Храбрият на ринга Кубрат Пулев се скри зад мнението на народа относно “неутралитета” спрямо Украйна

Знаете ли какъв основополагащ въпрос задават властите на Казахстан на руснаците, които бягат от мобилизацията и искат да се впишат законно в живота на тази най-важна по своето стратегическо значение ( след Украйна) бивша съветска република, към която Русия също има зле прикрити териториални претенции?

Питат ги първо щом седнат пред чиновника с компютъра, който въвежда данните за тях : “Чий е Крим?”. 

На този първичен изпит руснаците масово се провалят. Не знам какви са последиците за тях, но гледах репортаж, в който нито един беглец от Русия ( а те в Казахстан достигнаха по официални данни до близо 200 000 души), не отговаря “правилно”. Всички се издават и издънват. Продължават да вярват, че Крим е руски и в най-добрия случай се опитват да избегнат прекия отговор, разбирайки, че не изглеждат добре като разкрити латентни путлеристи.

Така трябва да бъдат питани и българските борци за “неутралитет”.

Водещата по БТВ Мария Цънцарова опита нещо подобно тази сутрин с Кубрат Пулев. Попита го какво мисли за военната помощ за Украйна и след кратък опит да избегне прекия отговор той се обозначи ясно за “неутралитет”. Другото било да ни вкарат в конфликта, в който не трябвало да се намесваме.

Не помогна метафората с побоя над човек. Пулев ентусиазирано заяви, че би се намесил в такава ситуация ( все пак е “по неговата част”), но “в името на мира”.

Сюжетът беше показателен за навика на публичната личност у нас да се крие зад народа. Пулев, който от доста време дава заявки за интерес към политическа кариера, не направи изключение. 

Не поставям под съмнение личната му храброст. Ни най-малко. Но да се криеш зад народа е признак на страх от собствено мнение, за да не се разминеш с мнозинството. Как да си обясним този парадокс: да си храбрец в живота, но страхливец в политиката?

Отговорът е във факта, че политиката у нас се възприема като лесно занимание за всекиго от народа. Щом си за народа, очакваш и народът да е зад теб. Само трябва да надушваш откъде-накъде духа народният вятър. 

Ако беше само Пулев, можех да нарека този феномен пулевизъм, вместо популизъм. Но за съжаление плевелът на популизма е плъзнал навсякъде у нас. Не Пулев, ами Скалата да дойде от Холивуд, пак няма да може лесно да го изтръгне от скалата, в която се е вкопчил тук като репей и политически репер.

Истинският великан на попрището на мисълта се вижда от съответната му изява по адрес на популацията ( с извинение, по популизмът и популацията са си дупе и гащи). Той се познава по смелостта да се изправи срещу течението, срещу вятъра на онова, което се харесва на масата. 

Русия, при цялата й мракобесност, е родила отделни единици такива светли хора – те затова и блестят открояващо се сред мрака, в който бесенето на различните е правило. Вечно мрачният на вид-както е известен от снимките и портретите- и като начин на мислене Херцен ( 1812-1870 г.) се е осмелил да каже за патриотизма следното:

Патриотизмът е свирепа добродетел, заради която е пролята десет пъти повече кръв, отколкото за всички пороци взети заедно. Русия е завладяна от сифилиса на патриотизма”.

 

 

 

 

 

Не звучи никак “неутрално”. Да не говорим, че “сърдечният” ( както решава да го нарече баща му, който му измислил фамилията Херцен) , застава на страната на бунтуващите се срещу руската окупация поляци. Говорим за бащата на руския социализъм- за сведение на едни рашистващи другарки и другари у нас.

Ние пък си имаме Петко Славейков с неговото “не сме народ, а мърша”.

И какво? Въпреки предизвикателното си мнение за патриотизма и Русия, Херцен е толкова голям, че не могат и в днешно време да му откажат наименованието на централен булевард в “Москва”, обхваната от “сифилиса на патриотизма”. Славейковата фамилия пък е увековечена в центъра на София.

Паметта за криещите се зад народа, които имат претенцията да го водят, най-много да остане в архивите на булевардните медии и в центъра на някоя дискусия в механата.

20 мнения за “Храбрият на ринга Кубрат Пулев се скри зад мнението на народа относно “неутралитета” спрямо Украйна”

 1. Честно казано!

  Направо се опулих, като видях, че Пулев се занимава с политика!

  А очите ми задрънчаха по стъклата на очилата,
  като чух Хипнотизаторът от Кремъл Дмитрий Песков да заяви,
  че Херсон ще продължи да бъде „руски“ град.
  Дори и след паническото бягство на “непобедимите” руски войници оттам.

  Ще изчезнат очните ми проблеми,
  чак когато се освободим от окупаторите МОЧА и Альоша!

  Приветствам въвеждането на челният казахстански опит и в България!
  Всеки държавен служител да отговори пред детекторът на лъжата на въпроса “Чий е Крим?”
  На провалилите се да им бъде спряна държавната издръжка!
  Дори и на пРезидента!

 2. Покрай патреотите се бях позачел за това, що е то патриотизъм. И странно – в българското определение в Уикипедия пишеше горе-долу, че било “любов към Родината” и трябвало човек да я доказва, като върши някакви неща и бла-бла. Нищо подобно обаче ни пише в английската версия – патриотизма е емоция, имайте си я, да сте живи и здрави, това си е лично ваша работа и няма нужда да правите нищо, за да се доказвате. А съпругата ми има много хубав лаф – “вижте ме, па се чудете”. Как им пасва на патреотите само, просто не е истина. Като ги видя и не спирам да им се чудя, само дето въобще не искам да ги виждам.

 3. Г-н Инджев, много сте благосклонен към кубрат сульо пулев, когото всички медии величаят като най-добрия боксьор на България. С какво е най-добър?! С нагласените си мачове като този с “кошмара на Нигерия” – един затлъстял шопар, който не беше се боксирал повече от една петилетка?!
  Един – единствен истински мач имаше, когато Кличко го преби като куче, но след мача нашият започна да сипе обвинения, че ръкавиците, та не знам си какво… С няколко думи : на калпавия … вълната му пречи!
  България е имала и има и сега много истински добри боксьори като олимпийския шампион от Мюнхен 1972г. Георги Костадинов, многократния републикански шмпион Цачо Андрейковски, и много други, за които никой днес не се сеща! Цяла група са днес от школата в село Кукорево Ямболско, между които най-изявен е Даниел Асенов. Но медиите надуват балона кОбрат пулев ( прякорът му бил кобрата, защото си пишел името с “о”). Надуват му имиджа, за да го вкарат в политиката след “голямата” му кариера в бокса! Те и със Стоичков опитаха, но не им се получи нещо.
  Сега са наред кобри и стъкита…

 4. Просто Кукловодите на фалшивия ни псевдопреход подготвят (подгряват) поредния фалшив МЕСИЯ! И все питам за двойния аршин, когато феновете на Пулев освиркаха Украинския химн на мача с Кличко, и когато подобните им северомакедонски фенове освиркаха нашия химн…Последните поне бяха глобени с 14 000 евро от УЕФА, а нашенските ” патриотични” освирквачи?

 5. “Дъ Кобра” Пулев се смее три пъти на един и същи виц. Когато му го разказват, когато му го обясняват и когато сам го разбере. Вица за “българо-съветската дружба” не е за неговата глава. Виж, в българската политика тъпаци колкото щеш, ще преживеем и още един…

 6. Известна максима е, че всеки трябва да се занимава с онова, което може да върши най-добре! Така едно общество би функционирало нормално и проспериращо.Не знам докъде е стигнал Пулев в изучаването на политология, но отговорите му и опитите за коментарчета не издаваха и наченки на компетентност в тази област. Неутралитетът за него е фунция на “мира” /или обратното…/ В такъв случай изпада в противоречие! Ако двама или трима души бият един, той би влязъл в ролята си “по неговата част…” Тогава за какъв “мир” говорим, след като той ще набие побойниците за да отърве жертвата…Ако е за “неутралитет” /в случая/, трябва да не се намесва и да остави “юнаците” да си свършат работата и след това….ще настъпи мир! На боксовия ринг няма място за политика, както и в политиката боксовите практики не са приемливи…Що се касае до провеждането на референдум за “президентска република” отдавна беше изяснено, че има конституционни пречки за това! Политолозите и по-образованите хора знаят, че президентски републики обикновено са големи държави с традиции в това отношение, напр. САЩ, Република Франция….но там упражняването на президентските правомощия е свързано с правни ограничителни инструменти с оглед евентуални “залитания” към диктаторски практики. Изключения правят някои Африкански и Латино – американски републики.
  Що се касае до “теста” за Крим в Казахстан, на който се подлагат руските бегълци, това ме подсети за “банановата кора”, която на дебата за президентски избори у нас, Проф. Герджиков подхвърли на Президента Радев, като му зададе провокативния въпрос: “Какъв е Крим?” Какъв да е, каза г-н Радев, като явно не усети уловката – руски е! А беше правилно да отговори: Крим е украинска тиритория, анексирана от Руската Федерация!
  Дали си е променил постфактум мнението по този въпрос, остава да гадаем!

 7. Това е поредният патреотар-путлериот, всички са такива, и в ОКЗНИ , бизнес блока(ББ), атака, МВРО, АБВь, иZZраждане, фатмашкия воZZходь , чалгарските путлериоти от ИТН и около бареков.
  Ако питате някой от тези фасадни патреотари , те всички ще са за “неуъралитеть” в полза на Путлер, защото за тях политиката и “патриотизЪма” им е само начин да изкарват лични ползи и пари за себе си, и затова са популисти!Няма популизъм, няма и деньги, за тях, нали!
  Това е характерно и за много от дотираните спортисти от времето на соца, голяма част от които станаха и си бяха мутри!
  Та ако и поредния спортист бъде монтиран от кукловодите си в политиката, то най-вероятно е да е популист , при това разчитайки само на путлериотизма!
  Така че Пу(т)лев трябва да си гледа само бокса, защото популистичния путлериотизъм в НРБ е отдавна пренаселен от меркантилни циници , използвачи и натегачи и няма нужда от още един , като него!

  Долу МОЧИ-те, идите на хуйло си!
  Долу фобософията на популистичните паразитни путлериоти, долу путлериотизма и главатарите му от “българският” КГБ, от КДС!

 8. П.П. И забравих да “препоръчам” на Пу(т)лев да поиска въвеждането на “неутралитеть” в бокса, когато излезе пак на боксовия ринг!
  А и в другите спортове!

  Защото все още не е разбрал , че войната не е игра , нито е и спортна игра, както ги учат треньорите в залата, и в “държавните” школи и академии!

 9. RICOшетниковь
  13.11.2022 в 14:41

  Напълно споделям коментара Ви!
  Това е истината!
  При тази толкова чудовищна и уродлива война да се пишеш НЕУТРАЛЕН е абсолютно перверзна форма на подкрепа за агресора!

 10. Към
  Българин💙💛
  13.11.2022 в 17:26:

  Понеже нямаше никаква политическа и политологическа култура и опит по времето на презрелия соц , то главатарите на БКП и КДС си измислиха политическата “спор(т)на игра” на партийният и политическия многобой по времето на прИхода им, и почнаха да пускат всякакви политически марионетки ,като се започне от “балканистите” , от американофилските журналисти , от спорта, през милЮционерите, дори Кобурга та до льотчиците им, и с предварително известен им “резултат” от състезанието им по популистичен десетобой.
  Но, нито политиката е игра, нито войната , а още по-малко е спор(т)на игра.

 11. Явно е дошло време, да се задействат две неща.
  Трябва да бъдат намерени нови политици, които да отговарят на „изискванията“.
  Това са такива, на които примерно Борисов откликваше прекрасно.
  Примери- да си значително необразован, да си показал, че си некадърен, да не можеш да мислиш бързо, което означава да не правиш умствени ходове поради тъпотия или ако си претърпял мозъчни увреждания, да изпълняваш безпрекословно заповедите и повелите на тези които те вкарват в съответната ниша, да използваш рефлексите си, когато ситуацията е трудна за да се измъкнеш. Да си постигнал някаква популярност, която да може масово да те приобщава към голяма част от простеещото население.

  Като втора стъпка трябва да бъде осъществена подмяната на изхабените индивиди от такива, които имат същите „подходящи качества„ с цел подпълване на ръководещата върхушка. Идея, която беше комунистическа внедрявана десетилетия и въпреки последвалата промяна, като че остана непроменена.

  Според мен Пулев отговаря на посочените изисквания.
  Приведен като популярен български боксьор той неизвестно как беше включен да се състезава на едно високо спортно ниво където беше неадекватен. Макар, че там беше абсолютно губещ, само поради факта, че там участва, той получи плюсова квалификация.
  Освен това, по стар прийом и многократно използван аргумент който беше социалистически утвърден с многократни примери, получи и уверението, че в политическия сектор няма никакви пречещи изисквания. Врата в полето, минаваш!

 12. Присъединявам се към горните мнение.
  Пулев го нагласят да бъде следващият с “харизма” в редицата Мутрата-Болен-Чалгаря-Копейкин.
  Поредният фалшиф “бунтар”. който “ще им даде да се разберат” на “политиците”, защото е прост и се разбира с простите и е “много як” и, разбира се “, ще ни пази от комунистите”, от “империалистите”, и “загубата” на “българщинАта”…

  Нищо ново в сценария на ДС.

  Освен очевидната паника, да се вадят нови и нови “лица” на сцената.
  Ако можем да намерим положителна тенденция, то тя е във все по-бързото износване на “спасителите” от “лошите политици” и “комунистите”.
  Мутрата е на мегдана (в медиите) вече май от 15 години.
  Втория, макар и вече залязъл се задържа дълго, беше дори “алтернатива” за пРезидент на Първанов (тоя номер с по-малкото зло го изиграха успешно и със сегашния пРезидент, трябва да призная).
  Последните двама имаха срок на употреба колкото един памперс.

 13. Да нападнеш по-слаб означава, че си страхливец.
  Да нападнеш по-силен означава, че си глупак.я
  Русия се оказа в 2 в едно – глупав страхливец.
  Русофилите в България са от същия дол дренки.

 14. Като се изплези на Кличко след като получи тежък удар ми стана ясно що за мъж е!

 15. Не напразно Усик е световен шампион. Като оставим настрана безпорно абсолютно автентичния му стил на боксиране и видно за всички завидно майсторство, интелекта му е много над всички останали боксьори/може би само Джошуа донякъде е на неговото ниво по интелект/, така че мястото в ранглистата на другаря Пулев си е точно където трябва да бъде. Средняк/да не кажа много под средното ниво в момента/ по боксови умения и също много под средното ниво интелект…

 16. Пулев и Кличко – два свята, единият е руZки.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.