С частичната мобилизация РаZия си призна частично провала в Украйна и нейния частичен ( засега) успех

След онази упорито и дълго повтаряна лъжа “няма да нападаме Украйна”, Русия не може да изненада света с констатацията, че Путлер отново излъга. Въведе частична мобилизация, каквато обещаваше, че няма да има. 

НА СНИМКАТА: Говорителката на външното министерство в Москва Мария Захарова  беше упълномощена да лъже официално. 

Прокламирането на частичната мобилизация е частично признание за частичния ( засега) провал на руската агресия на украинска територия. А също е признание за частичния ( засега) успех на украинското контранастъпление. 

Досега Путлер демонстрираше непукизъм по повод руските жертви и провали на бойното поле. Беше абсурдно да твърди, че “всичко върви по плана” и че “ние още не сме започнали”. Папагалите в Русия и у нас повтаряха  безмозъчно думите му. Те означават, че Русия е планирала да отстъпва от Киев, да загуби флагмана си “Москва”, а с това и шанса за десант в Одеса. Означават също, че Кремъл е планирал да се откаже да сваля Зеленски, да загуби огромно количество военна техника от всякакъв вид и да погуби десетки хиляди свои наемници, а за финал към днешна дата – да отстъпи панически и от 8000 кв.клм. завоювана по-рано украинска територия, на която са разположени три града и десетки села.

Обобщено казано, “планът” би трябвало да е за 7 месеца война Русия да даде в пъти повече жертви отколкото СССР за 10 години война в Афганистан. А също и да опразни складовете си с боеприпаси и хангарите си с танкове и друга военна техника както никога досега. “По плана” върви, по тази (анти)логика, пречупването на руското въздушно превъзходство от десет пъти повече самолети и хеликоптери спрямо Украйна, което беше сведено до епизодични руски полети над опасната за тях противовъздушна украинска отбрана.

С обявяването на мобилизация на резервистите Путлер също така засяга изцяло и драматично живота на близо милион души. Става дума за 300 000 бивши военни и техните семейства, които едва ли ще са много щастливи от принудата да изпратят като пушечно месо близките си мъже и жени ( защото и жените с военна биография попадат под чука на тази наковалня). 

Могат ли останалите потенциални войници сред населението да се чувстват спокойни, че и тях няма да ги сполети това нещастие? Колкото и да са зомбирани хората от телевизорите, няма как да не се убедят, че сега войната навлиза в тяхното лично пространство и всеки момент може да стане персонална. 

Частичната мобилизация в този смисъл е като “частичната бременност”, каквато и досега се наблюдаваше във връзка с отричането на войната, определяна от режима като “специална операция”. Във всички случаи е видно за всеки, че става дума за ескалация.

Ще има такава и на международния фронт срещу РаZия. Ще падат още задръжки относно количеството и качеството оръжия, с които Западът снабдява Украйна. А оправданието, че Русия се сражава срещу “колективния Запад” ще вземе да се окаже частична истина след частичната мобилизация. Защото ще настъпи такава мобилизация на солидарността с Украйна по света, че Москва ще си навлече още по-тежки санкции и противодействие.

Референдумите за присъединяване на окупираните украински земи към Русия, невиждани никога и никъде в историята по време на война, само ще налеят още аргументи за необходимостта от усмиряването на руската мечка.

 

13 мнения за “С частичната мобилизация РаZия си призна частично провала в Украйна и нейния частичен ( засега) успех”

 1. https://offnews.bg/sviat/podoliak-rusnatcite-nastoiavali-ukrajna-da-bade-unishtozhena-poluch-785458.html

  Течеше 210-ят ден от “тридневната война”. Жителите на Русия, настоявали Украйна да бъде унищожена, получиха най-накрая мобилизация, затворени граници, блокиране на банковите сметки, затвор за дезертьорство, спецотряди в частните военни компании, съставени от затворници, осъдени за престъпления от сексуален характер. Всичко все още върви по план, нали така? Животът има чудесно чувство за хумор.

  Това коментира съветникът на украинския президент Володимир Зеленски – Михайло Подоляк, в туитър, малко след като Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия, съобщи Укринформ.

 2. Тъп, но упорит. Другата поговорка: “луд умора няма”, тук не върви, защото ще оправдае историческите му грешки с невменяемост. Не е такъв случаят.
  Вероятно г-н Путин си представя руското общество като съставено от хора и частични хора, или полухора. Културата човек да гледа на другите като на хора се изгражда в първите 7 години и човек трябва цял живот внимателно да подбира поведението си, за да не наруши този принцип. Явно не е такъв случаят. Освен това ми стана интересно, как ще обучават запасняците на новата техника. Аз в казармата бях изчислител в артилерийски дивизион и за 2 години ми спукаха гьона от сметки. А тия за 1 седмица на нищо няма да ги научат.

 3. Веднага след изявлението на Владимир Путин, с което той обяви частична мобилизация, руснаците изкупиха всички самолетни билети за 21 септември до Истанбул и Еревен, които са сред малкото дестинации, до които летят руски самолети, съобщават Meduza и “Верстка”.

  Билетите са свършили буквално само за няколко минути.

  Така наречените “мобилизационни мероприятия, включително забраната за определени възрастови групи да напускат страната влизат в сила от днес.

  надявам се моГилизацията да събуди Иванушка..

 4. гледам изявлението на гномчето.. без звук..
  намръщил се страшно, отзад надничат телефони демек голям шеф, голяма работа който само трябва да вдигне слушалката и стават чудеса..

  да, ама не.. гномчето няма полезни ходове..
  В началото на войната плашеше западняците ако доставяли оръжие.
  Е, седем месеца по-късно украинците започнаха да си връщат заграбеното с помоща на западно оръжие..
  гномчето се пеняви и освен мобилизация нищо друго не може да направи.. а това е крайно непопулярен ход..
  ядрените заплахи които сипеше си ги завря отзад.. днес отново повтаря че не бил блъфирал..
  когато и мобилизацията се провали това ще бъде краят на това изчадие..

 5. Злобният бункерен гном от кремъл иска още кръв, за да запази (макар и за кратко) властта си. Цената за това безсмислие – в родината му – ще я платят хилядите руски мъже и момчета, които ще наторят и без това плодородните земи на Украйна. А също и роднините им.
  Горещо се надявам костя копейкин, явор дачков, петър волгин, румен петков, шаренкова, николай малинов и останалата измет на хранилка при руснаците, да си вземе чемаданите и да се изнесе към най – близкия мобилизационен пункт на руската педерация! Все пак става въпрос за защитата на ИСТИНСКАТА им родина…

 6. Да добавя още всички нощни вълци и чакали, онези от библиотекарския, цялата ни милиция, дето за нищо не става, също да заминава на фронта – липсата й изобщо няма да се почувства! Онази ококорената професорка също да ходи да вдига бойния дух на орките (друго вече не може да вдига). Има и една млада преподавателка по история – и тя да заминава да го вдига (и духа и други неща). Изобщо всички, които до вчера се кълняха колко след русия най-много обичат България, да се изнасят екстрено в посока североизток и там да докажат на дело любовта си към великата и непобедима и още не знам каква си русия!

 7. Към В и К:

  Према се ( “на въоръжение”). Следващият път ще внеса поправката при употреба на картинката.

 8. На 21 септември Хитлер създава СС. Путлер е як фен на Хитлер.

 9. На границата с Финландия вече има колона от автомобили на бежанци от Русия дълга над 35 километра, информацията е отпреди 15 минути:
  Finland refutes claims of long queues at border with Russia
  that purports to show a border queue stretching “over 35km” (16 miles) has been liked and retweeted many thousands of times.
  https://www.bbc.com/news/live/world-62970683

 10. Аз пък се чудя на кой вика “Приятели”. Неговите приятелчета се крият в кремълските дупки или пък си се разкарват инкогнито по света и даже не си и помислят да ходят в окопите на война. Синът на Песков много ясно каза, че няма да ходи на война, защото той бил на някакво друго ниво. На мен ми прилича това “Приятели”, като на Коледа, кога ходят да колят прасенцето и му викат галено на име, за да го изкарат лесно от кочината.
  Какъв приятел може да е джуджето на руския народ. Абсолютен бездарник на дипломатическото поле. Можеше да запази даже Крим, без пушка да пукне. Ето затова никой не трябва да е Президент повече от 10 тина години. Колкото повече остарява, толкова повече оглупява и се вкопчва във властта до степен, да се превърне в кръвопиец на нацията и народа си.
  В момента наблюдаваме тоталния крах на личността на един престарял и тотално обсебен от властта бандит.
  Нито му е жал за младите момчета, които няма да имат щастието да имат семейство, деца, внуци, да живеят мирно и спокойно до дълбока старост, нито му е жал за нещаститието на родителите им и съпругите и момичетата им. Да загубиш детето си на 20 – 30 години е възможно най-голямото нещастие и трагедия за всяко семейство, за всяка майка и баща. Какво като Крим стане украински?? Какво като е руски?? Мъртвите не ги интересува чий е Крим или Донбас. Само джуджето ще ликува върху камари от черепи на неговите “Приятели”.

 11. С обявяването на частична мобилизация тов.Путин В.В.обяви две неща:
  1.Началото на гражданска война в Русия.
  2.Започване на молби за мека форма на капитулация на Русия.
  Да живей.

 12. Последните ден, два четох малко Чомски. Едно от нещата за което тези като него се хващат е че Зеленски бил отстъпил от някакви обещания за мир под заплахата на десни/крайно десни.
  Мислят че това просто не е истина и се опитват да манипулират.
  Другото което ми направи впечатление докато четя този “най-цитиран” автор е лекотата с която обвиняват запада за войната заради предложението Украйна да се присъедини към НАТО.
  И това че руснаците били излъгани относно разшряването на съюза.
  В крайна сметка руснаците нямали друг избор освен война.
  Ти да видиш!

  В главата ми възникват много въпроси относно хората като Чомски които са в доста трудна ситуация в момента.
  От една страна уж осъждат варварството на тази война.
  Но от друга заради факта че са служили дълго време на империята на злото се чувстват доста виновни и в стремежа си да измият този грях и срам олекват в аргументацията си.
  Чомски примерно недоволства че запада е забранил руските източници на информация и прави смешните аргументи че западняка днес е по-малко информиран за тази война отколкото руснака по време на студената война.
  Тези хора без да се свенят изравят и раздуват малки или незначителни проблеми на западната система но са готови да толерират повръщанията на руската пропаганда.

  Връзка към статия на Alexander Etkind която ми допадна и е донякъде по въпроса.
  https://www.themoscowtimes.com/2022/09/19/the-unbearable-lightness-of-western-pundits-a78814

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.