Кратък курс по най-нова история на китайския комунизъм, сътворен от др. диктатор Си Дзинпин

Седмица след края на 20 конгрес на Китайската комунистическа партия и затвърждаването на Си Дзинпин като комунистически автократ на върха на държавата не стихват коментарите по света за същината на главното събитие в най-многолюдната страна на планетата. Нищо неочаквано не се случи на предсказуемия конгрес, освен едно: показният арест на Ху Дзинтао, предшественика на Си Дзинпин на същия пост.

 

 

 

 

НА СНИМКАТА: Кадри от арестуването на Ху Дзинтао обиколиха света, а забавеното официално обяснение, че му било прилошало, не само не изглежда адекватно на тези кадри, но и не издържа проверката на времето- ако наистина се е разболял, защо не развиха темата с доказателства?

И какво ли успява да каже бившият партиен шеф на настоящия, минавайки покрай него?Дали не е ” и твоят ред ще дойде”!

 

 

 

 

Арестите по политически причини в комунистически Китай ни най-малко не могат да бъдат определени като събитие. Милиони подобни случаи в огромната страна остават извън полезрението на публичността. Те са рутинна част от всекидневието в империята на китайския комунизъм. 

Отстраняването на съперници за властта също не е новост в комунистически Пекин. Мао се разправяше безпощадно с конкуренцията, включително и с низвергнатия от него Дън Сяопин, който въпреки това го надживя и наследи, след което изведе страната с капиталистически средства от нейната крайна бедност до статута на “работилницата на света”. Политическите наследници на Мао съответно се разправиха със семейните му наследници в рамките на “бандата на четиримата”, оглавявана от съпругата на покойния диктатор.

И все пак арестът на Ху Дзинтао напомня като демонстрация повече почерка на Сталин. Или на Саддам Хюсеин от едно сборище на партията му БААС, на което той лично посочва враговете с партиен билет и те биват извеждани един по един, крещейки в предсмъртен ужас колко са му предани.

Смисълът на сцената с напъдения бивш партиен лидер, разигралата се пред очите на целия свят чрез ретранслацията на чуждите медии, е ясно послание. Си Дзинпин няма да търпи никаква вътрешна съпротива. Щом това може да се случи публично на човека, допуснат да седне до Председателя, никой друг от останалите близо милиард и половина поданици не може да се чувства сигурен, че няма да повтори съдбата му.

Си  можеше да нареди старият съпартиец да бъде отстранен тихомълком. Предпочете да покаже на всички, че няма никой, който може да му противоречи. Макар между двамата ортодоксални комунисти разногласията да се свеждат предимно до факта, че бившият  лидер беше привърженик на колективното ръководство на партията и държавата, а не на едноличния режим, установен за последните 10 години от Си Дзинпин.

Си има от какво да се безпокои. Нито миналото му е розово, нито бъдещето на Китай се очертава да е такова. По официални данни външният дълг на страната вече надхвърля 40 трилиона долара, двойно повече от американския. 

(Американският дълг не е външен, а държавен, от който около 5 трилиона е външен.
Китайския дълг от 40 трилиона също не е държавен, а междуфирмена задлъжнялост, бележка на читател в ivo.bg).

Това е 300 на сто спрямо БВП на страната. Неофициалната статистика  говори за много по-голяма задлъжнялост от 60 трилиона долара през последната относително добра за икономиката година преди пандемията ( 2019-та) – ако се отчете комбинацията от корпоративната, държавната и семейната задлъжнялост.

Като става дума за семейството, то е един от двата кита на конфуцианството, спойката на китайското общество и до днес. Семейството е базата, върху която стъпва то в Поднебесната от два века и половина насам. 

Си Дзинпин посегна на този “свещен кит” с неговата политика на ограничаване на раждаемостта. Намесата в свещената сфера на семейството е без прецедент в хилядолетната традиция на неписания обществен конфуциански договор между власт и поданици.

Другият кит си остана конфуцианското преклонение пред държавата.

По официални данни на Академията на обществените науки в Пекин днес в Китай има 40-50 милиона селяни, които не притежават земя. 

В пъти повече са, около 200 милиона, мигриращите наемни работници, които бягат от селата в градските фабрики, където не получават градско социално застраховане и услуги. С други думи, огромни маси бедняци, бегълци от селата, не получават застраховки за трудов стаж, болести или по безработица. Разтваря се все повече пропастта между свръх бедни и супер богатото малцинство. Задълбочава се и дисбалансът в икономическото развитие между  развития крайбрежен китайски югоизток и вътрешността  на страната.

Има още много причини за тревога от вътрешен и международен характер, свързани с режима на Си Дзинпин, но и посочените дотук са достатъчен повод за него да се бори да увековечи управлението си. Падне ли, ще му бъде търсена сметка. Също като на неговия съратник по този наклонена плоскост в Москва Владимир Путлер.

П.С. Всичко написано по-горе се базира на факти. Вярващите у нас, че комунистически Китай е спасителен пример за подражание за техния болшевишки фанатизъм, могат да продължат да си вярват. 

 

 

 

23 мнения за “Кратък курс по най-нова история на китайския комунизъм, сътворен от др. диктатор Си Дзинпин”

 1. Не е по темата – някой знае ли нещо повече защо offnews.bg не работи вече 1-2 дни?

 2. До г-н Харизанов
  Работи, дори сега. Само че господата нещо къртят мивки. Писах им, явно са от дебелите глави. Всеки път, когато влизам, ме прекарват през тест, дали съм човек и ме карат да чеквам картинки с лъвчета, кончета, кученца и котенца. Яко са налапали вода.

 3. @ Георги Харизанов offnews си работи. Току що проверих.

  п.п. А някой знае ли каква е съдбата на изведения от залата Ху Дзинтао.

 4. Мобилната версия m.offnews.bg работи!
  Може да не са си платили хостинга 😉

 5. Г-н Инджев, може наистина да му е прилошало на човека. Видял е как 10 годишната му (най-вече партийна) работа отива по дяволите. Едва ли и Вие гледате равнодушно на делата на последвалите ви в директорският стол на БТА.

 6. Veselin,

  публичното унижение на Ху Дзинтао е достатъчно – категорична победа над проамериканците на Ху – край с политическите им кариери – унищожаването на репутацията на Ху пред очите на целия свят е част от ритуала за провъзгласяване “Мисълта на Си” – водеща мисъл във всичко
  https://foreignpolicy.com/2022/10/25/china-xi-jinping-party-congress/?tpcc=onboarding_trending

 7. Малка но съществена корекция. Американския дълг не е външен, а държавен, от който около 5 трилиона е външен.
  Китайския дълг от 40 трилиона също не е държавен, а междуфирмена задлъжнялост.

 8. Много благодаря на отговорилите!
  От Англия не става, май има рутинг проблем. Пробвах с VPN и от Швейцария.. същата работа..
  Пробвах и от телефона на 5G – не работи.

  >tracert offnews.bg

  Tracing route to offnews.bg [91.148.168.38]
  over a maximum of 30 hops:

  1
  2
  3
  4 6 ms 6 ms 5 ms 62.6.204.188
  5 6 ms 6 ms 6 ms core1-pos14-1.birmingham.ukcore.bt.net [62.6.204.161]
  6 6 ms 6 ms 6 ms linx-224.retn.net [195.66.224.193]
  7 43 ms 39 ms 39 ms ae5-10.RT.TLP.SOF.BG.retn.net [87.245.232.164]
  8 39 ms 38 ms 38 ms GW-TeleHouse.retn.net [87.245.240.147]
  9 40 ms 40 ms 40 ms as31083.peer.telehouse.bg [178.132.80.17]
  10 40 ms 40 ms 40 ms ip-62-223.telehouse.bg [78.128.62.223]
  11 * * * Request timed out.
  12 * * * Request timed out.
  13 * * * Request timed out.
  14 * * * Request timed out.
  15 * * * Request timed out.
  16 * * * Request timed ou
  ..и така до 30-ти хоп

 9. може на Ху да му е прилошало,преди години в Албания министър-председателя-Мехмед Шеху се простреля смъртоносно докато си е чистел пистолета…

 10. Може пък таварищь –
  ZZиндZZинпинь , да е бил от младите лумпенски хуй(ло)венбини на таварищь Мао?!?!?
  Той е бил на маладьожка възраст , когато вождь Мао е мумифициран, както таварищь Ленин и таварищь Хошимин .
  И Путлерь е връстник, и почти е набор на ZZиндZZинпинь!
  Остава да не направи опити за “голем скок” , като селския вождь Мао, или пък опити за “голем подскок ” , като чекисткия си посестрим Путлер!

  П.П. Вчера , оня гнусен зелен дИбиль- реZZиЛдентът, пак се е изокал, неподготвен, както винаги!
  Тоя дибилен селяндурски ТЪПир, е казал , че никой не е купувал техниката на БНА , на която той и паразитните му фатмаци летят безплатно!!!
  Тоя дИбиль, вместо да вземе да връща всички пари , които са прахосани , за да си прави кефа с разходките със савецките самальоти, тръгнал да дава акъл на другите, макар и да го няма дори за него си!
  Зеления блядь , винаги е гледал личния си кеф , и личния си келепирь , и личните си взятки и откати, а тръгнал……..тръгнал да държи сметка на другите, и да им дава “акъл” за развитието на армията, която той и фатмаците му съсипаха, и сега заради тях няма никаква реална боеспособна техника и личен състав!
  Всичко е само бутафория ,за да взимат савецките фатмаци огромни заплати и да отчитат фиктивна “дейност” , като вид социални помощи но в огромен размер !

  Долу гнусните примитивни савецки селяндури в БНА , начело с генералния им реZZиЛдентът, долу фатмашката селяндурска хунта, заедно с ченгесарите от СимеоновНо и Библиотекарската школа! Идите на хуйло!
  Долу МОЧИ-те , идите на хуйло при савецките фатмаци и гнусната зеленоТИКВАна блядь на Дондуков2!

  Слава на НЕзависима и ЛИБЕРТИрална Украйна!!!!!

 11. За Офнюс. Без VPN от щатите не става. Няма значение мобилна или десктоп версия. И не всеки VPN сработва. Ако не стане с една държава, пробвайте друга, може и не европейска. Ще зареди, но се иска да се пробва. Търпение му е майката. 😉

 12. Политика на ограничаване на раждаемостта мисля, че е от няколко десетилетия. Дори наскоро срещнах, че КПК са я отчели като грешка. Едва ли Си е бил фактор преди 30 – 40 години.

 13. Към Борис Станчев:

  Прав сте, но тъкмо през последното десетилетие ( при управлението на Си) се стигна до демографска криза, чудо невиждано в китайската история. Богатите китайци и преди си купуваха правото да имат повече деца, но те са капка в морето. Ето защо ККП постепенно отмени забраната, но “правилата на играта” в обществото вече са променени. Порасна цяло поколение “разглезени” китайци, отгледани като писани яйца от родителите им. Те имат самочувствието да са уникални и претенцията за материални блага, което никак не пасва на традицията на съчетаването на абсолютизирането на държавата и саможертвата в нейно име, налагана от конфуцианството. Населението е застаряло в същото време и тенденцията не може да бъде обърната с никакво решение на ККП.

 14. Проблемът с offnews изглежда разрешен..

 15. Перикъл:

  „Само защото ти не се интересуваш от политиката,
  не означава,
  че политиката не се интересува от теб.“

  Докогато ти не се интересуваш от политика,
  до тогава ще дерибействат над тебе
  мафиотите Борисов, Гешев и Пеевски!

 16. CNN със статия по въпроса:

  https://edition.cnn.com/2022/10/28/china/china-party-congress-hu-jintao-new-video-intl-hnk/index.html

  От статията:
  “None of the footage – either that released on Saturday or Tuesday – has been broadcast in China. Neither has the incident been reported in Chinese language media, or discussed on Chinese social media, where conversations around senior leaders are highly restricted.

  Late on Saturday night, China’s official Xinhua news agency tweeted in English that Hu “insisted on attending” the closing ceremony despite his poor health and was escorted out after feeling unwell. However, within China, where Twitter is blocked, the incident was not mentioned.”

  Много пъти е казвано че Китай е по-големият проблем от Русия и съм съгласен.
  Не може да очакваш добро от общество което дори не може да се информира като хората.
  Но и западът е виновен – в стремеж към ниски цени създадоха от Китай суперсила.

 17. Георги Харизанов 💙💛,

  Ембало на Зеленски – президента путин ме помоли да ви предам послание от името на всички 15 държави, представляващи ECOWAS, за да се обсъди днешната ситуация на война между две сестрински нации – Русия и Украйна
  … Cи разчиташе заедно да възпират САЩ-ОК-Австралия, а Горна Волта с големите бомби си е в Организацията за африканско единство – Ембало Си и матушката …
  https://www.youtube.com/watch?v=oVNnIo7Gf8E

 18. Към
  Мел:
  Г-н/Г-жо , бихте ли уточнили , по-точно , дали се отнася за държавен, частен, вътрешен или външен дълг на САЩ и Китай!
  Колко е държавния?
  Колко е частния?
  Колко е вътрешния?
  Колко е външния?
  Благодарим ви предварително!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.