Прогноза за бремето

 

 

 

 

 

 

 

Пиша най-безсмислената си прогноза поради факта, че може да бъде обезсмислена дори още по времето, докато я пиша. И все пак: победителят на парламентарните избори ще обяви някаква форма на оттегляне в зенита на своята слава на победител. 

Това не е “гадачество” от моя страна, а първия комплимент, който му правя. При това – в аванс. Не защото вече съм му благодарил, че е благоволил, а защото го подозирам, че най-после ще прояви здрав разум. Няма да се заинати ирационално като онзи от Кремъл, комуто развърза ръцете за агресията срещу Украйна с прокопаването на руския “Турски поток” и му помогна да си въобрази, че противно на всякаква геополитическа логика може да доубие украинската си жертва.

 

Частта от българите, които се интересуват от политика ( т.е. от своето бъдеще също), тръпне в очакване какво ще каже този нашенски победител. 

Това е звездният му миг. Няма да има за него по-голяма победа от тази, да изиграе ролята на благодетел, който в интерес на народа, на нацията и на световния мир се “жертва” и позволява да бъде съставено управление на неуправляемата ( без него, както твърдеше досега) държава.

Тя е счупена от други, пак по неговите думи. Но той ще я поправи еднолично като демонстрира бащинско пенсиониране, за да освободи място за преговори и коалиране на приласканите от жеста му немирници.

Когато четете този текст е възможно и да ме е опровергал в очакванията ми. Но това ще означава, че ще потвърди най-лошите подозрения за себе си. Ще означава, че наистина се страхува от заслужено възмездие в качеството си на политически пенсионер. И се страхува толкова, че изпуска възможността да бъде изпроводен на “заслужен отдих” от възможно най-изгодната позиция на победител, преди “счупената държава” да се срути така, че дори и неговата тиква да пострада под нейните руини.

 

24 мнения за “Прогноза за бремето”

 1. Е, поне стана ясно, че привържениците на ППП и ДБ освен морално деградирали (гласуваха за единствените партии в правителство от цивилизования свят подкрепило Путин с отказът да помогнат на Украйна) и глупави (защото младшите другари ни докараха тройна инфлация над тази в ЕС поради некадърност и кражби).

 2. Разочарован съм от вота зад граница. За ДПС и гласуването в Турция е ясно. Но видях в кадрите много възрастни хора. Там вота ще намалява по естествен път и за в бъдеще няма място за притеснения. Обаче лъде са българите от САЩ и Европа? Там има над 2 милиона. Защо не гласуват поне на 20 %. И би трябвало като гласуват, почти да е само за партии, които са проевропейски. Как в Австралия и на запад гласуват поне 15 % за Възраждане ??? Трябва мощна контрапропаганда срещу пропагандните на Копейката, оше от сега, за следващите избори.

 3. Колкото Путин ще прогледне внезапно и ще се оттегли, толкова и нашичкият Берлускони ще го направи.

 4. Радо, имаш информационни пропуски явно….чети повече

 5. Винаги съм съчувствал на приятелите от чужбина, когато им се налагаше да се срамуват за вота на сънародниците ни там (доста често). Сега направо ми е мъка…
  Мога да дам някакво ирационално обяснение за гласуването за Чалгаря (“Вятър ечи, Балкан стене”, “Я кажи ми, облаче ле бяло”… а бе, носталгия…), но за Копейкин?
  Не мога да си представя, че ще живея в Австралия и по цели нощи няма да спя, защото ме терзае мисълта, че България е американски протекторат…

 6. Него го “съветват” и се вслушва. Пожарникар-генерала /той и балансьор/ по-скоро ще подари един поток от милиарди на Евразия и още толкова за самолети /на които ще се лети дузина часове годишно/ на другата страна, за да се чувства велик политик. Може да очакваме оттегляне, колкото и от Путлер. Със сигурност обаче поне единият трябва да влезе в затвора, заслужено.

 7. барисав ще откаже да поеме отговорност в този исторически момент, защото той най мрази да носи отговорност. Но едва ли ще се пенсионира толкова скоро, пък и да се пенсионира, нищо не го заплашва, защото гэшэв е бетониран. барисав един ден ще бъде втори доган: доживот с тежка охрана, платена с пари на данъкоплатеца, самотен, но недосегаем от закона. А ние ще продължим да гадаем три или четири милиарда лeва народна парà е присвоил и коя е Мата Хари.

 8. До Rado. Г-не, аз не разбирам Вашето изказване. Написали сте изключително дълго изречение, което е объркано, тъй като очевидно липсват части на изречението (да не Ви правя анализ, защото не съм филолог). Ще кажа на всички едно нещо, това го знам от препатили производители и търговци. На входовете на МОЛ-овете има поставени верни партийни другари, чиято задача е да закупуват стоките на някакви цени и след това да я препродават на МОЛ-овете на завишени цени. Имам оплакване от приятел, че същата е системата и в Кипър. След това МОЛ-ът плаща на посредника, а посредникът плаща на производителите, когато и ако му е кеф, а ако му е кеф, отива и си купува още един Мерцедес. Това не е шега, лично са ми се оплаквали потърпевши. МОЛ-овете купуват доста много неща през посредници, но вероятно не всичко. Ето Ви как се прави инфлация. И между другото, да сте чули партайгеносетата да се оплакват от инфлация? Няма и да чуете, инфлацията тъпче пачки в джобовете им. Най-много да пият уиски с черно етикетче.

 9. @Димитър Рачев
  Настойчиво се твърди, че не само МОЛ “Парадайс”, за който няма съмнения,че е руSSки, а ВСИЧКИ молове у нас били все руSSки !? Значи скъпо и некачествено!

 10. В избирателната секция в Бургас, в която аз гласувах, активността беше 43%. От гласувалите 315 души:
  103 бяха за Продължаваме промяната,
  70 – за герб
  26 – итн
  25 – копейката
  24 – български въжод
  22 – Демократична България
  15 – бсп
  и нито един глас за дпс!
  Имаше и 12 глас – не подкрепям никого (тези пък не мога да ги разбера защо изобщо идват до секцията).
  От останалите партии имаше по 1, 2, или най-много 3 глас.
  Това е положението, Минке! Пак ще се ходи на избори в скоро време.

 11. проф. Огнян Минчев:
  “…Не е вярно, че са гласували само 1/3 от избирателите. В избирателните списъци присъстват повече хора, отколкото е настоящото население на България – с бебетата, децата и всички останали.
  Неспособността – нежеланието да се прочистят избирателните списъци не е отговорност на редовия избирател. Вчера – както и на предишните избори – гласуваха доста повече от 1/3 от реално живеещите в страната граждани с право на глас. При всички критики към българската гражданска общност – за нейното поведение и нейния избор, редовите избиратели продължават да се държат доста по-отговорно към задълженията си отколкото техните избраници.”

  Населението на България е 6 519 789 души.

  https://offnews.bg/izbori/zastariavame-i-namaliavame-naselenieto-na-balgaria-se-stopi-do-6-519-786359.html

  Това показват първите резултати от преброяването на населението на страната, проведено от 7 септември до 10 октомври 2021 г., които бяха представени днес ( ЗАЩО СЛЕД ИЗБОРИТЕ?) от Националния статистически институт.

  От 1985 г., когато населението достига почти 9 млн. души, досега то е намаляло с над 2,4 млн. души. Най-голямото намаление се регистрира при последното преброяване – с 844 хил. души.

  Намалението от естествен прираст е с 500 733 души, малко над 50% от общото, а от външна миграция – с 344 хил. души. През целия период се наблюдава отрицателен естествен прираст. Той е най-висок през 2021 г., когато сме се стопили с 90 хил. души. От НСИ посочиха, че пандемията има голямо отражение върху общата смъртност в страната.

  През последните 10 години най-много население е изгубила област Видин, почти една четвърт, следвана от Смолян, Добрич, Габрово и Велико Търново, които са загубили приблизително около една пета от населението си. Най-малко е намаляло населението в София – с 1,3%.

  Няма съществени промени при териториалното разпределение на населението – броят му намалява както в градовете, така и в селата. По-голямата част от населението живее в градовете – 4 782 000 души, а в селата – 1 738 000.

  Съществуват 199 места без население – в Габрово те са 69, във Велико Търново – 64, в Кюстендил – 11. 48% са населените места, в които живеят от 1 до 199 души. 34% от населението или всеки трети в страната живее в големите градове – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

  Половината от хората у нас живеят в Югозападен и Южен централен район. Най-малобройно е населението в Северна България.

  Населението по общини е разпределено неравномерно. Има 83 общини с население под 6000 души. В тях живеят около 4% от населението. В същото време има 8 общини над 100 хил. души, в които живеят 40% от населението.

  Гъстота на населението варира, най-малка е в община Трекляно, а най-голяма в Пловдив, Варна и София.

  София е с население 1 274 290 души.

  България застарява. Децата от 0 до 14 години са 14,1%, а хората над 65 години са 23,5%.

  Жените са 3 383 527, а мъжете 3 136 262. По-голямо застаряване има при жените, тъй като те живеят по-дълго. Най-застаряващо е населението във Видин, Монтана, Кюстендил и Силистра, а най-младото е в София, Благоевград, Варна и Бургас. Най-много млади – от 0 до 14 години, има в Сливен, Ямбол и Бургас.

  99% от населението са български граждани, от тях 0,5% са с двойно гражданство, гражданите на ЕС са 0,2% (малко над 10 хил. души). Гражданите на трети страни, живеещи у нас, са 0,7%.
  !!! Най-много от тях са от Русия, Украйна, Великобритания, Турция, Сирия, Китай, Сърбия, Северна Македония, Армения и Молдова.

  !!? От НСИ разясниха, че към списъците на преброяването са добавени над 600 хил. души, които отказаха да се преброят. Те са добавени на база на други административни списъци.???

  До края на октомври ще бъдат публикувани и социално-икономическите характеристики на населението на страната – степен на завършено образование и икономическа активност.

  !!! През ноември ще излязат данните за етно-културните характеристики – етническа принадлежност, майчин език, вероизповедание и религиозност, както и за миграция – вътрешна миграция, имигранти и пътувания до работното място.

  През декември ще бъдат обявени и резултатите от извадковите изследвания – „Раждаемост и репродуктивно поведение на населението“ и „Миграция и миграционно поведение на населението“, както и данни за здравния статус на населението.

  Изборите и преброяването: Броят на мандатите и проблемът с представителността

  Предходното преброяване се проведе през 2011 г. Резултатите от новото преброяване са важни, защото са свързани с изборния процес. Според Изборния кодекс мандатите, които дава всеки район, се определят на база населението в тях.
  !!! Тъй като последните официални данни са отпреди 11 години, те не отразяват нито реалния брой, нито демографските тенденции. !!!

  Например Видин, чието население намалява, получава 4 мандата, докато софийските райони, чието население се увеличава, получават същите мандати, както преди – съответно по 16, 12, 14. Заради това на изборите вчера се стигна до ситуацията един гласът на избирател от Видин да тежи повече от този на избирател от София.

  Според предварителните данни на последното преброяване София трябва да има 52-ма депутати, а не 42-ма. Заради това се повдигна и въпросът за представителността на тези избори и доколко справедливи са те.

  !!! Около мандатите съществува и друг казус – според Изборния кодекс броят на мандатите от всеки МИР не би следвало да е по-малък от три.
  !!! Това означава, че за да отговарят напълно мандатите на населението, следващият парламент, избран на базата на остарели резултати, би следвало да промени закона. Ако това не се случи, ЦИК ще преразпредели мандатите, без да оставя райони с под четири мандата.

  !!! Освен това за следващите избори, когато и да са те, ще бъде създаден и район “Чужбина”. Създаването на този нов МИР бе решено миналата пролет от 45-ото Народно събрание. Тогава депутатите не стигнаха до решение от кои други райони да отнемат мандати и да ги преразпределят към новосъздаващия се район и оставиха тази задача за след преброяването.

  Резултатите на партиите не се определят от броя на мандатите. Причината е методът Хеър-Ниймайер, на базата на който се определят първо мандатите, които получава съответната партия, а след това от кой район ги получава.

 12. До Николай Христов

  “Обаче къде са българите от САЩ и Европа?
  Там има над 2 милиона.
  Защо не гласуват поне на 20 %.”

  Дали властта и държавата са демократични,
  зависи от това,
  дали изборите са демократични!

  Не само българите в чужбина,
  но и у нас ще гласуват все по-малко.
  Защото все повече чувстват измамата!
  Защото все повече осъзнават,
  че изборът на депутатите изобщо не зависи от дадените за тях преференции,
  а е определящо, дали кандидатите са подставени на избираемо място от партийните централи!

  С една дума, партийните централи са узурпирали народния суверенитет.
  Както от БКП и ОФ след 9.9.1944г.
  Разликата след 10.11.1989г. е че партиите са много,
  но принципът на провеждане на изборите е един и същ.

  И това ще го докажем, като ЦИК публикува избраните депутати!

  Предварително от сега гарантираме 100%,
  че всички водачи на листите на партиите ,влезли в НС, ще бъдат “избрани”
  поради противоконституционното им привилегироване с гласовете на неотбелязалите преференции.

  Предварително от сега гарантираме 100%,
  че няма да има избран нито един непартиен независим кандидат,
  заради абсурдния ПРАГ на преференции.

 13. sms 💙💛
  03.10.2022 в 12:16

  Последната година имаше доста избори т.е. възможност партиите да кажат какво мислят по този или онзи проблем.
  За мен е неразбираемо защо нито една от партиите не говори сериозно относно главоломното стопяване на населението.
  Това трябва да е приоритет номер едно!
  В Полша и Унгария мисля има доста успешни програми по въпроса така че не е нужно да преоткриваме топлата вода.
  Вместо това акцентът в кампаниите е еготата на лидерите..

 14. Чудна работа!
  Според Вас sms 💙💛,
  Защо най-богатите в ЕС- люксембургците не ги вълнува демографията?
  А папата изобщо не се впечатлява, че във Ватикана няма нито едно раждане!

 15. Коя е безсмислента прогноза е ясно, но смислената и тя трябва да е станала ясна.
  А последната е, че на масовият бълагрин му е през оная работа истинската политика, която може и трябва да му оправи живота.
  И щом не му прави впечатление, че живее в клоака (ако пък му е направило, щеше да се помъчи да открие тези партии които имат това желание, и щеше да се помъчи поне по-масово да ги избира), значи вече е свикнал и дори му е приятно. Какво беше направило кучето, когато си облизало задника? Въпрос на вкус, за съжаление, бих казал аз!
  И още нещо, в една марина в Гърция, където българите са поне повечето от половината, и там с не лоши яхти, в събота доста от тези собственици вече бяха дошли да прекарет края на седмицата. Предполагам, едва ли в ранните неделни часове те да са се върнали за да гласуват. Последното не можах, разбира се, да установя но мисля, че е силно вероятно.
  Нищо, но и на тях ще им се наложи (предполагам дори скоро,) да усетят въздействието на въртелешката, защото или поради украински промени, или под напора на други „напиращи“ но при други властоимащи (защото всичко тече и се променя, казал го е Сократес и е истина),се получава поради беззаконието и такъв подбор.

 16. Реално погледнато, няма разместване в купения бандитски “вот”, нали!
  Преди 10 месеца мафията даде 250 000 купени гласа на ченгесарските чалгари от Учиндол, а сега ги даде на Копейкин!
  Тогава пак даде още 120 000 купени гласа за Копейкин , а сега го смени със заместник зильония фатмакь- яневь, нали!

  Герберските мутри са на почти същото ниво, както и порционните хлЕберали от ДПС!

  Така че няма голяма разлика в купените гласовете за 4 пар(т)ии на ОБРЪЧгархията, всичко си е както преди 10 месеца!
  Но свалиха, отново , избирателната активност!
  И за това са виновни преди всичко мисирките на бокоТИКВАТА и пееVVVzZZки, все пак са купили над 300 “медии” само за да разпространяват пропаГАДността на ГЕРБ, а пък за ДПС са допълнително!
  И все пак от бТВ(бокоТИКВЕНАТА ВинетУлевизия) надминаха дори шлюхите нИдялко и бардаков!
  Явно много порции са раздали на “журналистиТЕ” ……., пардон на журналиститутките от бТВ!

  Но ПП, БКП и ДБ също направиха всички възможни и невъзможни грешки и допринесоха за този “изборен” резИлтат !

  А пък за “избирателите” в самодоволна сАфия и чужбина, няма какво въобще да говорим!
  Те закопаха НРБ, още през 2005 година ,когато им избраха VVVинету за кметь на сАфия, а и аватара му – фандъковНа, след това!

  Има и добри новини , все пак, но те са предимно от свободна Украйна!

 17. @ Георги Харизанов
  С поста си намеквах, че има връзка между умишлено неактуализираните преди изборите статистически данни, които подробно цитирах, и изборните резултати 🙂 Казват, че всеки път се играе с едни около 800 000 гласа в полза на онзи играч, който трябва да бъде подсилен. Като виждаме кой е подсиленият става ясно и КОЙ e “подсилвачът”, онзи, който още поръчва музиката и у нас.
  А демографският срив е друга тема. 🙂

 18. Крайно време е да не се разчита вече на българите в чужбина да гласуват масово, за да спасяват положението на всеки избори. Да се научат първо българите в България да гласуват. Изборната секция в България за всекиго се намира в съседство, а някои от нас, живеещите в чужбина, пътуват десетки и стотици километри, за да гласуват. Като ни дадат възможност да гласуваме по пощата, както се гласува в цивилизованите държави, ще гласуваме масово.
  Като цяло, според мен този път много хора се отказаха да гласуват, защото предварително им бе внушено, че тези избори нищо няма да родят и скоро пак ще се ходи на парламентарни избори. Българинът общо взето не обича да се хáби без нужда.

 19. У нас не дойдоха да ни броят-София,ж.к.Овча Купел 2,бл.26.Сега по другия-по болен въпрос-гласуването за Путинската партия Възраждане в Западна Европа.22% отгласувалите в Лондон,14 % в Париж.Това броят на руските шпиони ли е или псофтуерно програмируен продукт?При никое от досегашните гласувания нямаше толкова проруски гласове-ТРЕВОГА.

 20. @ симеон спасов
  Питате: “Това броят на руските шпиони ли е или псофтуерно програмируен продукт? При никое от досегашните гласувания нямаше толкова проруски гласове-ТРЕВОГА.”

  И аз това се питам. Гласуват за “Възраждане”, значи искат България да излезе от ЕС и НАТО, но те и децата им живеят и работят точно там – в ЕС и НАТО ???
  Руски шпиони или програмируем софтуерен продукт? Възможно е и от двете по много!

 21. след като не се броят контролните разписки на машините по отделни партии и се сравнят с машинния протокол ще ни пързалят по Мадуровската пързалка.Възможно е да допускам грешки при изписването на коментара,но то е защото нямам пълен визуален контрол на изписаното-в полто за писане ми излиза само горната една четвърт на буквите,дайте съвет…

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.