 

Жестът е по-скоро символичен, за да покаже солидарност с мерките за пестене на енергия, каквито се изискват от французите “ в светлината” на енергийната криза, с която руският шантаж заплашва Европа.

Пита се в тази задача по аналогия: какво се случва в София с МОЧА, най-високата и най-осветяваната конструкция в българската столица?

Пита се, но се знае: МОЧА все така се осветява по заръка на руското посолство, към което МВР има ангажимент да охранява съветската светиня. Каза го в прав текст министърът на вътрешните работи в предишното правителство Бойко Рашков. 

Не мигащи светлини, а мощни прожектори продължават да осветяват светинята на гербаджийската власт. Без да й мигне окото.

Ангажиментът е поет от властта на ГЕРБ преди Рашков да стане министър. Същата власт, в лицето на лицето Фандъкова, продължава да си прави оглушки. Отказва дори да съобщи колко струва осветяването на светинята й.

Париж може а сред най-богатите столици в света, но нашата е между най-богатите на зависимости от Москва. 

 

 

9 мнения за “Париж пести от осветлението на Айфеловата кула. Не и МОЧА в София”

 1. ГЭРБ

  “Евроатлантици”, ама…с едно наум.

 2. @Българин

  ГЭРБ

  Евроатлантици, ама по бойковски. Тарикатски. 😉

 3. Франсетата са чудесен пример как може да се разруши омразна постройка, без ни най-малко колебание, обяснения че била част от историята и прочие безмислици – Бастилията! Същата съдба трябва да сполети нашите стърчилки символи на припикана от москалите територия!

 4. Според мен не е виновна Фастъчкова а столичани, дето уж са номер 1 винаги за всяко нещо. 2 милиона сте бе. Съберете се и го изхвърлете това позорище. Уж европейци, уж образовани, уж столичани а позволявате тоя позор в центъра на столицата. Ние от “провинцията” ли, както обичате да се подигравате, да идваме да ви освобождаваме от позора?????????
  Позволихте и на Варненския рашистки васал кУпейкин да вее руски знамена пред общината и парламента. Срам и Позор. Нямате право да се наричате столичани и софиянци щом се примирявате с това. Вие сте тези, които уж задавате темпото и тона в държавата но стоите и гледате като зомбирани и безпомощни роби. Оттук нататък свалям доверието и уважението си към вас. Улиците ви се превърнаха в писти с летящи дрогирани, камикадзета, които полицията буквално обслужва сексуално. Да не казвам нещо по-солено. Срам и Позор. Древна София не заслужава това а нашите прадеди гледат отгоре и не могат да намерят покой. Слушам ги интелигентни млади хора (софиянци) с по две висши и три четири езика ми приказват глупусти за Украинския Спартак и Вселенски Герой – Володимир Зеленски. Това момче не трепна, не мигна, не се изплаши. Колко от нас, от вас го могат това??? Колко от нас могат да стоят и гледат, смело, безкрайните грозни пълчища от кремълски орки и километрични колони от танкове, бетеери, гаубици, градове и т.н. идващи да сложат край на цивилизацията въобще и държавата ви???? Колко няма да избягат или да се наведат робски, за да останат живи ???
  А ние тук страхливците, един камък не можем да бутнеМЕ !!!
  Нашите тракийски и прабългарски деди, беснеят и немеят, гледайки внуците им как се превръщат от лъвове в рунтави овци.

 5. След 24.02.2022г., осветяването на този съветски боклук е изключително престъпление, за което трябва да отговаря комунистката Фандъкова от ГЕРБ.
  Несъстоятелният енергиен министър от служебното правителство на Газпром съобщи наскоро за преведени 680 милиона от държавния бюджет за спасяването на столичната Топлофикация, общинско търговско дружество със стопанин Фандъкова. Уведоми българската общественост, че е необходимо превеждането на още 600 милиона от държавния бюджет за спасяването на това търговско дружество, доведено до фалит от Фандъкова със закупуване на скъп руски газ.
  Ако в София са останали все още някакви нормални хора, русофилката Фандъкова незабавно трябва да бъде изхвърлена от сградата на ул. “Московска”.

 6. Така изглежда прясно пленен руски войник, “Путин, гондон, е*аний” се чува ясно от устата му!
  Слава на Украйна!!!

 7. kъм Dan4o4444. добре им го каза на софиянците брат! Каточели само приказваме и сипем оплаквания, ама и пред моча Ни е страх да се изсипем многолюдно, та на полицейските пазачи, както и на руските гадове да им застине лайното и да да си оберат партакешите, след което да го започнем като „кълвачите“ берлинската стена. Дано да настъпи осъзнаване и украинците да ни послужат за пример. Те както виждам, вече респектитат Шолц и партийната му пасмина най-после да изпратят обещаното оръжие и не да „чакат“ и се крият зад другите европейци. Все някой трябва да е първият!

 8. към Dan4o4444. Съгласен съм, но трябва да имаме предвид следното: Ако софиянци са 2млн. то 3/4 от тях са “столичани в повече”…Помните филма….А голяма част от тези в “повече”, са позабогатели селяндури, на които хич не им дреме, че позорището “МОЧА” от десетилетия стърчи в центъра на столицата! А колкото до Рашков, той защо не взе отношение и не обяви, че сваля охраната на онзи с вдигнатия високо шмайзер?! Ясно е защо – защото е стар комуняга и рашист, каквито са всички негови съмишленици…А Кирчо защо не взе отношение по въпроса? Можеше като премиер да извика Фандъчкова и Рашков на разговор и да се излезе с някакво решение! Но двамата с Кокорчо се надпреварваха да сипят полуистини и небивалици, които скоро се стопиха като пролетен сняг. Ами какво означава абвиетурата ГЕРБ? Означава “Граждани за европейско развитие на България”…И какво направиха за около 10 години на власт да се развием по “европейски”?! Нищо! Имам идея за първа стъпка на бъдещото правителство в тази насока. Или по-конкретно към бъдещия външен министър – да отправи нота до другарката Митрофановна, посолството на Раша в София, да си плаща електричеството за осветлението на позорището, или в противен случай ще бъде спряно! Да си плаща за охраната на МВР, или същата незабавно ще бъде свалена! А когато изтече мандата на Фандъчкова, новият кмет на София /стига да не е със сантименти към Злата империя/ да започне кампания за премахването на МОЧА по начин подобен на премахването на мавзолея на националния предател ГД, или ако предпочита по някой друг начин, само да го няма там! На негово място да се издигне паметник на някой Истински българин, каквито имаме не малко в нашето минало! Това мога да кажа, но съм песимист за скорошно “европейско развитие на българина” софиянец или не…

 9. Dan4o444, вие кога бутнахте МОЧА-та във вашето родно място? Да не съм пропуснал/а новина, сакън?
  Опасявам се, че за повечето българи символното значение на бутането на МОЧА е прекалено абстрактно, за да ги изкара с кирките навън (образно казано). За съжаление ние българите нямаме свободолюбивия боен дух, нито националната гордост на украинците, затова търпим унижението МОЧА, обидите на мутрафонова и т.н. Но има и добра новина: Путлер бута МОЧА всеки ден с по няколко сантиметра. Както се казваше в друг контекст: с малко, но завинаги.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.