Защо София се разбърза изведнъж да осъжда руската агресия

Вече два пъти илюстрирам необичайното разместване на пластовете в София, устойчиви в своя дългогодишен уклон да говорят уклончиво за явната руска агресия. Например изведнъж се оказа, че за президента Радев санкциите срещу Русия не само не са вредни вече за България, но не са достатъчни.  А тонът му се втвърди: няма да признаем референдумите ( в окупираната от Русия част от Украйна).

Какво се случи? С какво референдумите се оказаха толкова смущаващи за София, която невъзмутимо отбиваше всякакви искания официално да предостави оръжие на Украйна дори и след като тук пристигна с такава мисия външният министър Дмитро Кулеба? 

В самата Украйна се отнасят с хладно презрение към обявяването на мобилизация в Русия и към организираните от нея кухи референдуми, осъдени да бъдат осъждани практически от целия свят. В Киев не смятат, че нещо се е променило. Новото руско пушечно месо ще има съдбата на досегашното, а референдумите са толкова абсурдни, че направо не трябва да им се обръща внимание. Такава е реакцията на Киев.

Парадоксално, но този пък остро реагира София. Защо?

Моето предположение е, че предстои важна развръзка и София бърза да се впише сред победителите. Западът вероятно знае нещо, което е споделил с българското ръководство. 

Звучи стряскащо на пръв поглед, но Путлер е поставен в положение, когато единственото му средство за прелом във войната е употребата на тактическо ядрено оръжие. Възможно ли е вече да е решил да посегне към него и това да е известно на американците така, както знаеха и за нападението над Украйна след края на зимната олимпиада?

За съжаление не е изключено афектираният диктатор да прибегне до крайна мярка. Удивителното в случая не са зачестилите му заплахи, а сдържаното поведение на Запада. Не показва страх. 

Причината, според моята хипотеза, може да бъде във факта, че има спирачен механизъм в самата Русия, който би попречил да бъде изпълнена негова екстремистка заповед. Другият вариант, също толкова вероятен, е Западът да разполага с информация, че дори и да бъдат изстреляни ядрени ракети с тактически бойни заряди, те ще бъдат неутрализирани напълно успешно от превъзхождащата противовъздушна отбрана на НАТО. 

Ако подобен сценарий съществува, той е споделен явно със София. Само така мога да си обясня необяснимото иначе внезапно “проглеждане” за руската опасност на  българското държавно ръководство и на политици с трайни прокремълски нагласи.

На плаката пише казаното от държавния секретар на САЩ Антъни Бникън: Ако Русия спре да воюва, няма да има война. Ако Украйна спре да воюва, няма да има Украйна

 

19 мнения за “Защо София се разбърза изведнъж да осъжда руската агресия”

 1. Българските “политици” (с мноооого малко изключения!) винаги тичат СЛЕД вятъра…..

 2. Фарисеи. Да не забравяме как правоверните комунисти се кръстеха в църквата след 1990г.

 3. НАТО HE споделя със София – иначе внезапното “проглеждане” за руската опасност на (п)резидента с трайни прокремълска нагласа е опит за предизборна индулгенция преди активното му участие в обслужването на русия с турски поток да го изобличи като национален предател – за военната агресия на русия с построяване на тръбата до сърбия , за това западните служби чрез нашите служби са ги предупредили – и него и мутрата и ПКП , но те са избрали русия – сегашните им предизбпрни напъни са да върнат борисов на власт , но и двамата си “купуват фабрика на 9 септ” …. надежда им дава победата на италианските братя – борисов е социопат, а радев е комунист, а Мелони вече е на масата на лидерите в Брюксел

 4. Само да допълня тезите на г-н Инджев.В събота ,по една от ефирните телевизии,соцврачката Чуков,обявен от позитанци за експерт по всички външнополитически събития по земното кълбо,ИЗПОЛЗВА НЕВЕРОЯТНИ,ОСТРИ (ЗА НЕГОВИЯ ДОСЕГАШЕН ЕЗИК ) ,КВАЛИФИКАЦИИ ЗА ДЕЙСТВИЯТА НА ПУТЛЕР В УКРАЙНА И ОТРАЖЕНИЕТО ИМ В САМАТА РУСИЯ И ПО СВЕТА.Ако не лежах на дивана,щях да падна от стола.Само два дни преди това внезапно ,задно салто,коментираше същите събития в стил “говорител на руското МИД” (Министерство Иностранных Дел ).

 5. Причината е ясна – путя губи войната, цивилизования свят е срещу руската агресия и в нашето общество расте подкрепата за Украйна и презрението към московията, а идват избори. Обикновен тарикатлък. Нищо повече. Не са си променили възгледите.

 6. Към Красимир Илиев:

  Сигурен ли сте, че не става друга за другия Чуков, Владимир ( когото съм виждал на шествие в София в подкрепа на украйна)?

 7. Боян Чуков няма да подкрепи Украйна, дори и ако украинското знаме се развее над Кремъл.
  Аз си го обяснявам с това, че бившата му съпруга е украинка.
  Що се отнася до промяната на позициите, БСП продължава с твърдоглавието си – възможно било да признаят “референдумите”.
  Е, как да гласувам за партии, които се коалират с БСП и не се срамуват от това?

 8. Дали западните ни партньори от НАТО биха споделили секретна информация с нашите пробити служби? Според мен по- скоро – не. Но Р. Радев, Б. Борисов и вся осталная сволоч разбраха, че приятелчето им Путин дава фира, а също избори идват. Защо да не се направят на думи проукраински настроени. Може някой заблуден да гласува за тях и да измъкнат малко гласове от ДБ и ПП.

 9. Сега е момента другаря Р.Радев да блесне, като прати на Украйна 200 бетеера и 100 гаубици най-малко.
  Само на приказки всяка баба го може.

 10. четов във Фейсбук Чуков,беше Владимир..

 11. Ами корабът потъва, плъховете бягат. Тези дни ми попадна инфо, че ако психо-гномът посегне към ТЯО, ще бъде унищожен ПРЕВАНТИВНО и предупредително целият му “велик” флот от 50-60-годишни плавучие катараги – не само в Севастопол, но и Кронщадт, Мурманск, Владивосток и Каспийск. НАВЕДНЪЖ. Координатите вече са въведени и и обектите се следят непрестанно. Дори “передавъйете” атомни подводници клас “Акула”/Typhoon и “Borei”

  Иначе, Полша отменя концертите на олялият се “роджэр ваттерс” зарад про-путиняшките му изявления за Украйна (AFP)

  За анализа распект, Стопанино!

 12. @АЕРОФЛОТ:
  Грешно сте изписали -“роджэр ваттерс”,пропуснали сте едно “Н” “роджэр ваттНерс”!

 13. Путин организира референдум.. но не в Украйна.. гласуването е с крака.. чакаме екзит пол..

 14. Относно Roger Ватнерс- нашият пендел Ф. Киркоров е поканен от Ритонците на турне у нас през ноември! И това при положение, се има черен печат от други страни за влизане у тях! Остава да поканим и Любэ и Олег Газманов… Срам, срам! Службите спят явно.

 15. Целта на мобилизацията:
  Втората армия в Света отива в Украйна да види какво е останало от първата…

 16. Г-н Инджев, най-вероятно сте прав за съжаление. Ако погледнем тази OSINT информация:
  https://twitter.com/GDarkconrad/status/1574431332494614532
  може да видим придвижването на 7 страто-танкера към Европа.
  Това плюс няколко други изказвания и индикации означава че Русия е извършила някои действия с ядрения си арсенал.
  За мен лично е интересно посещението на Патрушев в Китай което почти не беше коментирано. Което най-вероятно е било опит за търсене на авариен изход или обещание поне за ненамеса и политическа подкрепа при вероятна ескалация.
  Плюс това ако Путин удари пръв това няма да бъде представено на руснаците за разлика от ответния удар така че това ще му позволи да представи Русия като жертва на зомбираните.
  Няма нищо сигурно все пак понеже има още много въпросителни и фактори но мисля колкото и да сме информирани ще бъдем изненадани кога и как ще се случи.

 17. Да, „необичайно разместване на пластовете“, господин Инджев!
  Но това е обичайно за българските политици от край време. Да се подмазват на „силният“ са го правили винаги, разбира се и когато им се заплаща обилно (при това с наши средства които краде Русия тук).
  „Силният“ за тях, поради внушения и липса на информация беше „Великая Рус“. Това им го втъляпяваха в картуните от десетки години. Имаха пред себе си и съветски „съветници“, които им пишеха изявите и ги контролираха…
  Но какво стана при войната с Украйна? Паднаха гащите на царят им защото той се оказа не само гол, но и че „самая могучая“ е гола вОда. Няма ги нито свръхзвуковите, нито необоримите нови руски оръжия, защото виждат, че като подкрепление и добавка на разбитите „модерни“ танкове коити показваха на Красний площад, сега там в Украйна като подпълнение пристигат музейни експонати от преди двайсет и пет пък и повече години.
  Освен това, господин Инджев сте прав, че дори и да бъдат изстреляни ядрени ракети с тактически бойни заряди, те ще бъдат неутрализирани напълно успешно от превъзхождащата противовъздушна отбрана на НАТО. И в това, след като им виждат резила, няма вече никакво съмнение на какво трябва да се дължи необяснимото иначе внезапно “проглеждане” на българското държавно ръководство и на политиците ни с трайни прокремълски нагласи. Лошото тук е това, че поради „лодките и платноходките“ не съм много сигурен дали такава натовска противовъздушна отбрана У НАС съществува. Да сиспомним за внушението което ни беше правено от първа „специализирана“ ръка относно самолетите Грипен.
  Важното обаче трябва да е това, че достъпът на всички тези мазни личности, трябва да бъде прекратен и те да бъдат изметени от всички ръководни държавни постове с една желязна метла. Никакви генерали повече в политиката. Това са добичета гоени, пасли и расли с привилегии по комунистическите времена. Останалите са от сорта на партизанската челяд и ако в престижните западни университети (понеже никой от тях не е бил пращан да учиу в Русия) не са се научили да разпознават и съблюдават истините, така или иначе ще се самозаличат.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.