Изчегъртването на евразийската мимикрия на ГЕРБ и компания ще започне от София, а не от Учиндол

Знаете ли какъв въпрос ми зададе интервюиращ журналист Илия Азар ( на снимката с очилата) от най-голямата руска опозиционна медия “Новая газета”, принудена да имигрира в Латвия? Попита това, което и аз питам непрекъснато от самото начало на руската агресия от 24 февруари: защо София е изглежда единствената европейска столица, в която няма видими белези на солидарност с Украйна?

 

 

 

 

 

Кореспондентът на “Новая газета”, с когото разговарях близо час и половина в центъра на “триъгълника на властта” в столицата още не беше заминал за Варна, където се канеше да наблюдава изборния ден.Там пък ще да забелязал вече не просто липса на знаци на солидарност с Украйна, но явното присъствие на руското влияние, обгрижвано дълги години от управлението на ГЕРБ.

Властта на ГЕРБ в София прави всичко възможно да не дразни Путлер. Такава беше политиката на собственика на партията в качеството му на премиер. Лично ми го е казвал още преди 10 години в телефонен разговор по негова инициатива. Руският опозиционен журналист искаше да разбере защо е така тук, но българските политици, дори и гражданските активисти, “пропускат” да зададат този въпрос на когото трябва. 

Сега се готви столичен протест на 12 октомври заради кривите жълти павета. Хубаво. Но едва ли ще срещне подкрепа извън територията на самите жълти павета. Някой трябва да “хвърли едно паве” с въпроса защо “евроатлантиците” от ГЕРБ угаждат на РаZия. Адресът е “Московска 3”. Или “Дондуков” 1. Или “Дондуков” 2.

  Прочее, както се видя и тези поредни избори, рашисткият пейзаж в българската политика с нищо не се е променил. Един руснак ми го напомни.

Аз пък да напомня, че идат местни избори догодина и вероятно едва на тях столицата ни ще се освободи от рашистката хватка на ГЕРБ. 

София е България. С извинение към уважаемите сънародници извън София, които рядко ( по-скоро никога, освен също в Пловдив, да речем ) излизат на улицата с искания за проевропейска промяна и с протести спрямо гражданите за евразийско разкритие на хоризонта пред нас. От София, а не от Учиндол, зависи наистина дали ще бъде изчегъртана евразийската мимикрия. 

За илюстрация къде (не) сме ние избирам снимка от екрана на полски телевизионен канал. Защото в Полша дори и в новинарските емисии изписват под кадри с Путлер истината: “Военнопрестъпникът Владимир Путин”.

15 мнения за “Изчегъртването на евразийската мимикрия на ГЕРБ и компания ще започне от София, а не от Учиндол”

 1. Със сигурност следващият кмет на София ще е от Демократи за Промяна (ПП+ДБ).
  Много вероятно ще са избори 2 в 1. Местни и парламентарни.
  Единствено идиотизмът на психопата-военнопрестъпник путин с ядрена провокация може да ни вкара във военно положение и отлагане на избори.

 2. Няма видими белези на солидарност с Украйна по същата причина поради която има доста видими белези на руска окупация – МОЧИ, АЛЬОЧИ и подобни. Това е моят проблем с всички “про-европейски” партии – седат и си трайкат докато комунистическите камънаци продължават да стърчат. От ПП дори финансираха реновирането на чинията на Бузлуджа.. за поколенията.. и те така..
  Докога бе ДБ, ПП и т.н. ще се правите на ударени относно комунистическите паметници?

 3. На местните избори догодина още не е ясно какво ще се случи.
  ДБ не подготвя никой за кандидат кмет. ПП също. Вероятно чакат да падне тавана. Или нещо друго.
  Самата партия изкара по-малко гласове от Копейков. А герб спечелиха единия от районите.
  Вероятно герб няма да издигнат руската учителка. Вече не е актуална и подходяща.

 4. И аз се надявам ДБ и ПППП да имат общ кандидат за кмет на София. Младият, енергичен, компетентен, разпознаваем и равноотдалечен от двете формации Борис Бонев би бил може би най-подходящият кандидат.
  By the way, yчительницата (и по недоразумение кметица на София) Фандъкова още преди по-миналите избори беше обещала, че щяла да влезе вече и в кварталите. Tози, в който живеят родителите ми, е съседен на нейния, но до него още не е стигнала…

 5. Към симпатизант/ка на ДСБ – By the way, да си спомняте случайно каква роля изигра ББ за втория мандат на Фънда ” младият, енергичен, компетентен, разпознаваем и равноотдалечен от двете формации”. Мммм? Или паметта ви изневерява?….

 6. Борис Бонев e плъзгав кариерист и е крайно неподходящ за кмет на София! Това, че се прави опозиция на учительнцата е кариерно театро!

 7. Стефка Стоименова, припомнете ми, моля. Може да съм пропуснал/а нещо.

 8. За кмет бих подкрепил само кандидат който категорично ще се ангажира да разкара МОЧА.
  На ДБ и ПП бих казал – дами и господа, след като толкова искате да борите корупцията започнете с единствената правилна стъпка номер едно – разкарайте съветските паметници от комунистическо време! Само тогава ще можем да започнем изграждането на некорумпирано общество.

 9. Към Георги Харизанов
  Моля прочетете статията на стопанина на този блог, в която по инициатива на Марта Георгиева е изпратено писмо до министъра на МВР от 29 09 2022г.

 10. Към симпатизант/ка на ДСБ
  Не му вярвайте на този.
  Не е ясно кой е зад него, но ще припомня, че на предишните избори се скри и отказа в последния момент да се яви заедно с ДБ, което доведе до 8 гласа по-малко от колкото, ако се бяха явили заедно. Чел съм информация, че му се случва и да гласува заедно с герб, бсп и атака в общинския съвет.

 11. Боя се, че МОЧА няма да падне, докато с тази кауза се ангажират шепа хора. Няма как един кмет сам да го бутне, който и да е той или тя. Ако сме реалисти трябва да си признаем това. МОЧА може да бъде бутнат само под натиска на гражданското общество.
  За мен е първостепенно София да има най-сетне кмет с визия за столицатa, а не само преасфалтиращ ул. “Оборище” на всеки три години и редящ сакcии по бул. “Витоша”, докато няма детска болница, нито достатъчно детски градини, а в кварталите улиците стоят неасфалтирани и без осветление с десетилетия.
  Bиждам, че ще бъде много трудно да се намери консенсусна фигура за общ кандидат за кмет на София на ДБ и ПППП (ако изобщо решат да се борят за победа на местните избори в София, защото само заедно могат да ги спечелят). Кой е едновременно компетентен, честен, разпознаваем и равноотдалечен от двете политически формации?

 12. Георги Харизанов 💙💛,

  за трайкането на Трайчо Трайков, кмет на ДБ или на групата на ДБ в СОС все питате –

  Ето и цялата декларация на ДБ в СОС:

  “Демократите ли? По символите ще ги познаете. Нека видим кой е символът, с който управляваната вече 15 години от ГЕРБ Столична община така и не намира сили да се раздели. Няма да ни е трудно да го открием – намира се в центъра на София, откъдето натрапчиво ни напомня, че управата на столицата няма нищо против паметник, възхваляващ като “освободителка” армия, окупационна за страната ни, обслужвала човеконенавистния и обявен за престъпление комунистически режим.
  Говорим, разбира се, за Паметника на Съветската армия (ПСА). Групата ни внесе предложение за демонтирането на паметника и преместването му извън центъра на столицата още през март 2020 г. Докладът ни, разбира се, беше поставен на трупчета и пренебрегван от управляващото мнозинство в Столичния общински съвет.
  Всъщност изобщо не е чудно – съпартийците им от парламентарната група на ГЕРБ-СДС страдат от същата неспособност да се разделят с миналото. Щяха ли иначе да отделят 44 милиона лева за преместването на парламента в сградата на бившия Партиен дом?
  Архитектурният конкурс за преустройството на Партийния дом е обявен още в първия мандат на ГЕРБ. Споменахме ли допълнителните 19 млн. лв. за цялостен ремонт? И всичко това, за да бъде изваден българският парламент от историческия си дом и преместен в сграда, която и до днес е символ на най-мракобесния период от съвременната българска история. Тези две забележителни действия – упоритото пазене на Паметника на Съветската армия и преместването на държавността в Партийния дом – ясно показват какво се крие зад фасадната демокрация на ГЕРБ на всички нива от управлението в България.
  Партията, която и до ден днешен размахва пръст, обяснявайки как само тя ни пази от комунистите, все по-трудно прикрива привързаността си към техните символи.
  Времето Ви обаче изтича, дами и господа. Последните избори ясно го показаха. Столичани вече Ви виждат съвсем ясно и скоро ще Ви изпратят в миналото, да правите компания на паметниците и времената, към които сте толкова привързани.”
  ГЕРББ се грижат за демократичната си фасада за пред ЕС, а още като кмет на София, борисов обеща на тогавашния руски посланик да не пипат МОЧА – https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/224173-kovachev-prizova-da-se-preimenuvat-dimitrovgrad-blagoevgrad-i-velingrad

 13. Трябват не “инцидентни” декларации писани някъде където никой няма да прочете.
  Трябва ежедневно говорене от лидерите.

 14. Мисля си, че точно със смяната на Фандъкова може да почне безвъзвратно закъснялата европеизация на България и “боя” по герберските нахалници и цялата политическа руска гняз в България.

 15. Георги Харизанов 💙💛,

  в коя от тв-та с национално покритие и в кой от парламентите с 20-тина депутати – а СОС дебатите имат ли интерес да ги излъчват като парламентарния контрол, който съвсем се обезмисли при герб3

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.