Патишах

Патовата ситуация в парламента беше отиграна с шах с пешката на падишаха от Банкя.

Руският орденоносец от Банкя не посмя да се яви в лична битка с Радев, докато още се правеха на най-големите врато…, пардон, врагове. 

Никога не дебатира лице в лице с политически конкуренти, предизборно или не, както и с когото и да било през всичките години на своето политиканстване.

Изплаши се от ужаса да стане депутат. Предпочита(ше) да играе мачлета, вместо да ходи на работа като останалите простосмъртни депутати, които просто могат да му зададат неудобни въпроси от парламентарната трибуна. Някои от тях не са толкова прости, колкото (просто)смъртните избирателите, на които разчита.

Мамеше системно (просто)душните да гласуват за него. Всеки път след това се оттегляше в комфортната си ниша на партиен патишах, който държи останалите в пат и шах.

С назначаването на своя ласкател Вежди Рашидов за председател на най-важната по конституция, каквато е законодателната власт, орденоносецът от Банкя отново се чувства победител чрез подставени лица без самият той да участва в битката. Дори демонстрира с краката си пълната си незаинтересованост от драмата с блокажа по темата за избора на председател на НС.

 

Простодушният Рашидов дори и да искаше, нямаше как да скрие колко е зарадвал своя близък приятел. Призна си с обичайната гордост от близостта с мутрата:

 

 

Говорихме преди малко. Борисов се зарадва, че усилията за примиреност в името на хората, да има работещ парламент и правителство, са довели до резултат. Изпитва задоволство, не мога да го скрия , че се радва, че най-накрая има председател на парламента, не толкова за мене. Разбира се, той се радва, защото аз съм и негов приятел. Нормално е, всеки се радва за близки

 

 

 

 

 

 

 

Спомняте ли си как обоснова руският орденоносец от Банкя радикалното отрязване на дясната си ръка Цветан Цветанов?

Позова се на факта, че срещу Цветанов, относно притежаването на апартаменти, се е произнесла “Свободна Европа”. Каза, че на тази американска медия трябва да се вярва.

Ок.

“Свободна Европа се произнесе сега по следния начин за избирането на Вежди Рашидов за председател на НС. https://www.svobodnaevropa.bg/a/32095011.html

Но руският орденоносец ликува въпреки мнението на “Свободна Европа”.

„Разумът надделя!“. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира във Фейсбук избора на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание.

„Пръв сред равни – Вежди Рашидов! Той живее така, така и ще работи“. https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/347733-boyko-borisov-za-izbora-na-vezhdi-rashidov-razumat-naddelya

 

 

23 мнения за “Патишах”

 1. Да, българската версия на демокрация е просто една феодалщина. Което говори за развитието на обществото. Тъжно но това е положението. Така народа разбира практикуването на власт и добруването на същото това общество.

 2. Не е по темата.
  Попитали Ванга:
  “Кой победи Хитлер?”
  “Разбира се, Генералисимус Сталин с помощта на гнилия Запад”
  “А сега кой ще победи във войната в Украйна?”
  “Зелински. Пак така!

 3. Каша в главата има този човек. Човек трябва да се примирява с Господ, когато започне да му свършва земния път. Иначе – каква примиреност, какви 5 лева? Аз още не съм започнал да се примирявам, на 63 г, този пък чак и в името на хората. Смешник.

 4. По технически причини не следя цирка в НС. Дори не съм търсил кои са били предишните предложения за Председател. Разбира се, че Рашидов е катастрафа. Но ми се струва, че виновни са не само тези, които са гласували за избирането му, но и тези, които не са гласували, но не са гласували и за предишните кандидати. Добре де, в различна степен….ама се тая…

 5. Рашидов: “Имам биография за разлика от Асен Василев. Не знам защо ме определи като фасада, аз съм руски академик…( не е удостоен със званието от Руската академия на науките – https://www.mediapool.bg/vezhdi-rashidov-kato-ruski-akademik-news162729.html)”
  – т.нар. академия е клонинг на Московската Академия за Сигурност, Отбрана и Правен Ред и Веждито е горд орденоносец на тази путинова академия – основана за преквалифициране на кадри на КГБ в други страни в цивилни професии за внедряването им в частни и държавни структури маскирани като всякакъв вид управници. Представителства на АБОП действат в София и Велико Търново, както радостно бе съобщено на официално сборище на АБОП в Москва от ген.СтоянТопалов, бивш н-к на генщаба на бълг. армия. С ордена на АБОП “Михаил Ломоносов” са удостоени и Валентин Златев, проф.Пламен Легкоступ от Великотърновския университет(внук на избягал от болшевиките белогвардеец) , Софиянски, който от 2005 г.за заслуги е редовен член на АБОП(https://www.mediapool.bg/akademiya-s-osobeni-funktsii-news124631.html )
  – департамента на АБОП, който работи в културната област по света и нас е наистина важен за безопасността на руските интереси
  – та, к’ъв е председателя на НС-то ни и РР знае – пръв сред равни руски опричници

 6. През първите 3 дни на НС се случиха 2 съществени неща. Беше взето съгласие от всички да се спрат обидите и езика на омлазата,и беше избран Вежди Рашидов за председател на Народното събрание.
  До кога кръгът около Тома Биков иДелян Добревще спазват товасъгласие ще реши Падишаха. Пропуснати бяха лъжите и омразата на копейковци,че България била колония наЕС и САЩ.
  Вежди Рашидов се възползва от временното си място на трибуната и си даде сам думата.В дълга емоционална реч той разказа колко е благороден.Депутатите станаха на крака и му ръкопляскаха. Не му зададохавъпроси кой е той извън казаното в речта какво е допринесъл за националните интереси,за пировете по време на чума и много други.
  И беше избран за председател на НС в противоречие с приказките че трябва да се дава път на младите.Но какво значение имат думи и клетви пред интересите.
  Предстои да се изживеят интересите на тези,които го избраха.

 7. Така е, спуснаха с парашут чепа за зеле(н)чук) ,и го калесаха за МУЛТриархь на балхарската мултикраДция, нали!
  Сега парламента ще се превърне в мулташко задимено ателие за малки пластики и статуетки!
  Но няма какво да се учудваме, след като Мутригруп и настоящата му шайка превърнаха пластичните ателиета в юридически ковачници, а пък парламента и съдилищата превърнаха в пластични ателиета, НАЛИ!!!

 8. Божидар Божанов
  3 ч. ·
  Има една критика към Демократична България за изминалите три дни – че не сме издигнали наш кандидат за председател.
  Общата причина за това е, че се фокусирахме върху търсене на решение на безпрецедентен проблем, а не в това да покажем колко подходящи хора имаме за председател.
  След като ГЕРБ бяха неспособни да съберат мнозинство, на третия ден нещата бяха зациклили и кандидатура на ДБ може би е изглеждала като възможен изход. Затова тя беше обсъдена на заседание на парламентарната група и Христо Иванов отиде на председателски съвет, където да го предложи. ГЕРБ и БСП са били твърдо против. Т.е. подкрепа нямаше.
  Паралелно с това в кулоарите разговаряхме с депутати от ПП и обсъдихме рисковете и плюсовете на наш кандидат, след което Кирил Петков влезе на председателския съвет, за да повдигне същия въпрос. Втори път е последвал отказ от ГЕРБ и БСП. Т.е. подкрепа стабилно нямаше.
  А защо нямаше подкрепа? Защото всеки избор извън този по технически критерий като възраст ще изглежда политически и ще очертае мнозинство. И щяха да последват резонни реакции от типа на “Ее, прегърнаха се”. Ако подкрепата беше само от ГЕРБ (освен от нас и ПП) – “ето я евро-атлантическата коалиция”.
  Ако и БСП се бяха включили, те пък трябваше да обясняват на своите избиратели защо подкрепят председател, който ще вкара точката за модернизация на армията и оръжие за Украйна и ще блокира връщането на хартиените бюлетини.
  Ако въпреки ясната липса на подкрепа бяхме предложили кандидат в зала той очаквано не беше събрал подкрепа, щяхме да нарушим трайното си поведение на конструктивният субект, който в сложна ситуация не търси нищо за себе си и своя тясно партиен интерес и не прави пиарски ходове, които усложняват ситуацията. А и щяхме да изглеждаме нелепо.
  Тезата, че ГЕРБ и БСП са щели да размислят в зала, като видят какъв хубав кандидат издигаме е наивна и игнорира три дни разговори във всякакви формати. И по-важното – игнорира реалността, че политически избор беше избгяван на всяка цена. Сега мнозинството, избрало Рашидов може да твърди, че е временно мнозинство, което просто е следвало духа на конституцията.
  Грешно е да сглобяваме политически (а не технически) мнозинства в такава ситуация, а наш кандидат би довел такъв наратив – и поради това той не би събрал подкрепа.
  В този смисъл, поведението на ДПС и ГЕРБ, които само при мириса на мнозинство се озлобиха и започнаха да газят правилника, е грешка – те превърнаха техническото мнозинство в политическо и колкото и да мажат сега, че с предложението за избор на технически критерий Христо Иванов, видиш ли, бил предложил Рашидов, грешката е налице и мнозинството им изглежда повече от техническо.
  Демократична България, с 20 депутати, през цялото време беше (като каза Цветанка Ризова) перпетуум мобиле за консенсусни предложения. И поставихме работата на парламента и решаването на кризисната ситуация над партийния интерес и пиарските ходове. Защото целта на политиката не са фейсбук лайкове, а постигане на резултати.
  Разбирам неудовлетворението от избора на Рашидов. Затова и от ДБ имаше 20 гласа “против”. Но сложната, фрагментирана среда произведе това. Сега предстои в същата тази среда, обогатена от тридневната сага, да опитаме да намираме решения на по-трудни въпроси.

 9. Ген.Атанасов е внесъл два въпроса към служебното правителство: защо допусна продължаване на концесията на Росенец и вторият за сегашния състав на руския дипломатически корпус в България след отстраняването на 70 служители
  – Даниела Горчева в същата връзка:
  И как ще е готова България за Шенген, когато е троянският кон на Русия с този президент, с една цяла партия в Парламента и с още куп захласнати по терористичната тоталитарна путинова Русия политици? Или купени от нея.Как ще е готова, когато е корумпирана, безнадеждно корумпирана държава, та всеки бандит може да влезе у нас, стига да си плати Как ще е готова България, когато не си пази границите и то не само срещу цели автобуси с нелегални имигранти,ами даже беше изтеглила по времето на Бойко Борисов българския граничен и митнически контрол от българска държавна граница и беше го заменила с РУСКА ВЪОРЪЖЕНА ОХРАНА!
  Радев разправя врели-некипели – било предизборна борба в Нидерландия, затова не искали България в Шенген….Когато убиха Косьо Самоковеца в Амстердам, нидерландското Министерство на правосъдието излезе с безпрецендетна декларация, че България отказва да сътрудничи.И кой беше тогава главен секретар на МВР?Бойко Борисов! Аха! Сега загряхте ли? – https://www.facebook.com/daniela.gortcheva/posts/10159673336511429
  – Д. Горчева по БНР, вчера – https://bnr.bg/post/101724327/shengen

 10. към よ:

  Запознат съм отблизо с тази “академия”! На първо место става въпрос за едни 1,000 USD еднократна такса и творческа биография! След това получаваш официално писмо кога ще ти връчат “академизма”. Академична търговия! Естествено веднага отказах! Покани ме колега, за разлика от Вежди грамотен, който също стана “академик”, но никога не се похвали с това, защото колкото и да беше русолюбив, схващаше, че това не е за хвалене.

 11. Е, сега ще се сдобием с едно “експертно” правителство, хартиени бюлетини и много други “екстри”, уви…. Пропастта е дълбока, дъно няма!!

 12. 101 въздушнопреносима дивизия на армията на САЩ е разгърната в пълна бойна готовност на 5 километра от границата с Украйна в Румъния – 4700 души. Тази дивизия беше острието на Операция “Пустинна буря” в Ирак. С нея са разгърнати и румънски части.
  Посланието към Русия е ясно.
  https://twitter.com/cbseveningnews/status/1583596082541383680?s=46&t=qZ4VK3GkikAvpHBi4RvIKw

 13. The Rock,

  снощи след разговора с Лойд Остин министъра на отбраната на Украйна
  Oleksii Reznikov 🇺🇦 has launched NATO-style Logistic Functional Area Services (LOGFAS). It increases our standards & procedures compatibility with the Alliance.
  We are moving toward victory together, step by step
  I believe that Ukraine has already become a de facto member of NATO.

 14. @The Rock
  През януари се шегувах, че вместо да заплашват Путин с адски санкции, по-добре да изпратят части от тази дивизия на почивка край Киев.
  Е, понякога след дъжд качулка е по-добре от хич.
  А Радевият Гълъб бригада от 82-а ли ще покани?

 15. The Rock,

  ПП – посланието към русия е ясно и от границата с Грузия – за нелегитимната путинска РФ – 10 годишния федеративен договор от 31март1992г. от 2002г. е 1-во априлски)
  след 41:37 до 49:33 мин ТУК – https://www.youtube.com/watch?v=FojjgALxLFM

 16. Сега е ” наситено тъмно ” , но скоро ще просветлее. Троянският Им кон ще се сгромоляса. От ясно – по-ясно е.

 17. P.S. Няма нищо по-страшно от ядосаната демокрация !

 18. Рашидов, заедно с други интелектуалци
  с декларация е аплодирал Живков и ЦК на БКП
  за възродителния процес!

  Сега Рашидов и депутатите от ДПС,
  най-безсрамно заблуждават българските граждани етнически турци,
  че са били против преименоването им!

 19. към Видьо Видев:

  “Рашидов, заедно с други интелектуалци …”

  Нито Рашидов, нито другите, аплодирали Живков, са интелектуалци!

  Една подлога няма как да е интелектуалец! Интелектуалеца виаги има собствено мнение!

 20. Отрицателният подбор влече държавата все по-надолу към бездната.
  Тези дни след изборите геройкото от банкя се изцепи казвайки, че машините са пипани.
  Ако имахме хора с достойство и малко смелост в правителството на фърчилкоф трябваше да се реагира с призив тулупа да конкретизира какво точно има впредвид. Защото в противен случай носи съдебна отговорност.
  Явно са се наговорили да върнат хартиените бюлетини. По лесно се контролират избирателите.
  Надявам се поне да коригират избирателните списъци според последното преброяване и да променят мандатите според броя на избирателите във всеки избирателен район.

 21. до
  Todor Todorov 💙💛
  23.10.2022 в 09:33

  Ами днес не е ли същото?
  С незначителни изключения, “интелектуалците” пак са мисирки и помияри!
  Гастролиращи в медиите.

  Да не би Ботев, Раковски, Добри Войников, Симеон Радев, Захари Стоянов,Захари Зограф и т.н.
  Да са били титуловани членове на някакви творчески съюзи?

  Цитирах
  “Декларация
  на група интелектуалци и общественици
  от средите на българите,
  възстановили българските имена”

  Подписана от Вежди Рашидов и други знакови лица на ДПС!
  Сега лъжейки, че са били против възродителния процес.

  Отпечатана във вестник Нова светлина/Йени ъшък
  от 27.07.1985г.

 22. към Видьо Видев:

  Напълно съгласен!

  Месеци преди да чуем за “възр. процес”, Вежди обикаляше и казваше на всички, че иска да си смени името – редно било, като живее в България, да носи българско име! Още тогава е бил “телектуалец” на повикване! Двама наши състуденти не бяха съгласни да им сменят имената и постъпиха достойно – напуснаха България!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.