Ва Банк(я)

Нека ми е позволено да се пошегувам с истината, че съм доайен на съвременната телевизионна публицистика в уикенда като водещ на предаването “В десетката” по БТВ. Опровергах скептицизма, че нямало да има гледаемост в почивния ден преди обяд. Задържах се в тази роля 6 години. 

После предаването загина геройски при опитите да бъде продължено преди да бъде преформатирано с други водещи. Друг е въпросът, че “погребаният” се оказах аз. Или поне такива бяха намеренията на погребалните агенти на Георги Първанов, чиито слуги бяха инструктирали де що имаше медийни трибуни да ме изпилят от спомените на хората чрез премълчаване. 

Руската дума е “выпиливать”. По силна е от българския еквивалент “изчегъртване”. Напомня на написаното от Солженицин, че болшевишките изверги обичали да пилят зъбите на жертвите си в килиите за мъчения като един от любимите им методи за изтръгване на признания. 

Разходих се с дистанционното из ефира на основните телевизии в днешното утро и реших да се дистанцирам или да коментирам кратко няколко изказвания, мнения и новини. Родени са в същия този сутрешен формат, който имах честта да зачена преди 22 години.

Получава се малко като в онази смешка на Теди Москов, Кръстьо Лафазанов и Мая Новоселска от “Улицата”, когато лелката от дивана си говори с чичото от телевизора докато люпи семки, а плешивият чичко й отговаря. В моя случай отговор не чакам.

И така…

Татяна Дончева, която се провали толкова пъти, колкото се опита да си създаде собствена политическа платформа, нарита от екрана всички останали политици, за които се сети. А тя е досетлива в това отношение, не може да се отрече. Най-настоятелна беше в питането кой какво е работил преди да стане депутат ( политик), че да си позволява сега да се опитва да прави реформа в съдебната реформа.

Само че първо тя трябва да отговаря на въпроса какво е работила преди да стане депутат от БСП ( а после и всичко останало в политиката, което едва ли някой може да изреди по памет). Отговорът е известен: работила е адвокат на проруската групировка “Мултигруп”, която умря от преяждане с приватизирани активи. Никак не ме учуди Дончева, когато ме репликира от екрана на БНТ ( при последното ми гостуване при Любенов на 10 юни 2015 г. без да мога да й отговоря), че не била чувала по уродлива позиция от моята по адрес на Русия.

Соломон Паси и Росен Плевнелиев съобщиха, че инициативата да контактуват с парламентарните партии си била тяхна, а не на Борисов. С голямо закъснение, но все пак ( за пръв път) го уличават в лъжа, тъй като той представи идеята двамата да свършат тази работа като своя. Ако искат да постигнат нещо в своята “мисия невъзможна” ( по С.Паси), трябва да направят и следващи стъпки в същата посока. Независимо дали е вярно, казаното от тях или е опит да бъде спасено положението, блокирано от факта, че каквото и да било участие на Борисов в процеса обрича на провал контактьорството им ( дума, която е на ръба на неприличното).

Тодор Тагарев изнесе лекция по натовска аргументация за причината и възможностите ни да предоставим оръжие на Украйна. Единственият ми въпрос е защо той не е в парламента, където би бил естествен експертен лидер на евроатлантическото мнозинство, както наричат плаващото ( към правилния бряг, за радост) гласуване за оръжието за Украйна и за новите 8 американски самолета.

Хайде, за министър отбраната в правителството на Петков го препъна Нинова. Но какво пречеше на нейните политически антиподи да заобиколят ветото й и да му осигурят нещо повече от говорене по телевизията, зависещо от фактори, върху които няма(ме) механизъм за влияние?  Признавам, че не разполагам с вътрешнопартийна информация – възможно е самият той да не е пожелал. Но се съмнявам. В случая съмнението прави силата ( на предположението във връзка с недоумението, което изразявам).

Атанас Атанасов беше пределно ясен, че няма вариант, при който да се угоди на Борисовото желание да се завърне във властта. Предложи му персонално да подкрепи правителство на ПП и ДБ само с гласовете на ГЕРБ, но без участие в изпълнителната власт.

Ва Банк(я)! 

Постави в шах падишаха. Хайде да видим сега доколко е вярно твърдението му, че е готов на всичко, за да има правителство. Или е също толкова “вярно”, колкото и представянето на идеята за контактната група на тандема Паси – Плевнелиев като родена в Борисовата градина в Банкя ( паднала една ябълка на главата му и ето ви нов Нютон) ?

Има още за репликиране, но нека бъда кратък. Моля, да не се бърка с кротък.

16 мнения за “Ва Банк(я)”

 1. будисткият милЮЮЮционерь е във власть вече над 20 години, колкото е и неговият начальнически посестримь Путлер, нали!
  И двамата са учили в чекистки школи, единия за пожарогаССитель, а другият за артелчиков шуть в Дрезден!
  Така че и двамата отдавна са преяли с “власть” , много отдавна!
  В демократичните държави се ограничават мандатите на ръководителите на ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА СЛУЖБА (“власть “) , до 2(ДВА!) мандата!
  Типичния пример е президентът на САЩ, който ръководи изпълнителната СЛУЖБА , най-много 8 години, нали!
  Има и други имитации на президентски реСпулики, като във Франция, но реално само в САЩ президентът е с най-добре формулирани правомощия, като ръководител на изпълнителната СЛУЖБА! Но и там има повече традиции, от преди 250 години, а не реформи!
  В другите държави има “парламентарни” реСпублики!!!
  И в САЩ има и парламент и сенат , но наричат САЩ – президентска република, нали!
  А пък в “парламентарните” републики има и министър-председатели, но те не се наричат ПРЕМИЕРски републики , защо???
  ЗАЩО? ЗАЩО???
  Щом като САЩ се свързват с изпълнителната СЛУЖБА, и се наричат президентска република, то е редно в държавите , в които министър-председателите са ръководители на изпълнителната СЛУЖБА да се наричат – ПРЕМИЕРски реСпублики, нали!
  Не може едни републики да носят наименованието на изпълнителната СЛУЖБА, а в други да носят наименованието на законодателната СЛУЖБА, нали!
  По същата логика можем да наречем някоя държава на съдебната СЛУЖБА, нали!
  Като например НРБ може да се нарече, по-точно, че е премиерска република, или……или даже прокурорска РАБьспубликь, нали!
  А пък защо САЩ не се нарича конгресна или сенатската република, макар че е по-правилното е федерация, нали!
  Но…. НО , основният въпрос е друг!
  Защо в САЩ има ограничение на 2 броя на мандатите на изпълнителната СЛУЖБА, а в Европа, Израел, Маджария, Сръбия, Османистань и други държави няма ограничение на броя на мандатите на изпълнителната СЛУЖБА, защо???
  ЗАЩО???
  Дори и в Скандинавия, Англия, Холандия и т.н.!
  Нали точно това е основната същност на ограничението на мандатността в демокрациите и републиките. Да има ограничена мандатност поне на изпълнителната СЛУЖБА!
  В НРБ има ограничения за съдебната СЛУЖБА, но няма ограничение в мандатността за изпълнителната СЛУЖБА, и за законодателната СЛУЖБА?
  И не само у нас, нали?
  Засега няма такива проблеми за Брюксел, но , докога ли?!?
  А пък ” СЛУЖЕбните” кабинети на реZZиЛдентът на НРБ са даже вечни , нали!

  Долу МОЧИ-те, идите на хуйло си!

  Смерть на хартиеният большеVVиZZъм, идите при Ленинь, идите на Сталинь, идите на хуйло си, идите на VVVинету !

 2. П.П. Забравих да призова за – БОЙКОт на хартийките на будистките и большевишките краZZнокожи, и на сарайZZките етнокожи!

 3. Русия беше осъдена в нейната резолюция ООН за борбата с неонацизма . Представителят на Украйна коментира: ” Черен петък за РФ в ООН. От 2005*г. РФ ежегодно подлага на гласуване манипулативна резолюция за борба с неонацизма в света. Днес играта свърши – вмъкнахме поправка в нейната резолюция Черен петък за РФ в ООН“, руският представител Небензя гласува за текст, който съдържа следното: „РФ се опита да оправдае своята териториална агресия срещу Украйна, уж за да унищожава неонацизма”
  https://twitter.com/andrii_sybiha/status/1588645326650748928?cxt=HHwWgMDRkb6ggIwsAAAA
  * 2002 г. украинският президент обяви, че Украйна ще покрие всички изисквания на ЕС за членство до 2007-11 /2005 е поролог на КГБейския “неоцистки сценарий” за Украйна
  * Македония е съвносител на поправката
  – бацетата чакат следващото фиаско на масква …

 4. Формално двамцата са контактьори.

  Съдържателно са сутеньори.

 5. данчо ментата веднага след гласуването на военна помощ за Украина, обяви правителство с 3-тия мандат и баце веднага му припя – ментата в НС и мутрата премиер 20 години са на върха с демагогия – знаем че са идиоти и че 80% от нас мислят за такива, но хляба, ножа и медиите са в тях –
  2 скандални пресконференции и подписка за стартиране на народен съд
  https://twitter.com/elenaultras/status/1588822955102175233?cxt=HHwWgoDQnemD0YwsAAAA

 6. Г-н Инджев,
  като доайен на съвременната телевизионна публицистика,
  водещ на предаването “В десетката” по БТВ,
  какво ви е мнението за законността
  на провежданите избори в България?

  Изборите в България не са ли противоконституционни,
  ерго незаконни?

  След като в грубо нарушение на чл.6 ал.2 от Конституцията на Република България,
  водачите на партийни листи се привилегироват
  с гласовете на неотбелязалите преференции?

  Защо отговорните институции се правят на
  ни чули, ни видяли, ни разбрали
  по въпроса за незаконния изирателен закон?

  За мен е озадачаващо мълчанието по въпроса
  и на лидерите на партии
  и на публични личности,
  на които симпатизирам!

  “Не се страхувайте да видите това,
  което виждате”
  Роналд Рейгън
  40-тият Президент на САЩ/

 7. 1 добра и 1 лоша новина
  *EU_ECHO: За да поддържате достъп до електричество и отопление, 17 държави от ЕС 🇸🇮🇸🇰🇮🇪🇦🇹🇸🇪🇪🇸🇩🇪🇮🇹🇩🇰🇫🇮🇪🇪🇧🇪🇧🇬🇱🇺🇨🇾🇵🇱🇫🇷 са изпратили 500 генератори за Украйна
  https://twitter.com/Taralejblog/status/1588902468762492928?cxt=HHwWgICjlZCY9YwsAAAA
  *Офіс омбудсмена съобщава за поредното прехвърляне на деца от интерната за сираци в Херсон в Клиничната психиатрична болница по абсурдни престъпни заповеди от москва
  https://www.liga.net/images/general/2022/11/05/20221105160728-1877.jpg
  … американска атомна подводница навлезе в Средиземно море – 24 междуконтинентални ракети за цели до 18 000 км със скорост 29 000 км/ч. за путиШАХа

 8. Към Видьо Видев:

  Май трябваше да сложа “доайен” в кавички. Календарно може да е вярно за този сегмент, но не е моя работа да с определям така. А и не аз съм измислил този формат. Той си същестуваше по света, но у нас цъфна в неделя сутрин с “В десетката”. Автор съм на названието, но не и на формата.

 9. О.К.Г-н Инджев.
  Доайен, с кавички или без кавички.

  Но защо ли и Вие,
  като публична личност, която уважавам,
  избягвате да отговорите на въпроса?

  Изборите в България не са ли противоконституционни,
  ерго незаконни?

  След като ОЧОВАДНО,
  в грубо нарушение на чл.6 ал.2 от Конституцията на Република България,
  водачите на партийни листи се привилегироват
  с гласовете на неотбелязалите преференции?

 10. Г-н Инджев, не е ли време да се освободете от оковите на нараненото си его?! Лееко досадно е в почти всеки пост да ни връщате 16 г. назад…

 11. Към Нина Николинова:

  Видях ваш коментар по мой адрес и на друго място. Доста по-гаден.

  Не ми се промъквайте тук като змия, носителка на мъдростта ( по змийските стандарти).
  Явно ме четете, за да ме кълвете.

  Напомняте на вица за онази, която сънувала огромен гол черен мъж, който я преследва със сексуална цел. Когато я заклещил на ръба на пропастта, тя го запитала защо я гони. ” Не знам, ти ме сънуваш”, отвърнал той.

 12. Нина Николинова,

  дали е въпрос на нечие его или за напомняне калк започна да се провижда и с невъоръжено око превземането на държавата ни – ако повече хора бяха се запитали защо и с какво предаването на 1 журналист нарушава рахатя на 1 президент може би нямаше да има “ало, ваньо”, “ти си го избра” , ” ПКП” за председател на НС и … не просто 16 години – доста по-назад във времето бълг. граждани трябва да се връщат към фактите , да потърсят причините и връзката с днешните събития или ни чака много от същото
  – в петък Деян Кюранов по Дарик напомни как важно руско лице обясни след анексията на Крим ,какво са фактите – “измишльотина на запада с цел агресия спрямо русия” …
  – дали това не обяснява коментара ви

 13. На най-тачената от българския народ.Архангелова задушница в чест и за почит на всички знайни и незнайни войни, загинали за България – 2982 национални трибагреника около лъва на 1-ви и 6-ти пехотен полк , за всеки войн, чието име е било написано на разрушените мемориални стени. И трябва да бъде написано … За памет през вековете!
  https://www.24chasa.bg/ozhivlenie/article/12991191

 14. Ва Банк(я) 😀🤣😅
  Шедьовър!
  Мерси, Маестро!

 15. Вл.Марахонов: … 2014 г. нарушенный в процессе распада СССР ядерный паритет был полностью восстановлен… разрыв с украинским ВПК приводит к тому, что ставится под угрозу более половины российского ядерного потенциала…Россия, одним махом подарила США двукратное превосходство.
  … украинская армия и украинское правительство сейчас поставлены Россией в совершенно реальную «зону смерти». Прошлые украинские правительства приложили к этому руку не в меньшей степени. Сейчас на Украине, разваленная коррупцией армия и экономика, грядущий дефолт и Россия, показавшая свои намерения в Крыму и Донбассе. Украина вполне может умереть. А может и выжить. Навести у себя порядок в экономике и снабжении армии, повыкидывать своих продажных генералов, организовать на базе своих добровольческих батальонов реальное боевое братство, а не разъеденную дедовщиной орду.
  Население Украины составляет сейчас около 43 млн человек. Посчитайте, какую часть составляют молодые мужчины призывного возраста. В случае положительного для Украины исхода вы получите несколько миллионов человек, научившихся воевать и испытывающих широкий спектр отрицательных эмоций по отношению к России. Спектр, простирающийся от презрительного отчуждения у большинства до личной ненависти у тех людей, чьи близкие погибли на нынешней войне. Если в стране будет побеждена коррупция и этим людям можно будет дать современное летальное оружие, не опасаясь, как сейчас, что половина этого оружия завтра попадет за умеренную плату в ИГИЛ, то я даже не хочу фантазировать дальше о том, каких успехов могут достичь проклятые америкосы, если захотят.
  … А уж что касается идиотских высказываний о том, что у нас в бескрайней сибирской тайге скрыты неведомые проклятым америкосам секретные производства и вот ужо сейчас они себя покажут, то они вызывают в памяти только популярный в брежневские времена в ВПК анекдот. О том, как началась, не приведи Господи, ядерная война между США и СССР. Расстреляли все ракеты, и у американцев осталась одна лишняя. Политбюро в тоске сидит и обсуждает американское предложение сдаваться. Вдруг вбегает радостный министр обороны и кричит: «Ура, в ракетной части N обнаружили заначку прапорщика Сидоренко — три неучтенных шахты с ракетами!» Бурный восторг, Брежнев поднимает трубку, звонит Никсону и со своей характерной дикцией говорит: «Господин Никсон! Сдавайтесь сами, мы нашли три неучтенных ракеты. И вообще, пока у нас в стране бардак, мы непобедимы!» Но это только анекдот, боюсь, что реальность будет куда менее позитивна…(Так кто из нас за сильную Россию?/novayagazeta,8.7.2015) …
  13 hours ago: На самом деле, примерно 4 недели назад, началься период, которий наверно будет потом сериозно изучаться историками …
  – Нельзя так делать, господа американцы! Неправилно это!

 16. Татяна Дончева адвокатства не само на “мултигруп”, но и на гриша ганчев и още много престъпни мутри, които неслучайно пазят съветските позиции в България.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.