“Северен поток” умря, да живее новородената ни газова еманципация от “Газпром”

И друг път съм отбелязвал, че сред изречените от Путлер тъпотии по въпроса за руската агресия срещу Украйна първото място твърдо заема твърдението му, че “всичко върви по плана” за т.н. специална операция. Да кажеш, че си планирал да погубиш десетки хиляди млади сънародници, да загробиш с хиляди унищожени свои железа украинските простори,  да разрушаваш цели градове, някои от които след това да опразниш с бягство, да сринеш уважението и доверието в своята държава на небивало ниско ниво в нейната история, да подгониш в съседна чужбина за броени дни приблизително толкова бягащи от мобилизация руски граждани, колкото планираш официално да заловиш с повиквателни и да изпратиш на фронта в Украйна. И т.н.

Сред икономическите “постижения” на този план има неизброими подобни малоумни рекорди. Един от тях е да отрежеш главния си финансов германски клон, на който седиш, превръщайки най-големия си донор на милиарди евро от продажба на енергоносители в беглец от твоя експорт. Това е процес, който тепърва предстои да се развива, но в неговите рамки днешният ден ще остана паметен с прекъсването газопровода “Северен поток”.

И този акт ли е част от плана? Москва се опитва да прехвърли вината другиму по липса на логичен мотив от руска страна, както твърди говорителката на руското външно министерство Мария Захарова. Тя намеква за САЩ заради изказване на президента Байдън от 7 февруари тази година, че при нахлуване на Русия в Украйна САЩ ще унищожат “Северен поток”.

Първо, липсата на логика в действията на РаZия отдавна е престанала да оправдава нелогичните й престъпления. Нима беше логично да напада съседната европейска държава Украйна и то след като многократно отричаше до последно, че ще го направи?

Второ и не по-малко важно е да се отбележи по този повод, че говорим за “плана” на Путлер да шантажира Европа и да се опитва да я постави на колене чрез газов глад. Да, екстремистко е да си го причинява, заколвайки кокошката, която му носи златните яйца. Но със своя “план” за войната в Украйна Путлер успя да убеди доста неотдавнашни скептици, че от него може да се очаква всякакво самоубийство. Отмъстителността, злобата и неспособността да се наложи иначе, освен чрез терор и заплахи, прави от Путлер легитимен заподозрян във всякакви безумия.

Случайно или не, но “Северен поток” умря в момент, в който възкръсва българската енергийна еманципация от “Газпром” с оповестяването на раждането на дълго бавената от властта на ГЕРБ гръцка газова алтернатива. Който и да е взривил “Северен поток”, той е извършил убийството на стотици километри газови тръби и по двете тръби, в които е нахлула солена морска вода. Това е неговият безвъзвратен край по тази причина, казват германски специалисти.

Обратното: с включването на интерконектора с Гърция започва нова ера в развитието на България. По план, който този път със сигурност не е писан в Москва.

10 мнения за ““Северен поток” умря, да живее новородената ни газова еманципация от “Газпром””

 1. Откривам истината в статиите на ИВО ИНДЖЕВ и ИЛИАН ВАСИЛЕВ

 2. ищи мотив … сегодня запустился газопровод между Данией и Польшей вот это совпадение

 3. Шефката на Руския олимпийски комитет е избягала от страната според ТАСС.

 4. Извинявам се за оф-топика, но тъй като се намираме пред парламентарни избори, предлагам на всеобщото внимание днешното интервю на Христо Иванов – строг, но справедлив: https://www.btv.bg/shows/lice-v-lice/videos/hristo-ivanov-putin-vodi-vojna-i-sreshtu-sobstvenija-si-narod.html
  Свобода за Украина!

 5. симпатизант/ка на ДСБ,

  точно по темата е, както и писмото на Йордан Иванов до лидера на ЕНП манфредвебер:
  ” Уважаеми г-н Вебер, прочетох внимателно изказването Ви на номенклатурната предизборна сбирка на Политическа Партия ГЕРБ. И имам да Ви кажа нещо лично. Подобни изказвания от високопоставен европейски политик са срам и позор за най-големия и мощен съюз на държави в света – ЕС.
  Вашият най-голям грях е, че с непремерени думи и изопачаване на факти сваляте доверието в европейската политическа класа, девалвирате идеята за върховенство на закона и преди всичко – реторика като Вашата – заради недопустими двойни стандарти – създава почва за зараждане на антиевропейско говорене и подкопава ценностите, на които стъпва и
  Европейската десница, която пряко представлявате, и ЕС като цяло.
  1. Вие казвате, че ЕНП има нужда от ГЕРБ като партньор заради войната в Украйна.
  Уважаеми г-н Вебер, по време на “европейското управление на ГЕРБ”, за чиято реставрация зовете сега, агресорът Владимир Путин успя да заобиколи Украйна като транзитна страна за пренос на газ към Източна и Централна Европа. Това се случи чрез продължението на “Турски поток” през България, любезно осигурено от Борисов и ГЕРБ и платено от българско държавно дружество – тоест от българските данъкоплатци. Този проект, заедно със “Северен поток 2”, направи Русия независима от своята съседка. В резултат – Путин получи възможността да нападне вероломно Украйна и да обяви война на украинския народ. Простичко казано – Бойко Борисов и политиката му са сред отговорните за създаването на условия за нападението на Русия над Украйна. Борисов помогна на Путин да изгради “Турски поток” към Европа на територията на България, без страната ни да има възможност да се ползва от газови доставки по тази тръба.
  2. Вие казвате, че Бойко Борисов е отговорен човек, на когото можете да разчитате, защото предстои тежка зима.
  Уважаеми г-н Вебер, не зная на какъв език сте се разбирали с лидера на партия ГЕРБ, но искам да Ви попитам как и за какво по-точно можете да разчитате? Разчитате ли, например, на забавянето на строежа на газовата връзка с Гърция, която трябваше да е готова в рамките на неговото управление, и отказа по времето на ГЕРБ България да получава пълния обем от алтернативни на руските доставки на газ по договора с Азербайджан? Как това се връзва с грижата, че идва тежка зима? А можете ли да разчитате на Борисов, когато става дума за сигурността на Европа – не беше ли той този, който отклони възможността за разполагане на флотилия в Черно море, за да угоди на Путин? Да, човекът, на когото разчитате, тогава каза, че иска в Черно море платноходки, а не военни кораби.
  3. Вие казвате, че България има нужда от партия ГЕРБ, за да усвоява европейски средства.
  Г-н Вебер, изкушавам се да ви разясня разликата между усвояване и оползотворяване. А тя е, че при усвояването едни фирми, приближени до властта, акумулират финансов ресурс, с който една крадлива политическа класа се обогатява. А при оползотворяването европейските фондове подобряват качеството на живот, средата, в която живеем, въобще благосъстоянието на нацията.
  Ние живеем в държавата с най-авторитарната структура на публични финанси, с най-лошата медийна среда, кметовете и общините са зависими от централната власт, с европари се купува политическо влияние, има срастване на изпълнителната със законодателната и съдебната власт. И това е страшно, г-н Вебер.
  Г-н Вебер,Европа за мен е власт на закона, солидарност, сигурност и свобода.
  Напомням Ви, че бъдещето на европейската общност няма да бъде предопределено от външно влияние, а от силното или слабо вътрешно лидерство. Слабото лидерства се снишава като Вас в името на добър резултат за ЕНП, а силното лидерство прави точно обратното като назовава нещата с истинските им имена.
  Йордан Иванов,зам председателят на ДСБ, член на ЕНП “

 6. Иво, не мога да не взема отношение по темата след като преди десетина години кгато тя излезе на преден план въобще в световните взаимоотношения активно участвувах в нейното обсъждане тук в блога. Сега няма никакво значение как се променяха тенденциите в нейното влияние през тези години и още по- малко е важно кой е причинил това поражение за системата, дали са американците с техните суперсъвременни високоточни бойни средства или са камикадзетата на подводния отдел на полка Азов а и дали не са “туристите” на ГРУ които мажат тук и там по света гащите на опозицията с Новичок да са намазали тръбите на потока с някакъв специален Новичок за подводни стоманени тръби… Никой не знае а и никой не може да каже със стопроцентова сигурност че това не са например каталунските сепаратисти които неможейки да се преборят с тиранията на Мадрид не са решили да навредят на съотвените тирани от Москва, бидейки борци против тиранията по определение… Или катарските ислямисти на които им е писнало Германия да купува газ от Русия въпреки всичко… А защо да не са пък трънските шопи които открай време лансират тезата че “от Искъро по-длибоко нема” (все пак никой досега не е опитвал да взривява тръбопровод на дъното на Искъро!!!”. С което се потвърждава същата шопска теза…
  Та така, въпреки огромната система уравнения с много неизвестни, аз си спомням за моето предложение за Северен поток направено преди повече от десет години тук в блога и с огромно удовлетворение констатирам че въпреки че тогава прозвуча малко нетрадиционно и встрани от общоприетите практики сега се оказва напълно адекватно, актуално, релевантно и заслужаващо височайшето внимание на висоопоставените кремълски персонажи.
  Тогава предложих най-неочаквано за мнозина тръбите на Северен поток да бъдат извадени и нарязани и после заварени наново на шамандури с единствената цел тогава да може новосъздадената СССР-2 да излезе на първо място в света по производство на шамандури. И ето че сега е моментът на това мое предложение да се погледне с трезво и прагматично око и да се пристъпи към решителни действия ( след като се включи в съответния петилетен план разбира се).
  И когато петилетката се изпълни предсрочно за две-три години и световният пазар бъде заринат с планини от нови свръхмодерни съветски шамандури, на омразния Запад няма да му остане нищо друго освен да диша праха на СССР-2 ( естествено и да помирисва газа който той изпуска).

 7. Американците не са взривили тръбите, защото пазарът на газ се поразпредели, те си взеха своя дял и при по-нататъшото улягане на пазарните ниши няма да има големи сътресения. Не така стоят нещата обаче с РаZийката – те дължат астрономически неустойки, вкл. и на България. Следете го тоя Андрешко, той ще се опита да саботира прибирането на неустойките за нас. Та, взривявайки тръбите, РаZийката ще търси възможност да се измъкне. Това, предното, не съм го измислил аз. Интересно е какво пише в договорите за подобни сценарии, но те обикновено не се оповестяват публично, така че едва ли ще разберем. Разумно е да държим Андрешко много изкъсо, защото ще ни преметне със сигурност.

 8. към симпатизант/ка на ДСБ:

  Благодаря за линка – въобще не е офтопик!
  Ще гласувам за ДБ, защото имат ясна програма за излизане от съветското блато и твърда, последователна политика! А на тези, които въобще няма да гласуват не мога да им помогна!

 9. Когато се разбра, че Германия е сключила със Саудитска Арабия дългосрочен договор за доставка на газ, стана ясно че повече газ през двете тръби на Северен поток при Путлер няма да протече. Тези тръби станаха излишни, затова руснаците ги взривиха за да създадат прецедент и сега да почнат да взривяват газопроводите навсякъде, както и да прекъсват телекомуникационните линии. Това е в концепцията им за Ядрена война. Путлерастите са тотални изроди, а самото зло джудже е тотално изперкало от страх. За какво му е свят без него…

 10. https://biz.liga.net/all/tek/novosti/niderlandy-otozvali-litsenziyu-u-kompanii-operatora-turetskogo-potoka-radio-svoboda
  Во внутренних документах компании, на которые ссылается издание, говорится, что газопровод должен был остановиться 17 сентября.Фактически компания потеряла оперативный контроль над трубопроводом. Турецкую сторону об этой ситуации не проинформировали – руководство South Stream Transport пыталось сохранить информацию о проблемах с лицензией в секрете.Исполнительный директор South Stream Transport две недели назад, разослал руководителям структурных подразделений компании письмо, в котором приказал приостановить выполнение всех договоров, касающихся технического сопровождения газопровода.Транспортировка газа должна была продолжиться с обеспечением только аварийной поддержки .

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.