“Тиквата или будителя?”, попита без да иска в десетката Г. Любенов

Водещият на най-голямото по времетраене двудневно публицистично предаване в българския национален телевизионен ефир Георги Любенов без да иска сътвори критичен наратив спрямо тиквата ( както масово бива наричан в частни разговори и в интернет Бойко Борисов).

Любенов анонсира темата за споровете дали трябва да се празнува хелуин ( дума, която Любенов явно целеше да избегне) по следния начин : “състезанието между тиквата и будителия”. Неговият събеседник Стоянович усети гафа и се засмя, но пощади домакина си. Ограничи се само да вметне “в какъв смисъл?”( т.е. “коя тиква имате предвид”?). 

 

 

 

 

В шеги и закачки двамата коментираха архивни телевизионни кадри, сред които полагането на основите на новото съветско посолство на 26 октомври 1970 г. Стоянович се пошегува, че от репортажа не се вижда полагането на кабели и микрофони ( в стените с явна цел подслушване).След което разказа, че от съветското посолство са имали визуална връзка по пряка въздушна линия с кабинета на българския външен министър, поради което “след като си развалихме отношения с Русия” българските служби сложили жалюзи на фасадата на министерството.

Истинският въпрос, свързан с изграждането на съветското посолство, е защо то беше построено като крепост с грозни, но пък неподражаемо от никое друго посолство високи бетонни стени. Каква е била необходимостта през 1970 година съветските началници да се обграждат с този непристъпен бетонен вал? От кого точно са искали да се опазят?

Отговорът, разбира се, е виден и от факта, че в същия стил на каменни крепости с бойници и укрития като за бойни действия срещу танкове са построени и сградите от т.н. триъгълник на властта в центъра на София. Неотдавна коментирахме това с кореспондент на руския опозиционен вестник “Новая газета”. Наблюдавайки тази архитектура, той възкликна: “същото като в Москва и Киев”!

Така е и не е вярно, че “тук не е Москва”, както често скандират отчаяни прозападни българи. Боко Тиквата премести в една от тези три сгради българския парламент, за което бяха похарчени повече от 20 милиона лева. Мимолетната власт на С.Трифонов свърши поне едно добро дело, като инициира изчегъртването на парламента от Партийния дом. Но вместо да потърси сметка на Боко за безобразието, което наложи това “выпиливание” ( както на руски е изчегъртване), Трифонов се съюзи с него срещу коалиционните си партньори. Последиците от този “союз нерушимый” виждаме сега – вайкането е всеобщо, отговорността е “ничия”.

Следите, оставени от съветския военен комунизъм, все така белязват атмосферата, в която живеем. Доминират дори над главите ни с размахано съветско оръжие. Станали са част от живота ни. 

На БНТ това й е забавно.  

7 мнения за ““Тиквата или будителя?”, попита без да иска в десетката Г. Любенов”

 1. … щеше да е смешно, но е симптоматично
  Бритнското разузнаване, днес – рашките изнесли от Херсон трупа на “первого оккупанта” потемкина – https://twitter.com/DefenceHQ/status/1586227859965853696
  – 27 окт.70000 напуснали Херсон – 29 окт.70000 ликвидирани руски окупатори
  – москва иска нов Минск с/у украинска територия
  Спомня изнасянето на мощите на Св.ДамаскинГабровски от руснаците, преди да изпепелят Свищов 1810г … и после след “некадърната”война, спечелена от българи и украинци, как москва изтъргува берлинския “мински” мир с/у бълг.земи и написаното от аксаков:”всяко тържество на българите е смърт за русия”
  … днес дугин пише: “това е война на небето срещу ада.Това е война на ангелските воинства – путин каза: Западът е сатаната.От едната страна стои светата русь, а на нас противостоят силите на абсолютното, световното историческото зло”
  – преди и след потьомкин, та до путин … имперски идиотиZъмR за сговняване на света

 2. след потъването на москва … и в залива на Севастопол, където е базиран руският флот
  – няма инфо за загубите

 3. И аз неведнъж съм се питал – защо беше необходимо бедна България да харчи огромни средства да мести парламента в тази сграда! При положение, че старата сграда е разкошна от архитектурна гледна точка /нищо, че надписа “съединението прави силата” съвсем не отговаря на политическото поведение от доста време на БГ депутатите!/ И защо никой не потърси сметка на този /или тези/, които са инициирали тази “гениална” идея….Така нареченият “триъгълник на властта” е изграден от сгради “култовски” образец, стил неслучайно наложен от националните предатели от БКП, които превърнаха родината си в най-верния сателит на Империята на злото! Доколкото ми е известно, по техния бивш “храм” все още се мъдрят комунистическите символи като сърпове и чукове, петолъчки и други подобни “украси”…Много по-малко пари щеше да струва премахването на МОЧА, Альоша и още много други “светини” на българското комунистическо минало, което за съжаление е още силно присъстващо и в настоящето! А за Трифонов не ми се говори много. За него важи принципа – като няма прокопсия, ту с тия ту с ония!…Опита се от сравнително успешен на моменти шоумен, да се прави на политик и всички видяхме резултата от тази метаморфоза! Не знаех, че той е инициирал връщането на депутатите там където им е мястото, но щом е така – едно голямо БРАВО!

 4. Бойните комари май са летели сутринта в 5 към Севастопол и сегашния флагман Макаров май отива на същото място където и предния Москва
  https://youtu.be/ORh5xYnRoNo

 5. Когато бях ученик, през 60те години, убедено се говореше, че че т.н. “3-к на властта ” в София е построен по проекта на същите капища, като в гр. Мурманск.

 6. Няма как тиквата да се превърне в луксозна каляска, като в приказката за Пепеляшка.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.