Български вик за помощ към глухите рашисти у нас

 

 

 

 

 

 

Български вик за помощ долетя от Украйна. 

Защо това не е водеща новина за медиите ни, които да поставят на изпитание всички тук, които години наред използват българите в Украйна за своите проруски цели в България?

Ще попитат ли българските медии острието на парламентарно представения рашизъм у нас Костя Копейкин какво мисли по въпроса за страданията на българите под руска окупация? 

Или може би Нинова ще се произнесе ведно със съмишленика си по въпроса Румен Радев отново по въпроса с фалшивите си твърдения, че пряка военна помощ за Украйна означавала да бъдем въвлечени във война(та на Русия)?

„Имаме нужда от помощта на България“. Българи от Украйна с писмо до Радев, Донев и парламента

Илияна Маринкова

 

Шествие в подкрепа на Украйна в София. 24 март 2022 г.

Българите от Украйна изпратиха отворено писмо, адресирано до президента Румен Радев, служебния премиер Гълъб Донев и Народното събрание. Писмото бе публикувано от бесарабската българка Татяна Станиева във Фейсбук. В него се призовава „българския Президент, българското Народно събрание, българското правителство да заемат ясна и категорична позиция и да подкрепят Украйна с реални действия и постъпки“, да бъде спряна „продължаващата в българските медии руска пропаганда, която ни наранява, компрометира и оскърбява паметта на загиналите герои-българи“, както и да бъде изпратена военна помощ на Украйна.

„Ако утре умра от руска бомба или ядрено оръжие, изпълнете последното ми и единствено желание: помогнете на Украйна да победи!“, пише още
бесарабската българка Татяна Станиева.

„Помогнете и да преодолее злото. Помогнете и за защита на свободата, родината, земята, човешките ценности и правото на съществуване. От името на всички украински българи моля, майко Българийо, заеми страната на светлината в тази война и защити ни нас, украинските българи“, призовава тя.

Писмото е подписано от 793 българи от Бесарабия, Таврия, Херсонска област, бесарабски и таврийски българи, живеещи в България и в Европа.

„Мнозина украински българи, намиращи се в момента на временно окупираните територии, помолиха изрично да споменем, че подкрепят посланието и чакат помощта на България, за да бъдат освободени от руските окупатори. Подписалите се тук застават зад това послание с имената си. Зад всеки от тях има още десетки българи, техните семейства, роднини, близки и познати“, пише Станиева. „Това обръщение не е от организация, дружество, партия или каквато и да било институция. Това е истинският глас на българите от Украйна“, казва тя.

Вижте текста на писмото:

„Ние, украинските българи – част от които сме в Бесарабия, други – в Таврия, трети – тук в България, а четвърти – пръснати по света – всички ние днес се обръщаме към българите в България.

Ние, украинските българи, завинаги ще сме с два корена в сърцето си, но един дом. И този дом за нас е Украйна.

Това е нашето място на силата. Не просто земя, прозорци, стени и врати, а семейно гнездо, място, където се пази родовата памет.

Не знаем дали човечеството някога е виждало по-коварна, несправедлива и неоправдана война от тази. Но от 24 февруари ние не живеем. Някои – в буквалния смисъл. Нашата икономика и нормалният ни ритъм на живот спряха. Ние всеки ден губим работата си, домовете си и, което е най-лошото, близките си. Хиляди българи станаха бежанци или принудителни изселници, а мнозина остават в окупация и не могат да подпишат това писмо, тъй като се боят да бъдат репресирани от окупаторите. Нямаме планове за бъдеще и дори не знаем, дали имаме бъдеще. Днес нашият дом е атакуван от съседа ни, който всеки момент може да ни убие.

Използвайки случая, искаме, първо, за пореден път да благодарим на България за подкрепата на Украйна и помощта на нашите бежанци. Без тази подадена ръка мнозина нямаше да оцелеят.

В същото време ние, украинските българи, очакваме и друг вид подкрепа от България.

Българите в Украйна очаквахме България еднозначно и категорично да застане на страната на справедливата борба на Украйна и, съответно, на наша страна. На българите в Украйна.

От друга страна, разбираме, че тук се повтарят откровените лъжи на руската пропаганда за това, че националните малцинства в Украйна са потиснати, и че бесарабските и таврийските българи очакват тъй наречените “освободители”.

Нещо повече, научаваме, че едва ли не точно това е причината България да откаже военна помощ на Украйна – за да “защити българите там от украинските нацисти”.

Ако сред вас има такива, които мислят така, нека споделим някои факти:

Руската пропаганда твърди, че Украйна забранява на българите да говорят и учат български.

Истината е, че до разпадането на Съветския Съюз българският език се е използвал само като битов и именно в независима Украйна започва да се изучава в училищата, откриват се български групи в университетите. Именно тогава се създават първите български дружества и организации, започват да се издават вестници, в ефир излизат радио и телевизионни предавания на български език. И всичко това ни го даде на нас – българите – Украйна. И всичко това се финансира от украинската държава. Това ли се нарича потисничество? От това ли искат да ни освобождават?

И сега най-тежката мантра: тази за Русия освободителка, спасила българите от турския ятаган и милостиво позволила да се заселят в буренясалата и непригодна за живот бесарабска пустош. Това е най-тежкото клеймо – на неблагодарник! – с което и досега руската пропаганда се опитва да жигоса всеки, дръзнал да надигне глас срещу Русия. От друга страна, историческите факти недвусмислено говорят, че и за самото ни “спасяване” и за настаняването на предците ни именно на тези земи Русия си е имала свои стратегически, политически и икономически интереси. Както, впрочем, и предоставянето ни на статута на колонисти, от благодарност за което ние сме изградили прекрасния Преображенски събор в Болград. Българите можем да сме благодарни. Но знаете ли какво става по-късно?

Нужно ли е да напомняме за многобройните репресии от съветските власти и разкулачването на „кулаците“ (а в същност работещи земеделци), и депортираните в Сибир? За дванадесетте хиляди българи, депортирани от Крим през 1944 година и разхвърлени из целия Сибир и Средна Азия? Да преразказваме ли спомените на нашите дядовци, изпращани на заточение за три царевични мамула? Да отваряме ли думата за двата тъй наречени Гладомора – изкуствено предизвикан глад: през 1932 – 1933, вследствие на който загиват изчезват цели български села в Таврия, и 1946 – 1947, отнел живота на стотици хиляди българи в Бесарабия? Все още има живи свидетели на тези жестоки събития, а спомените на загиналите са запазени в архиви, книги и филми. Можете да попитате, чуете, видите и прочетете за всичко това. Стига да имате желание!

Това, което трябва да разбира всеки мислещ човек, е, че Руската империя, която уж подала ръка на нашите предци преди 200 години, за което трябвало да сме благодарни, е нещо много различно от последващия съветски режим на атеистична Русия, от постсъветска „демократична“ Русия, и от сегашната Русия с путинския терористичен режим. Трябва ли, според вас, благодарността за тогавашната помощ да ни задължава да подкрепяме престъплението срещу човечеството, което извършва Русия днес?

Макар въпросът да е риторичен, българите в Украйна имаме своя точен и категоричен отговор на него.

За повече от 200 години, въпреки трудности и лишения, терор и издевателства, смени на власт и режими, българите направиха от Буджакската степ и таврийското Диво поле райски градини, запазихме езика, културата и идентичността, и най-накрая, благодарение на независима и свободна Украйна, започнахме да живеем свободно, и името “българин” да носим открито и с гордост. Затова представителите на българската общност в Украйна, рамо до рамо със свои съграждани от други национални общности, защитават родната си земя от нашествениците. Защото украинската земя е нашата родина и роден дом за всеки от нас. В цяла Украйна и далеч извън нейните граници са известни имената на героите в тази война – българи по произход – капитаните Димитър Бурлаков, награден с Указ на президента на Украйна Володимир Зеленски с орден “Богдан Хмелницки” ІІІ степен, и Иван Пепеляшко, кавалер на ордена “За мъжество” ІІІ степен. Както и на други – Иван Минков и Иван Чумаков от с. Криничне (Чушмелий), Максим Близнак и Евгений Качай от с. Лощинивка (Кайраклия), Михаил Киосе и Радион Вайцман от с. Калчево – все българи, отдали живота си в борбата срещу руската агресия, за свободата на своята родина Украйна.

Това е нашият отговор и той е категоричен: българите в Украйна, заедно с всички други националности се борят за свободата, териториалната цялост и независимостта на своята родина Украйна.

И в тази борба имаме нужда от помощта на България.

България, която е член на Европейския съюз.

България, чийто суверенитет и независимост са гарантирани от членството ѝ в НАТО – Организацията на Северноатлантическия договор. Украйна също се стреми към пълноправно членство в тези организации. Българската диаспора на страната ни, най-голямата сред всички подобни групи българи извън родината, беше, е и ще бъде последователен лидер на тези процеси, тъй като искаме да вървим заедно с България в един съюз и в една посока.

Днес именно този път е пътят на светлината и човешките ценности. Но за да поемем по този път, първо трябва да оцелеем.

От първия ден на войната и до днес на жестоки обстрели е подложено българското село Тернивка – квартал на град Миколаив.

Населението на 30 български села от Бердянския и Мелитополския райони в Запорижка област, град Херсон и част от Херсонска област в момента са в границите на окупираните територии и техните жители са подложени на всички „прелести“ на „руския свят“. Повечето от българските неделни училища не могат да работят, премахнати са информационните материали, разказващи за живота на прародината ни. Стотици учители и служители на местните органи на самоуправление, които не желаят да сътрудничат с окупаторите и техните поддръжници, са подложени на сплашване и преследване. Земеделците под дулата на картечници са принудени да продават на безценица плодовете на своя труд на земята, обилно напоена с потта на техните предци и самите тях.

През последните седмици на октомври Русия предприе масирани удари по енергийната инфраструктура из цяла Украйна, с неприкритото желание да ни остави на тъмно и студено и да предизвика поредната бежанска вълна, която, ако се случи – неминуемо ще засегне и България. И много от тези бежанци, най-вероятно, ще са украински българи.

И всичко това се случва сега.

В този момент, докато четете писмото, някъде в Украйна загиват хора, други са подложени на терор и унижение. Всичко това се случва в година 22 на 21 век. В Европа. Случва се с украинския народ, и в частност и с нас, българите.

И днес ние питаме всички вас: грижа ли я е България за това?

Грижа ли я е България за над 200 хиляди българи в Украйна?

От 24 февруари ние търпеливо чакаме и се надяваме, че нашата България най-накрая ще се събуди и ще застане на страната на светлината.

За да можем ние, украинските българи, да си кажем: Да, България е с нас. България избира нас, българите в Украйна, а не терористичния режим на Путин.

Защото е съвсем очевидно, че тази война не е само война между Русия и Украйна, а глобална битка между цивилизования свят и примитивното средновековно варварство, между демокрацията и авторитаризма.

И ние, украинските българи, призоваваме българския Президент, българското Народно събрание, българското правителство да заемат ясна и категорична позиция и да я подкрепят с реални действия и постъпки.

Призоваваме ви да спрете продължаващата се в българските медии руска пропаганда, която ни наранява, компрометира и оскърбява паметта на загиналите герои-българи.

Призоваваме ви да спрете тези политически лидери и сили, които имат наглостта да говорят от нашето име вместо нас.

Призоваваме ви да изпратите на Украйна военна помощ, както това вече направиха повечето държави от Европейския Съюз. С това ние не ви въвличаме във война. Напротив, искаме да я спрем, за да не стигне войната до България.

България може да пречупи хода на войната, ако ни помогне да се защитим. Или да се откаже, и така да ни предаде нас, украинските българи.

Сега е моментът да направите правилния избор.

И, накрая, още малко история.

През 1943 първенците на българските села в Таврия, насърчавани от писателя и интелектуалец Мишо Хаджийски се обръщат към цар Борис ІІІ с прошение да ги спаси от хитлеристския режим и да ги „приеме в царството си“. България отваря врати и сърца за таврийските сънародници, и в началото на пролетта на 1944, след много месеци тежък преход и лишения, 1500 българи успяват да се доберат до България и да целунат българска земя.

Само няколко месеца по-късно, след установяване на комунистическия режим тук, България ги връща на Сталин, обричайки ги по този начин на вярна гибел. Почти всички те загиват или удавени в Черно море, или унищожени в сталинския ГУЛАГ. Тогава България ги предаде. А това се помни, господа.

И днес дойде време разделно.

България има историческия шанс този път да застанете на страната на своята кръв.

Не ни предавайте отново!“.

 

15 мнения за “Български вик за помощ към глухите рашисти у нас”

 1. Просто уникално обръщение ! Свири на най-тънките струни на душата … Достойни !
  Да видим ще има ли кой да чуе този вик за помощ в Родината България , която самата стене под червения чугун който пак й се изсипа ?
  Ще има ли КОЙ ??? на фона на един знаков арест тези дни в Запорожие на поредния национален предател на Украйна , бивш вече шеф на военен завод който продава по време на война двигатели за военни хеликоптери на агресора рф? Предателите – от тях всички се гнусят , но някои ги използват . В България сега всички те вкупом отчаяно и като за ПОСЛЕДНО се опитват да я потопят . Срам ме е .

 2. Петиция за спешна доставка на системи за ПВО “Patriot” за сражаващата се на живот и смърт Украйна в защита на целия нормален свят срещу рашистката ламя!

 3. Пост от ФБ, който изразява мнението ми за Радев: “Ivanov Rossen
  Е, поне разбрахте най-накрая кой всъщност е радев и чии интереси защитава! Трябваше по-рано да се сетите – още през 2020 г.,когато вместо ДБ да поведе протеста, се оставихме на радевото водачество. Оттогава нацията е раздробена на парченца, вместо голямото реформаторско мнозинство да застане зад ДБ!”

 4. какъв коментар,то му се плаче на човек като чете писмото,но руските подлоги у нас надали ще се трогнат…

 5. Ruslan Trad
  1 ч
  TASS just reported that Russia’s Security Council pledged to “desatanize” Ukraine. The “desatanization” of Ukraine is becoming increasingly urgent, said Alexei Pavlov, deputy secretary of Russia’s Security Council, because “hundreds of sects” are now operating in Ukraine.

 6. ГУР(liga.net) – руските спецслужби готвят мащабна кампания с/у лидерите на националните и националноосвободителните движения в РФ , да се унижи самия стремеж към самоопределение – в русия, Европа, САЩ и Украина руски агенти на влияние ще представят като терористични и нацистки тези движения, за да не получават международна подкрепа да защитават правата, езика и културата си – в Украина , целта е да се формира негативно отношение към народите от Кавказ и чеченската опозиция – според украинското разузнаване за москва надигащите се националноосвободителни движения са ключова заплаха – Украина е единствената държава, която осъди чеченския геноцид и призна Чечня за временно окупирана от русия – къде сме ние с шайката руски помияри, които се разпореждат от наше име и от името на България

 7. Удивително обръщение! Публикувах линк към тази публикация на г-н Инджев в страницата на БНР и на други места. Тази изповед и зов към България трябва да достигне до всеки българин и да бъде заглушен гласът на всякакви проруски елементи , които заплашват, че с военната помощ към Украйна ще въвлечем България във войната. В древността слепи хора като Омир са писали поеми, през 19-ти век оглушаващият Бетовен пише симфонии, но в 21 век глупави и алчни за власт хора управляват държави. Жалко е, че нашата хубава родина се управлява от точно такива….

 8. Roman Dobrokhotov – The Insider вместе с @bellingcat и @derspiegel публикует имена, фото и биографии инженерами и айтишниками , кто херачит ракетами по детским площадкам, жилым домам и электростанциям Украины – https://twitter.com/Dobrokhotov/status/1584611070991560705
  Christo Grozev – One of the unsung challenges of doing an investigation identifying 30+ people is that you must repeatedly contact each of them to be sure they’ve received a right of reply. And you must be polite and positive – even if you’re talking to potential war criminals – https://twitter.com/christogrozev/status/1584658451380469760?cxt=HHwWgIDUzead6_0rAAAA
  — Доброго ранку, ми з Bellingcat …

 9. И отново за абсолютните прилики на Путин и Хитлер в действия и мотивации:

 10. към Val:

  2020 радево водачество на протеста не е имало – получи се спонтанно! Основната част от протестиращите бяха студенти, останали в България поради Ковид. Там беше и силата му! Носехме и достатъчно плакати против радев. Даже и отровното му трио не успя да овладее процеса, въпреки ежедневните им напъни, за манолова да не говорим. Жалко наистина, че ДБ не се намесиха активно, както направиха в Росенец!

 11. Считам, че публикацията, която случайно ми се отдаде да прочета е напълно обективна. Признавам, че изнесените факти са тревожни и шокиращи за бедната ни, но красива България! Не е ли твърде късно подаден “БЪЛГАРСКИЯТ ВИК ЗА ПОМОЩ КЪМ ГЛУХИТЕ И НАИВНИТЕ СЪГРАЖДАНИ, които не чуват и не осъзнават, че Родината ни зловещо стене от напора на продажни измамници??? Определено този ЗОВ ЗА ПОМОЩ трябваше да бъде подаден още през лятото на 2020г., когато в цялата страна се организираха протести и бяха стимулирани от вдигнатия юмрук на държавния глава с думите “Мутри вън!” Кой, кой може сега да спре разрухата на клетата ни Родина?? Срамен и тъжен е този факт! Отговорът е само един чрез: системно работещ ПАРЛАМЕНТ и избиране на СТАБИЛНО ПРАВИТЕЛСТВО, от достойни хора с висок професионален опит при работа в тежки кризисни ситуации когато е поставена държавата ни!!!

 12. Todor Todorov 💙💛,

  радев не му е поZволено да е спонтанен – Росенец е окупирана територия – осъзнаването на този факт от хората може да затвори вратата на русия там – не е случайно, че използваха радев за разбиване на протеста и за трамплин към президентско управление – с 1 марионетка лесно се управлява колония
  На 7.7. 2020 беше първото “директно включване” от поредицата , която планираха и направиха ДБ от знакови за превзетата държава точки
  ТОЗИ на живо излъчен ДЕСАНТ предизвиква силна обществена реакция – захвърлянето на знамето ни като боклук взриви мрежата – така се самоорганизира протеста
  В същия ден ДБ призоваваха президента и премиера да установят кои са анонимните охранители и призоваваха прокуратурата да започне наказателно разследване срещу доган
  https://btvnovinite.bg/bulgaria/skandal-na-brega-v-park-rosenec-mezhdu-hristo-ivanov-i-ohraniteli.html
  – гешев не реагира и на казуса Доган и на поругаването на националното знаме
  … последва ден за организиране на ЯХВАНЕ на протеста
  8.7 радев потвърди, че охранителите са от НСО “изпълняващи в същия момент държавна служба”, че не той а Борисов имал правомощия за натиск върху НСО,
  – мрежата вреше и момента беше идеален радев да извадят заровената в пясъка държавна глава и радев чист от казуса Росенец – в края на работния ден радев призова НСО да свали охраната на доган и пеевски
  9.7 – гешев беше пратен да “нахлуе” в президенството
  Отровното трио подгрявано от евродикоф обяви: Тръгваме незабавно към Дондуков 2 в защита на демокрацията и ще застанем пред входа на Президентството като НСО – Народна Съпротива и Охрана.
  – така една част от насрочения за 9.7 протест “срещу мафията” , от МС и съдебната палата беше отклонена пред президентството , та радев да размаха юмруче , на президентската трубунка триото не даваше микрофона точно на Боец и на ДБ …
  11.7 протестът на Росенец е на ДБ – там няма и следа от радев – герББ прехвърлиха НСО на президента и поискаха наказания в НСО – държавната охрана на пеевски и доган по искане на двамата беше свалена с мотив “недоверие” в този президент – след диваншоуто на слави в НС , ДпСшоуто продължава …

 13. @よ
  Много добро изложение на събитийната хронология от 2020 г. Между другото, эврaком играе много мръсна роля в българската политика. Да не забравяме, че “отровното трио” и копейката първо там лъснаха като въшки на чело.

 14. Срам и позор за българската прорашистка власт!!! Ще се търси съдебна отговорност за делата на всички тия свине!!!

 15. Благодарности, г-н Инджев, за споделянето на това писмо.

  Г-н Калин Янакиев също коментира: https://kultura.bg/web/%d0%bf%d0%be%d0%b7%d0%be%d1%80%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d1%8a%d0%bb%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%b7%d0%b0-%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%bc%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0-%d1%83%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b8%d0%bd/

  Не мога да си представя, че големите медии у нас са го “пропуснали”…

  Това писмо трябва да бъде прочетено от трибуната на Народното събрание, дано тогава получи по-широка известност. Трудно ми е да си представя по-силен довод срещу изказванията против държавна военна помощ за Украйна.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.