Радев е ударен от падналата в Полша ракета като collateral damage ( съпътстваща жертва)

Има ли нещо по-малко от ядрена война с унищожителни последици за България, предизвикана от Русия, което наистина да стресне българските рашисти и да ги накара да изтрезнеят от московския си махмурлук?

Този въпрос възниква сега, когато в Полша загинаха двама цивилни, жертви на войната, започната от Русия срещу Украйна. Каквато и да се (до)каже по произход падналата на полска територия ракета, тежкият инцидент е следствие от руската инвазия и от нейната ескалация. Защото на 15 ноември Русия постави свой рекорд по брой изстреляни срещу цивилна инфраструктура в Украйна ракети. Никак не е чудно, че същит ден се стигна и до безпрецедентното окървавяване на съседната натовска Полша.

Ако нямаше руско нападение срещу Украйна, нямаше да има и паднала ракета на територията на НАТО.

Алиансът ще вземе мерки. Няма да гадая какви точно ще са те – дали под някаква форма ще преразгледа отказа си да защити въздушното пространство над ( а по – вероятно около) Украйна. Във всички случаи ще има отговор под формата на още по-решителна подкрепа за жертвата на агресията, каквато е защитаващата се Украйна.

Отговорът от политическо естество, който ми се струва по-важен конкретно за България, е как ще се отрази на рашисткия политически инат у нас инцидентът в Полша. Ще се възползва ли президентът Радев да вземе повод от ескалацията, за да предприеме плавен лупинг в синхрон с общата натовска позиция, от която само той и Орбан правят изключение.

Орбан, впрочем, свика незабавно висшия унгарски форум по въпросите на отбраната, за да обсъди покачването на напрежението в близост до страната му . Предстои да се види, дали колективно мнение на форума ще стане удобна платформа за корекция на унгарското вето за отпускане на голям пакет нова финансова помощ за Украйна. 

Ако това се случи, упорството на Радев да върви срещу логиката с твърденията си за въвличането ни война след предоставяне на българско оръжие за Украйна, ще се окаже уникално за натовска държава. 

Не е изключено Орбан да направи крачка назад по вътрешнополитически съображения. В Унгария расте недоволството от неговата изолационистка спрямо Украйна позиция. Тези настроения могат най-сетне да станат обединителна кауза за противниците в унгарската политика.

Изследване на социологическия институт Publicus, публикувано в интернет портала “Nepszava.hu” в края на миналата седмица, показва, че 57% от унгарците искат Русия да бъде осъдена по-строго за агресията й срещу Украйна. Още по-голямо мнозинство смята, че Орбан е изправен преди избор: Брюксел или Москва. 69 да сто отговарят, че Русия е агресора в тази война.

Може да се окаже, че ракетата, паднала в Полша, уцели ( метафорично) Унгария на Орбан. Това ще засили още повече настроенията срещу него и той може да бъде принуден да се съобрази с тях.

Питам какво още трябва да стане, за видим същностна промяна в позицията на нашия натовски главнокомандващ. И този той се задоволи с декларация, в която не посочва виновника, а говори обтекаемо за ескалация ( сякаш тя би могла да бъде по вина на жертвата, която има законното право да се защитава) и за “неприемлив инцидент”.

Кой инцидент би бил приемлив за Радев, за да премине най-после на страната на НАТО и да се обозначи ясно по системата за разпознаване “свой-враг”, животоспасяваща в авиацията при реални бойни действия?

На езика, който говори НАТО, Радев сега е в положението на collateral damage ( съпътстваща жертва). Освен ако не реши да се обозначи като натовец, за какъвто го “продаваха” на избирателите още преди първия му президентски мандат.

 

16 мнения за “Радев е ударен от падналата в Полша ракета като collateral damage ( съпътстваща жертва)”

 1. На кого са го продавали Радев като НАТОвец не знам, но неговите червени избиратели очевидно са постъпили като Румен Петков – приели са го като такъв с “намигане”. За мен по-учудващо беше, че и ДБ И ПП го “продаваха” като НАТОвец при избора му за втори мандат.

 2. Михайло Подоляк: … с ефективното настъпление на Украйна, в русия “темата на преговорите” може да се промени. Вместо крайно предсказуеми ястреби ще се появят онези елити, които по-адекватно възприемат реалността и осъзнават примитивността на „руското величие“…
  https://plovdiv-online.com/dopalnitelni/tozi-lud-lud-svyat/apropo-chij-e-herson/

 3. “Има ли нещо по-малко от ядрена война с унищожителни последици за България, предизвикана от Русия,
  което наистина да стресне българските рашисти
  и да ги накара да изтрезнеят от московския си махмурлук?”

  А нима чурнобилската ядрена катастрофа ги отрезви?
  Комунистите ни изкараха на манифестация под чернобилския радиоактивен дъжд
  в София и в цяла България на 1 май 1986!

  В резултат, днес България е рекордьор по онкологични заболявания в света!

  А пРезидента Радев отдавна е “collateral damage ( съпътстваща жертва)”!
  Русофилията е неизлечимо психическо заболяване!

  Слава Україні! Героям слава!

 4. “Инцидентът в Полша … крие риск за дестабилизация на целия регион.”
  Този човек не се спря да разтяга локуми. Кой е регионът? Кои са му границите? Ние влизаме ли вътре? Това е изказване, лишено от интелигентност.

 5. Полша и НАТО избягват да обвиняват Русия за “трагичния инцидент”. Сунак и Трюдо – необходимо е пълно разследване и каквито и да са резултатите, Русия „е пряко виновна за продължаващото насилие“; Сунак обвини Москва в “пълно презрение” към международния ред и приветства съвместната “съществена, всеобхватна, ориентирована на действията” декларация на G16, която осъжда войната!! в Украйна – папата се моли желанието за мир да се възцари в мъченическа Украйна и бог да побърза – рискът от отваряне на втори фронт за рф-то е огромен – на русия й трябва “война”/отговор от НАТО и преговори “за мир”не с Украйна – в нашето недавно има прецеденти – т.нар.”освобождения” : 1-вото да се върне на “масата” на Великите сили след Крим и 2-рото, за да остане на нея, такава каквато е

 6. За съжаление няма стряскащ механизъм за „българските рашисти“, господин Инджев и не само за тях, а и за всички такива по цялото земно кълбо. Тях Русия така ги е прикоткала и научила, защото от Октомврийската (й) революция това й е станало действен подход.
  Обслужващ фактор е простотията и некадърността, а от там и гладът, който всички такива индивиди грози и обединява.
  И хубавото при концентриран поглед върху този проблем е това, че средствата за тяхната поддръжка не идват от Русия, освен в първичните моменти, когато трябва да окупират властта.
  Средствата се цицат от повалената държава, след като там са поставили и постоянно поставят на ръководни постове такива, които световно се наричат петоколонници. Това са хора, на които е чужда думата Родина и особено свързаните с тази дума чувства.
  Такъв особено открояващ се индивид беше Георги Димитров-Тарабата, а от там и (почти)всички последвали го на този пост. Тях ние тук спокойно можем да наречем предатели, защото те с доказана ретроградност винаги са водели страната ни към руска зависимост, с което и към непрекъснато обедняване и тоталитаризъм.
  И въпросът е как може това да се промени?
  Отговорът единствено е, само от нас самите.
  До сега ни се втълпяваше, че винаги била необходима чужда помощ и такава се „осъществявала“ от Русия! Някои заблудени все още вярват в това, което се дължи или на тяхната непросветеност или на това, че поради отчаяние са загубили интерес да търсят истината и причините на пораженията, и така мислят, че нищо не може да се промени.
  Може да настъпи промяна и този факт става все по-осезаем. Украйна върви по този път и поради войната която тя води, показва, че напълно го е осъзнала. Много неща е осъзнала и продължава да осъзнава и западна Европа, дори и светът.
  Отървем ли се от българските петоколонници, като ги лишим от постовете които заемат, или ако ги принудим да се преселят в любимата им Русия, на която демонстрират привързаност и любов, спира и руската зависимост. Това да ги разпознаем сега е твърде лесно, защото те непрекъснато изявяват руската си подкрепа.
  Сега, особено след провокацията към натовска държава, подкрепата към Украйна ще бъде засилена многократно. Украйна ще бъде освободена, а с това и много (все още) подвластни на Русия държави, което би трябвало да важи окончателно и за България.
  Дано дойде акъла поне на тези, които могат да се променят!

 7. Орбан няма да направи нищо. Няма са се съгласи за финансовата помощ. Ще рекетира ЕС да получи неговите 13 млрд и ще се занимава тук с максимални цени, които водят на един или друг етап до липса на определени стоки или фалити. Казаха, че компресора скоро ще е поправен и ще потече братската путинова течна дружба отново през дружествения петролопровод, за когото успяха да си извоюват дерогация от ЕС. До тогава МОЛ имали достатъчно запаси. Нямаше днес опашки по бензиностанциите. А трябваше ..за да усетят, че всяко политическо действие рано или късно има съответните икономически последици. Кмета на Будапеща/Карачони, който е социалист-ама техните не са тази манджа като тези в БГ, а орбановците с пръски на уста го псуват това момче и са задействали цяла плеяда от близки олигарси, за да му пречат в работата/ изпраща генератори и топлинни помпи в помощ на Киев. Единственото, което Орбан направиу, е да се подмаже на Полша и да ги нарече братя/как ли го псуват поляците/, а Сиярто/Мр. Бътхед или Бийвис,както го наричат унгарците тук/ – надарения с ордени за приятерство Путинов приятел – пък отново след призива за стратегимческо спокойствие/да не би Полша аджеба да поиска член 5, че да метнат приятеля му Путин, както трябваше да стане отдавна/ , когато се разбра, че вероятно ракетите са от украинското ПВО, вече спокоен за приятеля си Путин, започна да призовава отнова за диалог-демек дайте да дадем почивка на Путин, за се подготви и следващата година отново да почне войната.

 8. Любен,

  къде видяхте радев като ДБ-НАТОвска оферта – само Зелено движение обяви подкрепата за радев на балотажа:”… за подкрепа на нашите приоритети – чиста и зелена България, запазена природа, преход към нисковъглеродна икономика, зачитане на правата на човека, реформа в съдебната система, регулаторите и държавната администрация, спиране на корупцията и злоупотребата с еврофондове и пари на данъкоплатците” – къде има подкрепа за НАТО-вец – ЗАЩО НЕ НАПОМНИТЕ, че радев “захапа” борисов за 3-те милиарда за “Турски поток” и за забатачения интерконектор с Гърция/news.bg, 22.05.2021 ..

 9. Май ракетата ще се окаже в крайна сметка руска Х-101. Объркали са в копи пейста като са задавали координатите. В полското селцеq където е паднала ракетатаq се пресичат по дължина съответно за Лвов и ширина съответно за Киев. От там е цялата работа=

 10. BTW: на всеки на когото му е интересно относно фалшифицираната рашистка история и фалшивия герой/Невски въобще не е участвал в битката на Нева/, на когото е наречен най-големият храм в БГ ето интересен клип, където се разбира, че всъщност съвременна Русия е наследник не Златната орда/Улус Джуч/, и реално династиято Романови намат нищо общо като династия с Киевска Русь. Така че не напразно голама част от руснаците са си с манталет на роби от една страна и са такива изверги от друга – кръвно им е заложено:

 11. Шефът на MI5 казва, че на руското шпиониране в Европа е нанесен “значителен стратегически удар” след нахлуването в Украйна – тази година 600 руски служители са експулсирани от Европа, 400 от които са шпиони, което е „много, много голяма пробив в позиционирането на руснаците в Европа – данните за агентите се разменят между съюзниците, така че “опитен талант” на руското разузнаване ще е от много малка полза в и повечето части на света за много години напред
  https://edition.cnn.com/europe/live-news/russia-ukraine-war-news-11-16-22/index.html

 12. Не разбирам, как някои хора въобще са имали, или имат все още, съмнения за руZZката същност на Радев. Беше 100% общоизвестно, че той е явен проект на русия и бсп, с неявната подкрепа на герб, дпс и други подобни. Такива политически проекти у нас засега са лесни за реализиране поради преобладаващите като процент от населението русоблизи. В случая сме като барон Мюнхаузен от приказките, който се опитва да се самоизтегли от блатото, дърпайки косите си. В момента сме безкрайно далеч от едно критично съотношение на прозападно настроени към русоблизи, което би осигурило прехода ни към нормална демокрация само с вътрешни сили.

 13. Не вярвайте на локума за “заблудена” ракета от ПВО , чиято и да е тя .
  С изключение на “адаптирани” S-300 , знаем кой ги ползва и с каква цел .
  Байдън твърди , че не е дошла от российска територия – за белоруската не твърди .

  Работата е там , че нормалната противовъздушна ракета не се взривява когато пропусне целта , иначе би изтрепала собствената войска на предната линия на фронта – не приятелски , ами направо автоогън . Батареите на ПВО се разполагат дълбоко в тила , за да не станат лесна цел на вражата артилерия . Колкото по-голям обхват – толкова по-дълбоко .

  Е , не е невъзможно украинска S-300 да е подгонила российска ракета и да е паднала в Полша , но не би се взривила , би се забила като морков в полския чернозем .
  Да не говорим за огромния кратер и обърнатото тракторно ремарке , подобна поразия не е по силите на никаква ПВО ракета , даже и да е гръмнала на земята поради дефект с минимална вероятност .
  Бойната част на тези ракети се състои от малко взрив и много сачми (условно казано) . Самата ракета не се забива в целта – тя се взривява на разстояние от нея и въпросните метални късчета довършват делото .

  И понеже стана дума за къщата в Горна баня , да си представим какво щеше да се случи там ако онази ракета носеше взрив като за полската дупка и се беше взривила .

  Ами държавата нямаше да поправя покрив , а щеше да компенсира собствениците за унищожената зимнина в мазето .

 14. Безспорно е доказана руската агресия, нали?

  Но НАТО не иска да бъде въвлечен от Путлер в Трета световна война!
  Както Хитлер въвлече света във Втората световна война!

  Путлер лъже, че рускатата,
  не е руска, а марсианска или украинска!

  Кога Путлер не е лъгал?
  Преди агресията в Украйна отричаше,
  даже твърдеше, че само болни мозъци могат да измислят такава лъжа!
  В крайна сметка се видя,
  че с болен мозък е
  изродът фашист Путлер!
  Изроден от 105 години комунизъм в Русия!

  Но нека дадем думата на специалистите!

  Защо съветската С-300 ‘нападна’ Полша и уби двама

  Ракетата, която се взриви в село Пшеводув в Източна Полша, е С-300, от арсенала на руската армия.
  но е пропуснала цел, след което, вместо да се самоунищожи, е “проявила своеволие” и е продължила по собствен маршрут в оставащите минути от живота си.

  Така изглежда приблизително и опростено критичният инцидент от 15 ноември на полско-украинската граница.

  Въпреки изявленията на президента на САЩ Джо Байдън, на полското ръководство и на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг,
  дори версията с остаряла С-300ПТ от времето на СССР и Студената война, поражда съмнения,
  с които човек може да се пребори само ако има представа какво точно представлява противовъздушната система,
  чиито модификации пазят АЕЦ „Козлодуй“ и българската столица.

  Правдоподобна картина на случилото се в Пшеводув представя полският аналитик и журналист от „Нова военна техника“ Давид Камизела,
  който следи отблизо военните аспекти на войната в Украйна от нейното начало на 24 февруари.

  Главният герой на кризата от вторник е зенитно управляема ракета С-300ПТ/ПС 5В55, приета на въоръжение в СССР през 1978-1979 година.

  Ракетите от този тип са боеприпаси с маса около 1.5 тона и 130-килограмова бойна глава.
  В областта на ракетите, предназначени за ПВО тук можем да говорим за тежка категория, коментира Давид Камизела.

  Важно е тук да се каже какво е трябвало да свърши на бойното поле тази фатална ракета по „длъжностна характеристика“.
  5В55 с изключение на един вариант е управлявана полуактивно с радар ракета.
  Обяснено опростено – след старта и достигането в близост до целта, в случая руска ракета, радарът на установката осветява целта с радиовълни,
  чието отражение насочва нашата ракета.

  Когато ракетата е докарана в близост до целта в действие, влиза дистанционен радио взривател, който установява,
  че боеприпасът е достатъчно близо и може да бъде детонирана бойната му глава, обяснява Камизела.

  В противен случай,„нашата ракета“ трябва да се самоунищожи след команда от земята или от модула за самоунищожаване.
  Именно за да се избегнат нежелани ситуации като вчерашната, например, попадение в приятелска територия, инсталация или самолет.

  според Давид Камизела,
  всичко останало са журналистически спекулацици!

  По технически данни 5В55 е дадена една далекобойност на ракетата, в зависимост от варианта и от 5 до 47 или от 5 до 75 километра.
  Това, обаче, е обсега, в който може да порази въздушна цел.
  Когато вече говорим за балистичен полет, в който боеприпасът не е длъжен да прави маневри, изхабяващи кинетичната му енергия,
  може да полети много по-далеч.
  За 5В55 с известна предпазливост да приемем, че далечината на полета може да стигне 250-300 километра.
  Т.е. окръжността, в чийто радиус може да се намира точката, от която е излетяла ракетата, може да бъде едно голямо парче
  от окупираната територия на Украйна… и Беларус!!!

  според Давид Камизела,
  всичко останало са журналистически спекулацици!

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 15. П.П.

  Румънската АЕЦ “Чернавода” се охранява от натовските Пейтриът!
  Българската АЕЦ “Козлодуй” е с руско гориво и се охранява от съвеЦките С-300!

  България е формално в ЕС и в НАТО!
  Чрез противоконституционното привилегироване на водачите на листи,
  е осигурен контрола на Българския парламент,
  от диверсантите на Кремъл!

  Затова, подкрепете инициативата на Петър Славов,
  за демократични избори!
  Чрез промяна на противоконституционния Избирателен кодекс!

 16. Вече сте писали , че хунския селяндурски еснаф бай ОрбанЮ е свикал своя щаб не заради ракетите в Полша, а заради спрени петрол от неговия сводник Путлер, всичко е само……келепир за мадZZария и шайката на ОрбанЮ!
  От друга страна още вчера се видя , че тези ракети в Полша много приличат на зенитни С-300! Така че няма какво толкова да гадаем!

  Това повдига още по-остро въпроса да предадем нашите старо С-300 на Украйна, тъй като те са с изтекъл срок на годност, като украинските, и не се знае накъде ще полетят ако ги използваме в Булгаристан!
  Така че реZZиЛдентът- лумПен гаден, трябва веднага да предаде бутиковите бройки МиГ-29, Су-25 и С-300 на Украйна, защото те носят повече вреди и загуба, отколкото полза, а и повече военен скрап, отколкото ефективно оръжие!

  Долу МОЧИ-те, идите на хуйло!
  Долу лумПен гаден, иди на хуйло си!

  Ето защо не трябва да се избира фатмак за президент и главнокомандващ на БНА!
  Нито милЮЮЮционерь за премиерин!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.