“Тук е Москва” , скандира статуквото у нас и го доказва в съда

 

 

 

 

 

Императивът, че в една демократична държава решенията на съда не се коментират, а се изпълняват, важи и за България, но само в случаите, когато тя може да бъде възприемана наистина като демократична държава.

Разправата с районния кмет на Младост, софийски квартал с размерите на пети по големина град в България, е един от поводите за тази констатация. 

Знаете ли защо съм толкова сигурен, че става дума за политическа разправа?

Политическа разправа е, защото “съвпаденията” са прекалено изобличаващи поръчителя на разправата. В живота и в криминалистиката такива невероятни случайности предизвикват най-малкото съмнения за нагласена работа.

Оказа се, че едно от най-трудно доказуемите престъпления, каквото е искането на подкуп на четири очи, удобно за уязвеното статукво, е извършено тъкмо от лице, което разби монопола на всесилния победител на изборите в столицата и България. Може(ше) да служи като пример за политически срив на гербаджийското всевластие и другаде. И “изведнъж”, тъкмо виновната в лично качество за този пробив Иванчева се оказа и единствената “доказано” корумпирана персона по (не особено) високите етажи на властта, достойна за единодействието между прокуратурата и съда.

Това е все едно руски генерал, бизнесмен, журналист, банкер, адвокат или правозащитник да се самоубие точно в момента, когато е решил да пречи на путлеристката власт и тя се чуди как да го отстрани. Така и става в Русия – примерите са безброй и са световно известни ( самият адвокат Магнитски, “починал” удобно за властта в затвора, е един от тях). Явно е заразно. Проявяват се такива “съвпадения” в по-мека, но все така съмнителна форма в крак с политическата целесъобразност.

Имаме и нов казус, който вече прави случая с Иванчева да изглежда като правило.

Лидерът на “атака” Сидеров е успял да убеди съда да вземе неговата страна по иск за хиляди левове срещу бившия военен министър Николай Ненчев, защото е бил наречен от земеделския деец национален предател. Съдът е преценил, че Сидеров, който обвинява публично за национални предатели свои опоненти от години насам, не е национален предател. Сигурно и за Георги Димитров би постановил същото.

След като е осъдително да наречеш национален предател някого в България, какво да кажем тогава за очерталия се напоследък като шампион по подобни квалификации срещу политици и критици, като Костя Копейкин? Той клевети по такъв признак на едро и на парче де когото мрази в българската публичност. Моя милост – също. Сред любимите му нападки са “майкопродавци”, “ подчовеци” и…национални предатели.

Ще рече някой: да го беше съдил! И ще е (почти) прав- гнусливостта ми не е основание да се въздържам от самозащита. Само че не ми е минало през ума, че за политическо говорене у нас могат да осъдят политик. 

Вече ще знам. Не че непременно бих спечелил подобно дело, но съдът създаде прецеденти. Както е известно, прецедентът е легитимен и силен инструмент в правото. Всеки следващ тъжител и адвокат, може да се позове на него в своята претенция. Видя се, че е възможно политик да бъде осъден заради политическото си говорене спрямо друг политик.

Не съм политик, но как ли би доказал в съда Борисов, че съм идиот, както ме нарече по Нова телевизия? На мен ли ще поръчат съдебно – медицинска експертиза или на него?

Или Копейкин, че съм “майкопродавец”? 

Ами проф. Нина Дюлгерова, която се подписа с името си във в. “Труд” под твърдението, че съм “платен”? Как ли ще убеди с доказателства съда, че някой ( освен читателите на моите книги и статии) ми плаща да пиша статиите и книгите си – такива, каквито са?

С такива решения съдиите дават основание на изпечените престъпници да потриват ръце и да се надяват да вземат правосъдието в свои ръце. Дотам води подкопаването на доверието на гражданите в справедливото правораздаване. 

Не търся под Волен теле, но е симптоматично, че тъкмо един отявлен рашист успява да осъди в рамките на политическия спор един отявлен противник на рашизма, като Николай Ненчев. Отгоре на всичко на Ненчев не му е за пръв път да бъде влачен по съдилища с обвинения, свързани с накърняването на рашисткото влияние у нас. Прокуратурата му беше повдигнала обвинение, че като министър на отбраната е нарушил интереса на…Русия ( в спор около ремонта на съветските ни изтребители). 

После не ме питайте защо продължавам да твърдя ( от десетилетия), че основният проблем на България по трънливия ни път към модернизацията и европеизацията е руският препъни камък. Стърчи навсякъде като МОЧА. 

Скандиранията по митингите в София “тук не е Москва” удариха на този камък.   

18 мнения за ““Тук е Москва” , скандира статуквото у нас и го доказва в съда”

 1. В България прецедентите не вървят, а съдебните решения се взимат най-вече с подкупи. Колкото за този руслямски боклук Сидеров, то той самия се хвали че е получил орден от малоумния идиот Валуев – депутат от руслямската дума. И боклука е горд с този орден, което е явно доказателство, че е национален предател, след като Руслямска държава официално ни е враг според самата Империя на злото.

 2. Огнян Стефанов:
  “Да си независим и да участваш в местната власт или политиката е голям риск. Гарантирани са ти изпитания с всички репресивни органи, с които разполага олигархо-мафиотския модел. Крайно време е това да се промени. Мутрите, в политически и бизнес вариант, нито са безсмъртни, а е време да узнаят, че не са и недосегаеми.

  „Дори само един поглед към злото те разлага“, твърди Фокнър. Гешев едва ли е “срещал” Фокнър, но и да беше, едва ли би го разбрал. Простете, но личи.

  Промяна на това ще има. Съвсем скоро.

  Ще бъдем на първия ред, когато представлението започне. Да се правиш на луд не винаги помага. Особено, когато те изклати този, който се прави по-добре от теб на луд.
  https://frognews.bg/novini/momicheta-ako-biahte-boiko-sega-shtiahte-ste-bogati-deputati-zatvora-geshev-shteshe-pazi.html

 3. Манфред Вебер беше толкова загрижен за “незаконния арест” на банкянската мутра!
  Дали ще се трогне поне малко от съдбата на тези две жени?! Едва ли…, от тях не идват никакви гласове за ЕНП!

 4. Виждам, че вече сте повдигнали въпроса за “неЗАКОННИЯТ арест” на бЮДА Исскариоть, ами нямаше да го “оправдаят” , ако неговият прокурорин геЙшев беше признал за защитен свидетел свидетелят за парите в чували за непостроената магистрала Хемус, това са над 70 милиона , дадени за строителни дейности след 5 години, авансово, и без лихвите!
  Но геЙшев арестува свидетелят на магистралните далавери на бокоТИКВАТА, и сега няма доказателства, НАЛИ!
  А , за тоя мошеник и циник Ваклин бяха строили цялата прокурВатура да търси “доказателства ” срещу Иванчева и нейните “съучастници”!
  Виждате ли РАЗЛИКАТА, в единия случай няма защита за свидетел на ограбването на БЮДЖЕТНИ пари, а в другия случай някакъв мошеник “свидетелства” , че са му искали подкуп от ЛИЧНИТЕ му пари!
  И разбира се геЙшев никога не защитава данъкоплатците и техните данъци, а защитава съмнителните ЧАСТНИ интереси на един гешефтар и спекулант! Така е ГЕШЕФтурата на гашефтарите, око не вади, нали!
  И освен, че геЙшев защитава частни интереси на случайни “бизнесмени”, а не защитава бюджетните интереси, той си направи гнусен пиар по време на арестуването на Иванчева, като я държа цял ден с белезници на най-централната част от София, и го използва за да го “изберат” за генерален прокурорин на НРБ!
  Ето т’ва е геЙшев и неговата геЙшефтура!

  Долу МОЧИ-те, идите на хуйло си!
  Долу геЙшев, долу геЙшефтурата му, идите на бокоТИКВАТА, идите пееФски, идите на цацароф, идите на Чайка, идите на хуйло си!

 5. Когато Иванчева стана кметица на “Младост”, за нея беше залепен като гербова марка георги кадиев с партийката си от трима души. Дни преди да арестуват Иванчева, тoй неочаквано и без обяснения обяви в медиите, че сваля доверието си от нея. #КОЙ ли го е предупредил, че предстои “сготвянето” й?

 6. Атанас Чобанов: Случаят Иванчева е кристално ясен. Прокурорски приятел прави услуга на прокурора – апартамент за без пари за жена му. Прокурорът с каскет връща услугата като разчиства административни пречки пред приятел. Има данни, че на съда е оказван натиск за отводи, докато се паднат на “правилните” съдии с имотни зависимости.Накрая се пада съдията-докладчик Спас Иванчев, който е декларирал наследствен имот в … Кипър

 7. Единственият главен прокурор, който съм виждал да отдава почит на избитите българи без съд и присъда в социалистическия концлагер в землището на гр. Ловеч, е Иван Татарчев, Бог да го прости.
  Други персони, заемали и заемащ тази длъжност, не са направили същото поради социалистическата си семантика. Социализъм и право са несъвместими понятия.
  Край паметник на Тодор Живков, политическата фигура с основна заслуга за ловешкия концлагер, са виждани да отдават почит политиците Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Не е случаен избора на мултака Вежди Рашидов за председател на настоящото Народно събрание.
  Копейката дава заявка за възстановяване на концлагерите с надеждата да му се вдигне паметник, посещаван от последователите на Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

 8. Каква е тезата ви спрямо Иванчева г-н Инджев? Че не е виновна и натопена или че и другите, които вземат не ги разследват/вкарват в затвора? Защото изкушенията на властови постове са големи (предполагам), но ако не си част от даден кръг явно гърмиш. Ако наистина Борисов + Гешев е толкова мощна комбинация, защо не са нападнали някои от политическите си противници – ДБ, Костов (дето е “виновен” за всичко), Кирил Петков дето демонстративно го арестура и други нему конкуренти.

 9. Към Георги Георгиев:

  Тезата ми е тази, която съм написал за желаещите да прочетат какво съм написал.

 10. Наскоро се завъртя из мрежата шеговит паралел между еврото на Иванчева и кюлчетата в Банкя. Потресе ме как разни хорица защитават Борисов, че нямало доказателства и бил невинен, а не им прави впечатление, че по време на управлението на същия се дават 10 средни годишни заплати подкуп за незнайно колко голяма далавера! Но въпроса ми е друг, кво стана с подкупващия длъжностно лице? Гние ли в затвора или е още неизвестен извършител?

 11. @Георги Георгиев

  Какви са вашите тези по следните два въпроса:
  1. Иванчева ли е лицето на корупцията в България?
  2. Защо в България едрите корупционери не ги постига съдбата на Иванчева?

 12. Тази “мъдра” максима, че съдебните решения НЕ се коментират, а се изпълняват отдавна ме дразни и Не я сподалям! Влезлите в сила съдебни решения се изпълняват – това е ясно за всички юристи и що годе грамотни хора…Но да не се коментират при положение, че има много решения, будещи съмнение в тяхната справедливост и обоснованост, това не приемам! Много български граждани са ощетени от юридическата неграмотност и съмнителна обективност на нашите съдилища, където чадата и внуците на комунягите решават човешки съдби! И аз наскоро изпатих от подобни представители на съдебната система! След комунистическият преврат през 1944 г. /най черната дата в съвременната българска история/ първата работа на националните предатели беше да сменят съдиите и прокурорите, които според тях са “БИВШИ” хора и няма да са съпричастни в тяхните престъпления и беззакония. Един от тях беше моят дядо – Крум Николов, Доктор по търговско и финансово право на Брюкселския университет и дипломиран като магистър по право в Сорбоната! ….И син на хъш и опълченец, дал силите си и здравето си за свободата на България! Веднага бил уволнен с идиотския мотива за “груба “фашистка” дейност” /при положение, че беше ревностен “франкофон”/ лишен от пенсия и от право да упражнява адвокатска дейност! Не са го”въдворили” в Белене защото беше инвалид и нямаше да може да го използват като впрегатно животно!!! Отчуждиха му скромните имоти, които имаше и го обрекоха на глад и мизерия! А Бай Тошо го разкарваха като мечка по следствие, прокуратура и съдилища и в крайна сметка го оставиха спокойно да си изкара старините на ул. “Секвоя” в Бояна. Така е – “гарван гарвану око не вади”!…Имаше десетки основания да завърши живота си в затвора! Чаушеску и съпругата му /най-вече/ нямаха такъв късмет, както и другите диктатори от съветката система.
  Не мога да коментирам дела, които не познавам, това е друга тема. Нямам доверие и на изнамерените “политици” от г-н Президента като КП и АВ /последният го наричат “Кокорчо”/ Изборите се проведоха на 02.10.2022 г. , пенсиите преведоха на 07.10.2022 г.! Оказа се /както и очаквах/, че “Кокорчо” ни е излъгал. Съпругата ми си остана с минималнат пенсия – 467 лева! Моята я увеличих с 17 лева!.С това “увеличение” не може да се купи и 1кг. що годе нормално сирене!!!.Какво мога да коментирам в тази връзка освен – лъжци и негодници! Нищо добро не ни чака!

 13. Иванчева е осъдена само за това: “В-12,500 x.15 -б. р.” – написано в тефтерчето й и 2 експертизи, извършени от едни и същи вещи лица, с 2 коренно различни заключения(Зaщитaтa пo дeлoтo „Mлaдocт“: Aбcypдни oбвинeния, пpиcтpacтeн зaceдaтeл, нeзaĸoннo ocъждaнe, нeгoдни CPC, липcвaщи oтгoвopи, defakto) … джуркане, джуркане …
  https://fakti.bg/bulgaria/729536-vas-onevini-prokuror-dimitar-frantishek-za-skandala-s-osemte-djudjeta
  – къде са 60 млн. лв. в сакове и чували от строежа на “Хемус

 14. @симпатизант/ка на ДСБ
  1. Със сигурност не
  2. Аз лично за себе си дори не съм сигурен, че е виновна по това престъпление. А защо едрите корупционери не са в затвора – вероятно поради същата причина поради, която много шофьори (например) дават по 20 или 50лв там колкото се дават не знам, за да не получат глоба. Колкото и да не ни се иска да признаем политиците са отражение на обществото. Ако то обича корупцията, то и те ще е обичат и така…

 15. Малко извън темата…Моите уважения към Иван Татарчев /Бог да го прости/. Често демонстрираше своите антикомунистически ностроения…Ама винаги съм се чудил – защо повечето от неговите заместници и обкръжение бяха бивши агенти на ДС?!
  Спомням си един епизод от моята скромна биография. След като завърших задочно право през 1986 г. започнах задължителния юридически стаж. /Учих задочно, защото трябваше да издържам ранното си създадено семейство./Най-много се задържах в Столичната следствена служба. Обнадежден там от колегите следователи – тогава лейтенанти /тогава тези длъжности по подобие на съветските – военизирани/ реших да опитам да стана следовател и така да започна юридическата си кариера. Подадох молба в ГСУ /Главно следствено управление/. След известно време бях призован да ми обяват резултата. Трябваше да изчакам при милиционера на входа. Дойде един прилично подстриган и костюмиран кадровик, който ми каза: Не сте одобрен другарю Николов. Зададох наивния въпрос “Защо”…Не даваме такива обяснения и видях гърба му!
  Това беше първият “идеологически” урок и си казах -Така ми се пада!
  Преди година – две разбрах от предаванията на Антон Тодоров, че т.н. “генерал” А.Атанасов през 1984 г. е бил Районен прокурор в Разград по времето когато “възраждаха” турския етнос в РБ! Е, какво да говорим повече! Сега този човек е виден демократ и ни учи на политика, заедно с още един красавец, сещате се кой! Па може да се е пречистил, кой знае…

 16. Към Георги Георгиев:

  За съжаление за последното сте много прав. Писал съм го много пъти. Тук не само има търпимост към корупцията, но и завист към онези, които се “облажват”.
  Почвата беше наторена във времето на “най-справедливото” общество, когато корупцията беше не само норма, но и начин на оцеляване и платформа за развитие и личен просперитет. Наричаше се за благозвучие “връзки”. Нищо не ставаше без “връзки”, а те си имаха цена – от фризьорката и месаря, до Другаря, от когото зависеше къде ще живееш и работиш.

 17. Пак извън темата…”Без да са космически и дръзки, тез въпроси мира ми не дават – Как се движат, дишат, размножават хората, които нямат ВРЪЗКИ! ” Радой Ралин. Страхотно нали?! Преди много години работех като барман в кафенето на Съюза на писателите/ул. “Ангел Кънчев” 5, /докато следвах задочно право. В тази връзка имах късмета да познавам лично повечето от тогавашните писатели. Със съжаление искам да отбележа, че в днешно време нямаме такива автори с малки изключения – Милен Русков,Георги Господинов и може би Здравка Евтимова…да ме простят някои, които съм пропуснал…Йордан Радичков, Николай Хайтов, Емилиян Станев, Стефан Цанев, Ивайло Петров /който рядко идваше от Балчик/ и малко други, лавираха и се мъчеха как да излъжат цензурата за да издават своите произведения! Спомням си, когато Дончо Цончев развеселен попита Радой : “К.во става с министъра на културата…” Не ме питай за министъра на културата, а за КУЛТУРАТА на министъра….” Това по повод епиграмата на Ралин: “На туй кресло на което седеше нявга Вазов, сега седи Начо Папазов”…Ех, голяма работа беше Ралин…”Весели” времена бяха! Най-често в събота късния след обяд, влизаше Георги Джагаров, винаги с две кандидат поетеси / различни всяка събота/, поръчваше бутилка “Джони Black label” и качествени ядки и се усамотяваха във VIP сепаренцето докато питието и ядките не свършеха. За мой късмет втора бутилка не им беше нужна! По това време някъде, агент “Пикадили” пусна сачмата на Георги Марков в Лондон. Под “сурдинка” се шепнеше, че е за ЧРД на Първия! За това естествено никой не говореше…Дори и Радой. Аз и някои други разбрахме зловещата новина от BBC! “Така е то!…” както би казал големия Вонегът…Прощавайте, ако не съм ви развеселил!

 18. Lyubomir Nikolov,

  Атанас Атанасов след СУ е съдия в Русе – прокурор в Разград е 1989 – 1992 , а антонтодоров след “Шайка” от хигиенни съображения се слуша с ББ наум – на генерал Атанасов никога няма да му простят оня списък с 226 / ДВЕСТА ДВАДЕСТ И ШЕСТ имена на красавци в доклада за корупция на НСС на РБ – та така

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.