Изборите се състояха. Защо?

 

 

 

 

 

 

Изборите приключиха, мистериите -не.

Масло в този огън наля първото изказване на първите на изборите от ГЕРБ близо два часа и половина след оповестяването на първите меродавни резултати. Томислав Дончев, вторият човек в партията, спряган спекулативно от много време насам за възможен “първи” на мястото на евентуално оттеглилия се шеф, отсече пред журналисти само загадъчното обобщение : “Съветвам политиците първо да мислят преди да говорят”.

И шефът му е политик. При това е известен с факта, че говоренето най-редовно изпреварва мисленето му. За пръв път не желае да се похвали с факта на една победа. И защо дори словоохотливият му апологет Тома Биков също не пожела да сподели каквото и да било пред камерите и микрофоните. Обеща да го направи “утре”. 

“Утре” е страшно далеч от обичая на самохвалкото от Банкя да се бие в гърдите дори и когато е загубил. Пример? Прословутото му твърдение, че е позволил на Радев да го бие на президентските избори от едната своя демократичност.

Да, БСП и ДБ също се въздържаха от актуален коментар. Но те са губещи. Спокойно може да им се вмени покруса. Не им се говори. Дали са еднакви в това нещастие? Ни най малко. ДБ е сред най-желаните булки за нова коалиционна сватба. В същото време БСП изпадна в положението на грозницата, която никой няма да пожелае вече, освен центристите от ПП ( както сами се определят), чийто чеиз за годежа е крайно недостатъчен, за да й поиска ръката отново. 

Одумваните и очерняни с обвинения в липса на мъжество Кирил Петков и Асен Василев са единствените лидери на ново(пре)родени парламентарно прескочили партии, които понесоха с усмивки лице в лице какафонията на надвикващите се журналисти. Беше им напрегната усмивката, но все пак не избягаха от терора на онези, които не се обидиха на главния им противник в политиката, който нарече репортер(к)ите “мисирки”. 

Гледах от метри разстояние в студиото на Нова телевизия разкрачения Копейкин в есесовска поза ( и за известно време –  с ръце на гърба, типично като за пред строени концлагерници). Отговаряше на въпросите на водещите като картечар срещу напираща с пистолети пехота. Обстрелваше ги със заучен картеч от бункера си на претендент за самостоятелно управление. Пълнителят му беше зареден с празни обвинения срещу американското посолство и с още по-празни надежди за привържениците му някога да се видят в ролята на (съ)управляващи. Беше им обещал да го изстрелят на първо място на изборите, а си остана в миманса да продава неизпълними обещания.

Кой кого излъга- той тях или те в него се излъгаха? И едното, и другото е вярно. Най-вече е вярно, че неговият възход се оказа доста ограничен спрямо неограничените перспективи, които му предричаха услужливи манипулатори. 

Ще се повторя с нещо, което успях да вметна като коментатор в Нова телевизия. 

Изборите се състояха. Защо? Какво промениха те? 

Победителите на предишното правителство отговарят косвено чрез липсата собствен ентусиазъм. Разбират, че са направили глупост. Изпълниха поръчката и нямат право на коментар. Нужно им е време за инструктаж. 

 

 

 

13 мнения за “Изборите се състояха. Защо?”

 1. -руските фанатици в България са малко и засега не са проблем
  -един самовлюбен шоумен бе наказан и този опит ще е полезен на обществото занапред
  -победителите (поне за сега) изглежда няма да могат да съставят правителство и причината за това е че са корумпирани в очите на останалите – а това е голям позитив за обществото
  -патовата ситуация в която ще изпадне държавата също се надявам да е добър опит за гласуващите и дано да ги накара да са по-активни и по-умни следващият път

 2. Не съм съгласен с оценката на Христо Иванов че не трябвало да се ходи на избори тъй като сега парламента бил още по-фрагментиран.
  Така е но:
  Много по-добре е влиянието на един популист (ИТН) да бъде смачкано час по-скоро вместо да трови политическият процес и управление незнайно докога.
  Един играч по-малко, ДБ са все още тук и видя гърба на доста партии еднодневки.
  Хубаво е и за самите ГЕРБаджии да видят безизходицата и изолацията в която са заради корумпираният си имидж.
  В тази ситуация най-вероятният вариант е оставка на Нинова и коалиция ГЕРБ/ДПС/БСП.
  Това естествено няма да доведе до никакви реформи, ще стигнем ново дъно и надеждата е то да е последно и началото на края на мутрите.

 3. Три извънредни парламентарни избора за 15 месеца с резултат, че борисов се върна на бял кон. Изчегъртването му приключи, без да е започвало. На този фон бледнее фактът, че копейкин остана далече под грандиозните си очаквания, както и че шимпанзетата на славуца се сринаха. Българският народ си иска да го таковат с 200 и това е. Да се надяваме, че поне ПППП ще бъде толкова непримирима опозиция, колкото обещава. Kато управляващи ми идваше в повече огъването им пред кУрнела.

 4. ИТН бяха сериозен играч в предишният парламент и играеха за тиквата.
  Вече не са сериозен играч, може даже и да не са в парламента.
  От тази гледна точка тези избори са добри, така че ДБ да спрат да се вайкат.
  Тиквата е изолиран и отслабен в резултат на тези избори.
  Той няма да може да състави правителство нищо че е победител.
  Всеки който тръгне да му помога ще обере негативи.
  Той е капуткин в България.. прокажен..
  Нека сме оптимисти, ситуацията не е зле.
  Напролет нови избори но разкарайте тези глупави машини и дайте шанс на всички възрастни да гласуват.
  До тогава се надявам Украйна да ни е помогнала и акциите на янев и копейкин да са на стойност копейки.

 5. мисля си за хората, които реално стоят зад кауза пердута, но в собствената кратунка си имат своята малка, ежедневна реалност.
  като копейкин, примерно.
  или като онези четирима гаулайтери на луганск, донецк, запорожие и херсон, които си стискаха, онзи ден, заедно ръцете с ръчичката на путлер. човек умира, но обикновено не знае кога точно. тези четиримата знаят, със скрито отчаяние, че съвсем скоро ще умрат. те не са просто сепаратисти, те са четирите черешки на сепаратизма в УКРАЙНА. след 2014 г сепаратистите в УКРАЙНА си имаха текущи “легендарни герои”, заемащи висши позиции в своето бандитско стадо. българите не ги знаят и не са длъжни да ги знаят, но ще припомня какво се случи с тях. един го взривиха в асансьора. вторият се пресели, от страх за живота си, да живее в поделението със сепаратисти, които командваше. ” някой” изстреля, от двора на поделението, по прозореца на кабинета му, граната “шмель” и го изгори жив вътре. третият, самият шеф на донецк, влизайки в собственото си, “охранявано с танкове” кафене, беше взривен с охраната си, без дори една глътка да дръпне от кафето си.
  за нормалните хора като нас, е от ясно по-ясно, че в момента в европа се повтаря историята с нацизма и втората световна война. днес в европа се е разпасал РАШИЗМЪТ – едно още по – опасно зло. и хитлер, и путлер сами започнаха голямата война СРЕЩУ ЦЕЛИЯ СВЯТ. разбира се, че поради тежка форма на глупост! но започнатото е започнато и в него финалът е един: да се люлееш на въжето! освен ако не се гръмнеш сам като хитлер или да те гръмнат пазачите ти, както ще стане при путлер./ ако не се намери кой да го стори, ще загине цялата руска федерация. /
  по времето на нацизма нямаше ядрено оръжие, докато днес путлер го има и затова РАШИЗМЪТ е висшето зло – откаченият фюрер ще унищожи физически целия си народ и държава, ПРОВОКИРАЙКИ “колективния запад” да му свърши тази погребална, но все пак техническа, работа. съдбата на мордора е решена. няма връщане, няма спиране. но това го виждаме ние. копейкин, примерно, не го вижда, р. радев също не го вижда. позитанците не го виждат. ЗАЩОТО СА ТЪПИ!
  / селяните в глухата провинция също не го виждат, но те просто не са информирани, защото нашите медии лъжат и мажат по московски тертип/
  ТЪПИЯТ не вижда истината, въпреки че тя е пред очите му. ДА СИ ГЛУПАК Е СЪДБА, ДА СИ ТЪП Е ПРОФЕСИЯ!
  този ми пост е адресиран до цялото ни политическо пространство. изборите дадоха възможност на едните или другите да покажат какви са главите им, предвид политическата реалност в европа./ а тя е, че днес вече е СРАМНО да кажеш, че си руснак. утре ще бъде СМЪРТНО ОПАСНО да кажеш ,че си руснак./
  а копейкин се афишира тежко като ятак на рашизма. и стои разкрачен, както путлер? странни хора…той и хитлер застанал разкрачен , преди да се гръмне.

 6. https://www.svobodnaevropa.bg/a/32058159.html

  Геополитическа ориентация според политическите предпочитания (юни 2022 г.)

  В съюз със страните от ЕС/НАТО | В съюз с Русия, Беларус | Не мога да преценя (Проценти)
  За страната – 39 | 23 | 31
  ДБ – 96 | 0 | 4
  ПП – 68 | 14 | 12
  ГЕРБ – 58 | 12 | 24
  ИТН – 65 | 13 | 22
  БВ – 25 | 38 | 30
  ДПС – 23 | 21 | 48
  БСП – 21 | 56 | 20
  Възраждане – 17 | 49 | 17

  -Страната като цяло иска да е в ЕС но има доста голям процент неориентирани.
  -Най про-ЕС партия е ДБ, няма и един процент които да искат да са с Русия и само 4% са неориентирани (затова съм тук).
  -ПП имат по-голям процент неориентирани спрямо ДБ – 12 срещу 4 и за жалост има такива от тях които искат да са с Русия – 14 (срещу 68 за ЕС)
  -Добрата новина е че около една пета от про-руските партии гледат позитивно на ЕС
  -Най-неориентираните са от ДПС (почти половината) и е пределно ясно че тук се гласува за пари. Докато държавата не вкара в затвора търговци на гласове не ни чака по-добра демокрация.
  -Цели 12 процента от “европейците” ГЕРБ искат да са с Русия а четвърт от същата партия не може да прецени. Очевидно е че и тук става въпрос за пари и зависимости.

 7. Никога не съм предполагал, че купеният вот може да стигне такива драстични размери. Понеже това са мафиотски работи, няма как да знаем цифрата. Може би 15, може би 20% от вота. Прави се от партии, които са гъбави с пари под възглавницата. Предимно тези, които са управлявали 10 години. А и Андрешко по андрешковски назначи изборите на такава дата, че да ощети софияните с 10 мандата. Защото резултатите от преброяването ще излязат днес, и софиянци ще са за мустаците. Няма оправия с тези гадове. Защо Томислав Дончев и останалите нещо-си? Ами защото само от Кремъл са доволни. Който се е подложил, нормално е да не му хареса. А журналистите с КП и АВ не бяха кресливи. Това беше номер, за да им попречат да говорят. Най-важното в държавата е да се пречи на КП и АВ да говорят.

 8. Здравейте, Учиндооооол
  Как стеееееее

  (тук се включва уредбата и започва яка чалга…)

  Излезе ли ви сметкатаааааа

  (Ти-ги-ди-ди-ги-ди-ръца-пръца-джас-трас…)

  Вече съм сигурен – никога, НИКОГА няма да живея в бегето. С тази видиотена биомаса…
  Ни, другари!
  Ко, другари!
  Га, другари!

 9. Не съм очаквал, че тези избори ще доведат до нещо ново. Все пак има и добри новини и…лоши както очаквах , познавайки добре народопсихологията на българските “юнаци”…Ще започна с лошите предизвестени. Израждане продължават да възхождат , което доказва, че родния рашизъм е твърде жизнен! Въпреки,че политическото им статукво, няма да даде възможност на лидера им с вълчо излъчване да си разиграва троянския кон, както би му се искало…ПП очаквано не се представиха добре, главно поради демонстриране на неумение да предизвикат сериозна промяна! Явно Кирчо и Асен има още много да се учат, въпреки сериозното си образование в Харвард! Добрите новини са , че многолетницата продължава да се срива и е крайно време да се пенсионира без право на пенсия, тъй като повечето от членовете й с годините солидно са захлебили, ограбвайки безсрамно националното ни богатство! На нейно място би могло да се формира от млади, образовани хора социалдемократическа формация, която да намери място в лявото политическо пространство! И която да може да се коалира и с десни партии (изключвам ДПС ),когато националните интереси го налагат!
  Другата добра новина е, че НЯМА такъв народ! Учиндолският тарикат не успя да си пробута отново яловата формация! Няма да гледаме онзи, на който козината му расте удивително бързо и онази, която РРР-ка неприятно и се упражнява в съмнителна интелигентност! А извън темата има и друга лоша новина! Днес по “Хоризонт” информираха, че в БГ населението през последните 10 лета е намаляло с около 850 хил.! Май е прав не особено известния психолог Петър Иванов,според който българския етнос до 50 години ще се стопи! Питам се тогава-как ли ще се нарича тази държава (ако има такава)…Може би Циганландия, или по-модерно-РОМАландия! Дано тоз човек да не е прав!

 10. “Резултатът на първата политическа сила – коалицията ГЕРБ-СДС – е 25.33%. За коалицията са гласували 634 649 избиратели.”
  Това прави по 25 000 избиратели за 1%.
  Задавам си въпрос, който ме притеснява ужасно – възможно ли е някоя партия да напазарува 200 000 избиратели, да вкара и по някоя мъртва душа и да си нагласи резултатите? В 2 софийски панелни блока живеят 1000 души. По телевизията един юнак беше откровен и каза на репортерката, че като се огледа, всеки човек, когото види, взема пари за гласуване. Беше само преди 3-4 дена. Притеснен съм неимоверно. Страхувам се, че отговорът е “Да”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.