Пълната мобилизация на рашизма у нас преминава към частична. Слава на Украйна

 

 

 

 

 

 

Днес не е само Ден на независимостта в България. Може с голяма увереност да бъде обявен и за ден на невижданото досега единодушие по върховете на българската политика в осъждането на руската агресия. Никога досега не се беше случвало такава българска реакция в един и същи ден, близко до единодушието в подкрепа на Украйна. Нямаше такава дори и в дните след стряскащата целия свят инвазия на рашизма в Украйна на 24 февруари.

Изброявам схематично новините в този диапазон. С малък коментар.

В отделни изявления двете крила на Демократична България осъдиха остро ескалацията с обявяването на мобилизация в Русия. Не е изненада и не е за първи път от тяхна страна, но двете изявления по същата тема подчертават голямата им загриженост.

Истинската изненада идва от вицепрезидента Илияна Йотова. Изказа се по повод празника и заяви две неща, които президентската институция у нас не беше изричала досега. Тъкмо обратното. Румен Радев не веднъж е мърморил, че санкциите срещу Русия не работят и дори вредят на нас ( точно както проповядваше дълги години и прононсираният му враг до неотдавна Бойко Методиевич Борисов). Йотова взе този завой. Заяви сега, че санкциите са важни. И не само това, нарече санкциите НЕДОСТАТЪЧНИ.

Йотова дори призова Путин трябва да бъде спрян. Без заобиколки.

От самата БСП няма подобни индикации за изостряне на тона спрямо Кремъл, но червените избиратели със сигурност разпознават в лицето на Йотова свой човек, с чието послание ( от името на политика с най-голям рейтинг в държавата Румен Радев) се подготвят симпатизантите на БСП, че пак ще им се наложи да управляват с омразните прозападни  либерали. 

Спекулативно е да се каже със сигурност, но нищо чудно президентът Радев в случая да помага на Нинова с един ход напред за евентуално формиране на ново правителство със старите коалиционни партньори, неприемливи за собствения й електорат, информирайки го, че Путин няма да го бъде и е време това да бъде разбрано от червените фанатици. 

Или обратното? Радев закопава Нинова, с която е скаран и се бори за влияние в проруските среди, разколебани във фанатизма си пред лицето на фактите, свързани със загазилия все повече в Украйна руски диктатор?

Във всички случай промяната в посланието на президента, предадено от заместничката му, е значителна и не подлежи на съмнение като такава.

Почти толкова категоричен, колкото Йотова, беше във Варна и руският орденоносец от Банкя, макар пак да спести произнасянето на непривични за неговата критика думи като Русия и Путин. Апелира да бъде “спряна войната в Украйна”, а за самата Украйна декларира, че трябва да бъде подкрепяна. 

Решението на гербаджийското управление на София и Пловдив да се съгласи с предложението на група интелектуалци за еднократно символично спиране на прожекторите на дългогодишната специална операция по прославяне на съветските монументи, няма как да се е случило без санкцията на частично “прогледналия” ( особено след частичната мобилизация в Русия) собственик на партията. 

Леко витиевато, също без споменаване на Путин и агресията му, но достатъчно разпознаваемо като критика към него, е и разпространено от Слави Трифонов изявление. В рамките на кратко обръщение в мрежата той изрази подкрепа за руснаците, които се борят срещу диктатора. Не остави съмнение кого има пред вид.

 

Ако към това наслагване се добави и фактът, че (след успехите на украинската армия на фронта) за лошотията на Путлер “прозря” информационно ( макар и без собствен коментар) острието на гербаджийската кафява пропаганда “агенция” ПИК ( за разлика, от Блъсковия “Труд” ), на българския хоризонт се очертава принципно различна от досега картина на позиционирането по водещата световна тема. 

Личи си и по отстъплението на фронта на руската пропаганда, което се наблюдава все повече. Притихнаха или почти изчезнаха от публичността Велислава Дърева, Явор Дачков, Александър Симов. Нийде се не види и чува болната от рашизъм Нина Дюлгерова. Няма го международника Тома Томов. Дори и Петър Волгин вече не е толкова вездесъщ по всякакви допълнителни трибуни извън поверената му в БНР.

Пълната доскорошна мобилизация на рашизма у нас преминава към частична. Наемниците на рашизма у нас са в отстъпление.

Слава на Украйна!

 

14 мнения за “Пълната мобилизация на рашизма у нас преминава към частична. Слава на Украйна”

 1. Честит Ден на независимостта на всички съфорумци.
  А на Стопанина яка клавиатура, и да пукнат всички завистници и петоколонни матрьошки!

 2. За формирането на балансирана обективна позиция правя следното: след като прочета dnevnik.bg и segabg.com гледам канала на поглед инфо в Тубата (американско творение, как пък не можаха другаде, в някоя диктатура, първи да се сетят да направят такава платформа… но няма и как – само свободния човек, сиреч либералите имат стимул да творят, защото знаят, че държавата няма да им отнеме сътвореното).

  Там Валентин Вацев и Явор Дачков дават най-актуалната гледна точка на другата страна. И доживях да чуя Вацев преди няколко дни да каже, че или ще има някаква форма на мобилизация или Руската федерация ще се разпадне. Това от устата на русофил звучи като Откровение. Пак от неговите уста дойде и признанието за наличието на сериозна прозападна групировка в руското общество, на която лично аз разчитам.

  Представители на тази групировка все по често падат по стълбите и си чупят врата или падат от високи етажи на правителствени сгради, но това само потвърждава силните им позиции. Никой разумен руснак от Моства и Санкт Петербург, няма да е съгласен детето му да отиде и да загине в битка, която е загубена. А тя е загубена, защото либералните ценности са спечелили вече младите в Русия – техните сърца и умове.

  И за финал: затова ми е смешно, когато вземат да погребват либирализма, ЕС, САЩ… Либерализмът отдавна е подебил като световна идеология – той тласка жените в Афганистан да протестират, той е знаме на кюрди и уйгури, той ще надделее и над Русия и над Китай, защото там свободни хора няма как да има. Свободния и независим човек движи света – затова Европа е колонизирала целия свят, благодарение на този пуст либерализъм и лична свобода. Амин. Честит празник на всички независими 🙂

 3. Цялото това насила постигнато единство дължим безусловно и категорично на саможертвата на Украинския 💙💛 народ, ВСУ и доброволческите отряди!

  ПОКЛОН, УКРАЙНА! 💙💛
  Знаем, че ВИЕ се сражавате за цяла Свободна Европа и Европейска България!
  Даже и онези, които МЪЛЧАТ по темата, със страшна сила, И ТЕ ГО ЗНАЯТ!

 4. Само за протокола.
  БВП на Педерацията през 2020г. е 1,5 трилиона щатски долара. Студентите в САЩ дължат на банките 1,6 трилиона гущера взети заеми под формата на стипендия.
  За висше образование и развитие на науката бюджетът на Мордор за м.г е 7 милиарда щ.д. Бюджетът на Харвард е 40 милиарда.
  Кой рабрал-разбрал.

 5. От руските форуми на The Insider, Twitter:

  ———
  Шойгу казва, че ние (ръснаците, б.м.) сме избили 100 000 украинци, а те наши 5932. Значи там долу (Украйна) няма украинска армия, а нашата си е цяла! Защо е нужна мобилизация?!
  ———-
  Мобилизацията е частична, но х..я си е пълен.
  ———
  Поведи ни Владимир Владимирович, поведи ни! Вие отпред, ние веднага след Вас. 😉
  ——-
  Вчера чух по Първи канал за обявената частична мобилизация. За 5 минути преосмислих бъдещето на живота си и си купих веднага еднопосочен билет. В момента ви пиша от самолета. Чао приятели и успех!
  ———-

 6. Ей това писание от сайт за бъзик-новини ме разсвя:

  Само за денонощие: Над 17 000 операции за смяна на пола в Русия

  https://www.nenovinite.com/ne/svqt/samo-za-denonoshie-nad-17-000-operacii-za-smyana-na-pola-v-rusiya

  По долу в “новината”, която е повече новина от всичко обявено по “истинските” медии за настроенията в Русия пише:

  “Не вярвах, че копнея тази промяна до вчера. Но нещо в мен изведнъж изкрещя, че съм жена, попаднала в плена на мъжко тяло. Не исках да изчакам да бъда повече пленничка и да ме разменят за някой азовски неонацист с лека ръка” – споделя Сергей от Воронеж, който вече се казва Монѝк.

  Междувременно говорителят на руския президент Дмитри Песков обяви, че повиквателните за частичната мобилизация продължават да важат за тези, които към 21.09.2022 са били мъже, дори след това да настъпят промени, като се закле в 5-те си дъщери, че това няма нищо общо с бума на смени на пола.

 7. Славчо върти суче не може да си изкриви русофилската душица и заявява какъв светъл пример за борба за независимост са младите руснаци дето са излезли да протестират като стана ясно че иде и техния ред да бъдат хвърлени в месомелачката. Наистина заслужават адмирации – сериозно. Мисълта ми е друга – учиндолския не пропуска този факт и тази 2-дневна ‘борба’ на руснаците но е сляп за героизмът на украинския народ дето вече 7 месеца гине за свободата си в неравна битка с путлеристките орди.
  Какво да го правиш – гледа на запад, ама душата му руска! Като шефа си от банкя.
  Слава на Украйна!

 8. Днес сутринта по бнт проф. Кирил Топалов беше точен и ясен за раZия и нейните жалони в България.
  Слава на Украйна!

 9. Даааа, Каспаров ще трябва да разшири списъка на тези, които СЕГА подкрепят Украйна, без значение на миналото и аферите им…
  Жалко че няма парламент, а то и оръжие да сме дали….

 10. Рашистите навсякъде претърпяват дълбок κάθαρσις:
  https://twitter.com/borodina_v/status/1572497408155873281

  Говоря за определението на Аристотел в “За поетическото изкуство”, в която обяснява целта на изкуството – “очистване, чрез състрадание и страх”. Разбира се, някои от артистите-рашисти ще бъдат като Mutter Courage, но все пак “трагическото очистване” (κάθαρσις) ще претърпи публиката.

 11. Боян Чуков и проф. Витанов не само не се крият, ами удвоиха залозите си за Русия окуражени от мобилизацията. Последният особено го мъчи тежък нарцисизъм и почна да блокира на стената си дори най-малката критика.

 12. Като се отчете десетилетното вливане на руска отрова, развитието през последните шест месеца е почти мълниеносно. Дано инерцията доведе и до бързо пренаписване на учебниците по история. Там е входната точка на руската токсичност. Иначе истуканът е обречен, като пловдивският и бургаският му клонинги ще паднат по-трудно.

 13. Радев не се появил на националният празник.
  Вместо това писал нещо във Фейсбук и пратил вицето си там.
  Същото вице преди да отиде на празненствата прави силно анти-руско изказване (по нейните стандарти разбира се).
  Дали пък тези не ги е обхванал някакъв страх или срам че може да бъдат освиркани?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.