Денят без агитация, наложен в ерата преди интернет, е лицемерен начин да се манипулират пасивните и нерешителни до последния миг избиратели

Забраната за политическа агитация в деня за размисъл е резултат от законодателната мисъл от епохата преди интернет. Остарялата по технически причини норма няма как да бъде спазена. Тя е като забрана да се яздят в градовете конете, които цапат. Може да е било актуално преди откриването на двигателя с вътрешно горене, но не и след това, когато милиони автомобили препускат с мощта на стотици коне всяка от тях и цапат (предимно въздуха) вече по друг начин.

В мрежата агитацията е с отложено четене. Може да е с вчерашна или каквато и да било предишна дата, но да се прочете в самия ден на изборите.

Чрез “отложено гледане” могат да бъдат гледани и телевизионни предавания, записани по-рано от деня на размисъл. Ето един пример, който избрах не заради неговата значимост, а заради абсурда да се възприема за нещо нормално по инерция най-одумваният, най-натрапчивият, най-самовлюбеният политик да отказва упорито да се явява на интервюта и дебати. 

Медиите правят отчаяни опити да докарат в своите студиа този “велик” политик от Банкя, но той им отвръща с презрение, което не среща полагащия му се отговор със същото. В телевизия Euronews Bulgaria, бившата ТВ Европа, също са го поканили, както стана ясно от реплика на водещата. Но в студиото цъфна вместо него гост беше Радослав Чолаков. Бивш началник в БНТ, досегашен депутат и кандидат за депутат от ГЕРБ. 

Нахалството вождът да бъде заменен от негов придворен не поражда скандал, както обратното – когато Кирил Петков се появи на мястото на свой поканен съпартиец в БТВ. Страшен рев предизвика. Но за наглостта вождът да отказва да се яви лично на интервю, а да прати друг на свое място, вие, читателите на този текст, в голямото си мнозинство дори нямаше и научите. Защото на това поведение реакция на практика няма. Наложил се е вождът като да е в правото си да се държи като цар-слънце, а неговите придворни дори не могат да обяснят защо това е така.

Чолаков беше изненадан от въвеждащия водещ въпрос на  водещата. Тя го попита  защо именно той е дошъл за това интервю, след като е бил поканен Бойко Борисов. 

Чолаков не очакваше такова (не)гостоприемство. Чистосърдечно си призна в шоково състояние, че не знае.

Как да знае, кой да му каже, като изпълнява и козирува заповедта, която в гербаджийската казарма не се обсъжда.

 

 

 

 

Чолаков се опита да се измъкне с допълнението, че шефът му е добре известен “какво може”. Иначе казано, стори церемониален комплиментарен поклон пред своето “величество”.

Става дума за един удавник в екипа на титаника на мисълта. Хванал се е за шлифера му като за спасителен пояс и не може да се пусне по наклонената палуба, за да не падне извън борда в ледените води на забравата. Образът му нямаше да е интересен, ако не беше събирателен и показателен.

И как точно ще попречите днес на читателите и зрителите да се запознаят с тази предизборна антиагитация, която за поред път илюстрира пренебрежението на вожда на простите към простия човек пред телевизора? Няма как. В същото време станалата непотребна разпоредба върши само една (черна) работа: помага на спекулантите в политиката да не бъдат твърде ярко изобличавани в очите на нерешителните избиратели, които до последния миг не са решили за кого да си дадат гласа. 

Измамата с разпореждането да не се агитира ( в медиите специално) ден преди изборите се използва за заблуда на най-пасивните потребители на информацията, които не биха се направили труда да се поинтересуват как ги третира политик, като руският рденоносец от Банкя. Сервирали са им обилно ( и мобилно, в движение от джипката му) порциите с неговите монолози и тази манджа им стига. Ако беше само въпрос на личната им заблуда, нямаше да е проблем. Само че техните заблудени гласове са напълно легитимни на общия кантар според законите, ковани сякаш така, че да обслужват измамниците.  

 

 

5 мнения за “Денят без агитация, наложен в ерата преди интернет, е лицемерен начин да се манипулират пасивните и нерешителни до последния миг избиратели”

 1. Значи така. 48 ч. преди изборите т.н. социологически агенции за проучване да изстрелят залп от последните “сондажи” според които герба МУ имат фантастичните 10% аванс пред ПППП. Нещо което не се прави в никоя уважаваща се държава. Манипулации до дупка на мах.
  ДГД-ПНХ!

 2. N.B.
  Днес Стопанинът на БЛОГА НИ дава интервю на един от лидерите на рускоезичния ресурс Новая газета. Излезе ли черно на бяло следва линк.
  УТРЕ, по Нова ИВО коментира случилото се през деня..

 3. Недодялко Каръкчиев / След тези парламентарни избори анексирането на Поморийската народна република и Новокамчийск ще бъде на дневен ред
  Ivan Radev / Странни хора са швейцарците – толкова референдуми и нито един от тях за влизане в състава на Руската федерация.
  Либерал / Соросоиди, сър..
  Nokov / духовно-конспиративните ми познати няма да гласуват, не само, защото политиците са творение на сатаната, а и защото по-важни са изборите, които правим в себе си, другите само ни разсейват от голямата вътрешна цел. Останалите, надявам се, ще гласуват.
  Ilin Anri / Такааа … щото само с псуването ще си останем …
  Spas Ivanov / Ако соцhttpsиолозите са прави в прогнозите си – честито на суверена – за Коледа ще получи цели два шопара.
  https://mobile.twitter.com/mamont_izkopaem/status/1575943571647401984?cxt=HHwWgMDU4YSV8N4rAAAA

 4. Като подкрепям 100% тезата на ИИ, ще добавя по повод избора, който по-смислените и отговорни български граждани ще направим:
  Простащината, злобата и жаждата за НОВИ кражби и нечувана корупция надминаха и Ниагарския водопад по сила.
  Полза няма.
  Ще броим пилците на 3ти октомври.
  Ако измекярите от и край ГЕРБ са напред, значи българите щастливо ще подарят още 3-4 млрда лева на уродливото говедо, психопата-военнопрестъпник путин.
  Хак да им е.
  Промяната е неминуема и независима от суетата и злобата на престъпниците тук.бг и там.ру.

 5. подмяната на промяната наречена перестройка започна с подмен вот – колко хора си дават сметка, че избираме между проруски партии или кандидат-президентски двойки и 1 демократична кандидартура – как щеше да бъде построен за 0 време руския турски поток, ако парламента не беше 100% проруски или президента беше Трайков – след протестите и пребитите младежи пад колоните на МС , беше очевидна ЦЕЛТА на изборната въртележка, която спретнаха , за да намалят % и да елиминират демократите – държавната машина е с руска конструкция и програма и без информация за истинското положение на нещата стигаща до населението – с царя ни спретнаха осъвременен вариант на 9-ти септ – – това е тема на спора м/у Бацман и Чичваркин – виновни ли са гражданите на рф-то, че избират путин – от 1:05:30 ТУК – https://www.youtube.com/watch?v=66ZBgpQb7Jw

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.