Компромисът, глупако!

По класически парадоксален начин едно посещение на чужд лидер ден преди деня за размисъл в навечерието на парламентарните избори дава повод за размисъл по най-трудния политически въпрос за българите в момента. Това е въпросът за компромиса в политиката.

Знаменитата реплика” Икономиката, глупако!” , произнесена от Бил Клинтън  в предизборната му кампания през 1992 г., се отличава от моята перифраза “Компромисът, глупако”, по нещо много важно: Клинтън печели изборите не без помощта на успешното внушение, че икономиката трябва да бъде на поставена над политика. Лесно е за разбиране посланието. Споделяно е от разумните хора. Далеч по трудно е да убедиш избирателите да прегърнат компромиса в политиката, правен в тяхно име.

В София на посещение е президентът на Азербайджан Илхам Алиев ( İlham Əliyev, за онези, които се колебаят дали името му е ИлхаН или ИлхаМ). Посрещнат е днес с видим ентусиазъм както от проруския ни президент Румен Радев, който иска да бъде видян като българския компресор за изпомпването на митичния азерския газ до нашата граница, така и от привържениците на нашата еманципация от руското газово иго сред либералните политици. 

За да постигне тази еманципация от хватката на руската газова диктатура евроатлантическа България трябва да премълчи факта, че Азербайджан не е точно остров на свободата, на зачитането на човешките права и свободата на медиите. Казано иначе, победата над един диктатор я постигаме чрез съюзяването с един автократ. Но никой тук не “издребнява” да придиря на Илхам Алиев за някакви си репресии срещу политическите му противници. Имаме по-висша цел за постигане, както признаваме без да задълбаваме в “подробностите” чрез изгодното за икономиката ни сътрудничество със страната, за която днес президентът Румен Радев каза, че имаме много общо в културно и историческо отношение. 

Дочувам приглушени аплодисменти откъм ДПС.

Изпадаме на практика в положението на западните държави, които си затваряха очите за изстъпленията на Путлер години наред, за да си пълнят газохранилищата. Ще помоля по този повод да млъкнат нашенските критици на тази западна слепота от (без)принципни позиции. Още повече, че като правило тези наши критици си прокарват по този начин антизападните опорни точки на Москва. Напипват слабо място в и без това дефанзивната европейска политика . 

И досега сме били част от нея, но вече показваме съвсем ясно, че сме готови да следваме специфичния си български интерес без оглед на евроатлантическите ценности – по образ и подобие на политиката на компромиса в международните отношения къде ли не по света.

Не казвам, че не бива(ше) да си осигуряваме азерски газ. Казвам, че допускаме с лекота такъв международен компромис. В същото време не позволяваме същото в отношенията на междупартийно ниво тук. Да сте чували или видели партия да издига на наш терен лозунг  от рода на “ Да направим компромис с принципите си в името на общото благо”? Всички опити за нещо подобно са завършвали с партийни катастрофи.

Еуфоричните рашисти на Копейкин си искат тоталната война и пълното поражение на всички останали, за да управляват сами. Трайно заразените с рашизъм “антифашисти” на Нинова веят гордо знамето на своята безкомпромисна любов към Кремъл. Това пък дава коз на ГЕРБ да представят дългогодишните си компромиси с българския интерес в полза на руския като пренебрежимо малък грях в сравнение с грехопадението на онези в дясно, които направиха компромиса да управляват с БСП цели 7 месеца.

Съответно и десните не искат да бъдат подозирани в стремеж към вечна дружба с Нинова и компания, в чиято компания Копейкин пребиваваше удобно до преди някоя и друга година. Беше изобличен от ядосани другари от БСП, че се е молил на партията да бъде издиган за кмет на София.  

Кукувиците от ДПС, готови да снесат яйцата си във всяко други партийно гнездо, са единственото изключение в този хор на безкомпромисността. Но и гълъбите, и ястребите от останалите партии знаят какво става с техните собствени гнезда, когато в тях бъде допуснат да снася порциите си Сокола.

Няма в българската политика аналог на Илхан Алиев, който да донесе толкова ползи на всички, че да му бъдат опростени като с папска була греховете. Няма и върховен папски авторитет, който да даде индулгенция някому. От личен опит знам. Не се и надявам към собствената ми персона да има “опрощение”.

Ето по тази причина съм безкомпромисен. Но съм такъв като страничен наблюдател, който може да си позволи да посъветва останалите, да не правят като мен.

Както написах в началото, темата за компромисите е заредена с парадоксалност. Сложно нещо е политиката, какво да се прави…

Не се правя на Джймс Карвил, автора на печелившата реплика “Икономиката, глупако” в екипа на Клинтън. И да имах неговата позиция, едва ли бих призовал към самоубийство с “Компромиса, глупако”. Стига ми да знам и да споделя това, което всички знаят, но не могат са позволят да кажат гласно: истината е, че затръшнатите врати в българската политика няма да бъдат отключени без компромис. 

 

 

 

14 мнения за “Компромисът, глупако!”

 1. Чета и се чудя, ами ако този Илхан се окаже не само по-голям автократ, но и по-голям крадец от Борисов, да не тръгнем да правим и с него компромис?
  Греховете на азерския автократ са ни далечни. Да му берат гайлето неговите избиратели. А греховете на нашите маскари сме ги понесли (и в двата смисъла на думата) на гърбовете си….
  Стига ми, че преди време Радев изглеждаше на някои като натовски генерал, готов да се еманципира от БСП. Е, еманципира се, но в проруска посока….
  А иначе компромисът е много европейска и изобщо цивилизована практика…

 2. Предварително декларираме, че
  нито внушаваме да не се гласува на изборите,
  нито агитираме кой за кого да гласува!

  В България има гласуване,
  но няма избори.

  Защото партийните централи са узурпирали чл.1-ви на Конституцията на РБ.
  Чрез прагът на преференции/изираеми места/.
  Никъде другаде в ЕС,
  няма привилегироване на водачите на листи
  с гласовете на неотбелязалите преференции!

  Това престъпно деяние се реализира от партийните централи,
  в съучастие с цялата изпълнителна власт,Президенство,
  прокуратура,съд,омбудсман, медии и интелектуалци-манипулатори!

  Заради прагът на преференции,
  още по-абсурдно е положението при независимите кандидати!
  Затова вече 33 години няма избран нито един
  непартиен депутат!

  Това ще го докажем и на практика след изборите.
  Като отново публикуваме списъка
  на вече избраните “народни” представители в българското Народно събрание.

  Страницата на ЦИК е публична
  и всеки може да провери достоверността на изложеното тук;

  Нарушителите на основния закон, Конституцията на РБ,
  са престъпници!
  Независимо дали са завършили Харвард или Милиционерската школа в Симеоново.

  Незнанието на закона не оневинява деянието на престъпника!

  ЦИКИзбори за Народно събрание 2 октомври 2022Кандидатски листи

  Водачи на Кандидатски листи на първите две най-големи партии и коалиции

 3. ВОЙНАТА Е ИЗКУСТВО НА ИЗМАМАТА

  ‚Ако успееш да измамиш противника си относно своите намерения, ти ще успееш да го победиш“, ни казва Сун Дзъ.

  Да водиш война без кауза, това е безумие.

  Да водиш война за да заграбиш чуждото, това е алчност.

  Да водиш война без предварителна подготовка, това е простотия.

  Да водиш война само заради удоволствието да убиваш, това е садизъм.

  Да водиш война само заради своят егоизъм и тщеславие, това е самоубийство.

  Политиката по своята същност е ВОЙНА.

  Политиката в повечето случаи е мръсотия.

  Политиката може да служи на народа, но може да и да го пороби.

  Политиката е изкуството на компромиса. Целевият компромис. Понякога.

  НО.

  Когато нещата са стигнали повратната си точка – КОМПРОМИСИ НЯМА.

  Тогава се води ВОЙНА.

  ВОЙНА ЗА ДА ЗАЩИТИШ РОД И РОДИНА!

 4. Ilian Vassilev
  – преносната ни инфраструктура, включително новият интерконектор Гърция-България, са с повишен риск да бъдат атакувани. Думата е саботаж.
  – на обявените търгове за ноември и нататък, където търсят да компенсират отказаните 6 карга /това са търсените обеми/, няма да постигнат по-добри цени от договорените с Шениър.Изгодните цени с Шениер бяха договорени политически, като част от сделката между ЕС и САЩ. На тези търгове, всички ще оферират ТиТиЕф, който е тотално зависим от Путиновите игри и напълно непредсказуем. За това бързат да намерят газ за ноември, защото няма американски газ, който да натисне надолу цените, както е през октомври.Какъвто президента, такъв и премиера, такъв и министъра, такова и ръководството на Булгаргаз. Учат се, за наша сметка и търсят руски газ.
  – до Радев и Борисов.
  *Основанията да бъдете подведени под съдебна отговорност за държавна измяна в случая с Турски поток, току що получиха потвърждение. На 17 септ. нидерландския регулатор отнема лиценза на компанията Южен поток БВ, която е собственик и експлоатира проекта Турски поток, с което всички договори със западни компании за изключително високотехнологичната му поддръжка в Черно море отпадат – отнемането на лиценза от Холнадия, означава, че компанията не може да оперира на територията на ЕС.
  Причината да наредите да влезем в този дълг да построим този газопровод, е само защото вие – Радев и Борисов, сте дали лични гаранции на Путин !?! за завършването му.
  Въпрос на време е газоподаването през Турски поток да спре и за равносметка на “гениалността” на двамата ни топ ръководители – плащанията на Газекспорт към Булгартрансгаз спират, но не спират плащанията по дълга на Балкански поток – Булгартрансгаз може да изпадне в състояние на неплатежоспособност заради личните ви гаранции към Путин.
  *Очаквайте подобно развитие и по казуса Лукойл – войната между Русия и Запада е вече открита.
  *Накрая – колко струва оборудването на Ростатом, което е на площадката на АЕЦ “Белене”. НУЛА. Никакъв шанс Росатом да получи право да работи на територията на ЕС.
  – Дойде време за плащане на сметките. Честито на Първанов, Овчаров, Станишев, на най-главния от тях Борисов и на Радев – на всички радетели на енергийното ни обвързване с Путин. Вие, своето си го прибрахте. На 2 окт. прехвърляте сметката на всички избиратели.
  (… правосъдието за да погледне, трябва избирателят да прогледне … и за газопровода, и за КТБ, и за ненаправените, но платени магистрали, и за какво ли още не…)
  — СМЕТКАТА, ГЛУПАКО!

 5. Ще перифрИзирам древния мислител, като повторя:
  КОЙто е “приятел” с ВСИЧКИ, то ТОЙ не приятел с ниКОЙ!
  А може би е НЕприятел на ВСИЧКИ, ……НАЛИ!!!!

 6. Даже след време да спре азерския газ България има своите решения:
  1. Българите по газ ходят.
  2. Имаме участие в терминал за втечнен газ в Гърция
  3. Нищо не ни пречи да се продължи старата връзка с Турция с газопровода Странджа.
  4. Средиземно море бъка с газ и т. н.
  Просто трябва да се работи по всички опции.

 7. Да припомним и, че РБ , ДБ направиха достатъчно “компромиси” с мутрите от граZZданите за европейZZко раZZвитие на большеVVиZZъма !
  Още с първото правителство на бокоТИКВАТА, след това мутрата предизвика нарочно “предсрочни ” избори , за да монтира марионетките от путлериотския фронт.
  Тогава VVинету бламира реформата на прокурВатурата и “историческия” “компромис”, бламира Хр.Иванов, и бламира реформата на милицията от проф. Вучков!
  Така бокоТИКВАТА предаде министерствата на правосъдието и министерството на милицията на порционните си кукловоди и гасудари.
  А след това мутрата предаде другите министри на РБ на ZZаZZароVV , който им повдигна фейкобвинения!
  Да на забравяме, вождът на краснокожите калинки сам си ИЗБРА ZZаZZароVV , в нарушение на всички закони и Конституцията, и принципът за абсолютно разделение на властите!

  Така че какви още компромиси трябва направят ДБ, ПП и БКП с примитивната милЮционерска мутра от Банкя?!?!?

  А пък , колкото до БКП и ниновНа, то бокоТИКВАТА иска да я смени със своя свиневъден таваришт Гергов, за да направят “голяма” лево-десна коЙалиция , за ударно предсрочно усвояване на порциите от бюджета и еврофондовете!

  Долу краснокожите милЮционерски мутренски “компромиси” с бокоТИКВАТА!

 8. Междувременно, днес Косово въведе визи за всички руски граждани!

  Четете ли, приятели? КОСОВО! Не Финландия, Литва, Латвия или Естония, не Швеция!

  КОСОВО

  На един хвърлей място от нас. Два милиона държава…

  Ама те не правят компромиси с прокремълските лакеи!

  Кога ще ги стигнем…косоварите?

 9. Нравится, не нравится – россия обсирается!

 10. Косоварите ни показаха къде са още когато арестуваха и върнаха от границата онази руска шпионка Асламова ли,Асланова ли,.За протокола-Илхам Алиев е син на Гейдар Алиев-първи секретар на ЦК на Азербайджанската компартия и член на Полибяро на КПСС.

 11. П.П. Допълвам за “компромисите” с диктаторските режими , като тези в Хуйлостан, Османистан и Азербайджан и т.н..
  Можехме да не правим никакви договори с тях , ако си добивахме сами газ, както е казал и г-н Гаврилов, имаме толкова газ, че можем да изнасяне и за Ердоган, и дори за Алиев, че даже и за Хуйло!
  Имаме добри перспективи и за износ на петрол!
  Дори за аятоласите в (т)ИРАН можем да изнася е, но нашите путлеристки рублояди са толкова зависими от Кремъл, че не могат да мръднат без него!
  Те не са на нивото , дори на племенните вождове в Саудитска Арабия и ИМПЕРнационалислямистите в Техеран! А пък за Ердоган и Алиев не може да говорим!

  Има достатъчно газ и Средиземно море!

 12. Днес понеже размишляваме и няма какво да се прави си направих една разходка по flightradar24.com
  Доста самолети гледам летят вътрешни полети в Русия.
  Всичките до един са западни!
  Boeing, Airbus.. не видях една руска бракма..
  Повечето предполагам откраднати..
  Нека си ги пазят и поддържат.. като кубинците американските коли от едно време..

  На украинска територия взеха вече да падат и Ирански дронове.
  Там е същата работа, бъкани с чипове на западни фирми.
  И те така..
  Хайде че трябва да размишлявам..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.