“Увечная дружба” ( “Осакатена дружба”) или как един руски журналист перифразира успешно българската игра на думи “Течна дружба”

В най-известната руска опозиционна медия “Новая газета”, която беше прогонена в Латвия ( и чийто главен редактор е носител на тазгодишната  Нобелова награда за мир) , се появи необичайно правдив като за рускоезичната журналистика ( и близък до моето разбиране за истината за България) репортаж. https://novayagazeta.eu/articles/2022/11/09/uvechnaia-druzhba

Авторът Илия Азар, с когото разговаряхме на английски близо час и половина, е доловил детайли, които убягват на много чужди кореспонденти и не спестява отношението си към мнения и събеседници, с които не е съгласен.

Тъй като съм твърде ласкаво представен от него като – цитирам-  истински журналист-, не смятам да цитирам частта, в която той представя моята гледна точка. Ще почакам интервюто да бъде преведено и представено от други в България. 

Само ще припомня, че главният редактор на “Новая газета” Дмитрий Муратов продаде на търг статуетката от Нобеловата награда за мир, която получи за 2021 г. Нобелистът дари получената сума ( повече от 100 милиона долара) за децата на Украйна, пострадали от войната.https://www.svobodnaevropa.bg/a/31907714.html

 

Ще си позволя една волност като лично наблюдение върху външността на колегата Азар, тъй като вярвам, че тя не го злепоставя. Работещият в цитираната по цял свят медия кореспондент явно не се къпе в пари ( “грантове”, които се зловидят на нашите рублояди). Свидетелство за това бяха скъсаните му маратонки…

 

И още нещо, благодаря на Илия за перифразата в заглавието му “Увечная дружба”. Успял е да пресъздаде по смисъл играта на думи от моята трилогия “Течна дружба”, с която той беше предварително запознат. Получило се е в руския му вариант ” Осакатена дружба”.

 

НА СНИМКАТА:  Илия Азар в центъра на София ( за жалост снимката, правена с моя телефон, е доста по неясна от позицията, която той изразява).

 

4 мнения за ““Увечная дружба” ( “Осакатена дружба”) или как един руски журналист перифразира успешно българската игра на думи “Течна дружба””

 1. Не е по темата.За което се извинявам.Г-н Инджев,чрез социалните медии имах контакт с Георги Котев Бог да го прости.От този контакт разбрах,че ще има продължение на общата Ви книга Ядреналин.
  Ще съм Ви благодарен ако може да ми пишете по този въпрос.

 2. Към gog:

  Чоплите една емоционална рана. Няма как да направя каквото и да било заедно с моя покоен приятел.
  Но съм поласкан от това, че той е предположил, че двамата бихме могли да продължим “Ядреналин”.

 3. “осакатена дружба” предполага “дружба”, а се натрапва още със заглавието … няма данни “русия да се счита за по-голяма сестра в България” до 1944, че всички православни бълг. християни през 21 век “обичат Путин” и реално едва ли рейтинга му е гонел този в рф-то и преди 24 февр. като знаем КОЙ и защо прави проучванията тук – на такива като данимитов рецитирането на вмененото ни наложено клише:”българите са много приятелски настроени към русия” , просто им служи за болшой смокинов лист край “такива харизматици като Борисов” – добре, че като баце други няма – а Плевнелиев наистина е единствения български президент, който дигна глас срещу русия – първия европейски лидер, който говори за руската руската хибридна война срещу ЕС и речта му в ЕП не беше на президент на чак “толкова малка страна” : “Русия не подкрепя принципите на международния ред. Кремъл подкопава доверието в нашите основни ценности. В Европа има война, тя се случва в Украйна. За мен Крим е Украйна, а Украйна е Европа”
  – та, ми спомня оня въпрос: ти на мечката ли си приятел … и на баш опозиционер илия, съчмата в главата му си е пак от тия “имперские”

 4. “Ще си позволя една волност”
  Иво,извинявай за забележката.Понеже много се дразня от русизми.”Волност” има бг-аналог. Поздрави от абсолютен съмишленик! Слава Украина,ЗСУ и на USA!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.