Мутрата злополучно се опита да се покатери по гърба на Радичков и отново падна ( за дузпа)

 

 

 

 

 

 

“Глупакът трябва да се убива с мълчание, защото иначе и ти ставаш глупак. Радичков го е казал, не аз“, рекъл днес повелителят на простите на предизборна среща, отразена с възторг от подопечната му “агенция” ПИК.

Не знам кого нарича глупак. От контекста се подразбира, че най-вероятно визира някой “харвард”, с който той се страхува да  застане лице в лице, но зад гърба му го обижда безнаказано на “глупак”. Нищо, че на ( забележете) Първи април 2019 година забрани на крепостните си граждани за европейско развитие да използват езика на омразата по време на кампанията за европейските избори. https://www.segabg.com/category-bulgaria/borisov-zabrani-ezika-na-omrazata-kampaniyata-za-evrodeputati

Много й се иска на мутрата да блесне с ерудиция. Най-лесният като за нея начин е да обяви противниците си за глупаци, позовавайки се на нещо умно, казано от други. Само че и този път постига обратен ефект в опита си да изрече нещо ефектно.

Не веднъж съм го хващал да приписва на “народа” зле преразказани цитати от библията. Толкова си може. Може и да са му казали  за тази (моя) забележка. Може би по тази причина днес е решил да е конкретен, приписвайки на Радичков нещо, което не той и не така е казал.

Имах случайната чест да израстна до пълнолетието си в една къща с Радичков. Понякога слизаше да играе футбол с нас, децата от “Волгоград” 30 ( бивш бул. “Сталин” и още по-бивш бул. Хитлер”, а днес бул. Левски”).

Понеже пишеше едни “шантави неща”, според комунистическия канон, на него не се гледаше с добро око от онези, които го наблюдаваха да не кривне съвсем към дисидентството. Злите квартали езици приписваха тази негова нестандартност на лошото влияние на “еврейката”, т.е. на жена му.

Не кривна, но продължи да си пише “накриво” без да се съобразява с писателската догма на времето. А след 10 ноември дори пристана на БСП за кратко като депутат. Хариза им харизмата си чрез знаменитото си щъркелче. Боднаха си като емблема на партийния в. “Дума” в реваншистката рубрика на Продев “Ние пак сме тук”. Беше изрисувал с щъркелчета и врабци антрето и коридора на новата си квартира на ул. “Чаталджа” ( преди да се пресели окончателно на бул. “Толбухин”, днешен “Левски”).

Радичков действително се интересуваше от темата за човешката глупост. “С куче в торба на влизай, с глупак не спори”, казваше той без да мога да кажа пък аз, дали тази мисъл си е негова или наистина цитира “народа”. Народен човек беше, наистина. Същото се отнася и до “ когато едно гърне се удари в камък, чупи се гърнето, а не камъкът”, както разсъждаваше моят съкооператор, прекроявайки по своему известната максима, че в спора накрая отстъпва по-умния.

Мутрата, която си спечели прозвището “еднокнижния”, сега подчертава, че Радичков бил автор на мъдростта “ убий глупака с мълчание”. Но пак се издъни. Няма такъв цитат от Радичков. Ако някой ме опровергае, ще си върна думите в гърнето и няма да хвърлям камък срещу спекулиращия с името на Радичков.

Друго пишеше Радичков за глупостта. Иронизираше полуграмотните, които си придават важност. В “Йероглифа” написа следното:

„Човек колкото повече чете един йероглиф, толкова повече оглупява и става на йероглиф”.

За нашата мутра трудните текстове са като написани с йероглифи. Затова се опитва да се обгражда с по-учени от него да му ги преразказват кратко в почивките  между две мачлета ( нали сам се “похвали”, че не е имал време да учи езици, защото ритал топка). Някой  с претенцията да е по -начетен явно е подвел еднокнижника за Радичков.

Радичков пишеше за двете щръклета ( немска марка инструменти, от чието качество се възхищавал българина), а мутрата си знае неговите мачлета. Но и той се възхищаваше на германското, което го направи политик. Подмазваше се на ХДС ( която упорито наричаше с немското съкращение CDU). Издекламира цели няколко изречения на нещо като немски език по повод рождения ден на партията. https://novini.bg/video/27696

И знаете ли защо съм толкова сигурен? Знаете, разбира се. Много е Просто. Истинският афоризъм е съвсем друг: “Убий простака с мълчание” (  Kill the Villainess with silence).

На български Villainess е преведено като “простаци”, макар първото значение на думата да е “злодеи” ( а също означава подлеци, мерзавци ). В случая с бумеранговото пъчене на мутрата този превод е много подходящ.

Разликата между глупака и простака е съществена. Глупакът няма как да стане министър-председател и да се задържи на този връх, ходейки дузина години по главите на “тулупи” и “глупаци”. Простакът може, както знаем. 

 

 

“Човек колкото повече чете един йероглиф, толкова повече оглупява и става на йероглиф.“

8 мнения за “Мутрата злополучно се опита да се покатери по гърба на Радичков и отново падна ( за дузпа)”

 1. Радичков, За простотията
  Някои смятат, че човек върви с простотията си, други пък твърдят обратното – че простотията върви с човека, тъй както той си върви, и простотията върви с него; кихне ли, тя също започва да киха, седне ли на някоя маса, тя също сяда до него, вземе ли да говори, тя веднага ще почне да говори.
  Човек от провинцията ми разказваше, че при тях в едно държавно учреждение веднъж влязла простотията, седнала зад бюрото и никой не можал да я измести оттам. Доколкото си спомням, цяла комисия ходила да разследва случая, но простотията била извънредно категорична и по никой начин не искала да излезе от учреждението.
  Разбира се, появата на простотията в едно провинциално учреждение не може да даде никакво отражение върху столичния живот. Столичният живот е крайно чувствителен към подобни явления, макар че и в столицата да се срещнат простотии – било в трамвая, било на улицата или пък в някоя частна къща.
  Аз лично съм виждал човек да се вози във файтон, а до него седи простотията – и тя се вози. И в трабант съм виждал същата история, а когато беше времето на велосипедите – и на велосипед. През периода на шушляка и на транзистора тя доста гордо вървеше с човека и също като човек свиреше на транзистор и шумеше с шушляка.
  В минути на откровение един мой приятел ми се оплакваше, че не само живее с простотията си, ами че и бил длъжен да спи с нея. Неприятно му било, казваше той, да легне и да усеща под завивката простотията до себе си. Той лежи и не мърда и гледа по възможност най-кротко да диша, а тя също тъй лежи и не мърда, диша равномерно и кротко – досущ божа кравичка. Вземе ли да похърква, тя веднага почва да похърква заедно с него и той не беше съвсем сигурен дали когато сънува, тя също тъй не сънува с него.
  Ако простотията може да се побере в едно легло, това все пак не е най-лошото. Аз съм виждал човек, нищо човек, една педя дребосъче, а простотията му голяма колкото черква. Върви той подръка със своята черква, като върви, задръства цялата улица, но никак не му мига окото. Мигар на човек с такава огромна простотия може да му мигне окото! Ще те прегази и ще си замине, без дори да те забележи! Виждал съм и потна простотия, виждал съм кисела простотия, а има и усмихнати простотии, тъй както има и дебели. Познавах едного, простотията му беше дебела като купа сено. Питал съм го много пъти как живее с тая простотия и той винаги ми е казвал: „Ами как! Като игла в купа сено!“
  Можем да приемем, че човек върви с простотията си или пък обратното – че простотията върви с човека, това едва ли ще има особено значение. По-важното е човек да гледа простотията да не е по-голяма от него.
  Забелязал съм, че някои хора имат големи късмети, простотиите им съвсем дребни, могат да ги скрият, където си искат.
  Аз съм виждал и човек, простотията му голяма колкото една дървеница. Ей тук стои, на ревера му, той се разхожда с дървеницата, вози се с нея, храни се, спи, а също така и говори. Той говори, а простотията стои на ревера му като дървеница. Тя стои на ревера му като дървеница, а той говори и ръкомаха, говори и ръкомаха, говори и ръкомаха!
  – от книгата му с разкази “Водолей”, 1967г.

 2. … не дърпайте микрофона – има и още от същото : Koнcтитyциoнният cъд дaва пoжизнeн мaндaт нa cъдeбнaтa каскетypa и peaлнo ни вpъщa във вpeмeтo нa ментора на мутрата – https://frognews.bg/novini/adv-mixail-eimdjiev-candalno-konctitytsionniiat-caddade-pojiznen-mandat-cadebnata-nomenlatypa.html
  – човек колкото повече чете един йероглиф, толкова повече оглупява и става на йероглиф

 3. Първоизточникът е “Убий простака с мълчание”, което е някаква “кифленска мисъл”(оксиморон), родена в напън да изглежда интелигентно, в безсилието си да отговори смислено. Борисов използва различни вариации от 2016-та, вероятно прихванат от някоя кифла и то по думи отправени към него самия. Тази “мисъл” български мислител не може да я роди, защото българският простак мълчанието не го смущава и дори гъдел не му предизвиква, камоли да го “убие”.
  “Убий простака с лопата, той от мълчание не разбира!” – е мисъл с много повече съдържание в българската реалност.

 4. По-лошото е, че сега виждаме доста вяла, безидейна кампания от ПП ДБ. Не е само това, че за пореден път дебати липсват. Като гледам и рекламите, и изказванията: нищо от тях няма да накара някого да гласува за тези формации. Така, както изглежда, ще се интересувам от политика до изборите, а след това не. Ясно е, че нещата в парламента ще са по-зле и от сега.

 5. ImBlack,

  простотия 2022 с етикет “възраждане”- https://mobile.twitter.com/svetlozara_/status/1575584901922836482https://mobile.twitter.com/svetlozara_/status/1575584901922836482
  “Убий простака с мълчание или пък не ” – “кифленски мисли”на XL модел в България по повод такъв случай през 2016 г.:
  ” … пред очите ми се разкри нещо, което винаги съм знаела – агресията е висша форма на простотия. Всичко се подреди и всеки получи заслуженото си, защото не замълчах.Затова имам да кажа нещо на всеки, който става свидетел на агресивно поведение, независимо дали към близки приятели или непознати.
  Никой не трябва да мълчи срещу гнева на слабите характери, а да дава уроци, за да потуши нездравословните изблици на насилие, на което са способни хора самозабравили се в своето неизрастване и комплекси, страдащи от нуждата да властват тиранично, защото са безвластни в контрола над собственото си съществуване … индивиди, които не са изградили своята личност, но са осъзнали своята незначителност и имат нуждата да я преодолеят, като унижават и нападат други хора …
  Човек е способен да стане свободен, когато генерира любов, структурираща силната му позиция като хуманен индивид в света. Всичко останало, включително агресивното налагане на толерантност, е болезнен преход към нещо чудовищно.
  Мълчанието срещу подобни действия е престъпление срещу човечеството. Мисля, че достатъчно дълго хората са мълчали, за да позволяват все още да бъдат неми свидетели на действия, които ги отвращават.
  Не подминавайте с лека ръка, защото тежките ръце ще достигнат рано или късно до вас и тогава мълчанието няма да ви спаси,
  тогава ще разберете, че то е по-дългият път злото да ви застигне.”
  Пам Велидис, https://goguide.bg/7760-2631

 6. Най-тъпата, най-тлъста свиня на Банкя се изказва за глупостта. Изразът е “Убий простака с мълчание”, ама когато си хем глупак, хем простак, откъде толкова ум и знание.

  Арест, съд и затвор на най-корумпирания и крадлив мръсник в българската история. Всеки друг е по-добър за България!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.