Тенекиджията в мен не разбира защо не се изкова съюз между ПП и ДБ

Получава ми се малко като във вица за тенекиджията, който не е поет и не може да напише стихове за любимата, не е композитор и не може да й посвети песен, а само може да я изчука…Грубичко е да се каже ( за което се извинявам на почитаемата аудитория за прекрачването на естетическата граница), но пък е от сърце.

Не съм месия, за да омеся двете български прозападни формации в една. Само пиша. Поради което мога също само да опиша какво си мисля за ПП и ДБ. 

Трудно ми е да кажа какво  те си мислят за незначителна фигура, като мен. Но бях поканен да говоря на митинг в София, на който за кратко на трибуната преди мен се появи Кирил Петков. По това съдя, че ставаше дума за предизборна изява на ПП. 

Запознах се с Кирил Петков. Той явно не беше много наясно кой съм. Благодари ми за организирането на митинга, какъвто не бях. Просто бях поканен. Явно организаторите се преценили, че ставам.

Поканиха ме и отидох. Установих, че е имало защо по реакциите на присъстващите, към които се обърнах с думите “ И вие не сте прости, и аз претендирам да не съм. Значи ще се разберем”. Съдейки по ръкостисканията преди и след кратката ми изява, ще да съм бил повече познат на избирателите на г-н Петков, отколкото на него. Но не това е важното.

На митинг на ДБ не съм бил канен да говоря. Но на симпатизантите на партията май съм също познат. Беше взаимно. Установих го снощи в зала 3 на НДК, препълнена по повод представянето на книгата на Иван Костов “Политиката отвътре”. Толкова приятели накуп, включително и непознати до момента, не бих срещнал и ръкостиснал другаде по света. 

Та се чудя на това раздвоение на личностите. Като личности избирателите на двете формации си приличат по своя политически профил и дори се привличат. Като тяхно политическо представителство така е не се обединиха. За радост на буквално всички останали остриета и тъпанари, които са се запътили на абордаж към Парламента, общото между които е общият враг в лицето тъкмо на ПП и БД- заедно и поотделно.

Заедно щеше да е малко по-различно за ПП и ДБ в отбрана и в контраатака. Но какво разбира един тенекеджия?!

30 мнения за “Тенекиджията в мен не разбира защо не се изкова съюз между ПП и ДБ”

 1. По същия начин Христо Иванов не се обедини с ДСБ на изборите през 2017 и едни 20 депутата не влязоха. Може и да не са много , но с правото на тв време и невъзможността да бъдат игнорирани доста зулуми щяха да бъдат предотвратени. Дежа вю.

 2. Ние пък сме светнати как да постъпим – жената гласува за ПП, аз – за ДБ. Така поне единия е представен. Но двамата за един – никога повече. Не си слагаме яйцата в една кошница.

 3. На ПП в Харвард не са им преподавали “Балкански тарикатлък за наивници”, за това те още се надяват на левия вот. Главната ватенка на републиката ги подритва, а преди изборите за резидент тези наивници се опитваха да намерят оправдание за русофилските му изблици – “друго бил имал той в предвид”…
  След 6 месеца се сетиха че имат таралеж в гащите, а още не знаят за кобрата в пазвата…

  Сумарно: Специалиста по разпъване на шланг в гориста местност се готви да рулира и изпратихме 40 палатки помощ за Украйна…

  А как се правиха на ударени когато Д.Кулеба беше на крака да иска помощ. Взеха 2 седмици почивка да натъчат търбусите и после когато трябваше да гласуват в парламента (решение което може Министъра да вземе самостоятелно) – в последния момент решиха да “ремонтираме” украинска техника и “изнасяме” украинско жито.

 4. Бях на този митинг, който, въпреки студа, беше емоционално зареждащ. Не без гордост споделям, че “нашият” Иво, с ефектния си хумор, беше най-въздействащият и ободряващ с оптимизма си оратор на събитието. Запомних и прагматичното изказване на Илиян Василев, който достъпно и ясно (дори и за простите!) с математически аргументи реши “уравнението” и доказа, че е изцяло в наша лична полза и в полза на България да гласуваме за ПП и ДБ. Мисля, че на Кирил Петков може да му се прости незнанието who is who, заради дългото отсъствие от страната и младежката възраст, поради която няма лично свидетелство за превратностите на “прехода” тук. Мартин Димитров и Асен Василев също бяха на митинга, но бяха далече един от друг? Останах с впечатлението, че това е по-скоро мигинг на ПП, а ДБ са подкрепящи приятели.
  Интересното беше, че когато попитах, за всеки случай, охраняващите полицаи пред Националната галерия чий е този митинг и защо НЕ са спрели движението и така “неволно” са стеснили пространството за митинга с ограничителни ленти , те ми отговориха че митингът е на “Възраждане”, а движението не е било спряно, защото така се било преценило. Усъмних се в твърденията им за организаторите, но (въпреки това) известно време, до включването микрофона на водещия, предпазливо обикалях множеството по отсрещния тротоар. Само това оставаше да допринеса с присъствието си за многолюдността на “възрожденски” митинг! 🙂 Не ми стига психическия тормоз всеки ден, от сутрешните блокове до коментарните предавания вечер, да гледам само наглата мутра на Копейкин! Напълно възможно е обаче, заради тази умишлена полицейска дезинформация, много граждани да са отминали събитието с отвращение!

 5. Както много пъти съм писал, КП ми е съмнителен.
  Бе тласнат пред прожекторите от Радев за да се отнеме от силата която ДБ набираше след Росенец.
  Затова не съм изненадан че отхвърлиха обединение. Целта им е точно обратната.
  Напълно очаквано от премиер който позволи външният му министър да злепоставя НАТО и който отказа да помага на Украйна (Не, Нинова нямаше да събори правителството)

 6. Към sms:

  Организаторите на митинга ми бяха казали, че ще премине в шествие. После се оказа, че не било разрешено заради мача между Левски и ЦСКА.

 7. Обединяване на десните – звучи красиво, но не мисля, че ще донесе по-добър изборен резултат. В редиците на избирателите и на двете формации има хора, които не биха гласували за представители от другата (Кире, Кокорчо, Гнома, Брадатия). Ако преференциите не бяха маргинализирани, можеше и да се получи нещо (ако пренебрегнем тези, които ще са отвратени от обединяването по принцип), но сега…не знам…
  Във всеки случай аз ще гласувам с по-леко сърце за ДБ, отколкото за коалиция между тях и ПП.

 8. Копкото и да не ми се иска ще го кажа — Не мога да се освободя от мисълта, чу ПП не се обединиха с ДБ за да останат с развързани ръце за коалиране с ГЕРБ след изборите.

 9. Ами аз питах някои мои познати с десни убеждения за кого ще гласуват, и за мое учудване изобщо не харесват Кирил Петков. Не можел да говори, освен харвард нямал образование, хилил се като луд (дрогиран), нямал опит в политилката, пенсиите така или инапе трябвало да ги увеличат и прочие мотиви. Ако се бяха обединили с ДБ, вероятно много хора нямаше да харесват това.

 10. Едва ли автора на блога е най-известната личност в България, но щом си влязъл в политиката и то като министър-председател поне отгоре отгоре малко история от прехода трябва да ти е известна и е странно Кирил Петков да не знае кой е г-н Инджев. Доста бос стъпи в политиката и както се видя набързо го срускаха чакалите.

 11. Знаете ли кога се разочаровах от Кирил Петков ? Когато миналата година заяви ” Румен Радев е моят Президент !” Тогава ми стана ясно, че с неговото бъдещо управление няма да стане нищо,че няма после да изпрати оръжие на Украйна, че няма да изгони Митрофанова, че няма да пипне и един руски паметник в България, че ще се уплаши от някакви рехави митинги на Костадинов и веднага ще ги покани на среща, че никога няма да се съюзи с ДБ !

 12. Има някакво натрупано недоволство с/у Просто Киро и Кокорчо. Това ме изумява. Доста хора нямат опит и летят в розови облаци. Напр. газът скъп ли щял да бъде, евтин ли, доставките редовни ли щели да бъдат. Какъв ви е проблемът? Газът ще е скъп и доставките ще са нередовни. Така добре ли е? Германия се зареди с газ без оглед на цените. Сума ти и икономически субекти правят точно същото – стане ли проблематично – купуват колкото и да е и на каквато и да е цена. И това е професионално. Обратното е непрофесионално – това, което правят Андрешко и Гълъб. Ама зелени чорапи, и те ще ни освободят от присъствието си.

 13. Може би народопсихология?!
  1996-1997г. ни обедини, но след като почна нормализацията на страната в ОДС започнаха вътрешни предателства (снимки на яхти, данчо ментата, хр. бисеров, софиянски и много други за които не се сещам). Капакът на всичко сложи мадридския шмекер повлякъл след себе си де що има негодници и подлеци.
  Мисля си, че това се дължи на 45 год. спасяване по единично. Това са 3 поколения и нямаме култура на обединяване пред големите опасности.

 14. Учиндол се е преместил в блога на Иво Инджев! Няма майтап, сериозно ви казвам.

  Съжалявам, че аз няма да имам възможност да се разочаровам от Кирето. Не, че ми е Любимец, но ми е симпатичен. Но Учиндол не го ще… Учиндол ще друго, или по-точно пак от същото, но с копейкин в добавка.
  Хак да ви е.
  Иначеее…
  Кирето е харабѝя. Много му личат добронамереността и оптимизма. Прихванал е от Щатите маниера да говори с усмивка и с уважение за институциите, независимо че критикува работата им. Разчита на ефекта от добрите резултати и на рационалния усет на хората. Уверен е, че хората знаят и разбират кое е добро за тях. Има си и други недостатъци – щастливо семейство, гарантиран успех ( и то в Канада!!!), липса на шкембак и паласки. И кустюмите му са много прилични. Бегеецът не ги толерира тия работи. (Тоа на къв ми се прай)
  Някъде на северозапад от Загреб това е добра стратегия и подходяща визия за човек, който има заявки да управлява.
  Но това обаче у нас не е добра стратегия.
  Защото:
  – не може да подобри живота на хора, които не искат животът на съседа им да бъде подобрен;
  – не може да спре кражбите от хора, които одобряват покрадването от общата каса;
  – не може да покаже добрите резултати на хора, които не искат да ги видят;
  – не може да убеди в правотата си хора, които знаят всичко и не мислят за алтернативи;
  – не може да убеди народа да приложи спрямо Русия политики, които не са описани в радини вълнение и не са преподавани във ВИИ Карл Маркс;
  – не може да промени към по-добро хора, които се смятат за съвършени и вярват във величието на Хана;
  – и не може да спечели доверието на хора, които, като се зная те колко са стока, нямат доверие никому.

  Като споменах Маркс, та се сетих…
  В Глазгоу има университет, който е туристическа атракция заради архитектурата си. Разгледайте го в гугълта. Аз се разходих да го видя лайф. С жената. Щъкам си, снимам, гледам с отворена уста… И внезапно – о! ужас!!!, виждам табела бизнесскуул Адам Смит. Същият Адам Смит, когото Волгин направи на пух и прах по националното радио, бил там ректор или нещо такова. Има дори и статуя в кабинет с лични негови вещи. За малко да падна на колене и да крещя – не съм достоен, не съм достоен.. Адам Смит е написал “Богатството на народите”, която книга е в основата на свободния пазар, а оттам и на капитализма. Адам Смит е Питагор в икономикса. Но това вие си го знаете… и книгата ви е настолна…
  Мисълта ми е, че у нас се казва(ше) Карл Маркс. Този идиот… Както и да е.
  Това не е просто разлика в имената.

  Това е Цялата Разлика.

  Учиндол не просто изчегърта Кирето от властта, Учиндол продължава да си изпълнява партийното поръчение да “пази” народа от Кирето. Тук! В този блог! Ами защо не?

  Пожелавам ви успех, каквото и да означава това в Учиндол.

  От началото на коментара ми една дума ми кънти в главата.
  Овце.
  Чудих се защо, уж няма връзка с това, което пиша…

  Сетих защо.

  Овцете цял живот се страхуват от вълци, но ги коли овчарят.

  Помислете за това… извинявам се, не исках да се изразя толкова оптимистично … спомнете си за това в понеделник.

 15. когато двете партии могат да влязат в парламента е по-добре да не са обединени в един субект чисто от математическа гледна точка, ако са два субекта ще получат повече депутатски места отколкото ако са един субект дори и при равни проценти обединени. затова не се обединиха механично

 16. Така, като си чета кротко тия коментари, направо изпадам в умиление и ми иде да запея едно парче на Орхан Мурад и хард рок групата Лотос, от 1988 г.,

  Т’ва парче все едно онзи ден е написано…….. Лотос направо са ясновидци…..

  Та парчето е именувано: ИСКАМ ДА СЪМ НЕГЪР

  https://www.youtube.com/watch?v=hicuexpTPMg

  Текстът го свалям, ей така информативно…… и за удобство, та ако някой иска си да припява заедно с мене……

  ИСКАМ ДА СЪМ НЕГЪР

  Искам да съм негър, негър в Алабама.
  Негър, негър, негър в щата Алабама.
  Само че не мога – беше бяла мама,
  татко гузно каза: „Във рода ни няма…”

  Бяло, бяло семе в костите ми дреме –
  в героично време, в братята по племе.
  Щур късмет извадих – беличка държава,
  беличка държава, звездочела врява.

  Все за своя сметка пях и пих – улисан.
  И по цели нощи питах: Чий съм? Чий съм?
  Ваш съм, думи нямам – негърчето, дето
  тъжно ви намига денем през пердето.

  Черната овчица в ангелското стадо –
  лани от небето паднах. Още падам.
  Ще се разпилеят белите ми кости –
  няма го злодеят. А народът пости.

  От небето тъмно капеха звездите.
  Взираха се в гладни, взираха се в сити.
  И от черна завист пукаха сърцата –
  толкова сърцата, толкова позната.

  Паметник не искам от Карарски мрамор.
  Искам да съм негър в щата Алабама.
  С белната усмивка щедро да ви лъжа:
  колко съм нещастен, колко съм ви длъжен.

  1988 г.

 17. Спартак,

  “може просто нелицеприятно да си признаем, че живеем в епоха на феодализъм… всички тези хора по селата бяха забравени от държавата в продължение на десетилетия, докато едни местни дерибеи на абсолютно феодален принцип , си разпределиха парчетата и тези хора са в ролята на крепостни селяни…” – това каза Галин Стоев тази вечер в “Денят”, а си струва да се чуят и Руслан Трад и Любомир Попйорданов от ПП

 18. @К. Ганев

  Не мисля че някой от изказалите се против КП може да бъде сложен в колонка “Учиндол”.
  Крайно ми се вижда да обиждате съмишленици с “овце”.

 19. Не сс заедно ПП и ДБ, за да има избор. Две различни партии са. Така е и редно. Помните гювечите между НФСБ, Атака и ВМРО от които потънаха всички. Показва безсилие подобно нещо. Важно е след изборите да са заедно, не толкова на тях. Учиндолския дългуч, беше пуснал пост, за общо събиране на ДБ и ПП и симпатизантите им. Естествено ироничен… Проблема са идиотите които ще гласуват за Копейкин. Овце които не разбират и не оценяват свободата, мира, правото и реда!

 20. Тролетариата не спи!

  Няма да гласувам за ПП, защото ще гласувам за ДБ, но когато едни хора направят нещо добро за България, то е редно да им се отчете! Изхвърлянето но 70 руски шпиони, отрязването на Газпром, събирането на дължимите данъци от Лукойл и стопирането на вноса на несертифицирани храни, включително и дрога на кап. Андреево за 6 месеца управление никак не е малко! Свалям шапка на Кирчо и Кокорчо!

 21. Към Todor Todorov:

  Приятелю, понеже се познаваме знам, че няма да се засегнеш фатално, искам да те помоля, а чрез теб и останалите съмишленици, да не използвате реториката на ПИК, които измислиха прякорите на Кирил Петков и Асен Василев. Това е все едно в ПИК да започнат да използват названието МОЧА.
  Не става дума за да бъдат обичани двамата, а да не се хващаме на пропагандното хоро на мутрата и обслужващия му персонал.

 22. Господин Инджев, с най-голяма симпатия съм и към двамата – харесват ми даже и прякорите им, които използвах! Винаги пред американски колеги, колкото и да не им е приятно, използвам забранената за тях дума негър, защото харесвам негрите! А на Вас не мога да се сърдя – Вие сте човека, който трябва да държи този сайт на ниво, и го правите отлично! Поздрави!

 23. @Todor Todorov,

  Не сме от вчера в този блог и предполагам знаете че аз също гласувам за ДБ.
  Неприятно е отношението което вие и някои други в този форум имат към съмишленици осмелили се да кажат неща които не ви се харесват.
  Започват се типичните за български дискусии обиди и квалификации.
  Били сте на запад, спомнете си там как е.
  В това бе и смисълът на последнит ми пост относно КП – май забравя как се прави на запад и е почнал по български.

  А относно нещата които сте изброили, не съм сигурен дали можем напълно да му припишем заслуга освен за първото.
  А то е малко като прах в очите, защото нито знаем дали тези не са се върнали вече или пък не са били напълно заместени от други.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.