Путлеристите у нас са жертва на емоция или бенефициенти на примоция

Има една особеност на “трудното време”, с което обичат да ни плашат и да се оправдават много политици и прочее умници с достъп до инструментите за плашене и оправдаване, които наричам за краткост медии. 

“Трудното време”, както ни се обяснява, е обикновено онова, което обитаваме или ни предстои. А “доброто” време бива предимно и “старо”. Защото от дистанцията на годините можем да оценяваме, сравняваме и дори да идеализираме като изолираме доброто от злото, през което все пак сме преминали ( щом сме в състояние да го анализираме, т.е. живи и достатъчно здрави за тази цел сме все още ).

В деня на изборите на 2 октомври в студиото на Нова телевизия успях да лансирам тезата си ( но без възможност да я продължа, май и на водещите не им се стори интересно да задълбаем), че не помня година, която да не е била описвана като “трудна” и предстояща зима, която да не се очертава като такава – по схемата, която описах. Казах точно това: че откакто се помня слушам заплахи за предстояща тежка зима и че големите трудности тепърва ни предстоят.

В скоби казано, не ни “разочароваха” предизборно и тази година. ГЕРБ спечелиха с лозунга ( издигнат като солидарен юмрук с “врага” Румен Радев, когото днес вождът на ГЕРБ вече откровено хвали), че ни чака хаос, особено в енергетика. Лъжата вече се спука. От нея потече така мечтаният азерски газ, Бойко(тиран) на практика през всичките години от управлението на плашимутарника Бойко. Някой да се е извинил за печелившата на изборите лъжа?

В друго телевизионно предаване друг събеседник беше по-успешен от мен в опита си да каже същото с други думи. Даде и пример. Щастливецът, комуто бе позволено, е проф. Веселин Методиев. Когато станах министър ( в правителството на Иван Костов) в българските банки имаше нула лева, каза той. Сега спестяванията на гражданите са 100 милиарда лева.

Толкоз за “ужасния преход”, лошата демокрация и “пагубното влияние” на Запада у нас. Кратко и ясно е като обобщение или поне би трябвало да бъде. Само че човекът е устроен така, особено по нашите географски теснини, че “ту му млякото горещо, ту пък друго нещо”. 

Слушах по принуда вчера разговор между пияни посред бял ден философи, въоръжени с пластмасови шишета, заредени с консистенция от неизвестен произход, но с достатъчен капацитет да развърже езиците им по всички въпроси на деня, годината и света. Седях и слушах докато един благороден часовникар на бул. “Патриарх Евтимий” ( на който съм роден) ми поправяше часовника. Безплатно, както се оказа, защото ме е разпознал. Не ми се обяснява мотивацията му, само той би могъл да го направи. 

Няма да преразказвам натрапената ми беседа пред вратата му. Но един детайл ще споделя, все пак. 

Групичката добре осведомени на всякакви теми лектори, които на вид бяха от несретниците, нощуващи на улицата, подпука и културата. Няма такава днес, съгласиха се те, провокирани от гледката на стърчащия насреща НДК ( “Людмила Живкова”, по името на шефа на културата и на всичко, което би пожелала да й бъде поверено от тейко й по онова време).

За доказателство колко кофти днес е положение именно в парка около НДК за единица мярка бяха взети кенефите ( съжалявам, но цитирам). Трябвало да бъдат поне десет, а не са толкова, констатираха дружно те. И сега стигам по поантата в разговора с точен цитат:

“Абе, трябва Путин да ги оправи. Драго ми е да го гледам”, заяви главният оратор сред смълчаните си другари по шише ( един от които за малко да бъде изтрит от  лицето на земята от гумите на автомобилния трафик, притичвайки да се облекчи отсреща, не точно в “кенеф”). 

Главният лектор се похвали, че е най-трезвен, защото е изпил досега само една бира, наваксвайки междувременно с мътната течност от пластмасовата бутилка. Но мълчанието на слушателите му беше и знак на съгласие, че само Путин ще ни оправи ( кенефите, например ).

НА КАРИКАТУРАТА, двама руски пияници: ” Нещо не им вярвам на Ротшилд”, ” “Нее, Рокфелер май са по-опасни”

 

 

 

 

 

Извинявам се за натурализма, но няма как да преразкажа изящно сценката, която ми се струва представителна в едно отношение: несретниците у нас, а и не само тук, виждат в руския злодей отмъстител за проваления си живот. 

Това не е валидно за всички путинисти у нас и по света, но е доста представително за масата поклонници на злодея. Виждат в него нещо като Наказателя от една американска филмова измислица, но в руски вариант поради факта, че статуквото на наш терен се обяснява и възприема от мнозина като “американско”. А когато това статукво е свързано с личния ти провал в живота, не ти остава друго, освен да го мразиш и да си мечтаеш да ти дадат един автомат и да го изправиш до стената. Понеже не можеш, разчиташ на путлеровите бомби, па били те и ядрени. За някои такава смърт е по-милостива от продължителното умиране от цироза.

Срещу това “американско” статукво се гневят не само мизерници от улицата. Крещят и най-преуспелите като възходяща тенденция на изборния им резултат от трибуната на Народното събрание борците за “освобождаването” ни от въпросното статукво. Пригласят им също дълго мимикрирали като “неутрални експерти” манипулатори, като бившият конституционен съдия Пламен Киров. В интервю за Блъсковия рашистки “Труд” днес той осведомява читателите, че в парламента се формира в момента мнозинство “Козяк”. 

Разликата между омразата на мизерниците от улицата и лъжите на преуспелите в политиката и в професията професори е само в емоцията, която движи несретниците. Тя може да бъде разбрана и да предизвика емпатия- кой нормален човек иска да рита падналия! Не така стои въпросът с учените глави. 

Имаше една знаменита дописка в жълтия печат у нас от началото на 90-те години, подкрепена със снимка, в която едни “жрици” предлагаха услуга на “примоция”.  Явно има и “примоция”, маскирана като емоция.

В името на тази “промоция” жриците на Путлер у нас са готови да обърнат всяка истина с главата надолу и да се присъединят към емоцията на “лузърите” ( нека да ги подразня малко с този англосаксонския акцент), каквито те съвсем не са у нас, освен ако бъдат погледнати глобално. Защото путлеризмът е в световна изолация, а каузата им на негови говорители и “промоутъри” е обречена да последва съветската и световната комунистическа съдба. 

 

17 мнения за “Путлеристите у нас са жертва на емоция или бенефициенти на примоция”

 1. “чака хаос, особено в енергетика. Лъжата вече се спука.”
  Докато Делян Добрев ни плашеше с кански студ през зимата без руският газ,
  оказа се , че сме си осигурили американски втечнен газ за 20 години напред!
  И цената на газта в България бе намалена от раз с 47%!

  “ужасния преход”, лошата демокрация и “пагубното влияние” но не на Запада у нас, а на Кремъла.
  Изборите продължават да са по путинистки!
  Решаващи за избора на депутата не са дадените за него преференции,
  а това, дали кандидатът е подставен на “избираемо място”.

  “Абе, трябва Путин да ни оправи.”
  Да, но първо ще оправи деградиралите от 105 години руснаци.
  В момента, най-ценните им трофеи от Украйна
  са мивки и тоалетни гърнета!

  Доколкото до “пияни посред бял ден философи,”,
  те и подобията им са живото доказателство,
  чи носталгията по социализма и психическо заболявате-
  напреднал идиотизъм, придружен с битов алкохолизъм.

  И да не пропусна.
  Честит ми 7-ми ноември!
  На тази дата преди 30 години,
  е родена най-голямата ми внучка!
  Понастоящем щастливо омъжена в Аахен,
  столицата на Карл Велики.
  Снаха е на юрист консулта на общината.

 2. Г-н Инджев, наскоро и на мен ми се случи нещо подобно. Един комшия говореше разпалено на подобна групичка пияндурници, че е време путин да пусне някоя и друга бомба и тук. Аз минавах в този момент край тях и му казах, че онзи откачалник може да пусне бомба, но как да разбере кои са неговите хора в БГ, та да не ги бомби?! За тази цел го посъветвах да се покачи на покрива на къщата си и да напише с големи бели букви колко много обича путин, за да не му думне къщата. Само че му каж, че като го знам колко е прост, ще го напише грешно на руски и онзи ще помисли, че го псува и точно на неговата къща ще пусне бомбата! Таифата от пияници като че ли леко поизтрезня и започна да му се присмива на мераклията за путинска бомба!

 3. Промъквам се замо за да отбележа, че Ви чета г-н Инджев, в повечето случаи с удоволствие. Стига да не се жалвате за несправедливото Ви уволнение преди много време.

 4. Защитата на Путлер от този професор в рашистки вестник е аналогична на покупката на фабрика на 09.09.1944г. Приветстват го с “Добре дошъл” Беларус, Сирия, Никарагуа или Северна Корея.

 5. Към Демир Демирев:

  Здравейте,

  Ще приема за комплимент предложението Ви да разчета статия на унгарски.

 6. Към Николинова:

  В моята страница във Фейсбук, където администратор публикува статиите ми, но не коментирам, миналата събота проф. Георги Фотев е публикувал следния коментар:

  “Георги Фотев
  Уволнението на Иво Инджев е един от най- позорните факти на посткомунистическата епоха. Който има съвест не забравя”.
  Промъкнете се там и спорете с него.

 7. путин е като неволята … и украинците зачистват

 8. Mда-а, др. подполковник от КГБ, промотиран в чин прЭзидент на педерацията, явно ги отбира кЭ нЭ фните проблеми, нали преди време се канеше да дави всичките си противници там. Па и самата раZия успешно я превърна в “самъй бальшой” кэ..неф на света. Само не знам какво ще правят видните РъБъ раZияпитешки асенизатори като споменатия прафЭссар пламэн веселинович, андрэй венцелович, валэнтин вацевич, кынча стойчев и подобните им след украинската неминуема победа във войната…

 9. Спец по въоръженията: Извънземни няма да ни нападат, да дадем МиГ-29 и C-300 на Украйна!
  “Ако някой ще ни напада, това е Русия. Те познават системата, самолетите ни и всички средства за противовъздушна отбрана. Моят призив е да дадем боеприпаси, средства за близък бой. Ако трябва – да се освободим от МиГ-29 и C-300?! За кого ще бъдем оголени, извънземни ли ще ни нападнат? Защо да не ги дадем и да закупим нови системи и боеприпаси”. Това заяви Валентин Радев, спец. по въоръженията и бивш зам.-военен министър.
  https://frognews.bg/novini/spets-vaorajeniiata-izvanzemni-niama-napadat-dadem-mig-29-300-ukraina.html

 10. Демир Демирев,

  байер се прочу , когато орбан му даде Орден за ”заслуги” и 100 предишни наградени го върнаха в знак на протест – за байер сега има американско ”проникване”в съдебната с-ма … преди имаше ”еврейско” проникване в Унгарската академия на науките и пишеше, че евреите са ‘’вонящи екскременти“… после, за циганите, че са ” животни, които не трябва да съществуват” … сега путя обяви, че украинците не трябва да съществуват и байер стана унгарския волгин – австрийският журналист Пфайфер го нарича “фекален“, но байер като туземните патрЕоти си е убеден говнояд …

 11. Истински ме накефихте. Мисълта ми беше, че кенефи има навсякъде. Ние някък , като последица от желязната завеса, останъхме чуждопоклонници и често се предоверяваме на чужди мнения. Аз търся достоверни източници без да зная език. Чета японски, китайски финландски, немски и т.н с Гугъл . Последното беше интервю на Иван Кръстев – политолог за японска медия в рубрика анализи

 12. Г-н Инджев,
  коментирах ”Демир Демирев” по асоциацията: демирдемир – ДпС – пеевски – Магнитски … санкцията е за нарушаване на човешките права или мащабна корупция, които в ЕС са с руска връZка и такава информация има за Унгария – въпросното писмо на байер спомня за словашкият бизнесмен санкциониран поМагнитски , че получил 20 годишна присъда, латвийския олигарх, един от най-влиятелните политици и един от най-богатите хора, беше осъден на затвор , а туземния тройной е показно за ”адекватна” съдебна санкция – та, демирдемир е асоциация за овладяната ни съдебна с-ма – ДпС – орбан –георгимарков – герББ… просто фекалиите им плуват отгоре

 13. Може би партизанското име на сарайско-библиотекарската шайка е “Козяк”?!…

 14. Знаете ли онзи стар соцвиц: Мъничко, черничко, чука на вратата – що е то? – Голямото светло бъдеще.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.