Рашизмът се отбранява пропагадно, вкл. като приравнява Украйна на Ирак

Рядко препубликувам чужди текстове, но този в Кафенето никак не ми чужд. Обобщава основните пропагадни тези на путлеристката пропаганда в ( и срещу) България. Ще си позволя само да добавя и конкретното любимо оправдание за руската агресия, с което рашистите се опитват да обосноват “правото” на РаZия да напада и разорява Украйна. Свързано е със свалянето на Саддам Хюсейн. 

Полезно е да се помни кой беше той и от какво беше отърват Ирак, региона и света. Прилагам видео по темата в края на статията  Петте карти, на които залага руската пропаганда в България

Руската пропаганда в България докара някои хора дотам, че да формират собствено мнение срещу собствените си интереси. Ето петте карти, с които пропагандата промива мозъци.

Не е нужна специална социология, за да се види какви щети е нанесла руската военна пропаганда на българското обществено съзнание. Достатъчно е да се проследи промяната в отношението към украинските бежанци.

В началото на войната хората ги приемаха с ентусиазъм по домовете си, а днес все по-често се чуват реплики от типа: „Откъде накъде техните деца ще ходят на детска градина, а аз не мога да запиша своето“ и други подобни. Макар че след десет месечен обстрел положението на украинците съвсем не се е подобрило, напротив.

Просто пропагандата имаше време да облъчи българите. Тя, естествено, тръгва от правителствените и близките до тях източници в Москва, за да се подхване от местните ѝ говорители, внедрени на различни нива – от социалните мрежи до високите етажи на политиката.

В повечето случаи те са предпазливи, не казват директно „давайте братушки!“, а ползват по-сложни пропагандни стратегии, което на свой ред усложнява идентифицирането им в общия хор на публичното говорене. И все пак лесно може да ги познаете по петте карти, на които залагат.

Първа карта: плурализмът

Ненадейно Путиновата колония у нас се загрижи за плурализъм на гледните точки в медиите, нищо че за самия Путин подобно изискване не важи. И се настоява, че подкрепата за Русия във войната е равностойна гледна точка на подкрепата за Украйна.

Така по условие се заличава разграничението между агресор и жертви и те стават просто две страни в един конфликт, без значение кой кого е нападнал и дали руската армия месеци наред унищожава Украйна и гражданите ѝ или обратното.

Позоваването на плурализма в случая е пропагандна хватка, а не професионален аргумент. Защото преди да се стигне до този плурализъм в закона има друго принципно изискване, което задължително трябва да бъде изпълнено – не се допускат мнения, които „оневиняват жестокост и насилие“.

Да не говорим, че опитите да се оневини агресията на Путин с исторически доводи, или че била защита на руското малцинство в Украйна, сами по себе си са несъстоятелни.

Всяка държава във всеки момент може да намери повод за претенции със стара дата към съседите си. И няма нормален човек, който да се съгласи, че избиването на мнозинството е форма на борба за правата на малцинствата. По тази логика ние трябва да нападнем РСМакедония, а Турция нас.

Втората карта: уотабаутизъм

Той е реторично явление, при което отговаряш на обвиненията с контраобвинения за същото. Нима САЩ не постъпват в различни краища на света както Путин в Украйна? Парадоксът е очевиден – използваш за свое оправдание чуждо поведение, което иначе отричаш, но върши пропагандна работа, защото изважда военните конфликти от политическия им контекст. Като че ли те са природни явления, които се случват от само себе си.

Най-често, заради близостта им до нас, за пример се дават въздушните удари на НАТО в Белград през 1999 година. Тогава действително немалка част от българското общество ги осъди от чисто хуманна гледна точка, независимо от какво бяха предизвикани. Но заедно с това само заклетите комунисти отказваха да разберат, че НАТО се намеси в югославския конфликт, за да предотврати хилядите жертви, които щеше да вземе етническото прочистване в Косово, готвено от режима на Слободан Милошевич, подкрепян от Москва.

Трета карта: заплахата

Сред причините за ядрената заплаха, отправяна от Путин, вероятно е безпокойството му да не сподели съдбата на Милошевич, а НАТО да удари Русия, за да прекрати инвазията му в Украйна. Но тази заплаха, освен предупреждение към западните политици, оказва и пропаганден натиск върху обикновения човек, за да го изправи пред самосъхранителния въпрос: какви са ми на мен украинците, че заради тях да рискувам собствения си живот. И да го накара тихомълком да изостави солидарността с жертвите, благодарен, че не е между тях.

Заедно с ядрената заплаха върви и битовата: за онези, които са против Путин, няма газ и зимата ще стоят на студено. Близкият хоризонт на възможните несгоди трябва да скрие по-далечния – че за Путин газът отдавна не е битова стока, а оръжие срещу Запада, и когато го купуваш от него ти всъщност го въоръжаваш.

Четвърта карта: врагът

Той, разбира се, е НАТО. Въпреки че с просто око се вижда обратното, пропагандата трябва да изкара Путин жертва, а не агресор. И хората да повярват, че за войната е виновен НАТО.

Разширяването на Алианса през последните десетилетия е представено като военна стратегия, насочена срещу Русия, а не като доброволен акт на държавите, присъединили се към пакта с цел групова сигурност. И да забравим, че не НАТО ни караше да влезем в него, а ние го искахме с консенсус, в който се включиха дори бившите комунисти. И че го направихме, не за да нападнем разпадналия се Съветски съюз, а за да имаме гаранции, че той няма да ни нападне.

Пета карта: народът

Най-важната задача на руската военна пропаганда е да забие „клин“ между народа и политиците с евроатлантическа ориентация (засега повечето заявяват, че са такива). И да твърди, възползвайки се от нагласите, които сама създава, че политиците не изразяват волята на народа, защото са зависими от Запада.

Сред многото пропагандни нонсенси, повтаряни до изнемога, е че, ако си независим в България, харесваш Путин, а ако си лоялен към партньорите си, значи си зависим. Така руските проксита се подвизават като български патриоти и избягват неудобните въпроси за собствената си зависимост от някой, който те е обявил за „неприятелска държава“.

Не съм срещал социологически проучвания по въпроса, но какво трябва да ни подскаже, ако – както твърдят руските проксита в един глас със самия Путин – народът не е съгласен с решението на депутатите за предоставяне на оръжие на Украйна? А това решение беше взето със завидно мнозинство.

Да припомня, че само преди месец същият този народ избра същите тези депутати, които на криеха, че най-после ще предоставят оръжие на Украйна като знак за нашата евроатлантическа принадлежност.

Постистината се настани в България

Какво значи, ако народът гласува за партии, които са срещу инвазията на Путин, а същевременно е на негова страна? Значи, че нашата публична среда вече е напълно овладяна от постистината, при която формираш собствено мнение срещу собствените ти интереси.

Това става под въздействието на колективни емоции, които изтласкват рационалните аргументи и фактите. В случая емоциите са усилените от пропагандата страхове от студ, глад и ядрени удари, както и добре манипулираната от бившия режим традиционна за българите историческа и културна привързаност към руснаците.

Значи още, че в близко бъдеще е възможно народът откровено да гласува за пропутинова партия и така Путин да спечели войната, вместо в Украйна – в България, без да я е водил.

Постистината обаче е нещо като медиен сомнамбулизъм и винаги има шанс да се събудиш – ей така, както се разхождаш по покрива с опасност за живота.

By kostastefanovноември 17, 2022

 

19 мнения за “Рашизмът се отбранява пропагадно, вкл. като приравнява Украйна на Ирак”

 1. России порядок не нужен никакой. Единственная среда обитания, в которой Путин может влиять на мировые процессы, — это хаос, крепко замешанный на международной политической коррупции, масштабной дезинформации и пропаганде, устрашении неугодных и открытом терроризме против тех, кто посмеет сопротивляться. Любой порядок — однополярный, многополярный или основанный на международном праве и многосторонних организациях — серьезно уменьшает возможности РФ создавать проблемы цивилизованной части мира. Столетие отрицательной эволюции лишило ее интеллектуальных ресурсов, необходимых для работы на высоком уровне диалога, когда политические конструкции создаются «за» что-то, а не «против» кого-то, и основываются на компромиссе и качественной стратегической оценке реальности. Иначе сегодня мир выглядел бы иначе
  … Главная ценность личной встречи Джо Байдена и Си Цзиньпина, продолжавшейся около трех часов, в том, что она состоялась. Конструктивный диалог сверхдержав продолжался. На саммите «двадцатки», который открылся на следующий день, Си Цзиньпин, как сообщали очевидцы, улыбался и выглядел крайне довольным.Китаю нужен мировой порядок — тот или иной, но порядок … в то же время в Анкаре состоялась встреча директора ЦРУ Ника Бернса и его российских коллег. Как сообщили в Совете национальной безопасности США, это были не переговоры, а просто доведение до россиян позиции США(Сергей Корсунский, посол Украины в Японии)

 2. Станислав Христов / Когато в Катар намериха нефт, един бедуин за 35 години направи страната най-богатата в света. У нас (в Русия) намериха нефт, злато, платина, диаманти, желязо… – цялата менделеева таблица. Остава, по дяволите, само бедуин да намерим!
  https://twitter.com/mamont_izkopaem/status/1595341345689944064?cxt=HHwWgIC-1Yug5aMsAAAA
  https://twitter.com/mamont_izkopaem/status/1595156020237590528?cxt=HHwWgICzud38kKMsAAAA
  https://twitter.com/mamont_izkopaem/status/1595156020237590528?cxt=HHwWgICzud38kKMsAAAA

 3. Умрял кон не рита.
  Изкопано от мрежата.
  America has spent slightly over 5% of its annual defense budget to destroy over 50% of Russia’s conventional warfare capabilities without losing a single American soldier. Is this the best defense investment America has ever made?
  Много мина-мъничко остана.
  Надежда всяка оставете. Сал шалтера остана за Бензиноколонката.

 4. zabravih da dobavia i polovinata parlament—vazrazdane,,,,BKP….IANEV I CKRITI LIMONKI

 5. Руската пропаганда в България се прокарва чрез медиите на шайката Борисов-Пеевски-Гешев! И,не само пропагандата, а и бруталната разправа с държавните служители, защитаващи интересите на България!

  Вместо евродепутат в Брюксел, затворничка в Сливен.

  На пръв поглед няма нищо нередно!
  Прагът на преференции от 4% е еднакъв за всички кандидати за евродепутати!
  Да, но…
  4% от гласувалите 607 194 за ГЕРБ е 24 288
  4% от гласувалите 474 160 за БСП е 18 966
  4% от гласувалите 323 510 за ДПС е 12 940
  4% от гласувалите 143 830 за ВМРО е 5753

  4% от всички гласоподавател 6 419 472 е 256 790

  256 790 е прагът за всички независими кандидати!

  Така алкохоликът Слабаков и фашизоидът Джамбазки отидоха в Брюксел.
  Заради “избираемите места” и привилегироването на водачите на листи с гласовете на неотбелязалите преференции
  отиде евродепутат в Брюксел, кандидат дори с 2 000 лични преференции!

  А Десислава Петрова Иванчева – независим кандидат, с 30 310 лични преференции отиде в сливенския женски затвор!

  Защото Иванчева отказа да бъде част от шайката на Борисов-Гешев-Пеевски!
  По времето на Иванчева не е продаден нито 1 кв. м. общинска земя на шайката на Борисов-Гешев-Пеевски!
  Напротив, Иванчева актува общо 390 785 кв.м. на стойност 241 323 000 лв. безстопанствени земи, но нея даде на шайката на Борисов-Гешев-Пеевски!
  Иванчева устанвои кражби на 51 911 кв.м. общинска собственост на стойност 71 886 000 лв. от шайката на Борисов-Гешев-Пеевски,
  и ги прати на Прокуратурата, но Гешев ги прикри!Както неглежираният случай с Мата Хари!

  Дейността на Иванчива в общината по разкритията на порочните герберски практики наложи да бъде направен спешен преврат на гражданското управление в Младост.

  По сигнал за подкуп, пуснат от никому неизвестния г-н Разнованов, който съдът дори отказа да призове, като свидетел!!!
  Защото ще се установи, че такава личност НЕ СЪЩЕСТВУВА!

  Дори кошаревският свидетел, Офшоркаджията Ваклин, пред съда никъде не казва, че Иванчева му е искала подкуп.

  Ето така, шайката на Борисов-Гешев-Пеевски се разправя с честните и неподкупните в България!
  Ето така, вместо евродепутат в Брюксел,Десислава Петрова Иванчева се оказа затворничка в Сливен!
  Ето така по сталинистки, продължава да действа комунистическата мафия в България!

  Тодор Живков определи,
  за свой наследник на комунистическата мафия
  Бойко Борисов!

  На Корнелия Нинова,
  Живков завеща
  носталгията на старците
  по социалистическата им младост!

  КЛУБ ИЛИЯ МИНЕВ…Предай нататък…

  Слава Україні! Героям слава!

 6. Случайно попаднах на това интервю на Владимир Буковски от 2007 година, в което интервюиращият го полезен идиот не може или се прави, че не може да разбере какво му говори Владимир Буковски. Днешното положение в света е до голяма степен и по вина на подобни полезни идиоти.
  https://pub.wikireading.ru/35473

 7. В светлината на днешното обявяване на ексЕСЕСЕР за държава, спонсор на тероризма, тоест държава-терорист, ЕС днес обърна специално внимание на бъдещата работа по обуздаването на всички потенциални агенти на тази държава в страните, членки на ЕС. В тази връзка искам да споделя две неща, които паказват колко надълбоко са проникнали въпросните агенти на влияние в нашия западен свят. Първо, относно начина на действие на една българска медия, която по своя характер недвусмислено принадлежи към тази група – а именно информационният сайт “Гласове”. Там лицето Явор Дачков и жена му са приели за свое верую заглушаването и подтискането на всяко едно мнение, критикуващо терористичната политика на Кремъл, и поощряването на група от руски тролове-маргинали, които възпяват откъсването на България от цивилизования свят и изпращането й в девета глуха зад Урал. Какво беше учудването ми, когато разбрах, че сайтът не само трие непрекъснато антипутлериски постинги, но използва услугите на суперкалифицирани компютърни хакери, които се стараят да хакват компютрите на читателите и да ги цензуритат, независимо от това, къде се намират. Тази високоплатена и висококвалифицирана услуга, според мен, не би била възможна без съдействието на руски държавни и шпионски централи, които разполагат със съответните хакери на въоръжение. През това време на сайта се ширят псувни срещу всичко прогресивно, демократично и прозападно у нас, и европейско като мнения и коментари. Дава се трибуна на публицисти, подмолно накичени с псевнонаучни звания, загнездили се в българските учебни заведения да тровят съзнанието на децата ни, на други такива, преминали през западни учебни заведения за кратко, с цел изработването на ЛЕГЕНДА по шпионски образец, а след това внедрени в международни фирми с прикрито руско участие. Например в Бостън знаем много добре такива практики, самата аз съм се сблъсквала с подобен случай. Чрез познати се запознах с млада рускиня, която правеше магистратура по икономически мениджмънт в местен университет и започнахме да играем голф, за което й съдействах за достъп до моя клуб, просто плащах такстата да ми бъде гост, само да може да спортува. Тя научи доста неща от мен, защото аз играя от години. Но когато тя завърши и дойде време да си тръгва обратно за Москва, какво беше учудването ми, когато при мен дойде представител на известен руски олигарх, който ми съобщи, че Василиса, с която бяхме само приятелки, била гадже на “големя човек” и имала голямо бъдеще в холандски и швейцарски фирми с руско участие, където щяла да бъде мениджър и би желала да ме покани там със себе си, за да й бъда нещо като голф-тутор. Щяло да има яхти, хеликоптери и партита и много водка и сельодка. Бях като ударена от гръм, защото си имам нормална професия на стоматоложка в Бостън, и отговорих че съм ОК в щатите, и мисля че имам едно битие далече над средното. Отговорът беше, че ме очаква голяма кариера в Западна Европа, която била нещо като руска губерния и скоро офицално щяла да стане такава. Такива работи, така че внимателно с тези, не знаем просто докъде са се имплантирали в западния ни живот, за да го съботират и разграждат.

 8. Днес Европарламента обяви Путлер за терорист , наравно с Русьбуллахь, Русь Кайда, РусьИДИЛь!
  И както се очакваше генетичните большевишки шлюхи от БКП – станишевичь, йончевНая, и другите большевишки паразити са гласували- ПРОТИВ!
  Ето това е терористичната банда БКП, един път шлюха, шлюха до безкрай! Един път большевикь, большевикь до безкрай!
  Един път терористь, терористь до безкрай!
  Безкраен СРАМ и ПОЗОР за НРБь, че е пратил генетични терористи и паразити в Европарламента!
  НЕзабавна ОСТАВКА!

  А , колкото до бандита Саддам, то той няма нищо общо с Украйна, Саддам е тъкмо обратната противоположност е на Украйна, той прилича само на Путлер, Милошевич , Асадь, Кадафи и другите диктаторски империалисти!
  Саддам нахлу в съседните си държави , в Кувейт, дори в ислямистки (т)ИРАНь, обстрелваше Израел и Саудитска Арабия! А и кюрдите!
  Така че Саддам е същия изроди, като Милошевич и Путлерь, които нападнаха Словения, Хърватия, Босна, Косово и косвено БЮРМ!
  Путлер нападна Ичкерия, Грузия, Украйна, Сирия, Либия , ЦАР и навсякъде!
  А Украйна не е нападала никого, нали!
  Така че ,Украйна прилича не на Ирак, а прилича на Словения, Хърватия, Босна, Косово, Транснистия, Грузия, Ичкерия, Сирия , Кувейт и другите жертви на империалистическите тирани , начело с Путлер, нали!

  Освен това Путлер иска да не се разширява НАТО, но иска да членува в ОДКБ!
  Значи Украйна да е “неЗАВИСИМА”, а Путлер да си членува където си иска, дори в ОДКБ!!!!!
  Някой да вижда “ЛОГИКь” в путлеристката ТЪПотия???
  НЕ, нали!

  А , “забравих” да допълня, че Путлер нападна дори собствената си ФЕЙКдерация, като извърши КОНТРАеволюционен преврат срещу Конституцията и се обяви за вечен хунтараторь на РАБьZZия!

  Долу МОЧИ-те, идите на хуйло си!
  Долу хунтараторь Путлер, иди на хуйло си!
  Долу гнусните большевишки терористи на БКП в Европарламента, идите на хуйло си, заедно с кУрвела ниновНа!
  Да не забравите да вземете и реZZиЛдентът лумПен гаден, иди на хуйло си!

 9. При гласуването на резолюцията “Путлеристан – спонсор на тероризма” ВСИЧКИТЕ 5 евродепутати на БКП гласуват “против”, вкл. роденият в Херсон сергэй дмитриевич. А централата на ЕК е хакната от руZките павиани с компютри.

  При продължаващите преднамерени ракетни руZки удари срещу граждански обекти и инфраструктура, просто се чудя на търпението на ВСУ да не отвърне с напълно легитимни контраудари по жп възли, мостове, пристанища, бази на флота и ВВС. Поне черноморските и каспийските катараги могат да бъдат потопени, а оцелелите 2 летящи клозети ТУ22М в Шайковка приземени завинаги, зер национал-путинистите разбират само от сила?

  димитър 💙💛: “Полезният идиот” стивън сакър (Stephen Sackur) беше на стъпка да го пенсионира премиерът Джонсън (също журналист, впрочем), но други полезни идиоти го отърваха някак.

 10. Освен позора на гореспоменатите наши и чужди путлеристи (дано повече украинци се сетят, че позорът е индивидуален, а не национален) гласуването в Европарламента показа, че Джамбазки има ум, а Слабаков – съвест (ако не е отсъствал поради махмурлук).
  А иначе Подоляк е много прав, че имената им трябва да се разгласят с пояснение “Тези подкрепят убийствата на цивилни, деца, та до новородени биля)…
  Не знам от кои държави са другите гниди, но няма да се учудя, ако се окаже, че сме с най-много на глава от населението…

 11. Не ми е достатъчна формулировката “държава, спонсор на тероризма”, защото освен това, раZZия е държава-терорист! Държава-терорист и спонсор на тероризма за мен е по-точно!

 12. Банкянската мутра отново лъже , лакто винаги!!
  Дори данчУ МЕНТАТА не може да го “конкурира” в демагогия му !
  бокоТИКВАТА искал да приложи американската система за броене на бюлетини, но явно бокоТИКВАТА не знае , че в САЩ броенето став в СПЕЦИАЛНИ преброителни центрове, както предлагат и от ДБ!
  Затова трябва да се направят СПЕЦИАЛНИ преброителни центрове във всяка област или община , за да приложим американската преброителна система, както иска бокоТИКВАТА, макар и да не знае нищо за нея. Така ще трябват само 280 машини за преброяване за всяка община в НРБ!

 13. @димитър 💙💛

  Димитре, СЛАВА УКРАИНА! 💙💛

 14. при 280 центъра много по-лесно ще се осъществява контрол.След 25 дневно отсъствие/някакъв Яндекс молец ми надупчи компа/отново коментирам тук,макар и от компа на сина ми.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.