Каспаров матира себе си в София с нелеп суперлатив за ГЕРБ

 

 

 

 

Максимата, че не е достатъчно да си умен, за да си непременно прав, получи ярко доказателство в София. Безспорният интелектуален великан Гари Каспаров казал днес в присъствието на повелителя на простите в България Бойко Методиевич, че ГЕРБ била единствената партия в България, която има “ силна и ясна позиция за войната в Украйна”. 

Оказва се, че дори и мислител от величината на Каспаров, може да изтърси без да се замисли пълна глупост. Защото твърдението за ГЕРБ като “единствената” българска партия, подкрепяща Украйна, е не само фактологически невярно, но и е обидно спрямо останалите български партии със “силна и ясна позиция за войната в Украйна”. И не само имат такава позиция, но и я определиха като недопустима руска агресия месеци преди Бойко Методиевич най-после да се престраши да каже нещо подобно.

Каспаров живее в изгнание на Запад в един друг свят, където съдят за демократичността на партии и личности по отношението им към Путлер и неговата агресия. Повярвал е на подвеждащата информация за “уникалността” на ГЕРБ в това отношение и направи мечешка руска услуга на българската демокрация. Точно той!

Парадоксално, но мат.

Трудно е за вярване, че не е осведомен как домакинът му стана съучастник в разпалването на агресията срещу Украйна. Прокопа стратегическия за плановете на Кремъл да задуши Украйна и да си гарантира алтернативна доставка на европейски милиарди чрез руския транзитен газопровод за снабдяване на Сърбия и Унгария. Едната е най-пропутинската европейска страна извън ЕС на континента, а другата, Унгария на Орбан, зове открито с днешна дата, за край на санкциите срещу Русия. 

Още по-трудно е да си представим шахматиста в него да бъде надигран толкова елементарно, за да каже на черното бяло. 

Едва ли Каспаров има някакви негативни чувства към партиите в България с далеч по-стара и радикална антипутинска позиция. Но подкрепата му за ГЕРБ издава едно единствено нещо: незнание с кого си има работа. Пробутали са му руски троянски кон за цар на местната политическа шахматна дъска.

Същият феномен на неразбиране на българската специфика и истинската същност на двуликия вожд на простите ми е познат от контактите със западни политици, дипломати и журналисти. Взимаха за чиста монета “евроатлантизма” на руския орденоносец от Банкя, пренебрегвайки явното му обслужване на руското влияние в България, което цъфтеше и върза под формата на 100 процента проруски парламент, доминиран от ГЕРБ, преди българите да се вдигнат на протест срещу това статукво и да прогонят партията му от властта. 

Трябваше да минат години, за да вземе на Запад превес разбирането, че си имат работа с двуличен спекулант. Знаеха, че той нито веднъж не постави под съмнение руската политика в която и да било област. Дори се намеси още през 2014 г. в плановете на Министерството на отбраната в София, ръководено тогава от служебния министър Велизар Шаламанов, за да отпадне от доктрината “2020” формулировката, според която Русия е противник на натовска България. 

Мнозина западни съюзници гледаха през пръсти на всичко това в името на “стабилността” в България. Преглъщаха ( за наша сметка) компромиса да имаме услужлив спрямо Москва владетел, стига да гласува солидарно в западните институции и да праща в ЕНП значим брой свои послушници, които никога не го упрекнаха. Нито за прокопаването на руския газопровод, нито за всичките му предишни услуги за руското настъпление в българския хъб на руския шпионаж на Балканите.

В този смисъл Каспаров е станал твърде “западен” политик, който ни заявява на практика, че си заслужаваме да ни управлява отново почитателят на Тодор Живков.

Обидно е, но не е чак толкова изненадващо, уви. Познато ни е това пренебрежение, което поставя прозападните българи в унизителната позиция да обясняват, че не всички нашенци са прости любители на “Батальона се строява”. Както и, че пазачът на Живков и участник в усмиряването на българските турци с оръжие в ръка, не е представителното лице за българите, изпълзяло на върха у нас.

На Запад не биха го допуснали и за портиер в собствените си институции, но смятаха, че на нас така ни се полага.

Парадоксалното е, че подкрепата за агресията на Путлер в самата Русия също се възприема като нещо обичайно за руския манталитет, но Каспаров никак не съгласен да бъде съден със същия аршин.

Как точно са го убедили да вземе страната на най-големия лицемер във вътрешнобългарската битка за напускане на руската орбита, от която самият Каспаров е избягал, едва ли ще узнаем. Но, както вече отбелязах, да си умен, дори страшно умен, не е достатъчно.

Трябва и да си информиран, за да изиграеш правилния ход.    

24 мнения за “Каспаров матира себе си в София с нелеп суперлатив за ГЕРБ”

 1. Напълно споделям суперлативите на автора за гения на Каспаров и огорчението, че се е оставил да бъде подведен. Без да съм му адвокат (на Каспаров), само ще допълня, че е бил подведен не само от наобиколилите го злосторници, но и от фактите. Подведен от факта, че ДБ и ПП не дадоха оръжие на Украйна. Не е длъжен да знае, че при това сърцата са им кървели за невинните украински жертви и че са го направили с благородната цел да останат на власт, за да свършат много полезни неща. Няма и как да знае, че ако ГЕРБ беше на власт, сигурно също нямаше да даде оръжие… Макар че за последното дори ние няма как да сме сигурни, а и силно се надявам да не го разберем в бъдеще.

 2. Искам да изпратя тази статия на Каспаров с няколко реда от мен, но не знам от къде да намеря имейла му. Някакви идеи?

 3. За жалост умните и талантливи хора, изказали се положително за мутрата от Банкя не са един и двама! По време на предизборната кампания за кмет на София един известен писател, прекарал много години в изгнание и работил заедно с Георги Марков в радио Свободна Европа, се скъса от хвалби по адрес на тогавашната и сегашна кметица на София! Няма да му споменавам името, но всички се сещат за кого става въпрос.
  С великата Райна Кабаиванска се получи също конфузна ситуация, която и до днес не мога да си обясня!?
  Каспаров навярно е бил заблуден от някого от ЕНП, които твърдо подкрепят банкянската мутра. И почти съм сигурен, че това е онзи с брадата, не искам да му споменавам името – всички го знаят този германец.
  На времето се въжищавахме на таланта на великия Боби Фишер, но после и с него се случиха някакви необясними трансформации. Солженицин, че и Ростропович малко преди да си отидат от този свят отидоха да засвидетелстват уважението си на джуджето в кремъл!? Какво им липсваше – нищо! Всичко си имаха – и пари, и уважение, но …
  Между другото Ростропович беше доста години артистичен директор на Кенеди център във Вашингтон, След него такъв стана Пласидо Доминго, на когото се опитаха да му скроят компромат по линия на кампанията “me too”, след като замина за L.A., но номерът им не мина

 4. @Тодор Тодоров
  На 18.09. Ви запитах какво е Вашето мнение за есна скулптура на Вежди Рашидов, намираща се в бургаското пристанище. Може би сте пропуснали поста ми. Ето я,
  казва се “Любопитство”: https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/5779155

 5. Също така не е достатъчно да си много талантлив в дадена област, за да даваш меродавно мнение по въпроси от политиката. Преди време похвала за ГЕРБ и вожда на простите изказа Райна Кабаиванска, а Лили Иванова не пропусна да изкаже похвала към гербаджийската кметица Фандъкова,и наскоро се появи на снимка с еднокнижника.

 6. Поредното доказателство че не може да се залага на хора а на идеи, каузи.
  Хората имат нужди и не винаги преценяват нещата правилно.
  Идеите и каузите са доста по-устойчиви.
  Каспаров или е подведен или не сколасва с приходите.

 7. Каспаров не е живял в България и за него е непознат мутропутинизма на ГЕРБ, върлувал от 2009г. до 2021г., възроден от Румен Радев и ИТН.
  Сигурно Каспаров не е чул обещанието на Борисов на Путин за верността на подареното му куче. Самият Борисов многократно с действия и бездействия доказа верността си на Путиновия режим.
  На чужд гръб и 100 тояги са малко.
  С това мога да си обясня неадекватното изказване на един антипутинист, какъвто е Каспаров. Всички умни руснаци са антипутинисти.

 8. И аз бях шокиран (меко казано) от новината тази сутрин…Има ли някъде видео с автентичното изказване на Гари Каспаров? Защото всички знаем как се правят преводите у нас и в чия изгода (винаги!).

 9. Има много възможни причини една, да кажем „умна“ личност-която поставям в кавички, защото шахът е една определена мисловна насока, която в ниикакъв случай не обобщава всички други, при които Тя да се окже в небрано лозе.
  При всеки случай неговото посещение като виден руски емигрант и опонент на путинизма, не може да се нарече неподходящо или фалшиво, а (според мен) гаф поради неосведоменост.
  Не съм свидетел на изказването му за да мога да го квалифицирам като добро или лошо и начално предполагам, че е бил воден от добри чувства да направи това посещение.
  След като си познаваме страната и досегашните ни политици, при което постоянно настъпваме прословутата мотика, нищо чудно, да е бил поканен от не най-подходящите представители на нацията ни.
  И нека все пак да отбележим, че петоколонниците тук са дълбоко внедрени и законспирирани във всички сегашни партии и те са спешно мобилизирани да предизвикват точно гафове!
  Чест прави на домакина, че отбелязва сега тази гав-изява защото я е изслушал и при това анализирал. Ползата от това дори ще се окаже пак голяма, ако някой като следствие на това несъответствие потърси коя е причината. Може да се получи така, че да бъде разкрит пак някоя гнида във формата на съветник или , добродушен домакин“ Примерът с Вебер, който се е опитал поради незнание да защити Тиквата, показва и това, че последният си е взел положителна бележка с обратен ефект. Нищо чудно няма да бъде, ако тук се окаже, че е действал гербер жадуващ да полира изтъркания имидж на „Европейското им развитие.“

 10. Аз съм абсолютно убеден, че Каспаров не е знаел нищо, нито за Винету, нито за краZZнокожите му будисти от гербаджийската му шайка , до вчера и дори до днес!
  Така че няма смисъл да отдаване някакво голямо значение на случайната му реплика за гербаджиите!
  А пък , от друга страна мутрата си купи слугите , шутовете и марионетките от СДС да го представят , като “автентичен” “евроатлантик”, нали!

 11. @dkaraivanov

  Прав сте, макар че ПП и ДБ нямаха полезен ход: ако не бяха уйдисали на кУрнела щяха да бъдат изкарани виновни за разтурянето на правителството, а маймунярникът ИТН щяха да потриват ръце, че някой е свършил мръсната работа вместо тях. Като симпатизант/ка на ДСБ ми се щё принципно ДБ да отстояват евроатлантизма по-решително и да не се заиграват излишно със съмнителни партньори, особено откакто се опариха и от коалирането с ГЕРБ, и с БСП. Или поне да излизат от коалиции, когато замирише на безпринципност. Христо Иванов и Радан Кънев са го правили и си спечелиха по този начин респекта на десните избиратели.

  Но едно са желанията, друго реалността, а тя е, че всеядният ГЕРБ изобщо не се измъчва с такива дилеми – коалира се днес с АБВ, утре с МВРО, предлага постове на кУрнела, гласува с Белата Златка и Копейкин, подарява милиарди български пари на Путлер. Затова нека не си правим илюзии: ако ГЕРБ беше на власт също нямаше да помага на Украина, но платените глашатаи на ГЕРБ щяха по цял ден да каканижат по медиите какъв умел геополитик е падишаха с “балансираната” си политика да не дразни Путлер. Дора Йорданова и другите членки на ГЕРБ-ЛЕЛКИ щяха при всички положения да са доволни, защото нямат никакви изисквания нито към акъла, нито към моралния облик на вожда си, а най-малко към липсващата поначало идеологическата база на ГЕРБ.

  От всичко това Каспаров би трябвало поне да знае КОЙ прокара пътя на Путлер към Украина. Незнанието много тежко го излага.

 12. към よ:

  Ето какво му написах – дано съм успял да го постна в неговея Tweet, защото го правя за първи път!

  “Dear Mr. Kasparov, with all my respect to you, you made a tremendous mistake supporting the Kremlin’s player № 1 in Bulgaria! We spent over 2 years on the streets of Sofia in order to get rid of the Russian agent №1 Borisov, and now you are supporting him? Why? Just read the article of Mr. Ivo Indjev: https://ivo.bg/2022/09/20/%d0%ba%d0%b0%d1%81%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2-%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%b8%d1%80%d0%b0-%d1%81%d0%b5%d0%b1%d0%b5-%d1%81%d0%b8-%d0%b2-%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8%d1%8f-%d1%81-%d0%bd%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bf/#comment-253603

 13. Todor Todorov 💙💛,

  👍
  – писали са му много българи – отговорът му на Bozhidar Bozhanov
  (https://mobile.twitter.com/Kasparov63/status/1572289425371172864)
  Garry Kasparov
  I have received similar complaints after my appearance in Sofia, and I appreciate them. My advocacy focus in most European politics now is “pro-Ukraine” today, not the past, nor to pretend to be knowledgeable of domestic affairs. And they are openly pro-Ukraine.
  … високомерно – по руски

 14. Въпрос за милион долара! Как да разпознаем дълбоко скритите агенти на Кремъл, които в 99% процента от случаите говорят истината, за да притъпят сетивата, приспят вниманието и когато свършат работа угодна на Кремъл е просто защото се били заблудили?! Примерно:
  1. Този “различен” руснак лежи ли в затвора по заръка на Кремъл.
  2. Бил ли е отровен или самоубит или най-малкото пребит.
  3. С това което е казал или направил навредил ли е изобщо по някакъв начин на режима или казва неща, които са известни така или иначе и е куче лаещо през ограда.
  4. Може би най-важния маркер е би ли искаш Русия да се разпадне до етническите граници на руските земи, а всички десетки народи да бъдат оставени да живеят свободно в техните изконни територии.

 15. @よ

  Относно отговорът на Гари Каспаров до Божидар Божанов, се чудя – че кога борисов е бил про Украйна? Някога да е заел ясна позоция про Украйна? Винаги много внимава да не ядоса путлер.
  Струва ми се, че тая среща е уредена от Вебер. Някой е ударил едно рамо. Освен ако наистина Каспаров не го е закъсал яко финансово.. 😉

 16. До Veselin Адаш, като проповядвате радикални послания, замисляте ли се доколко са приложими? Примерно вашия “най-важен” маркер само за Русия ли се отнася или си го задавате и за други държави. Айде да не ви засегна с Украйна, да кажем искате ли Китай да остави уйгурите, тибетците, монголците и десетките други народи да си живеят свободно?

 17. Имам пълна вяра в твърдата антирашистка и проукраинска позиция на Каспаров. Освен това е анти-имперец, още отпреди войната, но особено сега. Той смята, че с тази война Путин е подписал смъртната присъда на империята и след войната тя не може да продължи да съществува в сегашния си вид и граници. В отговора си до Божанов, Каспаров според мен казва, че не го интересува пред кого ще говори, за него е важно да говори в подкрепа на Украйна. Колкото до посещението му в България, според мен са го заблудили, за да го използват в предизборната кампания на ГЕРБ. Заблудата няма как да не е станала с помощта на ЕНП и/или германските фондации “Зайдел” и “Аденауер”. Тези хора и до днес отказват да признаят, че са сгрешили в подкрепата си за Бойко, и упорито продължават да го крепят. Не казвам, че само те са ни виновни… но без тяхната вредна дейност щеше да ни е малко по-лесно. 🙁

 18. Цитат: “Пробутали са му руски троянски кон за цар на местната политическа шахматна дъска.”- Ха-ха! Хубаво!

 19. За по-лесно можехте да попитате четворната комунистическа коалиция (ППП, ДБ, ИТН и БКП), която единствена подкрепи Путин по време на война, като отказа да помогне на борещата се за живота си Украйна.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.