И все пак Европа не ПАСЕ трева, обяви руския хищник за терорист

Съветът на Европа, най -старата общоевропейска организация, дефинира коя държава е демократична в рамките на континента и на практика отне този статут на Русия, изключвайки я след агресията й срещу Украйна. Днес Парламентарната асамблея ( ПАСЕ) повиши още повече тон. Гласува без нито един глас против за това, Русия да бъде обявена за терористична държава.

Без членство в Съвета на Европа нито една европейска държава не може да претендира да бъде демократична и да кандидатства за присъединяване в редици други европейски органи. 

Един пример.

Имах мандат в лично качество от конгреса на Асоциацията на Европейските журналисти ( АЕЖ) в Мадрид в края на 1991, където бях персонален гост, да създам българска секция, но само след като България бъде приета в Съвета на Европа, който се беше заел да утвърждава демокрацията в току-що освободената от съветския колониализъм част от континента. Това се случи през 1992-ра, когато се откри пътят към създаването на българската секция към АЕЖ. В резултат на това в София през май се изсипаха делегации от пратеници на АЕЖ, предимно от Западна Европа, за да “акушират” на раждането на българската секция. Пяхме заедно Одата на радостта на сцената на амфитеатъра в Пловдив.

НА СНИМКАТА ( личен архив): Учредяването на българската секция на АЕЖ в БТА в присъствието на вицепремиера Илко Ешкенази и на ръководителите на секциите на Германия, Испания и Нидерландия

 

 

 

 

 

Апропо, преди България в Съвета на Европа бяха приети само “отличниците” по декомунизация от бившия съветски лагер Унгария ( още през 1990 -та) и Полша ( през 1991-ва). След нас, през 1993 година, бяха признати за демократични държави от Съвета на Европа също Естония, Словения, Чешката Република и Румъния. Това беше случаят, когато изпреварвахме с нещо положително като оценка част от събратята си по съдба от съветския ( конц)лагер. Днес, уви, трудно можем да намерим аналог по този критерий. 

Обръщам внимание, че днешното гласуване за обявяване на Русия за терористична държава в ПАСЕ се състоя, при това с консенсус, по искане на “малки” държави ( няма да ги посочвам, за да не прозвучи обидно за тях). Взимам повод да предложа “малката” група на ДБ в Столичната община да постави на изпитание доминиращата ГЕРБ като предложи общи действия за преместване на МОЧА в музея.

Сега е моментът за такъв експеримент. От реакцията на ГЕРБ ( или от липсата на такава) ще проличи до каква степен напъните на партията на руския орденоносец е сериозна в заявяването на позиция срещу руската агресия в Украйна. Истинският лакмус не е (само) готовността за предоставянето на оръжие за Украйна, нито развяването на украинското знаме от балкона на Фандъкова. Той може да се задейства чрез промяната на отношението към съветското мону(ментално) натрапничество.

 

Продължават ли промяната или само продължават имитацията на промяна? 

Това трябва да бъдат попитани настоятелно в Столичната община поданиците на падишаха от Банкя в момента, когато той се бори със свалени гащи да се докаже за първенец в още една област ( евроатлантическата), обявявайки се срещу свалянето на украинското знаме от софийската фасада на гербаджийското 17 годишно управления на столицата.

От примера на ПАСЕ, където инициативата на “малките” е подкрепена от “големите” се вижда, че в една истинска демократична среда са важни принципите и идеите, а не кой е “по-голям”.  

НА СНИМКАТА: Кметът на София става руски орденоносец и обещава на руския посланик Потапов да брани МОЧА докато е на власт. Е, вече не е…

 

6 мнения за “И все пак Европа не ПАСЕ трева, обяви руския хищник за терорист”

 1. Украйна ясно даде да се разбере, че терористична атака няма да спре нейния успех, а за русия ще има шанс да се промени само ако претърпи съкрушително поражение… Ако Путин използва ядрено оръжие, това ще въвлече НАТО във войната и русия ще бъде унищожена – от разговор с Фукуяма ден след руската терористична атака на 10 октомври
  https://www.liga.net/politics/interview/porajenie-rossii-doljno-byt-katastroficheskim-vozmojno-uje-etoy-zimoy-frensis-fukuyama

 2. Прекрасни новини: Западът след 8 месеца се събуди и прогледна!!!

 3. Беше време да се започне да се пипа по-твърдо. Хем е нужно, хем ще разбие мита на руско-фашистката пропаганда, че Европа е мека… Бий за да те уважават

 4. Само да уточня. ПАСЕ не е гласувал, че Русия е терористична държава, а че Путин и шайката му управляващи са терористи.

 5. към Мел:

  Искате да ни убедите, че Путин е терорист, а обикновенния руснак, този който избива мирно население, безчинства, изнасилва жени и деца, краде перални не е? Така ли? Няма как да убедите никого! А за формулировката на ПАСЕ четете тук:
  https://eurocom.bg/new/rezolyutsiya-parlamentarnata-asambleya-na-sveta-na-evropa-prizna-rusiya-za-teroristichna-drzhava

 6. друго уточнение:

  https://pace.coe.int/en/votes/39122

  според уеб страницата на PACE от гласувалите 100 представители – няма нито един от България ?

  В англоезичните големи западни медии – никакви подробности или нищо.

  https://pace.coe.int/pdf/1f8702a790f20dff3019431f3c84f0933d99e66fdcc20d2af25222ae7f712cf3/resolution%202463.pdf

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.